A préri urai

Bakancslistához adom
Hell or High Water
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi-dráma, 102 perc, 2016

Értékelés:

178 szavazatból
Szerinted?

Texasban olykor elmosódik a határ a becsületes emberek és a törvényen kívüliek között. Toby, az elvált apa jobb életet szeretne a fiának, az indulatos Tanner viszont most szabadult a börtönből. A két testvér összefog, hogy megmentsék a családi gazdaságot, amire egy lejáró követelés miatt a bank rá akarja tenni a kezét. Toby és Tanner sajátos és veszélyes módját választják a pénzszerzésnek, rablásokból akarják megszerezni a hiányzó pénzt. Hamarosan nyomukba ered egy könyörtelen Texas Ranger.

Stáblista:

Szereplők

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Taylor Sheridan
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb vágás jelölés: Jake Roberts
 • Oscar-díj

  2017
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Jeff Bridges

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
doricki23 2022 aug. 14. - 17:57:58 8/10
Elég jó film, tetszett.
8/10
Ildikó Nóra 2022 aug. 12. - 18:51:43 8/10
A filmet egyszer érdemes megnézni, kikapcsolódásnak jó. Chris P.-Ben F. ezen filmben is jó páros volt, tetszett a szereposztás, a színészi alakítások, a filmzene, a film hangulata, a helyszín is. A film vége kiszámítható. A szinkron annyira nem tetszett (pedig kedvelem az adott magyar színészek hangját, de vhogy ezen színészekhez nekem nem passzolt a hangjuk).
7/10
Dörflinger 2021 júl. 22. - 19:47:52 7/10
Nem rossz film, egyszer érdemes megnézni. Vannak benne elnyújtott részek, de nem mondanám unalmasnak. A végére még vártam volna valamit... nagyon nyitva maradt. 7/10
7/10
nefefe 2021 júl. 16. - 22:59:38 7/10
Nem láttam benne (vagy csak kevés) krimit és drámát - noha a mondanivalója átjött, a kisember örökös harca a bankok és hasonlók ellen. De a magas értékelés nagyjából reális. Nekem sima roadmovies akciófilmnek tűnt, és számtalan hasonló van a filmtörténetben. És az kevés, hogy hangulata van a filmnek (tehenet, cowboyt, kisvárosi sheriffet, bankrablót és nehéz helyzetben levő vidéki embereket sokszor lehet látni amerikai filmekben), legyen pörgős, mozgalmas, érdekes - de semmiképpen ne lassú és unalmas, szokványos és klisékkel teli. Ebben a filmben volt ilyen is, olyan is. Színészként mindegyik főbb szereplőt bírom, jó színészi alakítást nyújtottak. Voltak gyengébb részek is a filmben, de az utolsó fél óra volt a legjobb. A zenéje is tetszett. Nekem erős közepes, egyszer nézhető.
7/10
Tonyka82 2021 júl. 01. - 17:09:23 7/10
Sokan 10-eseznek itt,bár nem értem miért.Van vagy 40 perc amin majdnem elalszik az ember.
harazsoka 2021 jan. 04. - 23:25:13 Előzmény LGD
Tökéletes leírat annak, aki nem érti, miért 10/10-es a film.
vargama 2020 nov. 27. - 13:21:09
A film légköre, hangulata , a szereplők alakításai nagyon jó! Érdemes megnézni. 8/10
10/10
Camu 2020 okt. 17. - 17:27:35 10/10
10 pont.
6/10
Cunci 2020 jún. 05. - 18:37:42 6/10
Minden nagyon szuper: a vágás a szereplők a helyszín a hangulat meg az érzés meg a........stb. és kis idő múlva az egészet el lehet felejteni.
10/10
Vídia. 2020 márc. 23. - 23:16:50 10/10
nagy film..csipszezni nem lesz időd alatta..aki szereti a Texasi hangulatot, még véletlenül se hagyja ki..nagyot üt..emlékezni fogsz rá később,h láttad, azt garantálom. aki járt már Texasban, annak meg alap..
9/10
Maklari Gabor 2019 dec. 13. - 23:23:10 9/10 Előzmény sorozatneked.hu
Tokeletes betekintes sötét Texasba, csakugy mint A nem vennek valo videk is. A filmnek uzenete van. Olyasmi mint a egy atlag magyar szamara a Brazilok c. film ugy az amcsik szamara egy ilyen texasi eletkep is tobbet jelent mint ami tortent es az indian Sherif kollega es annak monologja a film kozepen vagy nem pusztan a veletlen muve es a Chevron nev sem egy fiktiv cegnev. Raadasul a vegen a filmet 2 valaki emelekenek is ajanljak...

Maga mufajaban 10pontos, de aki latvanyos krimire vagyik annak 3-4.
10/10
Csenge(ttyû) 2019 dec. 13. - 23:15:41 10/10
Nekem tetszett, azt leszámítva hogy a faszi a golyószóróval a kezében anélkül hogy legalább fedezné a tesó megfutamít nem tudom hány embert, oszt közbe még golyót se kap. Ez elég abszurd jelenet volt, de maga a film az nagyon jó volt. A lepukkant helyszínek, a sztori, a zene, mind egyben volt szerintem. Chris Pine meg baromi jó pasi. :D
10/10
LGD 2019 dec. 01. - 10:24:59 10/10
Valahogy ez a film is felkerült a "Félreértett filmek" listájára (Kojot, Ad astra stb.), talán ezért is kapott alacsony pontszámokat. A hibás elvárás félrevezethet sokakat. Ez a film pl. nem romantikus dráma és nem is musical ;). komolyra fordítva:
A félreértés elemei:
1, besorolás : Ez nem krimi, hiszen érdemi nyomozás nincs. nem arról szól hogyan jön rá a Ranger ki a tettes. Dráma kategória OK. Azonban hiányzik a western megjelölés. Ez egy komoly western és ezt a film el is mondja magáról több helyütt.
2, magyar cím: semmi értelme. Nem uralnak ezek a srácok semmit. De még a Rangerek sem. A puskapárbajra gondoltak a magyar cím megadásánál? nem az a film csúcspontja (bár kétség kívül drámai, 5/5 jelenet). "Hell or highwater" egy szólás. egészben "come hell or highwater". Akkor mondják megerősítésként, ha valaki nagyon eltökélt, vagy nincs más lehetősége, hogy véghez viszi a célját, "ha addig élek is", "jöjjön bármi", "ha a fene fenét eszik is". A filmben 45:00 perctől lévő jelenetben eredeti szinkronnal meghallgatható a maga helyén.
Miért 10/10?
Minden a helyén van. Az összes szereplő összes alakítása. de a film mondanivalója nem a cselekmény elsősorban, hanem a rajz, ahogy megjelenít egy számunkra ismeretlen, de létező világot. A vadnyugat ma is kegyetlen (mint ahogy a film folyamatosan elmondja) és nem csak a romantikus Winettou-féle, vagy a Eastwood-féle létezik Django-val bezárólag. A főhősök elkeseredettek, szinte nincs lehetőségük választani és tisztában vannak tetteik következményeivel, amit vállalnak is. Nincs jó vagy rossz, a szereplők árnyaltak. Jeff Bridges alakítása persze zseniális, de nem nyúlja le a filmet, a többi karakter is hús-vér alak. Eredeti szinkronnal javasolt megnézni.
A film hangulata légköre annyira erős, hogy miután harmadszor láttam vártam a zárójelenet "utáni" jelenetet, amire csak utalnak a szereplők. Én meg úgy emlékeztem mintha azt is láttam volna...
A film mondanivalója és "csúcsa" 45:00percnél lévő jelentben van, amikor az ügyvédnél vannak. Kétségkívül nem hatásvadász, nem sírjuk el magunkat, de megvillantja a film mögött húzódó kegyetlen miérteket. Azt gondolom a (ex)devizahitelek Magyarországán sokaknak lehet ismerős ez a helyzet.
A zene is végig tökéletesen aláfesti a hangulatot, és a mellékszereplők is végig ott vannak ahol kell.
Tökéletes moziélmény, erős hangulati hatásokkal, zseniális alakításokkal egy olyan világról, amiről szinte nem is tudunk, hogy létezik.

6/10
sawyerx 2019 okt. 29. - 11:34:33 6/10
Ma egy bejegyzésben ismét belefutottam a filmbe, eszembe jutott, anno mennyire vártam, hogy megnézhessem. Aztán semmi nem jutott eszembe. Eltelt két és fél év, és 1-2 képkockán kívül semmire nem emlékszek ebből a filmből. Visszaolvastama régi kommentem, csalódás volt, de az eltelt idő is ezt igazolja.
8/10
vad xavér 2019 aug. 12. - 16:19:23 8/10
Jó . Amivel tökéletes lehetett volna ha logikailag is figyelnek a sztorira. A táj a színészek a kisvárosi texasi hangulat nagyon ott van. Kár a történetben meglévő logikai bukfencekért.

Pl spoiler nem kell egy túl nagy Sherlocknak lenni hozzá a pénz a bank tartozás kifizetésére kellett. Ráadásul a lőtt seb az emberen . Bónusz igazoltatják a helyszín közelében . Nem erre volt kihegyezve a film és nem is ezért jó de azért ha erre figyelnek akkor 10-es.
Közbiztonság Szilárd 2019 jún. 24. - 01:41:10 Előzmény InteriorLulu
A 10/3,5 azt jelenti, hogy az elérhető 3,5-ből 10, azaz majdnem 300%-os. Azaz kurva jó film.
Azt, hogy mit jelenthet még, nem elemezném, nem vetne rád jó fényt.

Amúgy meg persze, Amerikában az állampolgárság mellé simán adnak egy markolót is mindenkinek.
Vagy marhaságokat írtál.
Nem, egy markoló ott is kurva drága. A helyi keresetekhez képest is.
9/10
InteriorLulu 2019 jún. 09. - 10:46:09 9/10
@RTommy9
"Fogalmam sincs miért kapott ez a film ilyen magas pontszámot.... Nálam 10/3,5. A rossz és a közepes között van kb. de a jótól nagyon messze van!"
Nekünk pedig arról nincs fogalmunk, miért kapott a film tőled ilyen alacsony pontszámot, lévén nem indoklod meg. Ellentétben a magas pontszámot adókkal, akik már a hozzászólásod előtt szépen számba vették az indokaikat.

SPOILER!

@Zsombor1
"Érdekes, hogy Amerikában az olyan emberek szegénynek számítanak, akik nyugodtan megtehetik, hogy 2-3 autót elásnak, van markolójuk(felénk ha egy olyan markolót eladsz, az árából évekig eltengõdsz), stb. Egy apró logikátlanság miatt adtam csak 9-et."
Akár többminden érvényes dolog miatt is lehetett volna, hogy nem tízest adsz, te mégsem így tettél. A rablásaik okán ásták el az autókat, és a rablásaik révén tehették ezt meg. A markoló létére pedig te magad adod meg a választ: igen, Amerikában az, hogy van egy markológéped, ami egyébként a farmod fontos munkaeszköze, még nem okvetlen jelenti, hogy tehetős vagy. Ők pedig nem is igazán számítottak szegénynek, hisz a jelzálog csakis azért kellett, hogy az öccs, mint egyedüli jövedelemtermelő finanszírozni tudja anyja vélhetően igen költséges kezelését.

"Az nem tetszett, hogy miután lelõtték a nagy tesót, az öccsének még volt bõven ideje elintézni a dolgokat, sõt még késõbb se volt gyanúsított."
Egyrészt nem kellett már olyan sok dolgot elintéznie, csupán a még nála lévő pénzből kifizetnie az adósságot, ennyi; másrészt de igen, nyilvánvalóan a fő gyanúsított volt. Viszont ahogy tortura is írja, semmiféle bizonyíték nem volt ellene: akik azonosíthatták volna, a pincérnő és az egyik vendég, az vagy akarattal nem tette (a pincérnő), vagy valamiért nem volt képes rá (vagy nem akarta), hisz a bátyját sem sikerült neki (a vendég). Sem szemtanú, sem beismerő vallomás, semmi konkrét bizonyíték arra, hogy ő lett volna a másik elkövető... mások által igazolt alibit ilyen esetben már nem is kell felmutatni.

@tesz-vesz
"nagyon akar a film az új Nem vénnek való vidék lenni, de nem jön össze"
Nem akar a film az lenni, ennélfogva nincs is minek összejönnie. Igen, mindkettő Texasban játszódó neowestern, mindkettőben kopó üldöz gonosztevőt, valamint hasonló a képi világ, a filmnyelv, a hangulat, és hasonló a kopó figurája is, ám mindezzel együtt sem akar az "új Nem vénnek való" lenni. Abból, hogy valami sok tekintetben hasonló egy már létező sikerhez, még nem okvetlen következik, hogy annak a babérjaira tör. Ez simán egy rosszindulatú megközelítés, és csupán arra jó, hogy megideologizáld azt, amit vélhetően te magad is érzel: az eléggé alacsony pontozásod indokaként elég karcsú, hogy "nem ad semmit, túl lapos a történet, és nincsenek benne emlékezetes alakítások"...
4/10
sorozatneked.hu 2019 febr. 02. - 17:39:02 4/10 Előzmény RTommy9
4/10

Gyengus, unalmas és vontatott volt a számomra. Bár a vadnyugati hangulata rendben volt.
sexykex 2018 dec. 05. - 11:55:59
Nagyon vagány mozi. A tesók tűz és víz, de mégis összefognak. A Rangerek évődése kolosszális – a fehér fekete bunyó helyett, most a fehér-rézbőrű hirig megy. Nehéz a bankrablók élete Amerikában: bemegy két fegyveres, de legalább tíz jön ki.
Ami viszont a világon mindenhol egyforma, az a szegénység, a kilátástalanság életre szóló terhe. A tőkés, a bankár a legkevésbé sem emberbarát. Ki tudja ki a nagyobb gonosztevő: a bank, vagy a kirablója.
3/10
tesz-vesz 2018 okt. 24. - 21:34:39 3/10 Előzmény androcles
mit kell ezen megérteni? elárulod? vagy arra már nem futotta a kommentedben?
Összes hozzászólás