A pap, a kurtizán és a magányos hős

Bakancslistához adom
The Ballad of Cable Hogue
amerikai western-vígjáték, 116 perc, 1970

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Cable Hogue csalódott két legjobb barátjában, útját ezért egyedül folytatja a sivatagban. Magányosan, éhesen és szomjasan, egy napon váratlanul vizet talál a száraz síkság közepén. Hamar rájön, hogy a terület éppen a postakocsi útvonalára esik, így ha megvenné és vendéglőt nyitna, akkor a víz az aranynál is több hasznot hozhatna. Új otthonában egy lézengő pap társul mellé, a közeli városban pedig megismerkedik Hildyvel, a prostituálttal, akibe beleszeret.

Sam Packinpah a hatvanas évek végén feltámasztotta a kihalófélben lévő műfajt, a westernt. A pap, a kurtizán és a magányos hős című munkájában a zsáner minden kellékét felhasználja: a bosszú, a szerelem, a szent kurva, a szerencse, a tragédia és a színhely - a sivatagos vadnyugat - kulcsfogalmak. A film ballada egy magányos hősről, aki csak a természetben talál otthont és nyugalmat. A shakespeare-i A vihar ihlette filmet Peckinpah a legkedvesebb munkájának tartotta.

Stáblista:

Szereplők

Cable Hogue
Joshua Douglas Sloan atya
Ben Fairchild
Taggart

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
peterapo 2011 nov. 08. - 07:04:57 10/10
Négy éve egyetlen hozzászólás...
Mit lehet erre mondani?...
A Cable Hogue balladája (aminek a gyalázatos magyar címe: A pap, a kurtizán és a magányos hõs) volt Peckinpah kedvenc filmje.
Idézet egy tanulmányból:
„Peckinpah … sosem volt hajlandó letérni a saját maga által taposott ösvényrõl és sosem volt hajlandó eladni magát – kivétel nélkül mindig „Peckinpah-filmet” rendezett. Ars poeticáját sokszor megfogalmazta, íme egy hangzatos idézet a Konvoj címû filmbõl: „Az életben csak a gyors kocsik, a ribanc nõk meg a tömény kaják érnek valamit.” De ami még ennél is fontosabb: ott talált forrást, ahol senki sem kereste. Ebben a forrásban pedig a mai napig felemelõ élmény megmártózni.”
Peckinpahot lehet szeretni, lehet utálni, de megkerülni semmiképp nem lehet, ikonja a filmtörténetnek.
A Cable Hogue balladája western a javából, - még ha akadnak is benne parodisztikus burleszk elemek – Jason Robards jutalomjátéka.

(Nem csak) western rajongóknak kötelezõ!
Jill 2007 júl. 07. - 19:23:51
Na, ha azt hiszed, hogy az öreg Sam csak hentelõs filmeket tudott csinálni, nézd meg ezt.
Kedves, humoros, szívet melengetõ, alig van benne gyilkosság, Jason Robards legalább olyan zseniális, mint Cheyenne szerepében, a pap vicces, a csaj aranyos, a vége ugyan elég szomorú, de szükségszerû. És az is olyan, hogy az ember vigyorog a könnyein át.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu