A Nobel-díjas hadifogoly

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar portréfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Ez a film az első magyar származású orvosi Nobel-díjas Bárány Róbert munkásságát, orvosi, tanári és emberi sorsfordulóit mutatja be.
A film története még az I. Világháború kitörése előtt indul, amikor a fiatal orvos, Bárány Róbert korábbi kutatók, főként Hőgyes Endre eredményeire alapozva hozzákezd az ún. vestibuláris apparátus (egyensúlyszerv) működésének a tanulmányozásához. Kutatásai elismeréseként ugyan 1914-ben megkapja az orvosi Nobel-díjat, ám csak 1915-ben, orosz hadifogolyként egy az orosz-iráni határ közelében lévő fogolytáborban értesül róla. Mivel a háború után a Nobel-díj ellenére sem kap katedrát a bécsi egyetemen, Svédországba távozik, ahol 1926-ban az Uppsalai Egyetemen fogadják professzorrá.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
adamnagysweetmovie 2015 márc. 08. - 14:31:30 6/10
Korrigál: Hõgyes=Bárány a végén
6/10
adamnagysweetmovie 2015 márc. 08. - 14:29:57 6/10
A film érdekes témát feszegetett (mint Szekeres mindegyik filmje), bár ezt az orvosi szakmai féltékenységet, hiúságot sohasem tartottam összeegyeztethetõnek a hippokrateszi esküvel...
Szerintem ilyen részletességgel talán túlzás volt ezt a témát kifejteni, a ki-kivel-ki ellen elléggé fárasztó volt, fõleg a rengeteg hangyabetûs felirattal.
Kár, ahogy a végén az MNB vörös farkas plakettjét is lehetett volna ízlésesebben beiktatni valahova, szervesebben (pl Kolozsvár megemlítésekor, vagy mikor mondták, hogy Hõgyes nem beszélt magyarul).
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu