A robot és Frank

Bakancslistához adom
Robot & Frank
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai sci-fi vígjáték, 89 perc, 2012

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

A visszavonult betörőnek két felnőtt gyereke van, akik aggódnak az apjukért, hogy nem képes tovább egyedül élni, ellátni magát. Azon gondolkodnak, hogy egy gondozóotthonban helyezik el. A fia, Hunter végül másik megoldást választ, az apja ellenkezése dacára vásárol neki egy robotot. A sétáló, beszélő, emberszabású robot arra van programozva, hogy gondoskodjon róla, javítsa a szellemi és fizikai állapotát. Idővel az öreg megpróbál visszatérni a "szakmájához", ám a világ, és ő is nagyot változott azóta.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
pihes márc. 19. 13:58:29 6/10
A történetre adnék egy HETEST viszont a film jó ha egy HATOS, mert nem vitt egy nagy mélységekbe.
5/10
bj029 2021 júl. 25. - 10:29:25 5/10
Látom sokan dicsérik a filmet, emiatt többet vártam tőle. Dehát, ízlések és pofonok. A beöltözött robot nagyon gagyi. Volt 1-2 érdekes gondolat, mint a gépek egymás közötti kommunikációja. A szereplők kicsit dobnak rajta, de elég unalmasan csordogál a film, majdnem elaludtunk rajta..
9/10
Révész István 2021 ápr. 09. - 23:23:46 9/10
Remek film, szórakoztató, kedves, emberi :)
7/10
sexykex 2021 jan. 30. - 10:52:45 7/10
Egészen jó történet az öregedésről. Eljön az az idő, amikor nem csak az emlékek fakulnak meg és tűnnek el végleg, hanem a tennivalók és a lehetőségek is beszűkülnek. Ha ekkor az ember nem talál magának egy új hobbit, vagy nem tudja folytatni régi életéből azt, amit szeretett, amit igazán izgalmasnak talált, akkor már nem érdekli semmi. Még annyit, hogy egy ilyen robotot én is szívesen elfogadnék. Szerintem a filmeseknek szabadalmaztatniuk kellett volna.
10/10
comment.elfy 2019 okt. 21. - 10:50:06 10/10
Szerintem ez az a film, amit mélyen alulértékeltek. Aki "Én, a robot", vagy valami hasonló kaliberű látványfilmre számít a műfaj meghatározás miatt, az csalódni fog, pedig ez az alkotás minden percével kincset ér. Sokszor megmosolyogtató, néha szomorú, olykor meglepő. Mindenképpen érdemes megnézni, akár többször is. 10/10
8/10
a bal mellsõ lábam 2015 febr. 18. - 22:40:30 8/10 Előzmény Attrax
Habár nem vagyok orvos, és szakértõje a demenciának, de - sajnos - volt alkalmam megfigyelni, hogy hogyan mûködik egy ilyen beteg ember agya. És igen, elfelejti a feleségét. És igen, nem felejt el lopni (vagy más "szaktudást"). Hogy ez az agyban hogyan megy, és miért így, azt nem tudom.
Kimondottan örülök, hogy nem tudsz azonosulni az öreggel.
A film viszont tetszett. Biztos lehet ennél nagyobbat is ütni a témában, és biztos ütöttek is nagyobbat, de - fõleg, ha valakinek volt már személyes tapasztalata, esetleg tart attól, hogy még sokkal személyesebb tapasztalatai is lehetnek (és pláne szeret valakit és fél elveszíteni, fõleg így, "élve") - akkor ez a kis könnyed tingli-tangli is elég nagyot tud ütni, pont azért, mert könnyed kis tingli-tanglinak indul.
Jók voltak a színészek, de persze a történetbe bele lehetne kötni. De minek, ha nem olyan zavarók a hibák, hogy ne lehessen élvezni a filmet. Mondjuk nem egy mozifilm, inkább tévéfilmszerû, az igaz.
10/10
liumiu 2014 aug. 17. - 20:47:28 10/10
hát, pedig számomra pont EZ a sokszornézõs kategória; valahányszor látom, hogy megy valamelyik HBO-n, odakapcsolok, és mindannyiszor ott is tart a végéig a film; holott tényleg, semmi extra - már ha a remek színészeket nem számítjuk annak -, de sajátságos hangulata van, amit stabilan hoz, elejétõl a végéig... egyszerûen imádom ezt a filmet, nálam 10/10.
mufurc61 2014 júl. 08. - 10:23:14 Előzmény sanderb
Én minden szórakoztatásra készült filmet csak egyszer nézek meg. Annyira nem rossz a memóriám és egy filmtõl csak azt várom el, hogy lekössön, nincs szükségem a "mélyenszántó" mondanivalókra. Valahogy úgy vagyok vele, mint egy szórakozóhelyen megismert csajjal: "Elhiszem, hogy vannak belsõ értékeid is, de ez engem qrvára nem érdekel"
Gina424 2013 szept. 05. - 18:09:07
Nagyon tetszett a film. Nem vártam tõle semmit, és nagyon kellemesen csalódtam.
7/10
sanderb 2013 febr. 19. - 09:53:19 7/10
A profizmus ott kezdõdik, ahol a hülyeséget így el lehet adni. Ha jobban mögé nézünk, akkor kiderül, hogy ez a film ezer sebbõl vérzik dramaturgiailag, de sikerült úgy csomagolni az egészet, hogy mégis fogyasztható (élvezhetõ) lett.
Az alapötlet idétlen badarsága a bájos karaktereken keresztül válik elviselhetõvé, maga a történet pedig a felütést követõen, egy innen-onnan összeollózott montázs; semmi igazán eredeti nincs benne. Egyszer nézhetõ kategória, még a nagy nevek ellenére is. 10/7
offtopic
perry 2013 febr. 14. - 15:11:52
Köszönöm a megtisztelést:).
8/10
offtopic
Sadenal 2013 febr. 14. - 00:18:46 8/10 Előzmény perry
efes-vel együtt te is rajta vagy egy olyan listán amin azok vannak akikkel a nevével a legtöbbször találkozok, szóval expert vagy. :)
offtopic
perry 2013 febr. 11. - 15:24:00
Azt megszoktam hagyni, tanult fórumozó kollégáknak:)
8/10
Sadenal 2013 febr. 11. - 14:14:55 8/10 Előzmény perry
Mikor megláttam hogy nekem válaszolsz megijedtem hogy leosztasz, de elolvasva rájöttem, hogy szimplán tetszett neked is a film! :D
6/10
Attrax 2013 febr. 10. - 21:29:39 6/10
Hasonló témában a "Szerelmümk lapjai" sokkal nagyobbat "üt" Ezt én csak egy helyes kis vasárnapi tévéfilmnek nevezném. Nem tudtam azonosulni a high tech-et használó demens öreggel.Elfelejti a feleségét? Lopni nem felejtett el? Közepes film.
perry 2013 febr. 08. - 15:31:53
A hozzászólás SPOILER-t tartalmaz!

Úgy gondolom élhetünk a jövõben, múltban, vagy akár a 14. dimenzióban sõt hol igen hol nem , idõsnek lenni, vagy ahogy ma finoman jegyzik : szép korú -nak sehol sem fáklyásmenet.
Jönnek a testi és lelki gondok, de ha még csak azok, a rettegett rémi is a demencia vagy a másik rettegett kór az Alzheimer.
A tudat hanyatlása olyan mint egy mély kút lassan merül bele az ember még emlékezik szép napokra jó történtekre, majd kifakul az emlékezet, egyre több lesz a fehér folt, már az emberek is eltûnnek emlékezetünkbõl és eltûnnek szeretteink is. Majd az utolsó stáció a bezárulás, melynek megérése szeretteink számára a legszörnyûbb élmény.
Ennyit egy állapotról és néhány szó a filmrõl.
Talán régi lemez, érzelmeket adni nehéz mesterség, ehhez hozzá tartozik az, hogy kapni is.
Már pedig ha adnak, akkor az egyenesen szíven talál, megigéz és fogva tart.
Ennyit tesz a Robot és Frank film, lassan adagolja az idõs ember magányát, a kapcsolatok elvesztését, a vasárnapi szülõ, gyermek kapcsolatot. Arról nem is beszélve, hogy a több generációs együttélés úgy látszik a jövõben sem.
Ott is magunkra leszünk utalva, jobb esetben robotra, az egyetlen nem emberre akinek odaadása nem feltételekhez van kötve és feltételezem személyiségben "több" mint ember.
Mert ugye õ csak valami nagy teljesítményû klütyü de fura módon gondolkodik, gondoskodik és megért, az utóbbiból kapják az idõsek a legkevesebbet, figyel és hallgat, olykor pedig az emberi gondolkodást megszégyenítõ válaszokat képes adni.
Franknak pedig erre van szüksége, gondolkodni, tenni, még akkor is ha az véletlenségbõl a lopás. Felpezsdíti az életét újra célja lesz, a kifehéredett tudat megtelik színes képekkel, vágyakkal és tenni akarással.
Abba is bele mehetünk , miért is vált Frank magányossás talán rossz apa volt, vagy szoknyabolond ?
Bizony ez is benne van a pakliban.
A Robot viszont egy kis idõre vissza hozza õt az életbe, közelebb a családjához, utolsó esélyt ad a felszínen egy kis friss levegõ szippantására , míg a tudattalanság sötét, örvénylõ hullámsírja össze nem csapódik felette.
Drámai képsorok váltakoznak humoros dialógusokkal Frank zsörtölõdései Robot szelíd õszinteségével és mondjuk ki iróniájával.
Jake Schreiernek csak áldani tudom azért, hogy nem "zabáltatta" fel a filmet digitális trükkökkel, Robot is inkább estlen kis pléh kaszninak tûnik, de amint azzal a sötét plexi "arcával bele néz Frank arcába már fel is ruházom õt érzelemmel, arról nem is beszélve, hogy Frank Langella mindent tud az öregségrõl, a színészi játékról és pont annyit és ott adja azt ahol nem válik manírossá, túljátszottá, már pedig a tehetség itt ismerszik meg.
Persze, ehhez kellett Christopher D. Ford irodalmi alapanyaga is és már a régi elcsépelt mondásnál vagyunk : nemes anyagból nemes vértet lehet kovácsolni.
A film tragikus fõ motívuma amikor Robot felajánlja a memóriatörlést Franknak, nekem ez túl mutat a barátságon, számomra ez már az önfeláldozás kegyes adománya a másikért.
Mit is sugall a Robot és Frank?
Talán annyit törõdjünk idõs szeretteinkkel akkor is ha ez kihívás és nehéz, hiszen olyan ez mint a szimbiózis egyikünk sem lehet meg a máisk nélkül ha a családról van szó.
Lehetett volna ez a film giccsparádé is , de nagy szerencsénkre inkább egy lírai sci-fi lett, pont annyi érzelemmel ami még egyensúlyban tartja a gondolatok közvetítését mint eszmei , mint pedig képi viszonylatban.
Sok tanulság nincs, ha csak nem annyi, hogy szeressük szüleinket mert néha ez sem könnyû, arról nem is beszéve, hogy el jöhet az az idõ mikor mi is rászorulhatunk.
Addig is jó szívvel ajánlom a Robot és Frank-t mint jegyzetet egy jövõbeli feladat elvégzéshez.
8/10
Sadenal 2013 febr. 08. - 10:22:51 8/10
Nagyon jó kis film volt, Langella nagyon jól játszott és Sarandon még mindig elbûvölõ. Remek ötvözete a komédiának és drámának de a drámai vonal azért mélyebb és jobban jön át.

SPOILER

Fõleg annál a résznél mikor Langella a képeket nézegetve rájön, hogy Sarandon a felesége. Az gyönyörûen van bemutatva.


8/10
Alex87 2013 febr. 02. - 13:11:09
Kedves Port.hu! A szereplõk-résznél James Mardsen nevét miért kellett Vadászra lefordítani? A Hunter egy létezõ név odakint...
johnnyjungle 2013 febr. 01. - 00:45:23
Az a tipus, amit az ember elkezd nezni, de sokat nem varna tole... Aztan azon kapod magad, hogy neked is hianyozna a robot...
Erdeme megnezni, ha nem akciot, szifit, dramat vagy szrillert var az ember.
Sarandon tenyleg meg mindig elbuvolo...
7/10
beo71 2013 jan. 29. - 12:46:49 7/10
Érdekes ötlet : egy idõs ember ( aki történetesen tolvaj )kissé habókos, egy robot talán nem a legjobb társaság...és mégis.
Miss Daisy sofõrje feeling, nem egy akciódús darab, de olyan kedves, szerethetõ film, nagyszerû alakításokkal.7/10.
Susan Sarandon egy istennõ, ennyi idõsen is sokkal szexibb a tiniknél, õ érte én is betörnék bárhova.A csattanó pedig nem csak szívmelengetõ, hanem újra nézésre sarkalló is.Frank Langello is óriási.
Összes hozzászólás