A Poseidon katasztrófa

Bakancslistához adom
The Poseidon Adventure
amerikai kalandfilm, 117 perc, 1972

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

A Poseidon nevű hatalmas luxus-óceánjáró hosszú és dicsőséges pályafutása végén megérett a nyugdíjazásra. Utolsó útján, mely New Yorkból egy görög hajótemetőbe vezet, új tulajdonosai jóvoltából a hajón nem tartják be a megfelelő biztonsági előírásokat. És pont szilveszter éjszakáján, a legnagyobb mulatozás közepette egy hatalmas hullám felborítja a hatalmas hajót, a fedélzetén több száz emberrel. A teljes legénység a tengerbe vész. A szalonban halottak és sebesültek fekszenek. A hősies Frank Scott tiszteletes vezetésével tíz túlélő emberfeletti küzdelembe kezd a menekülésért.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Aleksandr jan. 23. 09:49:20 6/10
Annyira bántóan manírosak a színészi játékok, hogy az már kimondottan zavaró. Plusz a "Tisztelendő" hogy ennyire tudja mindig merre kell menni meg mit kell csinálni...
10/10
Antal Kellner 2019 febr. 18. - 23:26:33 10/10
Nem értem itt miért “kalandfilm”-ként van kategorizálva.... Katasztrófa film. (Bár az angol cím valóban Poseidon kaland,de magyarul is katasztrófának fordították,gondolom nem véletlenül.) Szerintem ebben a kategóriában,igazi klasszikus alapmű! A színészek alakítása sokkal hitelesebb,jobb mint a remake-ben. Szuperek a karakterek,a sztori,és hiába 72-es film szerintem semmit sem veszít a remake-el szemben,sőt! Szóval csak ajánlani tudom,és mindenképp ezt a 72-es verziót! Nálam 10-10 pont!

10/10
Antal Kellner 2019 febr. 09. - 22:42:51 10/10

Nem értem itt miért “kalandfilm”-ként van kategórizálva.... Katasztrófa film. (Bár az angol cím valóban Posszeidon kaland,de magyarul is katasztrófának fordították,gondolom nem véletlenül.) Szerintem ebben a kategóriában,igazi klasszikus alapmű! Nem feltétlen a sok nagy színész miatt (mert egy jó filmre nem mindig garancia a sztár parádé!) hanem úgy egyáltalán ez egy nagyon jól sikerült film. Szuperek a karakterek,a sztori,és hiába 72-es film (47 éves atyaég!) szerintem semmit sem veszít a remake-el szemben,sőt! Számomra a remake,nem hogy nem múlta felül,de szinte egy közepes szintet sem üt meg sajnos. Szóval csak ajánlani tudom,és mindenképp ezt a 72-es verziót! Nálam 10-10 pont!
9/10
RMS Titanic 2018 okt. 30. - 16:28:51 9/10
Nekem nagyon tetszett. Persze, a kor technikája, de engem nem zavar. Remake is készült belőle, az egyszer nézhető, de ehhez nem ér fel.
9/10
rondakutya 2017 jan. 20. - 16:27:55 Előzmény znagy1999@gmail.com
Egyetértek veled!
10/10
offtopic
znagy1999@gmail.com 2015 szept. 23. - 20:57:25 10/10 Előzmény tamast2
Hát te hülye vagy.
1/10
tamast2 2012 dec. 24. - 20:52:04 1/10
Jó gyenge film. A maga idejében jó lehetett, de ma már sokkal nagyobbak az elvárások. Nagyon hiteltelenül játszanak a színészek is :(
olahmiki1959 2012 ápr. 17. - 18:24:04
Ha egy ekkora óriáshullám oldalba kap egy hajót, teljesen mindegy, hogy az a hajó egyébként mekkora, hol van a súlypontja, 90 százalékos valószínûséggel felborul.
Egyetlen lehetõség van a borulás kivédésére, ha orral, egyenesen nekivezetik a hajót a hullámnak, akkor ugyan átcsap felette az az irdatlan mennyiségû víz, valószínûleg nagy károk keletkeznek a hajó fedélzetén, nagyon sok mindent lesodor a fedélzetrõl az ár, betörnek az ablakok, stb, de a hajó szerencsés esetben mégis talpon maradhat.
A film egyébként nagyon jól sikerült, jó, izgalmas a sztori, rengeteg nagy színész szerepel benne, akik egytõl-egyig nagyon jók, és ne felejtsük el, hogy akkoriban még nem volt számítógép, amivel bármilyen látványos jelenetet meg lehetett volna csinálni, tehát itt mindent fel kellett építeni, illetve makettekkel kellett dolgozni.
Ilyen szempontból is nagyon jó a film, sehol nem lehet észrevenni semmilyen hibát, vagy hiányosságot. Bizonyos jelenetek különösen jól sikerültek, hihetetlenül izgalmas pl. Shelley Winters víz alatti úszása.
"A Poszeidon katasztrófa" valóban az egyik legjobb film a maga mûfajában, nem fogott rajta az idõ, mindenképpen helye van egy igazi filmrajongó gyûjteményében.
tarkavolga 2012 febr. 06. - 12:14:56
A legnagyobb. Aki kedveli a mûfajt, annak etalon-film. Lélektanilag is. Az új feldolgozás a nyomába se érhet, persze látványosabb, bár cgi-effektet nem valami nehéz összedobni a mai lehetõségek mellett.
Egyébként a másik filmnél sokan megkérdõjelezik az óriáshullámok létét illetve a hajó borulékonyságát. Ehhez némi adalék:
spoiler on
a történet szerint a Poseidon meghibásodott szivattyúval teljes gõzzel (a tulaj forszírozása nyomán) halad, az elején kiderül, hogy nincs elég nehezékük (vagyis tengervíz a tartályokban, vagyis ballaszt), ami stabilizálná a hajót, ez által lejjebb kerülne a súlypont, nem lenne ennyire labilis. Amikor a tengeralatti rengés hulláma eléri a hajót, a kapitány nem a stabilitásra kérdez rá (félrefordítás!) hanem egyszerûen a nyílászárók állapotára. Vagyis a borulás=óriáshullám+alulballasztolt labilis hajó. A film elején nem véletlen a gépház jelenet. Vagyis az alkotók is tudták, hogy be kéne tenni valamit, amitõl valóságosabb lesz az a sztori, hogy egy ekkora hajót bármi is felborít.
spoiler off
Így, az elõzmények ismeretével (és helyes szakszerû fordítással!!!) hihetõbb kiindulási pont.
idõjós1010 2011 okt. 31. - 19:47:39
Én az újabb verzióját láttam, az tetszett is, de ebbõl 10 perc is sok. Pedig lényegileg ugyanaz a kettõ.
NANU..! NANU..! 2011 szept. 19. - 17:30:05
Én ano moziban láttam és tényleg nagy Film, bár mára sajnos elkopott az érdeklödésem iránta... :(
Megnéztem, de már nem olyan hévvel mint ano. :(
AvatáR Gil Maerth 2011 szept. 19. - 11:08:28
nagyon nagy film.
Megkérdõjelezhetetlen klasszikus.

Valahogy hangulatilag jobb mint a Kurt Russell-es koppintása. Igaz: az látványosabb.
Gene Hackman itt valami brutálisan irgalmatlanul nagyot játszik- szinte összeforr karakterével.
A színészi játék és átélés, beleélés magas iskolapéldája!
Nekem a lelkileg erõs papokhoz Õ kapcsolódik - egyértelmûen.

És Ernest Borgnine s e marad el.
A piros ruhás csajszi pedig határozottan jól fest :)


10/8 ! Two thums up ! .D
szmarci8 2011 szept. 15. - 22:11:30
kár hogy frank meghal a végén. egyébként jó kis filmecske.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu