A nővérem húga

Bakancslistához adom
My Sister's Keeper
amerikai filmdráma, 106 perc, 2009

Értékelés:

346 szavazatból
Szerinted?

Sara (Cameron Diaz) és Brian (Jason Patrick) élete örökre megváltozik, amikor kiderül, hogy a kétéves kislányuk leukémiás. A szülők sajátos utat választanak, Jesse és Kate mellé vállalnak egy harmadik gyereket, hogy ő majd donorként megmenthesse Kate-et. A 11 éves Anna (Abigail Breslin), szülei tudtán kívül felkeresi a híres ügyvédet, Alexandert (Alec Baldwin), és pert indít a szülők ellen saját teste feletti jogának visszaszerzése miatt.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
offtopic
Nótárius 2023 szept. 14. - 17:51:46 10/10
Ezek szerint a szőrszálhasogatás fogalmával sincs tisztában, vagy csak a belátáshiányos önkénye miatt hozakodott ide vele.
Ugyanis az nem szőrszálhasogatás, hogy miután kinyilatkoztatóan tett egy valótlan és értelmetlen állítást, azt én tudományos dokumentáltsággal (is) helyreigazítottam.
1. Nyilván "rossz formában" hallotta, ha nem volt, nincs tisztában avval, hogy nem kifogásolható az, amit mindvégig helytelenül "rossznak" vélelmez(ett).
2. Ezek szerint még avval sincs tisztában, hogy az "avval" éppúgy helyes, mint az "azzal" !?!
Segítek:
https://e-nyelv.hu/2012-05-04/azza-avval/
;)
3. Meglehetősen visszamaradt rögzültség az "Ablak-Zsirafvan"-ra hivatkozva vitatni az MTA által is elismert, általános érvényű és gyakorlatú nyelvhasználatot.

A fentiek alapján nincs is mit csodálkozni azon a színvonaltalanságán, hogy végül a semmirevaló "zöldségezésébe" előremenekülve, egyáltalán nem reagált a többirányú (nyelvhasználati, tudományos és logikai) megcáfoltságára.
10/10
offtopic
Nótárius 2023 szept. 14. - 16:27:13 10/10
Illő tisztelettel rávilágítva, több szempontból (nyelvhasználat, MTA, logika) is téves a hozzászólása.
Mivel a nyelvészet alapvetően leíró jellegű tudomány, ezért önellentmondásosan értelmetlen az az állítása, hogy a nővér szót "mindenki rosszul használja". Ugyanis az adott, egyazon nyelvű közösség döntő többségének tudományosan is rögzített, teljes közelfogadottságú és közérthetőségű nyelvhasználata eleve nem is lehet "rossz".
Az pedig különösen értelmetlen, hogy a "világon mindenki"! ;)
Egyébként a "mindenki-re" való  hivatkozása, pusztán logikailag sem helytálló, hiszen már akár csak 1 (azaz egy!) avval ellentétes nyelvhasználat is cáfolja.
Következőleg a "mindenki", szemben a számosítható ellentéteivel, egyáltalán nem bizonyítható.   
A tudományos érvényű tény pedig mégiscsak az, hogy a nővér szónak a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete által szerkesztett  »A magyar nyelv értelmező szótárában« (mek.oszk.hu, arcanum.com stb.) rögzített jelentése szerint (szintén ellentétben a téves állításával!):
"nővér főnév -t, -ek, -e [ë, e]
1. (kissé választékos) (főleg birtokos személyraggal, rendsz. többes számban, összefoglaló jelentésben) Általában a női nemhez tartozó testvér <testvéréhez való viszonyában, függetlenül attól, hogy idősebb v. fiatalabb-e nála>; nőtestvér. Két nővérem van, egy húgom és egy néném. [...]  || a. Idősebb nővér, (testvér)néne.  A nővérem és a húgom is eljött."
Az ebbéli további megbizonyosodása érdekében, ajánlom figyelmébe például a Magyar értelmező kéziszótárat is, amely a magyar köznyelv és irodalmi nyelv szókincsét öleli fel:
"nővér fn. 1. (Idősebb) nőtestvér."

... avagy:
https://hu.m.wiktionary.org/wiki/n%C5%91v%C3%A9r
;)
k11zoltan 2023 júl. 09. - 14:54:02
Láttam már régebben, most másodszorra.
Nem rossz film.
10/10
Nótárius 2019 jún. 21. - 01:13:39 10/10







... ha még valaki nem látott volna ilyet, és talán segít valamit a film megértéséhez is.
Tőlem anno evvel a "tűvel" vettek le, műtéti körülmények között csontvelőt a csípőlapátjaimból, csontvelő-transzplantációhoz, gerinctáji (epidurális) érzéstelenítésben, egy általam nem megismerhető személy részére.

A műtétet követően kb. 2 hét múlva jött teljesen rendbe a fájongó fejem; de a vételi hely környékén csak mintegy másfél év után csitult el végleg a valamelyes mozgáskorlátozottságot is okozó fájdalom.

Ma már vannak erre sokkal kíméletesebb módszerek; de visszaszámolt évek és az e filmben elhangzottak alapján, valószínűleg a kislánytól is ilyennel vehettek csontvelőt a nővére számára.

Donorként, személyes érintettként is, én mélyen a hatása alá kerültem ennek a remek szereposztású, igényesen kivitelezett, fontos és nehezen megválaszolható morális dilemmákkal terhes, a megjelenített végletes élethelyzet iránt érzékenyítő, felkavaró emberségű nagyszerű filmnek!
Daniella Hajnal 2016 márc. 31. - 23:19:20
Ja és akinek vontatott: így is nagyon sok (a könyvben futó) szálat kihagynak, pl az ügyvédét (az a pár említés amit tesz a film, elenyészõ), de ami engem zavart az a vége.. Merthogy a könyvben megnyerik ugyan szintén a pert, de azután Kate húga az ügyvéddel egy autóban ül, balesetet szenvednek, az ügyvéd túléli, Kate húga meg belehal, Kate túléli a mûtétet, és õ él tovább úgy ahogy boldogan..
Daniella Hajnal 2016 márc. 31. - 21:42:36
Mellesleg nekem a könyv jobban tetszett.. Egész jól megcsinálták a filmet is, de akkor is más ahogy Jodi írja le.. (Bár alapból is szeretem a könyveit..)
Lajos János 2015 aug. 03. - 02:10:50
Üdv. mindenkinek.
Ezt a lehetõségem volt többször megnézni. Az elsõ alkalomnál végignéztem, de nem éreztem semmi különlegeset a filmmel kapcsolatban. Most, ahogy másodszor megnéztem sajnos nem mondhatom el ezt. Azóta, mióta elõször láttam a filmet elvesztettem 2 testvéremet hasonló betegségben mint ami a filmben van. Nem bírtam ki sírás nélkül. Sokan nem hiszik el, de akinek a családjában tényleg történik ilyen sajnálatos dolog, annak egy ilyen film, akár "giccses hollywoodi" , akár nem, nagyon sokat tud jelenteni. 17éves fiú létemre úgy éreztem hogy ezt kiírhatom ide, tudom hogy lesznek olyanok akiknek nem tetszik, de nekem ez nagy megkönnyebbülés volt.
7/10
Deniel Project 2015 máj. 11. - 09:59:18 7/10 Előzmény emheni
Képzeld el hogy te donornak születtél hogy a nõvéred életét mentsd meg mert rákos. Mindenféle kezelést végeznek veled, limfocitákat és granulociták adsz, csontvelõ leszívás, stb. akaratod nélkül, eléggé fájdalmas. Te perelnéd a szüleidet?
Jó film meg is hatódtam rajta, de mivel elég vontatott ezért 7-esre értékelném.
10/10
emheni 2015 jan. 17. - 21:10:12 10/10
Aki volt, vagy van hasonló helyzetben, az nem tartja giccsnek. Minden perce magávalragadott. A férjem, aki túlélõ, szintén végignézte a filmet, egyetlen ásítás nélkül. És megbeszéltük utána. És jó volt.
Tijy 2014 dec. 29. - 09:16:35 Előzmény Mumika
Kedves Mumika! Persze, hogy nem érted meg az anyát, és persze, hogy nem adnád oda semmilyen szervedet, amikor még csak nem is voltál soha hasonló helyzetben. Nem is kívánom, hogy átélj ilyen dolgokat mert borzasztóan fájdalmas dolog. Ezt a filmet csak az érti meg, akinek valamelyik szerette volt már rákos. Vagy meg is halt abban.
1/10
stenimore 2014 dec. 28. - 10:41:44 1/10 Előzmény pictigjis
Hát ez tényleg baromi nagy különbség,hogy ki kit kér meg.A lényeg viszont mégis csak az ,hogy ahogy itt alább is írja valaki, hogy egy nagy giccs az egész,és a valóság egész más szokott lenni..ráadásul ha jól emlékszem az ásítozás ellenére, egyszer már próbálkoztak a köldökzsinórral ,osztán késõbb a vese kellett volna.Orvosi felelõsség is van abban, hogy reménytelen eseteknél egészséges embereket ne tegyenek tönkre .Itt ki volt élezve az egész arra, hogy mindenkinek hulljon a könnye mint a záporesõ .Elegem van az ilyen filmekbõl,most mutatták be Az életem értelme c. szintén nagy giccset,jellemzõen az is 9 feletti ponton áll.Úgyhogy tudom tanácsolni a nagyérdemûnek,akik még utalgatnak is rá hogy nekem mi tetszik biztosan, hogy õk meg nézzék a Gyõzikét és a tehetségkutatókat hiszen láthatólag az ilyeneket falják.
1/10
stenimore 2014 dec. 28. - 10:31:19 1/10 Előzmény Merl Antal György
Nem tudom megmondani ,mert nem láttam.
konyvszerzo 2014 dec. 26. - 21:50:58
A film tökéletes volt. Nekem tetszett Cameron Diaznak a játéka is, mert nagyon jól játszott és erre a karakterre igazából nincs séma. Most egy furcsát fogok írni, engem pont a beteg kislány játéka gyõzött meg kevésbé, mert van amikor a beteg családtag uralkodik a családon. Persze nem lehet általánosítani. Szép film volt, megérintett.
8/10
kaiichi 2014 dec. 26. - 16:06:44 8/10
Maga az alapötlet nagyon jó, de a felesleges, gagyi hollywoodi giccsek, amik csak arra jók, hogy több könnyet kicsaljanak a nézõbõl (pl. a képeskönyv vagy az ügyvéd betegsége), és eltereljék a figyelmet a fõ szálról, zavaróak. Az viszont nagyon tetszett, hogy mennyire körüljárták a nézõpontokat. Nem a beteg lány szenvedését kellett végig nézni, hanem megtudtuk, hogy hogyan viszonyulnak ehhez az egészhez a testvérei, a tágabb családi kör és teljesen idegenek.
9/10
nikato 2014 dec. 26. - 15:15:31 9/10
Kiskora óta szenvedett, szerintem igaza volt, hogy már elég volt a szenvedésbõl.. De ilyen filmet nem Karácsonykor kéne adni.
10/10
pictigjis 2014 dec. 26. - 11:01:39 10/10
***SPOILER PÓTOLVA*** ha figyeltél volna ásítás helyett, akkor feltûnt volna, hogy

SPOILER SPOILER SPOILER

a kislány nem "rájött, hogy kihasználják", hanem a nõvére kérte meg, hogy indítson pert a "tévés ügyvéddel", hogy hagyják meg meghalni végre.

persze, hogy hatásvadász, csakhogy én jártam már ilyen helyen, és ez nagyon sok ember napi tragédiája
Merl Antal György 2014 dec. 26. - 09:25:50
*stenimore*
Nagyívû eszmefuttatásod alapján abban biztos vagyok, Andy Warhol Empire címû hétórás filmjét viszont rendkívül izgalmasnak tartod. Ugye nem tévedtem? Bár a tévedés joga mindenkit megillet.
egorta 2014 dec. 26. - 01:26:52
*spoiler*
Most komolyan azt gondolod h oda kellene írni h not happy end???
1/10
stenimore 2014 dec. 26. - 01:05:21 1/10
Én meg nagyokat ásítottam ezen az amerikai csúcsgiccs filmen,ami egy ötletre épül,és utána hatásvadász a végtelenségig és életszerütlen is.Arról nem beszélve hogy a film elején kijelenti az orvos, hogy mán nem sok ideje van szegény gyereknek ,és ahhoz képest 11 év múlva indít pert a donornak szánt gyerek,akit mint Izsákot a Bibliában fel akar áldozni jó édesanyja.:)
MARTIN970215 2014 dec. 26. - 00:56:13
Szép, és elgondolkodtató film, de hogy lehet ilyen szörnyû végû filmet betenni pont Karácsonyra? De legalább írnák oda valahova a leírásába, hogy nem egy vidám lesz a vége. Én végig arra számítottam, hogy valaki felbukkan valaki, aki tud Kate-nek vesét adni.
Összes hozzászólás