A Pál utcai fiúk

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-amerikai játékfilm, 104 perc, 1968

Értékelés:

276 szavazatból
Szerinted?

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a Füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül, a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény. Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna kisfiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja…
Bemutató dátuma: 2017. október 19. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    1969
    Legjobb idegennyelvű film jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
vino-et-veritas nov. 27. 16:59:26
Hm. Érdekes kérdés a századfordulós környezetben játszódó regény és a belőle készített film (+60 év) "minőségi" összehasonlítása. Mondjuk Fábri még jól ismerhette az őt megelőző nemzedéket.
Amúgy tényleg nem nagyon van igazán "kedvelhető" szereplö egyik műben sem...
5/10
Marton12 nov. 27. 14:21:00 5/10
A minősége jobb volt, mint a könyvé, de attól még nem mondtam, hogy tetszett is. Csak a hangulata tetszett, meg a látványa. A szereplőket nem bírtam, egyszerűen nem szimpatikusak nekem, persze most csak a brit színészekre gondolok, de azért a szereplőkkel eggyütt is megér legalább egy olyan 10/5-t
antibond nov. 21. 10:27:20 Előzmény ligetiz51
Félig értek csak egyet leírt véleményével. Amennyire film egyáltalán visszaadhatja egy regény mondanivalóját, hangulatát, viszonylag elfogadható teljesítményt láthatunk. (Ilyen pl. "Az öreg halász és a tenger" az eredeti, Spencer Tracy-vel, holott pont nem az a történet, helyszín, amit könnyű megjeleníteni)
Azt viszont én sem értem, így nem is fogadhatom el, miért nem magyar szereplők alakították Nemecsekéket. Ha az "Indul a bakterház" főszerepére sikerült megtalálni az abszolút tökéletes fiút - Isten nyugosztalja szegény Olvasztó Imrét -, akkor lehetett volna összeszedni hiteles Áts Ferit, Bokát, "csónakos"-t.
Szerintem.
Edmond Dantes máj. 07. 16:54:41 Előzmény ligetiz51
off Bolsevik trükk, de ezt ön mindannyiunknál jobban tudja.
on Gyerekként újkorában láttam a filmet és akkor sem tetszett különösebben.
6/10
ligetiz51 máj. 07. 07:26:00 6/10
A könyv élményét, világát csak megközelítőleg tudta átadni e film, és minek kellett ide az amerikai kooprodukció és a sok angol (amerikai) szereplő?!
10/10
napraforgó máj. 07. 07:17:10 10/10 Előzmény Krasznai V. Magdolna
Igazad van. Itt volt az érettségi szünet. Miért nem adták le ezt a filmet délután, vagy akár még délelőtt is? Az éjjeli ismétlés engem nem zavarna, ha olyan csatornán adnák , ahol a távol, külföldön élő magyarok is láthatnák (p. Duna World).
Ez a Fábri -féle filmváltozat az igazi, ez az, ami visszaadja a regény hangulatát. A filmben szereplő angol gyerekek igazán jól hozták a figurát.
10/10
Krasznai V. Magdolna máj. 07. 05:31:31 10/10
Azért megkérdezném, ki az az ostoba szerkesztő, aki ezt a filmet péntek este 21:05-kor teszi adásba, nem beszélve a szombat éjjel 01:40-kor?
Évtizedeken át kötelező olvasmány volt az általános iskolában.
Éjjel 2-kor jó esetben a gyerekek alszanak!!!!!!
béni54 2019 aug. 21. - 14:26:40
Az a baj-(nem csak a Port.hu-n),hogy-gondolom olvasó szerkesztő nem lévén-elvtelenül bemásolnak bármely forrásból származó infót,anélkül,hogy annak valóságtartalmáról egy hangyányit is meggyőzödnének!
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 21. - 09:47:53 Előzmény béni54
Szívemből szóltál! És nem csak a port.hu-n szerepel régóta masszívan az elírás, de számtalan hazai online- és nyomtatott felületen is.
béni54 2019 aug. 21. - 08:12:31
Több mint fél évszázados a film,de ennyi idő sem volt elég,hogy kijavitsák Kozák László helytelenül Zokák Lászlónak írt nevét a Port.hu-n!IMDB bezzeg helyesen írta!Nagyon régen vettem észre a hibát,eddig nem szóltam,gondoltam ne én legyek mindig a kákán csomót kereső!
10/10
napraforgó 2019 aug. 20. - 12:32:49 10/10 Előzmény szucsgyula
Lehet, hogy a port munkatársai nem gondolatolvasók, de van szájuk, rákérdezhetnének.
Ha azonos cimmel több film létezik, nekik illene tisztázni, hogy melyiket is fogja sugározni X csatorna.
szucsgyula 2019 aug. 20. - 12:14:18 Előzmény darkbull
A Port (helyesebben: a tévéműsort feltöltő Media Press PORT Kft.) azt teszi fel az oldalra, amit az adott tévécsatornától kap. Ha a TV2 a '68-as Fábri-féle Pál utcai fiúkat tűzi ma műsorra, akkor azt nekik kell jelölni, a Portnál ugyanis nem dolgoznak gondolatolvasók.
darkbull 2019 aug. 20. - 10:29:30 Előzmény aavvaavv
Digitálisan felújított változat.

