A pokolból

Bakancslistához adom
From Hell
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol-cseh thriller, 117 perc, 2001

Értékelés:

328 szavazatból
Szerinted?

A tizenkilencedik század utolsó és legnagyobb rejtélye volt ő. Az első bűnöző, aki sztár lett, az első nagy megoldatlan titok, mely máig újabb és újabb kalandvágyókat sarkall vadabbnál vadabb megoldásokra: Hasfelmetsző Jack. 1888 őszén tíz hét alatt öt kegyetlen, rituális gyilkosságot követett el, és ezzel sosem tapasztalt pánikot keltett Londonban. Abberline felügyelő, a Scotland Yard magányos nyomozója a rém nyomába ered. A különös rendőrről azt beszélik, sikereit az álmainak köszönheti; éjszaka meglátja, ki a tettes. Ezúttal azonban olyan akadályba ütközik, amit ő sem láthatott előre: beleszeret abba, akiről tudja, ő lesz a következő áldozat.
Bemutató dátuma: 2002. március 28. Forgalmazó: InterCom
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Frederick George "Fred" Abberline
Sir William Gull
Mary Kelly
Peter Godley
John Netley
Liz Stride
Catherine "Kate" Eddowes
Sir Charles Warren

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Ildikó Nóra jan. 11. 18:44:13 8/10
Jó film, érdemes megnézni, izgalmas, jó a hangulata, az akkori London ábrázolása. Viszonylag hamar feltételezhető/kiderül, hogy ki a gyilkos. Johnny D-nek jól állt ez a szerep is.
8/10
King Diamond 2018 aug. 17. - 21:08:37 8/10
SPOILER IS LEHET!!!
Megmondom őszintén, valamivel jobb filmre emlékeztem még jó régről. Néhány napja újranéztem. Mindenképp ki kell emelni a film hangulatát, a helyszíneket és a sejtelmes történetet. Ezek mind zseniálisak. Elolvasgattam a wikipedia néhány cikkét az esetekkel kapcsolatban és szerintem ennek az egész ügynek csak jót tesz ez az egész rejtély, hogy mind a mai napig csak feltételezések vannak a gyilkos kilétéről. Mindenképp érdekessé teszi ezt az egész történetet. Valamint, azon felesleges fennakadni, hogy így történt-e vagy sem, mert ezt valószínűleg tényleg sosem fogjuk megtudni. Ez is esetleges elképzelés/teória a lehetséges történtekről, amiből azért van még néhány.
A helyszín, a 19. század végi London ábrázolása pazar, a vészjósló utcák, sikátorok, teli bűnözőkkel és prostituáltakkal, brutális. Ezek megadják a szintén vészjósló hangulatot, ami nappal is átjárja a nagyvárost. A színészek jól játszanak, ahogy olvastam, több eredeti karaktert is beletettek a filmbe (igaz, nem teljesen ugyanúgy ábrázolva, mint az életben). A gyilkosságok kemények, amik valószínűleg ugyanígy történhettek igazából is. Nem lehetett semmi az akkori városi rendőrségnek és a többieknek, hogy egy ilyen kemény sorozatgyilkos után kellett nyomozniuk és gyakorlatilag semmi érdemlegeset nem tudtak kideríteni a kilétéről. Olvastam Hasfelmetsző Jack feltételezett három leveléről is, amit a rendőrségnek küldött, ezek szintén benne vannak a filmben. Ezek közül volt az egyik a "Pokolból levél", ahogy a rendőrség elnevezte. Gondolom, a film címét innen vették az alkotók. Ezek is mind-mind érdekes dolgok. A film zenéje és a magyar hangok is jók. Szerintem a vége is egyértelmű, még ha nem is fedi a valóságot.
Egyszer mindenképp érdemes megnézni a hangulata és a rejtélyes történet miatt. Utána pedig elolvasgatni, hogy milyen teóriák is vannak a gyilkos kilétére és hogy kiket gyanúsítottak meg azóta már Hasfelmetsző Jack személyével kapcsolatban.
8/10
abisztriczky 2016 febr. 15. - 21:17:09
??***SPOILER***
Azért arra kíváncsi lennék, hogy az angolok mit szóltak a filmhez, hogy szeretett Victoria királynéüket is beletették, mint aki résztvehetett a bûncselekményekben, vagy legalábbis tudott róla, mivelhogy így akarták megvédeni az uralkodó házat. Mert ugyebár óriási botrány lett volna, ha kiderül, hogy egy herceg elvett egy prostituáltat, ráadásul gyermek is született!
GeltonReTarder 2015 ápr. 04. - 18:18:13 Előzmény antimason
***SPOILER***

amennyiben az abszintot pipából szívják, valóban.
10/10
antimason 2014 jún. 30. - 22:09:30 10/10
SPOILER az alábbi. Bakker...
10/10
antimason 2014 jún. 30. - 22:08:53 10/10 Előzmény Libor13
***SPOILER PÓTOLVA***

Az Abszinttel lett öngyilkos.
Libor13 2013 jún. 16. - 19:58:18 Előzmény Fanny Brice
Valaki elmagyarázná a filmet? Nem igazán értem, mert álmosan, és késõn néztem...
SPOILER
Most akkor az az öreg volt Hasfelmetszõ Jack? Mary életben maradt a végén, és elment Alice-szel? És ha ezt történt, akkor a nyomozó miért nem ment utánuk? És akkor õk most szerelmesek voltak egymásba? Ha Mary életben maradt, akkor kit öltek meg? És Abberline a végén meghal?
Spoiler vége

Bocsi, a sok kérdést, de tényleg nem tiszta, ráadásul pár jelenetet át is aludtam...
Köszönöm, ha válaszoltok :)

Szia!

SPOILER:

Igen, az öreg volt a Hasfelmetszõ, aki eltüntette a tanúkat, aki jelen voltak Ann és Alfred (herceg volt) esküvõjén. Ha kitudódott volna, hatalmas botrány lett volna belõle. Igen, Mary elment Alice-szel, oda ahova Abberline megálmodta. A leszbi prostituáltnak (piros ruhában volt) ölték meg a társát, aki csórt Marytõl pénzt, hogy kaját vehessen. Mary még aznap éjjel elment az árvaházba, hogy kivegye onnan Alice-t és elutazhassanak. Ezt meg is írta levélben a felügyelõnek. Szerelmesek voltak egymásba, s pont ezért nem ment utánuk, hogy megvédje õket. A nyomozás alatt figyelték Abberline-t, és félt, hogyha utánuk megy, azzal elvezeti õket Maryékhez. Abberline meghal a végén, nem tudni, hogy mi okozza a halálát, csak annyi látszik, hogy a társa próbálja ébresztgetni, de nem kel fel. Szerintem, tudhatta, hogy itt a vég számára, hisz ott volt a kezében a két pénzérme, amit a társa végül a szemére helyezett, hogy át tudjon kelni az alvilágban.

Remélem, minden kérdésedre sikeresen válaszoltam.

OFF:

Imádom ezt a filmet, Johnny Depp nagyon helyes ebben a filmben, és nagyon jól alakítja a felügyelõ szerepét. Nálam az egyik Best ez a film.
Fanny Brice 2013 máj. 07. - 11:11:36
Valaki elmagyarázná a filmet? Nem igazán értem, mert álmosan, és késõn néztem...
SPOILER
Most akkor az az öreg volt Hasfelmetszõ Jack? Mary életben maradt a végén, és elment Alice-szel? És ha ezt történt, akkor a nyomozó miért nem ment utánuk? És akkor õk most szerelmesek voltak egymásba? Ha Mary életben maradt, akkor kit öltek meg? És Abberline a végén meghal?
Spoiler vége

Bocsi, a sok kérdést, de tényleg nem tiszta, ráadásul pár jelenetet át is aludtam...
Köszönöm, ha válaszoltok :)
A76 2012 okt. 22. - 16:54:25
A meg megse lepett hogy nem kerítették kézre. Volt már ilyen lásd: A Zodiákus címû film.
A76 2012 okt. 22. - 16:49:15 Előzmény James Uram Benson Madame
Nekem a hangja + a gyûrû a kezén 1 pillanatra tûnt fel.
Végvári Tamásnak jellegzetes hangja van, még suttogva is felismertem, mondtam is a férjemnek: -Figyed+, h...
Amiatt is gyanús volt, hogy annyira segített a nyomozónak.
Na ennyit! Am. brutál gyilok volt benne, vizuálisan magam elõtt láttam, brrr...
Gina424 2012 okt. 08. - 15:17:20 Előzmény rockqueen
De miért nem írtad, hogy spoiler?
McCart 2012 júl. 24. - 11:40:27 Előzmény Petrapetrus
Ez a spoiler valóban nem volt veszélyes , de ha ennél a filmnél simán leírja mirõl szól , máshol is megcsinálja.
Jobb ha észreveszi magát.
McCart 2012 júl. 23. - 23:57:53 Előzmény Petrapetrus
régi sztori.:)
9/10
szinhazimado 2012 jún. 18. - 19:54:27 9/10
Nagyon jó film. 10/9
Petrapetrus 2012 jún. 10. - 12:41:02 Előzmény vabea
Akkor lezáratlanul kellett volna hagyni és meghagyni a sok kérdõjelet. Vannak még ilyen filmek, s nem rosszak. Egyet kell értenem idõjóssal, hogy az eredeti történésekhez kellett volna igazítani a filmet, mer' így totális csalódás összességében. Nekem legalábbis. A színészek, a korábrázolás, minden jó, csak a forgatókönyv nem. Azt elbaltázták csúnyán.
Petrapetrus 2012 jún. 10. - 12:34:39 Előzmény McCart
Szerintem nem nagyon van olyan, aki ne ismerné a sztorit, szóval nem volt gáz ez a "spoiler"...
Petrapetrus 2012 jún. 10. - 12:33:20 Előzmény kpknow
"A Szokásos HollyWoodi szánalmas szálakat szerencsére mellõzték, nem szennyeték be ezt a komoly filmet!"

Megmondom õszintén, én ezzel nem értek egyet. Nekem pont ezért csalódás a film. Jobban örültem volna, ha hûek maradnak az eredeti történésekhez. Így már nem is tetszett annyira. Pedig amúgy jó lett volna, csak hát ez a sok ferdítés meg átköltés... Na, ez nem jött be.
James Uram Benson Madame 2012 ápr. 24. - 09:02:44
SPOILER

Végig nem gondoltam volna, hogy valóban az öreg a tettes, elvégre -már elnézést- egy vén kriplirõl van szó, aki túl van az agyvérzésen és egyébként is betegeskedik. Sajnos viszont az effekt mögött is felismertem a Holm karakterét szinkronizáló Végvári Tamás hangját, de reméltem hogy mégse az öreg az. Tetszett viszont, hogy elszaladt vele a ló, elvégre nem ez volt a feladata.

Érdekes, hogy a valóságban fordítva történt a dolog, Mary Kellyt megöli Ripper (erõs idegzetûek rákereshetnek a holttestrõl készült fotóra), a felügyelõ pedig joviális öregúrként 40 évvel késõbb hal meg ágyban, párnák közt. Egyébként része a viktoriánus ikonok klubjábak, mert beleírták a 2010-es Farkasemberbe is például, de az orvos is valós személy volt, aki pl. az anorexia nervosát elõször diagnosztizálta. Az "elefántember" szerepeltetése is nagy ötlet, már csak egy Sherlock Holmes cameo hiányzott a filmbõl, vagy hogy felbukkanjon az ifjú Lord Meldrum :)))) Apropó, zseniális, hogy eredetiben a kurvák úgy beszélnek, mint Mabel :))
kpknow 2012 ápr. 17. - 21:03:47
bocsánat, 19.század
kpknow 2012 ápr. 17. - 21:02:31
Nekem ez az egyik kedvenc filmem! Korhû, Jó szereposztás, kiváló alakításokkal! Teljesen jól ábrázolja a 9. szád végi, század fordulós Londont. Ami nekem nagyon tetszett és számomra talán a leg pozitívabb a filmben, hogy egyáltalán nem tagadják, hogy London-t, tehát Angliát a szabadkõmûvesek irányítják. A magas pozítciókba mind Szabadkõmûvesek vannak! Mondhatni, ez egy Killuminaty alkotás ha úgy tetszik! Még a királyi család orvosa is szabadkõmûves! ÉS nem pozitívan mutatják be ezt a csoportosulást, mint ahogy a történelem órán nekünk tanítják, ha egyáltaláb tanítják! A prostitúció az akkori Londonban nagyon elterjedt volt, a szegénység és éhínség miatt, ez is Reális a filmben. A Szokásos HollyWoodi szánalmas szálakat szerencsére mellõzték, nem szennyeték be ezt a komoly filmet! Betekintést nyerhetünk egy egy ilyen Illuminátusi tanácsba, gyûlésre, ahol ezek a ,,Szektások" mûködtek a föld alatt! ÉN ezeket a jeleneteket kicsit keveseltem, de örültem hogy egyáltalán foglalkoztak a témával! MAnapság fõleg ez kényes téma!
Jhoni Depp Zseniális ebben a mûremekben!Játszott már elvont, drogos rendõrt, nyomozót, de valahogy itt sokkal hitelesebnek tûnt nekem! Hasfelmecõ történetének feldolgozásai közül, számomra ez volt a legélvezhetõbb! 10/10. Aki nem látta, mindenképp nézze meg!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu