A sci-fi nagyjai

Bakancslistához adom
The Sci-Fi Boys
amerikai dokumentumfilm, 80 perc, 2006

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a tudományos fantasztikus filmek, egyszerűbben szólva a sci-fik. A filmtörténet egyik legrégebbi műfaja, az első űrhajót Georgés Mélies 1902-ben röpítette a Holdra. A dokumentumfilm a múlt század első felétől kezdve követi nyomon a műfaj alakulását, változását, hogyan jutott el a másodvonalbeli alkotásoktól a hatvanas évek áttörésén át a hetvenes években bekövetkezett csillagrobbanásig, majd napjaink digitális forradalmáig. Megismerkedhetünk a műfaj nagy alkotóival, rendezőkkel, producerekkel, trükkmesterekkel, akiknek tevékenysége hozzájárult a műfaj férfivá válásához.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
neszka 2010 jún. 06. - 21:39:48 Előzmény orbus
Ne haragudj, de muszáj vitatkoznom. :)
Ez a magyar cím ferdítése, nem a filmé.
Megérte volna végignézni, nem tesz úgy egyáltalán, többször is említik õket. Csakhogy ebben a filmben a hangsúly Ackerman-en és a többi régi kézmûves trükkmesteren van, akiknek az "olcsó b-movie"-jaik nélkül nem lenne se Ûrodusszeia, se Halálcsillag, sem pedig Gollam. Mindent megmutatnak, mindenkit felkeresnek, aminek/akinek köze van hozzájuk, a Metropolistól (mint az õ isnpirációjuk) a PJ-féle King Kong-ig. (Egyébként még Lucas is tiszteleg elõttük a filmben, annyira feledkeztek el róla).
Az informativitás és a szórakoztató elõadásmód mellett eszméletlenül jó érzés, hogy csak úgy süt a nyilatkozókról a tisztelet és alázat, amit a filmekkel és a szakmájukkal szemben éreznek.
orbus 2010 jún. 06. - 10:53:00
Képzeljünk el egy filmet, ami a hamburgersütödékrõl szól, és az a címe, hogy "A szakácsmûvészet nagyjai". Na ez pont olyan: úgy tesz, mintha Kubrick, Scott és Lucas soha nem léteztek volna, és a "sci-fi" kifejezés kizárólag az óriáshangyás-tengeriszörnyes olcsó b-movie-kat jelentené.