A rém

Bakancslistához adom
Monster
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-német életrajzi dráma, 105 perc, 2003

Értékelés:

255 szavazatból
Szerinted?

A megtörtént eseményeket feldolgozó film Aileen Wuornos, az Egyesült Államok első női sorozatgyilkosának történetét mutatja be. Wuornos kegyetlen gyermekkorának következményeként tizenhároméves korára prostituált lesz. Floridában "országúti prostiként" keresi a kenyerét, kuncsaftjai zömét kamionosok teszik ki. Egy bárban összeismerkedik Selbyvel, szerelmes lesz. Mivel állást nem talál, kénytelen tovább folytatni az ősi mesterséget. Amikor egyik vendégével elfajulnak a dolgok, önvédelemből lelövi a férfit, s ezzel gyilkosságok tragikus sorozata veszi kezdetét. Két éven belül hét férfit öl meg, elmondása szerint, mindannyiukat önvédelemből. Végül hat gyilkosságot ismer be, melyért a bíróság halálra ítéli.
Bemutató dátuma: 2004. május 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2004
  Legjobb női alakítás: Charlize Theron
 • Golden Globe-díj

  2004
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Charlize Theron
 • Oscar-díj

  2004
  Legjobb női alakítás: Charlize Theron
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2004
  Arany Medve jelölés: Patty Jenkins

Hozzászólások

Szerinted?
capt.nemo márc. 24. 00:13:02 Előzmény doricki23
a szinkronhang nem illett hozzá, a gesztikulálása meglehetősen erőltetett (nem is tudom kire emlékeztet, talán Angelina Jolie faterjára amikor magyaráz valamelyik filmjében), képzelem mi strapa volt elrondítani a sminkesnek, tök feleslegesen, Mia Goth alapból hozta volna ezt a stupid vérprosti karaktert, és sokkal autentikusabban. szerintem eléggé túlértékelt film. (ennyi év után még az maradt meg bennem, milyen rendkívül 'érzékien' verte ki a f....t annak a paciensnek, akit nem tudott halálra ítélni magában, pech.)
10/10
Brigitta79 2022 szept. 23. - 19:15:59 10/10
Imádom ❤️
8/10
doricki23 2020 aug. 30. - 14:03:06 8/10
Tetszett, végig lekötött.
Charlize Theron szerintem nagyot alakít. Nekem felismerhetetlenül ronda volt ebben a filmben :)
Ivy00 2020 júl. 19. - 00:46:29 Előzmény József Futó
Érdekes, amit írsz, mert szerintem a film sem állítja be Aileent érzéketlen rémnek. Egy korábbi hozzászóló éppen azt vetette a készítők szemére, hogy arra apelláltak "hogy az emberekben sajnálatot, sõt együttérzést keltsenek". Én is inkább szántam őt, amikor láttam a filmet, bár nem mentettem fel magamban a bűnei alól. Elég durva történet, mégis lekötött és elgondolkodtatott, Charlize Theron játéka pedig kimondottan tetszett.
József Futó 2020 júl. 18. - 13:58:42 Előzmény Joan Fontaine
Abszolút egyetértek. Pár hónapos kora óta (amikor az anyja elhagyta, és alkoholista nagyanyjára és agresszív, őt gyakran megverő nagyapjára hagyta, végig a szerelméig ezt a nőt mindenki meggyalázta és elárulta. Tizenkétévesen megerőszakolták, terhes lett. Tizenévesen magára hagyva csak a prostitúció volt az, amit életben maradásához útnak talált. És hát a kamionosok sem hercegkisasszonyként bántak vele. Persze ettől még nem törvényszerű, hogy gyilkos, sőt sorozatgyilkos legyen valaki, de ez a nő agyontiport, végletekig sérült volt -és nem volt az a teljesen érzéketlen rém, amit ez a film mutat. Ld. riportot róla és vel itt: https://www.youtube.com/watch?v=6_NzXdJWCco
Joan Fontaine 2020 máj. 02. - 21:09:03 Előzmény Nunu101
Ezzel nem értek egyet, ezt nem lehet ilyen határozottan kijelenteni.
Én is néztem az eredeti személyről dokumentum filmet, és azért nem ő volt a legkegyetlenebb gyilkos a földön, sőt, nála sokkal durvább embereket csak életfogytiglanra ítéltek.
Én inkább nagyon szerencsétlennek és nagyon reménytelennek láttam, amit némi agresszivitással bosszult meg. De mégsem gyerekeket ölt, mint mások, akik pl. csak életfogytiglant kaptak, és ez nem igazán érthető számomra.

https://www.youtube.com/watch?v=LO8XiqnfTKc

Ebben a dokumentum filmben egy orvos nyilatkozott az állapotáról és az egész életéről. Ő azt mondta, hogy szellemileg teljesen labilis volt, nem volt birtokában az ítélőképességének, elveszítette a realitásérzékét. Az a színésznő, akit itt megbíztak azzal, hogy játssza el, valóban elég barátságtalan képet fest az eredeti személyről, de más dokumentumfilmek alapján, ahol saját maga szerepelt, ő nem volt ilyen gonosz és flegma, hanem egy rettenetesen sérült, és borzasztóan nehéz életet megélt ember volt, aki ennek ellenére még próbált szeretni valakit, és kiállni mellette, megvédeni, az más kérdés, hogy nem a helyes módszereket találta meg ehhez. És pont az árulta el, akit szeretett és védett.
Az orvos elmondása szerint az egész élete az erő hiányáról és a veszteségről szólt. Testileg és lelkileg már gyerekként megnyomorította a saját családja. Végülis nem várható el, hogy egy ilyen ember normális irányban fejlődjön. Van akinél ez a sok borzalom agresszió formájában tör felszínre.
5/10
Warthog82 2020 febr. 09. - 10:26:13 5/10
Nem nagy szám,mégis Für Anikó túljátszása a legnagyobb csalódás.
1/10
S@nya 2018 szept. 27. - 12:35:12 1/10
Szerintem gagyi a smink, és ahogy a szerepét játsza benne, úgy teljesen természet ellenessé válik,
de egyébként is túl játsza.
Olyan mint egy óvodai halloween jelmez, inkább nevetséges mint rémisztő.
1/10
S@nya 2018 szept. 27. - 12:31:16 1/10
Számomra ez a kár volt megnézni kategória!
devastator 2018 ápr. 02. - 12:40:18
Remek film! Mondjuk ha a főszerepet Susan Sarandon kapja Charlize Theron helyett, akkor a sminkeseknek alig lett volna munkája, mert a "főhős" sorozatgyilkosra ő natúrban jobban hasonlít, mint Ch.Theron...
Nunu101 2017 máj. 01. - 21:21:58
Viszont a soundtrack az nagyon jó! :)
Nunu101 2017 máj. 01. - 20:09:39
Már egy ideje meg akartam nézni, és most sikerült. Vegyesek az érzéseim, mert a filmben, a sminkesek hatalmasat alkottak, tényleg nagyon hasonlított Aileen Wournos-ra Charlize Theron. Nekem A színészi játék is tetszett, bár Selby elég gyenge karakterre sikeredett, igaz róla túl sok mindent nem tudni. Ami nem tetszett, hogy elkezdtem sajnálni Aileent, aki csak igazságot oszt (SPOILER csak az erõszaktevõket, aberrált pedofilokat öli meg SPILER VÉGE) végül már nem tud megmaradni azon az igen vékonyka határán az ép észnek és az õrületnek, amin amúgy egyensúlyozott. Nem tudott egy normális életet fenn tartani, és Selby sem volt nagy segítség ebben. Plusz elég durva gyerekkora volt, szembe kellett néznie a társadalom azonnali ellenszenvével, amit a szakmája váltott ki az emberekbõl, képtelen volt beilleszkedni, mert hiába akart, mindig kitaszították. De könyörgöm, egy sorozatgyilkosról beszélünk... Néztem róla dokumentum filmet, és nem az jött le belõle, hogy olyan valaki, akivel együtt kell érezni. Nem fintorogtam, nem utálkoztam a dokumentumfilm végén, de abban biztos voltam, hogy ez a nõ nem egy olyan valaki, aki mások szánalmára szorul. Szóval ez nem tetszett, hogy a film arra apellál, hogy az emberekben sajnálatot, sõt együttérzést keltsen.
zuzan 2017 jan. 29. - 09:59:05
Ma 10 órakor az ID exrtrán.

Filmre vitt bûnügyek I./2.
A Rém
Eddig soha nem vetített beszélgetések Amerika elsõ nõi sorozatgyilkosával, Aileen Wuornosszal, akinek életét és bûncselekményeit Charlize Theron színésznõ tette közismertté.
10/10
kovacskoko628@gmail.com 2017 jan. 24. - 20:51:09 10/10
Charloze Theron-t a Hófehér és a vadászban láttam elõször aztán jött ez a film. Nyilván máshogy volt a két filmben kisminkelve de itt mindent vitt elõször el sem akartam hinni, hogy ez õ, mondom ez nem létezhet. De igen mert õ egy istenadta tehetség, egy átváltozó mûvész megérdemli azt a halom díjat nincsenek rá szavak, higy mennyire jó színésznõ
barcaculé 2016 máj. 23. - 07:01:17
A sztori említésre sem méltó,de Theront fel se ismertem,olyan jó munkát végzett a sminkes.Simán megérdemelt volna valami díjat.Valamint Charlize-on is sokat dob,hogy nem csak magát alakítja,vagyis egy csinos,vékony,szép szõke nõt.Lehetett látni a zakkantságot a tekintetében,annyira hiteles volt.
Csak a sminkes kap 3 pontot a 10-bõl,na meg a fõszereplõnõ játéka is.Így 6/10.

A valódi Lee-t is sajnálom,hogy így összejátszott ellene a sors,ilyen háttért nem lehet feldolgozni.Viszont a "barátnõ" megérdemli,hogy kísértse a múlt,mert amit tett,kritikán aluli.Ráadásul bûnpártolásért rá is sózhattak volna valamit,legalább közmunkát.
3/10
Queen22 2015 ápr. 22. - 22:13:58 3/10
Ritka gyenge film, hiteltelen karakterekkel, és még hiteltelenebb alakításokkal. A jelenetek unalmasak, hatásvadászok vagy giccsesek, megint máshol ordenáré módon bénák. Szenvedés volt végignézni, senkinek nem ajánlom. 10/3
10/10
lucikam 2015 febr. 01. - 23:36:41 10/10
Nekem nagyon bejött a film. A hosszú hajú fõszereplõ nagyon jól játszott, rohadt ronda volt szerintem, de a stílusa tetszett :)Talán a legcsúnyább a foga lett rajta. Christinának meg rohadt hülyén áll ez a haj.
offtopic
Vinogradov 2014 nov. 09. - 02:08:18
Köszönöm, bár errefelé én már nagyon ritkán járok :)

A nagylélegzetû, túlbonyolított elemzések kora lejárt :D

Mostanaában szívesebben írok rövidebbeket, de azokat sem éppen ide.

Nem ugyanaz ez a közösség, mint akár csak 2-3 évvel ezelõtt. Bár ezutóbbit Te valószínûleg jobban látod :)
offtopic
Vinogradov 2014 szept. 08. - 17:51:58
Lehet, hogy meglepõ a kijelentésem, de a szerelem egészen más dolgokról szól, mint teszem azt, a szépség. :)
spielberg 2014 jan. 13. - 00:53:06
jó ez a film,theron tehetséges színésznõ,megérdemelte az oscart
Összes hozzászólás