Film

A préri urai

/Hell or High Water/
amerikai krimi-dráma, 102 perc, 2016
    • f
    • f

Értékelés:

129 szavazatból
Szerinted?

Texasban olykor elmosódik a határ a becsületes emberek és a törvényen kívüliek között. Toby, az elvált apa jobb életet szeretne a fiának, az indulatos Tanner viszont most szabadult a börtönből. A két testvér összefog, hogy megmentsék a családi gazdaságot, amire egy lejáró követelés miatt a bank rá akarja tenni a kezét. Toby és Tanner sajátos és veszélyes módját választják a pénzszerzésnek, rablásokból akarják megszerezni a hiányzó pénzt. Hamarosan nyomukba ered egy könyörtelen Texas Ranger.

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • Oscar-díj (2017) - Legjobb film jelölés
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Taylor Sheridan
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb vágás jelölés: Jake Roberts
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jeff Bridges

Vélemény:

szavazat: 9/10 június 09. 10:46:09
június 09. 10:46:09
@RTommy9
"Fogalmam sincs miért kapott ez a film ilyen magas pontszámot.... Nálam 10/3,5. A rossz és a közepes között van kb. de a jótól nagyon messze van!"
Nekünk pedig arról nincs fogalmunk, miért kapott a film tőled ilyen alacsony pontszámot, lévén nem indoklod meg. Ellentétben a magas pontszámot adókkal, akik már a hozzászólásod előtt szépen számba vették az indokaikat.

SPOILER!

@Zsombor1
"Érdekes, hogy Amerikában az olyan emberek szegénynek számítanak, akik nyugodtan megtehetik, hogy 2-3 autót elásnak, van markolójuk(felénk ha egy olyan markolót eladsz, az árából évekig eltengõdsz), stb. Egy apró logikátlanság miatt adtam csak 9-et."
Akár többminden érvényes dolog miatt is lehetett volna, hogy nem tízest adsz, te mégsem így tettél. A rablásaik okán ásták el az autókat, és a rablásaik révén tehették ezt meg. A markoló létére pedig te magad adod meg a választ: igen, Amerikában az, hogy van egy markológéped, ami egyébként a farmod fontos munkaeszköze, még nem okvetlen jelenti, hogy tehetős vagy. Ők pedig nem is igazán számítottak szegénynek, hisz a jelzálog csakis azért kellett, hogy az öccs, mint egyedüli jövedelemtermelő finanszírozni tudja anyja vélhetően igen költséges kezelését.

"Az nem tetszett, hogy miután lelõtték a nagy tesót, az öccsének még volt bõven ideje elintézni a dolgokat, sõt még késõbb se volt gyanúsított."
Egyrészt nem kellett már olyan sok dolgot elintéznie, csupán a még nála lévő pénzből kifizetnie az adósságot, ennyi; másrészt de igen, nyilvánvalóan a fő gyanúsított volt. Viszont ahogy tortura is írja, semmiféle bizonyíték nem volt ellene: akik azonosíthatták volna, a pincérnő és az egyik vendég, az vagy akarattal nem tette (a pincérnő), vagy valamiért nem volt képes rá (vagy nem akarta), hisz a bátyját sem sikerült neki (a vendég). Sem szemtanú, sem beismerő vallomás, semmi konkrét bizonyíték arra, hogy ő lett volna a másik elkövető... mások által igazolt alibit ilyen esetben már nem is kell felmutatni.

@tesz-vesz
"nagyon akar a film az új Nem vénnek való vidék lenni, de nem jön össze"
Nem akar a film az lenni, ennélfogva nincs is minek összejönnie. Igen, mindkettő Texasban játszódó neowestern, mindkettőben kopó üldöz gonosztevőt, valamint hasonló a képi világ, a filmnyelv, a hangulat, és hasonló a kopó figurája is, ám mindezzel együtt sem akar az "új Nem vénnek való" lenni. Abból, hogy valami sok tekintetben hasonló egy már létező sikerhez, még nem okvetlen következik, hogy annak a babérjaira tör. Ez simán egy rosszindulatú megközelítés, és csupán arra jó, hogy megideologizáld azt, amit vélhetően te magad is érzel: az eléggé alacsony pontozásod indokaként elég karcsú, hogy "nem ad semmit, túl lapos a történet, és nincsenek benne emlékezetes alakítások"...
szavazat: 4/10 február 02. 17:39:02
február 02. 17:39:02
4/10

Gyengus, unalmas és vontatott volt a számomra. Bár a vadnyugati hangulata rendben volt.
2018 dec. 05. - 11:55:59
2018 dec. 05. - 11:55:59
Nagyon vagány mozi. A tesók tűz és víz, de mégis összefognak. A Rangerek évődése kolosszális – a fehér fekete bunyó helyett, most a fehér-rézbőrű hirig megy. Nehéz a bankrablók élete Amerikában: bemegy két fegyveres, de legalább tíz jön ki.
Ami viszont a világon mindenhol egyforma, az a szegénység, a kilátástalanság életre szóló terhe. A tőkés, a bankár a legkevésbé sem emberbarát. Ki tudja ki a nagyobb gonosztevő: a bank, vagy a kirablója.
szavazat: 3/10 2018 okt. 24. - 21:34:39
2018 okt. 24. - 21:34:39
mit kell ezen megérteni? elárulod? vagy arra már nem futotta a kommentedben?
szavazat: 3/10 2018 okt. 24. - 21:31:44
2018 okt. 24. - 21:31:44
nagyon akar a film az új Nem vénnek való vidék lenni, de nem jön össze. az egy jó film. ez meg se nem jó, se nem rossz film. nem ad semmit. de nem is vesz el, mivel végig lehet nézni. túl lapos a történet. nincsenek benne emlékezetes alakítások se. Jeff Bridges hozza a kötelezőt.
szavazat: 9/10 2018 márc. 26. - 11:19:11
2018 márc. 26. - 11:19:11
spoiler lehet
Szerintem az általános bankellenes hangulat miatt szándékosan nem adtak személyleírást róluk a szemtanúk, nekem legalábbis így jött le.
2017 dec. 25. - 10:58:25
2017 dec. 25. - 10:58:25
Szerintem az volt a gondjuk a zsaruknak (ahogy ez el is hangzik a film vége felé, mikor Jeff Bridges már leszerelt és civilként megy be a rendõrségre), hogy nem volt ellene konkrét bizonyíték. Anélkül meg - mint tudjuk - sajnos semmit se tudnak csinálni. Hiába tudják, hogy õ tette (a srác nem is tagadta a végsõ találkozáskor), bizonyíték nélkül olyan, mintha semmit se csinált volna. Ezt mondta a rendõrnõ is.
Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy mennyire átjön a hangulata a filmnek. Tetszett a fényképezés, a hangulat, a zene, bár a sztori nem egy nagy durranás. Egyszer abszolút nézhetõ.
szavazat: 8/10 2017 okt. 22. - 02:03:18
2017 okt. 22. - 02:03:18
Szépen összerakott film, a kegyetlen vadnyugati hangulat abszolút átjön, és még a bankrablásos alapötlet sem hat elcsépelt klisének, ami leginkább talán annak köszönhetõ, hogy jelen korunkban játszódik a film. A történet közepén van egy kis leülés, de a vége nagyon jó lett. A záró keménykedés meg különösen tetszett.

SPOILER
Kissé félrevezetõ, hogy a válságot követõen a bedõlt jelzáloghitelek romjain játszódik a film, hiszen a csávó simán csak jelzáloghitelt vett fel, hogy otthon tudja ápolni az annyát. A bakrablásokat is azért kezdte el, mert sejtette (tudta?), hogy olaj lehet (van) a földje alatt és nem akarta elveszíteni a jelzáloghitel vissza nem fizetése következtében. Általános bankellenes hangulat inkább csak a mellékszereplõk megnyilvánulásaiban volt, a fõszereplõnek alapvetõen nem a bosszú volt a célja, a végén tudatosan ugyanabba a bankba csatornázta a pénzeit és a fiai pénzalapját is azzal a bankkal kezeltette, amit elõtte kirabolt.
Összességében szerintem kevés a logikátlanság, szépen megkreált összefüggések vannak benne.
szavazat: 7/10 2017 jún. 18. - 23:55:02
2017 jún. 18. - 23:55:02
Jó volt ez a film, SPOILER
de olyan a világon nincs, hogy ne legyen személyleírás, valakirõl, akit féltucatnyian láttak kajálni, egy étteremben, és ne tudják rábizonyítani az ügyet halott bátya után. Ráadásul ez a szerencsétlen beállt csicskának, saját kifizetett örökségét átengedve, ex feleségének, és soha nem nevelt kölyke alá ? Biztos megvolt a maga elkövetett bûne, ami után úgy érezte vezekelnie kell, de azt lehetett volna úgy is, hogy a babérokat maga aratja le, s közben megdobja õket némi lóvéval. A gyereknek vesz a kitermelt olaj után egy kocsit, az meg még az anyját is otthagyná miatta.
szavazat: 10/10 2017 máj. 24. - 13:36:28
2017 máj. 24. - 13:36:28
Ja, az autók eltemetéséhez annyit, hogy egy ezer dolláros autót könnyedén eltüntet bárki, ha tízezret vesz ki egy kasszából.
szavazat: 10/10 2017 máj. 24. - 13:31:52
2017 máj. 24. - 13:31:52
Nem kell ezt a bankok elleni felszólalásnak, vagy társadalomkritikának, stb. venni, egyszerûen egy társadalmi réteg, egy helyzet, környezet megjelenítése. Texas manapság. Ugyan nem töltöttem sok idõt az USÁ-ban, ott is csak a Nevada-Arizona-Utah vidéken, de az érzés, a környezet, a táj, a magányos földutak, roncsautók és lakókocsi telepek, a kisvárosok és kávézók képe totál átjön. Sok filmben van persze ugyanez a környezet, de valahogy ez a film a rendezés és a operatõri munka miatt nagyon átadja a hangulatot. A történet meg bárhol lehetne, csak arrafelé az emberek megszokták, hogy maguk veszik kezükbe a sorsukat, hiszen így tettek a nagyapáik is, akik odamentek és leölték a komancsokat (hogy a filmre utaljak) meg egymást, aki meg megmaradt az vitte a földet. Hosszú, elgondolkodtató képek, ütõs zene, hallgatag, kemény emberek, megvan a hangulata.
szavazat: 9/10 2017 máj. 07. - 13:59:03
2017 máj. 07. - 13:59:03
Ez egy jó film. Érdekes, hogy Amerikában az olyan emberek szegénynek számítanak, akik nyugodtan megtehetik, hogy 2-3 autót elásnak, van markolójuk(felénk ha egy olyan markolót eladsz, az árából évekig eltengõdsz), stb. Egy apró logikátlanság miatt adtam csak 9-et.

SPOILER

Az nem tetszett, hogy miután lelõtték a nagy tesót, az öccsének még volt bõven ideje elintézni a dolgokat, sõt még késõbb se volt gyanúsított. Szerintem ez a valóságban nem mehetett volna. Az egyik elsõ számú gyanúsított lenne és figyelnék minden lépését azonnal. Fõleg úgy, hogy több ember is meghalt, köztük egy rendõr is. Pedig errõl a filmben is volt utalás, az egyik tanúnak az volt a véleménye, hogy testvérek voltak az elkövetõk.
szavazat: 10/10 2017 ápr. 28. - 11:07:51
2017 ápr. 28. - 11:07:51
Közhely lenne, ha az írnám, hogy csak azok nézzék meg, akik megértik, de már leírtam. Az utóbbi évek egyik legjobb filmje, egyszerû és nagyszerû.
szavazat: 8/10 2017 ápr. 27. - 10:13:54
2017 ápr. 27. - 10:13:54
Egy remek film. A felszín alatt egy mély társadalmi dráma, sokkal több, mint egy bankok elleni film. Összetettségében társadalomkritikus azon a délkeleten, ahol az USA egy teljesen más arcát mutatja, mint északon, vagy a Keleti, illetve a Nyugati-parton. És nincsen romantizálás, nincsenek abszolút igazságok, csak a problémák és az azokra adott elkeseredett válaszok. Számomra egy rendkívül pozitív csalódás volt ez a film.
8/10
2017 ápr. 26. - 20:34:36
2017 ápr. 26. - 20:34:36
Tetszett nekem is, de valahogy kevésnek éreztem. Valahogy túl szájbarágós, túl kézenfekvõnek akar beállítani dolgokat. Lehetett volna ez sokkal rock&rollabb. Ez a családomért csinálom nekem nem hiteles. Miért ne lehetne önzésbõl, és akkor teljesen igaznak érezném. Kell a pénz a texasi bunkónak, hogy mehessen kurvázni ezért elmegy bankot rabolni, ez teljesen rendben lenne. Bár tény, hogy két fõszereplõ van, vagy vehetjük a serifet is, és akkor 3. És mind a három teljesen más nézõpontot képvisel. Meg a világválság után a bankot beállítani fõellenségnek... pont amerika, ahol minden faszságra hitelt vesznek fel, gyakorlatilag a nemzetük a hitelre épül...
Ha ez önkritika, vagy amerikai álom kritika, akkor értem, de ez lócitromot nem változtat az amcsik nézõpontján.

8.
szavazat: 10/10 2017 ápr. 16. - 11:18:25
2017 ápr. 16. - 11:18:25
Erõs film, erõs színészi alakításokkal.
Egy elegáns bosszú az embereket kizsigerelõ bankokkal szemben.
10/10.
szavazat: 10/10 2017 ápr. 13. - 09:22:17
2017 ápr. 13. - 09:22:17
A film kiváló. Ritka manapság, hogy egy amerikai film a klasszikus emberi értékek mellet kiállva a tartalom és a forma ilyen tökéletes összhangját nyújtsa. 10/10.
2017 ápr. 01. - 18:24:29
2017 ápr. 01. - 18:24:29
Nagyon vártam, hogy megnézzem, egyszer el lehet nézni, de nagy csalódás. Nem azért, mert nem pörög, szeretem a lassú filmeket, de itt még az akciók is dögunalmasak voltak. A dráma nem hatott, a két zsaru incselkedése már idegesítõ volt egy idõ után, a két "fõhõs" pedig olyan semmi volt. Egyedül a szép tájakat tudom felhozni pozitívumként, talán ha nem ilyen erõltetetten mûvészire csinálják, jobb film lett volna.

===SPOILER===

Amikor megállnak a fõúton és a csávó kiszáll a több autónyi redneck ellen, na az röhejes jelenet volt...
A véres bankrablás pedig erõsen emlékeztetett a Holtpont c. film szintén elbaltázott rablására, sõt, majdnem lemásolták.

6/10, semmi extra.
szavazat: 4/10 2017 ápr. 01. - 08:33:00
2017 ápr. 01. - 08:33:00
Fogalmam sincs miért kapott ez a film ilyen magas pontszámot.... Nálam 10/3,5. A rossz és a közepes között van kb. de a jótól nagyon messze van!
2017 márc. 30. - 22:05:18
2017 márc. 30. - 22:05:18
Devizahitelre is megoldás? :D Hasonló a helyzet... A rabló bankok...
Összes hozzászólás