A port szerint a tv2 ezt a filmet fogja leadni, de ennek a csatornának semmit nem lehet elhinni, 99%, hogy a nézhetetlen 2010 körüli förmedvényt fogják vetíteni. A Port hajlamos összemosni az ugyanolyan nevű filmeket, Ben Hurral is eljátszották ezt rengetegszer.
10/10
szepipiktor 2019 júl. 12. - 21:35:25 10/10
Nagyon szép kommentek!
1968-ban mutatták be... Nekünk is volt 1968-ban Angyalföldön egy grundunk, az is egy fatelep része volt... És tölünk is el akarták venni a szomszéd telepi srácok.
Fém kukák fedelét szedtük össze pajzsnak, fakardok és bunyó...
Napjainkban az akkori "támadokkal" együtt kocsmázunk.
Telep nincs, már semmi sincs csak panel, penel és panel...
aavvaavv 2018 dec. 27. - 10:40:32
Bemutató dátuma 2017. október 19.?
frenchbullie 2015 júl. 21. - 16:44:47
Üdv! A lányom - bár csak jövõre lesz kötelezõ olvasmánya - már most nyáron elolvasta a regényt. Felvetettem, hogy akkor nézze meg a filmet is. Ezt a filmet! S ha már õ elolvasta, megnézte, én is kedvet kaptam. Igen, ritka az olyan filmváltozat, ami ennyire jól vissza tudja adni egy könyv hangulatát, mondanivalóját. Ugyanúgy tetszik, akár kamaszkoromban, amikor elõször olvastam/láttam a történetet.

Már az elsõ - tantermi - jelenet telitalálat; ahogy Boka nyitja-csukja a zsebtintatartója fedelét, jajj, lenne már vége az órának, látszik rajta, hogy lélekben már a grundon jár:-) Ahogy Nemecsek "tyúklépésben" elindul a katedra felé, Rácz tanár úr felszólítására, jajj, lenne már vége az órának... Látva az arcocskáján a megkönnyebbülést, ahogy felhangzik a csengõszó... Hmm, igen, ez visszahozza az iskolás emlékeket:-)

A verkli mellett kalapozó alak, bár kétségkívül illik a képbe, rémesen ijesztõ vagy ijesztõen rémes figura, akár így, akár úgy. Nem csodálom, hogy megjelent szegény kis Nemecsek lázálmában:-(

S ugyanígy lehetne folytatni minden egyes jelenetnél, miért is tökéletes, úgy, ahogy van...

Szeretem a regényt, szeretem a filmet, de a hangoskönyv verziót is, mondhatom Németh Kristóf zseniálisan olvassa fel, mindig tudni, mikor szól éppen Csónakos, mikor a tót, mikor Boka vagy Nemecsek... Köszönet érte, élmény hallgatni!
vino-et-veritas 2012 nov. 06. - 10:27:04
Helyesen = A bajtársiasság, az önfeláldozás, a tragikus végkifejlet, stb.
vino-et-veritas 2012 nov. 06. - 10:24:11
Pedig ez azon kevés mûvek egyike, amit megértenek a külföldiek is. Nem véletlen az említett fordítások sokasága.
Persze az "einstand" vagy a "grund" nehezen értelmezhetõ egy japán gyereknek, de nem ez a lényeg a mûben. A bajtársiasság, az önfeláldozád, a tragikus végkifejlet stb. univerzálisan értelmezhetõ. Molnár a századfordulós Budapestre teszi a cselekményt, de nem olyan "magyar" környezetbe, mint kortársai más mûveket (mondjuk Krúdy, stb.).

OFF
Az a baj, hogy a magyar "világhír" az esetek döntõ többségében szinte csak Magyarországra korlátozódik. Különösen igaz ez az irodalmi alkotásokra.
Ebbe illeszkedik - az egyébként ennek a nem teljesen jól értelmezhetõ fogalomnak - a "hungarikumnak" a folytonos ismételgetése minden összefüggésben. Ezzel ugyanúgy banalizáljuk az értékeket, mintha semmit sem tennénk, mert az ernyõje alatt ott van szinte minden, ami a Kárpát-medencében ide kötõdik, a hamuba sült pogácsától a Kodály zenemûvekig... Ezzel is magunknak akarjuk bizonygatni a "világhírességet".
Holott világhírû az lesz igazán, amit a "világ" is annak ismer el. Ezért persze lehet és kell is tenni, de csak okos és finom eszközökkel, amiket lehet is kommunikálni és megértetni.
De azt sajnos be kell látni, hogy mi függünk a világtól és nem az tõlünk...
vino-et-veritas 2012 nov. 06. - 10:05:51 Előzmény ghost_rider
Bocs, de nem ment kicsit félre ez a hsz.?

Mert a Fábri-film egyfajta etalon, de az olasz változat (http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=61577) "látótávolságra" sincs tõle.
9/10
nikato 2012 nov. 05. - 20:27:38 9/10
Aki Nemecsek alakította (Anthony Kemp) asszem meleg lett. Egyszer volt a tv-ben.:D
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu