A sanghaji asszony

Bakancslistához adom
The Lady from Shanghai
amerikai krimi, 87 perc, 1947

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Orson Welles egy gyanútlan férfit játszik, akit egy mozgássérült sztárügyvéd felfogad a jachtjára, hogy eleget tegyen gyönyörű felesége (Rita Hayworth) kívánságának. Nem is sejti, mekkora veszélybe sodorja önmagát azzal, hogy elfogadja a munkát. De ha tudná is, akkor sem menekülhetne, hiszen már régen a fiatal és varázslatos asszony hálójában vergődik.

"Ha a tükröt színpadi segédeszköznek és a film szerves részének is tekintjük, akkor A sanghaji asszony a vidámparki Tükrök Házában játszódó befejező jelenetének a filmtörténetben antológikus jelentősége van. A görbe tükrök mindenféle szögből bemutatott skizofrén-paranoid világa a legmegfelelőbb hely annak a vitathatatlan végkövetkeztetésnek a levonására, ami elől - akár a labirintusban a tükrök elől - senki sem tud elmenekülni: Everybody is somebodys fool." (Jure Mikuz: A tükör és a film)
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Elsa "Rosalie" Bannister
Michael O'Hara
Arthur Bannister
George Grisby
Sidney Broome

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
21Vick jún. 11. 10:09:44 4/10
Unalmas, mint a többi Welles film, amit eddig láttam.
k11zoltan 2014 ápr. 18. - 11:20:23
Közepes.
7/10
Sadenal 2013 máj. 20. - 18:36:21 7/10
Remek film volt, és ez a Hayworth-kisasszony igazán gyönyörû. Az a tükrös jelenet a végén zseniális. :O


7/10
Redfield 2009 júl. 04. - 11:44:51
A cápás sztori baromi jó, de úgy magával a narrációval volt bajom. Ezt valahogy olyan meseszerûvé tette számomra, pedig semmi olyan nem volt benne.
perry 2009 júl. 04. - 10:44:31
Igen , ez úton kérek elnézést a nagy sietségben csak bemásoltam:) és az idézõjelek lemaradtak.
Redfield 2009 márc. 13. - 08:12:00 Előzmény perry
Nekem ez nem annyira tetszett mint a többi filmje. Bár a finálé tényleg félelmetesen jó lett, mégse fogott meg valahogy annyira. Részben pl.: Welles narrálása (mesélõi szerepe) zavart. Egyébként rossznak egyáltalán nem rossz.

6/10
perry 2008 szept. 12. - 09:54:30 Előzmény verdeleth
Története nincs tökéletesen felépítve, A sanghaji asszony mégis olyan cselekményt mutat, amelyben az erõk nem a felszínen, hanem valahol a mélyben húzódnak. Ami számít, az a szereplõk viszonya egymáshoz, s fõként szimbolikus morális jelentésük. Ezek a wellesi etika leglényegibb rögeszméirõl tanúskodnak: mindenekelõtt a különösképpen jelenkori érzékenységrõl azzal kapcsolatban, hogy szabadon választhatjuk-e a jót vagy a rosszat.
Orson Welles a hangosfilm történetének legeredetibb montázsmûvésze. Formateremtõ ereje Eizensteinéhez hasonlítható. Olyan képi vágások
egyedi sokasága látható mozijaiban melyek egymáshoz kapcsolódásai tudat alatti gondolatokat hoz felszínre a nézõben.
A Sanghaji asszony szlogenje így hangozhatna: „Naiv óriás a himpellérek világában”. Az ír Michael O’Hara egy szõke milliomosné csábítására kormányosnak szegõdik a dúsgazdagok jachtjára. A jachtot bûnözõ trió uralja, mindegyikük meg akarja ölni a másik kettõt, s rendkívül agyafúrt terveket eszelnek ki: mindegyik áldozata is, hóhéra is a másiknak.
A rosszal alkudni és vele együtt élni,- ez "Rosalie" hitvallása - nem vezet máshová csak a bûnhöz és ez által a bûnhõdéshez.
Ez ennek a mozinak a mondanivalója.
ö
verdeleth 2008 jún. 22. - 13:26:02
Orson Welles újabb zseniális filmje. Igazi krimi, de egyszersmind több annál, néha átfordul léletani thrillerbe. Welles játéka szintén fantasztikus, a többieké nemkülömben.
rockqueen 2008 jan. 27. - 17:59:14
Én Rita Hayworth miatt lettem rá figyelmes,mert egyszer véletlenül láttam a Filmmúzeumban a Nagy riválisok c. mûsort és akkor megjegyeztem a nevét.Sajnos tegnap a Sanghaji asszonynak csak az elejét láttam(mert addigra elégé ki voltam ütve),de nekem tetszett az a pár perc amit láttam belõle.Fõleg azért,mert olyan "mesélõs" volt, és én pedig szeretem az ilyeneket.
kisGabi 2008 jan. 27. - 15:26:47
Eddig csak olvastam róla, most láttam elõször. Tényleg remekmû. Megnézném újra.
Newcastle United 2007 febr. 22. - 08:30:09
A szinkron most a megszokottnál is durvább volt. Kezdés elõtt kezdtem reménykedni, hogy hátha ezt is eredeti nyelven adják le, mint A gonosz érintését. A filmrõl meg leírtál mindent, úgy jó, ahogy van.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu