A nimfomániás - 2. rész

Bakancslistához adom
Nymphomaniac: Volume II
18 éven aluliak számára nem ajánlott dán-német-francia-belga filmdráma, 123 perc, 2013

Értékelés:

137 szavazatból
Szerinted?

Joe-ra (Charlotte Gainsbourg) egy nap egy sikátorban fekve a rideg utcakövön talál rá az éppen boltba igyekvő Seligman (Stellan Skarsgard). A fiatal nőt megverték, vérzik, és szemmel láthatóan segítségre szorul, ezért a férfi megsajnálja, és elviszi magához, hogy ápolja. Joe pedig mind őszintébben meséli el jóakarójának, miképp került abba a lehetetlen helyzetbe, ahogyan találkoztak. A nő nimfomániásnak diagnosztizálja magát, élményei pedig egészen a tinédzserkoráig nyúlnak vissza. Történetei között szót ejt édesapjáról, egy nagy szerelméről, és szeretőkről, de mindenekelőtt szexuális kalandjairól, amelyek bővelkednek extrémitásokban, zavarba ejtő helyzetekben, szexuális pózokban és játékokban, valamint vállalt perverziókban. Seligman megértően, ámde zavartan hallgatja a nőt és a történelemből, valamint a tudományból vett példákkal és tapasztalatokkal igyekszik értelmet adni a nő tetteinek.
Bemutató dátuma: 2014. február 6. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
sexykex 2022 szept. 19. - 22:14:54 7/10
Úgy vélem mindkét rész rendezői változatát sikerült megnéznem, de ezt pusztán a film hossza alapján gondolom. Valamiért a második rész valóban gyengébbre sikerült egy árnyalattal, de Trier valamit nagyon tudhat, mert egy pillanatig sem éreztem unalmasnak. Ebben nyilván szerepe van a film témájának – hiszen nem mindennap van alkalma egy férfinak végighallgatni egy szexfüggő nő történetét – de Seligman tudományos példái sem hétköznapiak.
4/10
The Cortez 2021 febr. 19. - 16:51:43 4/10
Az elhülyült Trier erőltetett, hatásvadász agymenése. A legbosszantóbb az, amikor sokan újszerűnek és korszakalkotónak nevezik ezt az unalomtengert, miközben csomó más régebbi filmben láthattunk már éles szexjeleneteket. Mindkét rész vontatott, fárasztó. A sztori egy soha véget nem érő dialógusból áll, amelyet a rendező hosszú flashbackekkel bont fejezetekre, melyek a főszereplő szánalmas életét mesélik el. Azok a mozi legnevetségesebb részei, mikor Trier az antihősnővel a szánkba rágatja ostoba filozófiáját, valamint nőkről alkotott hazugságait. Igaz, ezek inkább a sokkal perverzebb 2. epizód vége felé fordulnak elő.
Ami értékelhető: A képernyőképesebb Stacy Martin (fiatal Joe), az ismertebb arcok játéka, a vonatos részben eltalált, mai női viselkedés, a gonzo artfilmes megoldások (screenre írt betűk-számok), 1-2 szexbetét, továbbá 1-2 zene.
6/10
mkm 2020 okt. 07. - 23:41:43 6/10
A vége szánalmas, azt valaki nagyon hülye írta meg. Vagy a rendezőnek sem volt jó ötlete a lezárásra, de akkor meg hogy jött az egész? Vannak jó pillanatai a filmnek de összességében elég gyenge
4/10
kecsup 2020 szept. 23. - 23:01:40 4/10
Ez nagyon halovány volt.
1/10
IDS 2019 febr. 06. - 17:04:06 1/10
A filmművészet egyik legnagyobb szemfényvesztése. A pornó attól még nem lesz művészfilm, mert híres és elismert színészek próbálják legitimizálni a szereplésükkel.

Milyen rohadt nagy lett az arca ennek a Lars von Triernek. A legnagyobb kamugyáros akit a hátán hordott a föld.

Már az Antikrisztusnál gyanút fogtam, de gyanúm itt végleg beigazolódott. Lars von Trier teljesen megőrült.
5/10
Meril 2016 szept. 22. - 14:36:43 5/10 Előzmény Benedith
Lehet pont ezért háborodtunk fel mert a rendezõ így átb*szott minket. Adott egy filozofikus lelkületû, magát aszexuálisnak valló pasi.
(Traumatizált egyének léteznek szerintem, elfojtott szexualitással vagy nagyon csekély vágyakkal. Én ezt az aszexualitás dolgot kizártnak tartom.) De nem ez a lényeg hanem,

Spoiler:
hogy lezüllesztenek egy intelligens karaktert egy tinédzser szintjére. Persze lehet ez a rész ennyire sérült valakiben, nem volt alkalma vagy nem tudta megélni, így nem tudja hogyan kommunikálni, de itt inkább a hitvány férfi hozzáállás jön elõ. A film így azt üzeni nem tisztelem benned az embert, a sérült nõt, megnyíltál nekem de mit számít és visszaélek vele. Nem próbál érzékenyen, tapintatosan közeledni a nõhöz, akkor sunnyog oda mikor a nõ elfordul. Persze léteznek ilyenek, a tapasztalatlanság, ill. gyávaság teheti. Vannak akik óriásit kockáztatnak de megteszik.
eIemes 2016 febr. 05. - 11:56:34 Előzmény Benedith
el tudsz képzelni egy darab fát, aki történetesen férfi, de sportból minden nõt megdug, aki elmegy elõtte?
nekem vannak ilyen ismerõseim.
a film nekik tart tükröt.
talán.
10/10
steelprophet 2016 febr. 05. - 08:57:52 10/10
Nos igen... Provokálni tudni kell!!! Lars Mester pedig tud. Mesterfokon... akik pedig rendre belesüllyednek a hétköznapi dolgokba azoknak az ilyen és hasonló filmek fájnak. De ez legyen az õ bajuk!:-)
Lel Unbalanced 2015 máj. 26. - 15:21:27
Edit:
Sorry... A macska ajtó nyekereg nem az ágy, bár még mindig lehet álomjelenet.
Lel Unbalanced 2015 máj. 26. - 15:02:37
Tetszett a film, bár a záró jelenet kicsit érthetetlen számomra.
A rendezõ valószínûleg a nézõre akarta rábízni a döntést, hogy valójában mi történik.
Szerintem az egészet Joe álmodta, mert hallani a végén, hogy nyekereg az ágy, azaz szerintem Joe mocorgott meg álmában, de az is lehet, hogy Seligman képzelete volt, passz, de ez nekem akkor is túl abszurd, hogy megtörténjen.
Benedith 2015 ápr. 22. - 14:05:37
Nem tetszett a film. Egyrészt a Charlotte Gainsbourg által alakított Joe-ról egyáltalán nem tudtam elhinni, hogy nimfomániás, szegény inkább olyan volt, mint egy darab fa. A "színészi játékát" pedig nem is minõsíteném.

Másrészt a sokak által vitatott végkifejlet:

*** SPOILER ***

Itt is két dolog:
1. Logikátlanság, hiteltelenség, túl sok a pálfordulás: Seligman a ~60 életévét aszexuálisan élte le, Joe pedig egy f@szra sem mondott nemet soha, továbbá a végén még örül is, hogy nem lett gyilkos. Erre 2 perc alatt arcon köpi a rendezõ saját magát azzal, hogy Seligmanban mégis szexuális vágy támad, Joe életében elõször nem rakja szét a lábát, sõt, a nagy felháborodásában még le is lövi szerencsétlen pasit. Ez így az abszolút hiteltelenség netovábbja, az emberek egész egyszerûen nem így mûködnek.

2. Egyszerûen fogalmazva: szerencsétlen Seligmant miért kellett lelõni? :) Ha a csaj egyszerûen csak ráripakodik, hogy vegyen vissza a farkából és húzzon kifelé a szobából, szerencsétlen öreg megszégyenülésében fülét-farkát behúzva kisunnyog. Ráadásul a sok helyeslõ és egyetértõ hozzászólást sem értem. Velem is esett már meg, hogy céges kiránduláson munkatársam bejött a szobába éjjel és befeküdt mellém az ágyba (na nem azért, hogy aludjon :D), mire én szépen kirugdostam az ágyból és kitessékeltem az ajtón. Ha akkor kinyírom, levágom a farkát és hagyom hogy elvérezzen, nem hiszem, hogy reggel a munkatársaim és a panzióban dolgozó emberek vállon veregetnek, hogy igen, jól csináltam, így kell ezt, megérdemelte a rohadék... Mégis hol a francban éltek Ti, akik ilyeneket írtok le, hogy így reagálnátok? :D Tuti, hogy nem ezen a bolygón.
8/10
AYGOOO 2015 ápr. 18. - 06:06:53 8/10
Rendezõi változatban néztem meg. A film megértéséhez szükséges némi empátia, és intelligencihányados. A fõszereplõk inverz karakterei érdekesek, a köztük folyó dialógusok gondolatébresztõek. A történetre szintén igazak az elõbb jelzõk, de a durván sokkoló részekkel a rendezõ véleményem szerint túl lõ a célon: kizökkentik, megtörik, és elterelik a nézõ figyelmét a cselekménysorozat gondolatiságáról, helyette a brutális képsorok (abortusz) kerülnek elõtérbe, melyektõl a filmet követõen sem könnyû szabadulni.
Ezek, és a csattanó miatt "csak" 8/10.
5/10
Meril 2015 febr. 09. - 01:12:17 5/10 Előzmény Teréz anyu
Spoiler

Azt mondta neki a pasi a végén, hogy de hát téged már több ezer pasi megb*szott!!! Ez gyalázatosan ordenáré. Nálam már kezdett szimpatikussá válni Seligman karaltere erre jön a hideg zuhany. Úgyhogy csak annyit tudok mondani k*rvára igazad van!!! De hát ezt a férfiak 99%éka nem fogja megérteni úgy tûnik...még azt se mondhatom kivételek a jelen lévõk hisz látszik itt is, hogy valaki nem fogta fel a film történéseit.
5/10
Meril 2015 febr. 09. - 00:59:57 5/10
Na igen, engem mondjuk lesokkolt a vége. Hát a k**rva *nyját...én erre nem számítottam megmondom õszintén, annyi minden volt a filmben, nekem ez már sok volt ez a zárás. De sok mindenre rájöttem többek között arra aszexuális pasi nem létezik. :-D Na és arra, hogy...de azt inkább nem írom le. Aki élvezkedni akart a filmen az nagyon mellényúlt mert ez egy sötét, elvont film, a testiség nem túl szép formáiról. És erõsen negatív a hangulata az egész filmnek. Különben én sokszor untam magam rajta. Idõnként nagyokat ásítottam rajta.
1/10
Meklód fia 2015 jan. 29. - 18:11:44 1/10
na megnéztem, mert azt hittem jó ötlet lesz az, hogy nem kell külön pornófilmek után keresgélnem a p*na.hu-n, mert, hogy lényegében ebben már van pornó és ráadásul ez egy film. Tehát a Muter is nyugodtan rám nyithat és nem kell kapkodva kilépegetnem a böngészõbõl.
De utólag már lehet, hogy bánom, mert ez egy teljesen értelmetlen film. Kidobott 2 óra volt.
8/10
sanderb 2015 jan. 19. - 18:05:42 8/10
Az 1. résznél leírtak érvényesek ide is. 10/8
Peti Tökedli 2014 dec. 30. - 09:22:20
Egyetértek Teréz anyuval és Kattrinnal. Ha én egy napon keresztül azt magyarázom valakinek, hogy változtatni akarok az életemen, mert rossz irányba halad,akkor utána ugyan már ne akarjon megtöcskölni. Várható volt a vége, a film közben végig vártam, hogy mikor mászik rá a pasi.

A film amúgy súlytalan, a téma jó, de igazán meredek irányba el lehetett volna vinni, csak nem volt vér a rendezõ pucájában hozzá. Semmi igazán sokkoló jelenet nem volt benne, amivel ne találkoztunk volna már itt-ott ezerszer. Egy Keserû méz, Születésnap, Magány, Ópium egy elmebeteg nõ naplója ezerszer durvább film ennél. Aki elmúlt 20 és látott már néhány mûvészfilmet, az fent sem akad ezen. A verõs jeleneteken kívül bármelyik lazább erkölcsû nõ, aki nem hisz a monogámiában, ám a szabad szerelemben igen, elmenne addig, mint hõsnõnk. A történet meg nulla.
Kattrin 2014 nov. 27. - 06:27:09
A film végét illetõen Teréz anyunak van igaza, (noha a töklevágós büntetését lecserélném egy pofonra hogy a fal adja a másikat;), de szépen átlátta és megértette a film mondanivalóját, egyetértek vele.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy a sztori egyszerû, mint a pofon, és nincs mit analizálgatni, mert Seligman történetei, irodalmi-történelmi-vallási utalásai kiegészítik egy kis kultúrával a filmet, ami igazi csemege lehet azoknak, akiket az ilyesmi érdekel. Nem csak a nõ történetét halljuk, hanem Seligman párhuzamba állítja az élete bizonyos eseményeit történelmi, irodalmi elemekkel. Noha emiatt nem nézném meg többször a filmet, de akinek erre igénye van, miért ne.

Az, hogy kezdetben csak munkahelyi erõltetésre ment el a terápiára, vagy részben legbelül saját maga is érezte, hogy szüksége van rá, csak értelmezés kérdése. Mindenki döntse el magában, hozzá melyik áll közelebb, mindkét értelmezésnek van létjogosultsága. De tény, hogy a végén elhatározza, hogy leáll a szexszel végleg, vissza is utal a pszichológus által mondottakra (h erre csak a függõk 1%-a képes), és mindezt nyilván azért, hogy tovább tudjon élni, jobban boldoguljon, boldogabb életet éljen, stb, ezt ki sem kell mondani, hiszen minden embernek ez a(z egyik) célja (vagy legalábbis a 99.9999%-uknak).
k11zoltan 2014 szept. 21. - 22:12:04
Egyik rész sem fogott meg túlságosan, de ebben jobban érvényesül Charlotte, a pedofilos résznél. Az tetszett. :)
Az elsõ részt kb 1 hónapja láttam, de abban a fõszereplõ lány nem volt szimpatikus.
7/10
Sadenal 2014 aug. 26. - 18:47:07 7/10
Az elsõ rész visszafogottabb volt és jobban bejött, ez már afféle hardcore-verzióként hatott, a vége meg engem is meglepett de számítottam rá. Sokan lehúzták a filmet, de könyörgöm: dráma, Trier, nimfománia. Gondolhattátok volna, hogy ez nem a térdet csapkodós, könnyesre nevetem magam film. Bár meg kell hagyni hogy itt-ott mûködött a komédia mint fûszer.


7/10
Összes hozzászólás