A pármai kolostor

Bakancslistához adom
La chartreuse de Parme
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz filmdráma, 165 perc, 1948

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

San Severina hercegnő unokaöccse, Fabrizio del Dongo fiatal papjelölt megérkezik Nápolyból Pármába. A waterloo-i csatában részt vett fiatalember már útközben értesül egy magát "szabad embernek" valló útonállótól, hogy Pármában mindenki szenved IV. Ernesto elviselhetetlen zsarnokságától. A nagynéni beleszeret a vonzó fiatalemberbe, de ő csak anyai barátnőt lát benne. San Severina udvarlója, a miniszterelnök Mosca egyre féltékenyebb, akárcsak a hiú uralkodó, aki titokban már régóta el akarta csábítani a grófnőt. Fabrizio szerelmi kalandja a városka színésznőjével tragikusan végződik. A herceget emberölés címén a pármai börtönbe zárják. Kapóra jön az uralkodónak egy tragikus végű párbaj, ami miatt Fabriziót 20 évi várfogságra ítélik. A szerelmet eddig csak hírből ismerő fiatalember cellája ablakából megpillantja a börtönparancsnok lányát, Cléliát, és végzetes szerelemre lobban iránta.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
gladiolus 2013 júl. 17. - 20:59:14
Én nem mindig vonzódom a régi filmekhez, de ez valami csodálatos feldolgozás volt, én nem is szeretnék más variációt látni, mert ebben minden megvan, amit látni akartam. Az a szép ebben a filmben, hogy semmi sem elavult és régies, minden teljesen elfogadható a mai ember igényeinek.Maga a történet nem kevés fontos kérdést boncolgat, ami örök érvényû kérdés, és helyesen meg is válaszolja a feltett kérdéseket. A fekete-fehér elõadásmódon keresztül is érzékelni lehet a tájak és épületek kivételes szépségét, és a történetben, keserédes mondanivalója ellenére örömteli érzéseket is gyakran fel lehet fedezni.
Gerard Philipet mostanában kezdem újra felfedezni, és minél több filmet látok tõle, annál erõsebb bennem a meggyõzõdés, hogy igen sokoldalú és tehetséges színész volt õ, és egy kivételesen esztétikus, finom megjelenésû férfi is egyben. Az utánozhatatlanul kedves és szelíd tekintetében valahogy mindig egy kis szomorúság is bujkál akkor is, ha nevet, és ez még különlegesebbé és emelkedettebbé teszi a kifinomult vonásait.
Manapság már nemigen lehet az emberek szemében ennyi lelki szépséget felfedezni.
Megérdemelné, hogy a filmjeit szélesebb spektrumon is bemutassák újra.
Bakos Nikolett 2012 aug. 05. - 17:57:56
Ma néztem meg,most láttam elõször, de nagyon tetszett. Nekem olyan Casablanca hangulatú volt, mivel az a kedvenc filmem, így nagyon örültem, hogy ilyen hangulatú a film.:) 14/L
10/10
morzsa16 2011 máj. 21. - 22:47:06 10/10
Egyik legjobb film. A legjobb szereplõket választották ki. A kor egyik legjobb színésze pedig Gérard Philipe. És 36 évesen meghalt... olyan fiatalon... :(
BicskaMaxi 2011 máj. 21. - 21:51:10
Holnap a második rész lesz már.
10/10
csikosi 2011 máj. 21. - 21:49:21 10/10
tényleg jó lesz, nem tudtam elõre
10/10
csikosi 2011 máj. 21. - 21:44:35 10/10
HUHA majd én már csak holnap nézem meg. Mivel elhúztam az idõt. Üdv: neked
BicskaMaxi 2011 máj. 21. - 20:34:35 Előzmény lszl139
Ezt a filmet ma este megnézem magamnak. :)
lszl139 2011 ápr. 16. - 18:39:12 Előzmény angyalpulyka
Nekem is megvan a gyûjteményemben.
Ayrton Corvus 2011 febr. 28. - 00:18:47
Szeretnék köszönetet mondani annak az illetõnek, aki felrakta a netre a film dvd9-es változatát, ráadásul a magyar szinkron is rajta van. Kicsit meglepõdtem, amikor kibontottam, én egy sima francia változatra számítottam. Jól sikerült lemez, a hazánkban lévõ kiadók is megirigyelnék ezt a munkát. Látszik rajta, hogy nem akart az eredeti lemezbe beletúrni, csak a szinkront tette hozzá, és a fõmenübe írta a francia cím alá a magyar címet. A menü többi része az extrákkal együtt gondolom az eredeti francia. Valószínûleg õ készítette a René Chateau féle borító magyarosítását is. Gratulálok neki.
offtopic
ilali 2010 dec. 26. - 11:25:05
Az utolsó utáni pillanatban vagyunk, amikor még pl. virodalom, virtuális irodalom (virtual literature) címen létre lehetne hozni egy adatbázist és jelképes védjeggyel ellátni néhány filmet és ezzel kötelezni forgalmazójukat alapvetõ szabályok betartására. Bocsánat, kötelezni már nem lehet. Felhívni a figyelmüket, hogy érték van a kezükben. Mert elég lesz egy-két pénzéhes elemzõ, befektetõ, megveszik a jogokat és az ilyen filmekbõl is zenés darab, tv sorozat lesz ahol kiégett celebek „ölik” egymást a szerepekért, a fennmaradásért. Azután lesz majd 3D-s, full HD-s animáció. Azután lesznek Clelia ill. del Dongo pólók, sapkák, kitûzõk, parfümök Valentin napra és csak a kiabáláshoz értõ szakemberek tudják még mik. A gyártóknak, forgalmazóknak már megvan ez az adatbázis, tudják, melyik klasszikus hatására lehet több terméket eladni. De lehet, hogy csak önkényesen szemezgetnek, mert megtehetik, mi meg megérdemeljük.
Ayrton Corvus 2010 dec. 25. - 17:52:30
Úgy látom ebben az országban megállt az idõ, hiába az új vezetés a Duna tv-nél. Mi jogon vágták ketté a filmet? Mi az, hogy Pármai Kolostor 1-2? Nem képesek egy az egyben leadni a filmet. Gyalázat! Egy pár éve az egyik csatorna ezt eljátszotta a Ben Hurral is, de gyerekkoromban még a Jó a rossz és a csúf esetében is megengedték maguknak ezt a gyalázatot.
Miért nem jelenik meg egy ilyen legendás film nálunk (ebben az évben készült a Ruy Blas is), és csodálkoznak, hogy az emberek letöltenek, külföldrõl rendelnek.

Kellemes Karácsonyi ünnepeket.
ilali 2010 dec. 25. - 14:49:44
(„To the happy few”)
10/10
angyalpulyka 2010 dec. 24. - 21:17:09 10/10
Gyönyörû film. Ez is kötelezõ.
8/10
smileatesz 2009 jan. 03. - 11:50:59 8/10
Régi film, de remek alakítások vannak benne. Aki teheti, nézze meg, filmtörténeti kuriózum a film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu