A sebész

Bakancslistához adom
The Knick
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai drámasorozat, 58 perc, 2014

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Az 1900-as évek fordulójára kalauzolja a nézőt a Cinemax saját gyártású sorozata, amelyet az Oscar- és Emmy-díjas Steven Soderbergh jegyez. A New York-i Knickerbocker kórház a bűnösen rossz vezetés miatt nehéz helyzetben van, a támogatói hátat fordítottak neki, és megnőtt a szegény páciensek száma. Megismerkedhetünk az ott dolgozó orvosokkal, ápolónőkkel és technikai személyzet tagjaival, köztük a briliáns sebészorvossal, John Thackery-vel (Clive Owen), aki az orvostudomány határait feszegeti.
Forgalmazó: HBO

Streamelhető:

Évadok:

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2015
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória - legjobb színész jelölés: Clive Owen

Hozzászólások

Szerinted?
microtrauma 2017 aug. 22. - 22:04:48
Fehér Margitka 2017 aug. 15. - 03:09:23
Márciusban bejelentették, hogy nem lesz 3. évad. T__T Már ezerszer megfogadtam magamnak, hogy nem nézek olyan sorozatokat amik nincsenek befejezve... De ki bírna elenállni egy kokain függõ orvosnak?
wim 2017 jan. 04. - 22:43:15 Előzmény game4dsc game4dsc
SPOILER - Számomra meghalt, én eltemettem. Valóban nincs direkt kimondva, csak sugallat szintjén. Gyászos hangulat, csöndek, elhagyatott mûtõ, komorság... Ha túléli, feltételezem, hogy kaptunk volna minimális infót a további sorsáról.
Bár, most hogy elolvastam az elõzõ hsz-t, szöget ütött a fejembe. Lehet, hogy neki van igaza, de az kiábrándító lenne. Kb. mint Bobby Ewing feltámadása.
game4dsc game4dsc 2016 júl. 17. - 09:31:56 Előzmény wim
Mibõl gondolod, hogy meghalt?
kisokka 2016 jan. 31. - 14:47:42
Az elsõ részekben elég furcsának tartottam a zenét, de aztán valahogy mégis odaillõnek gondolom mostanra. Ha jobban belegondolok, nehezen képzelnék el lágy dallamokat ezekhez a témákhoz, amiket a sorozat felvonultat. Mindenképpen megérte megnéznem, nagyon jó és korhû alkotás. Az akkori felfedezésekkel, baklövésekkel, amik már inkább az ostobaság határait súrolják, mindezekkel együtt jó volt nézni, hogy az orvostudományt mikortól is kezdték el tudományként értelmezni, mintsem kuruzslásnak.

***SPOILER***

Viszont akad egy-két dolog, ami egy kicsit szúrta a szemem. Hogy miért szúrta a szemem, arra az írásom végén visszatérek.

Kezdeném Dr. Gallinger-el, akinél van némi ellentmondás. A felesége megõrül(akkoriban ez igen nagy "divat" volt, a csecsemõhalált képtelenek voltak feldolgozni az anyák, ami persze nem csoda), kezelésre szorul, ezt egy kicsit késõn, de belátja. A kezelés alatt kihúzzák az asszony összes fogát, amire azért rendesen berág, teljesen érthetõ. Egy olyan módszert alkalmaznak rajta, ami a fent említett ostobaság határain is túl megy, ráadásul mindenféle beleegyezés nélkül(ezt azért furcsállom, de ilyen volt a kor). Érezhetõ, hogy Gallinger a saját kezével fojtaná meg a módszert alkalmazó orvost, tehát haragszik erre az eszmének nevezett agyf@szra.
Erre mit csinál Gallinger? Egy olyan tant kezd el követni, ami hasonlóképpen tette tönkre még jobban a felesége életét és tizenéves gyerekeket kasztrál azzal a címszóval, hogy így nem szaporítják tovább az "idiotizmust". Ez ugyanolyan sarlatán és ócska módszer, mint a szepszisre fogni az õrületet. Nem értem a párhuzamot, mit lát ebben a doktor, hogy neki ezt követni kellene. Épp, hogy az ellenkezõjét kellene kiváltania benne és mégsem ez történik.
(egyébiránt nem semmi, hogyan csináltak ebbõl a szép asszonyból egy csúf, visszataszító személyt. Miután visszatért a kórházból, végig éreztetik, hogy ez a nõ már csak kolonc a doki nyakán)

Cornelia nekem elég szimpatikus volt, annak ellenére, hogy néhol a gazdag kislány teóriát támasztja alá. A 2. évad utolsó részében viszont valamit elrontottak vele. Eddig azért elég magabiztos, okos és megfontolt személynek tudhattuk(leszámítva a "csokibabát"), a végére viszont képes megvádolni a saját apját, de úgy, hogy szerinte biztos bizonyítékok alapján teszi mindezt. Nekem ez azért furcsa volt, hogy olyan könnyen feladja annak a lehetõségét, hogy más keze van a dolgokban és pont egy olyan személynél, aki az apja. Akit végig érezhetõen nagyon szeret, felnéz rá, nagyra becsül.

Aztán Dr. Edwards, illetve nem is õ a bajom, hanem a felesége, Opal. Ugyebár ez várható volt, hogy a "négerkártyát" valaki úgyis elõ fogja húzni, ezt maga Edwards is megteszi nem egyszer, ami még nem is volt zavaró. De amit Opal hoz, attól nekem már évek óta borsódzik a hátam, ráadásul egyáltalán nem korhû. Nevezzük nevén, akkoriban egy négernek kuss volt a neve. Az, hogy Edwards kapott egy ilyen lehetõséget, látszik rajta, hogy sosem felejti el és hálás is érte. Erre Opal nekiáll "leköcsögözni" mindenkit, aki négerként tekint rájuk, de még azt is, akinek köszönhetik, hogy egyáltalán ott vannak. Sosem értettem és nem is fogom érteni ezt a fajta felfogást, fehér vagyok, mint a hó. De ezt az ócska, elavult nézetet vallani egy olyan idõben, amikor az Egyesült Államok elnöke fekete, mint a korom, az nem kicsit nevetséges. Ha a '90-es években készült volna a sorozat, még megérteném, de nem errõl van szó. Érthetõ, hogy mit akarnak ezzel a készítõk: itt egy európai néger, aki be mer szólni, ha lenégerezik, viszont a korszak rossz, amelyikbe ezzel üzenni akarnak. Opal karaktere szerintem úgy baklövés, ahogy van.

A többi karakterrel nem volt különösebb bajom. Elkins nõvér jókorát fejlõdött, de nem mondanám, hogy elkurvult.
Bertie kapcsolata egy kicsit furcsa a zsidó lánnyal, de csak azért, mert a keresztény és zsidó családok nem néztek egyáltalán jó szemmel egymásra, fõleg nem házasodtak egymás közt. Ennek ellenére még belefér, nyilván voltak kivételek.
Cleary eleinte unszimpartikus volt, de aztán a sorozat poénja lett, iszonyat jó mellékszerep, Harryvel együtt.
Barrow meg a negatív hõs, valahol érthetõek a tettei, de attól még rosszak.
Edwards-nak a legvégére jutott még egy "úttörõ" rész, a pszichológia.

Dr. Thackery-t viszont érdekes, hogy egyesek rossz példaképnek gondolják. Drogfüggõ volt, de miért is lett az? Csak és kizárólag a munkájából adódóan, korántsem azért, hogy az élvezeteket hajtsa. Világosan kiderül egy részben, hogy a mentora ajánlotta neki a kokaint, a mentorának meg egy másik nagyobb hírû sebész. Így próbáltak megbirkózni a gyûrõdéssel. Nem mondom, hogy szép dolog, de akkoriban nem úgy tekintettek a kokainra, mint most. A lényege a doktornak abban van, hogy úttörõként van jelen a sorozatban(nem csak õ, de fõleg õ). Nem kevés olyan módszeren dolgozik, amirõl ma már sejthetjük, hogy jó nyomon jár éppen. Nyilván nem õ találta ki mindet, az is rendben van, hogy fikció. A lényeg az úttörésben van és ez a nem mindegy. Valójában ezekben a kísérletekben sokkal többen haltak meg, mire eredmény született, mint akik túlélték, de nagyon sokan köszönhetik az életüket a Thackery-féle orvosoknak, akik mernek egy kicsit kockáztatni.
Ami viszont a lényeg, hogy egy szóval sincs említve, vagy ábrázolva, hogy Thackery belehalt a mûtétbe. Én egy kis csúsztatásnak érzem az utolsó pár percet, mivel(amennyire tudom) még nem döntötték el, hogy lesz -e 3. évad.

Na és ezért szúrja a szemem ez az egy-két dolog, mivel ezek egyszerûen nincsenek teljesen lezárva. Se Gallinger, se Cornelia, vagy a testvére, de még Lucy Elkins és Bertie sorsa sem.
Ha azt mondják, hogy kész, nincs több évad, akkor rendben van, megértem. Lényegében ez is lehetne egy lezárás, a többit meghagyják a képzeletre. De nem kellene még lezárni, lenne még mit nézni ebbõl a sorozatból.

***SPOILER VÉGE***
wim 2016 jan. 11. - 13:40:39 Előzmény Easy Rider
Nem olvastam utána, terveznek-e további évado(ka)t, de az utolsó epizód ismeretében (nemrég fejeztem be)ez a kérdés már fel sem merült bennem. Nagyszerû befejezés volt, nincs hiányérzetem.
SPOILER!Mégis, milyen folytatás lenne a fõszereplõ nélkül? Igaz, az eredeti cím sugallata szerint a kórház a fõszereplõ, de mégiscsak Thackeray volt a sorozat centruma. Nem látnám értelmét a folytatásnak, ez így kerek, ahogy van - remélem, az alkotók is így gondolják.
Easy Rider 2015 dec. 22. - 14:03:00
Zseniális sorozat, bátran mondhatom ezt a 2. évadot végignézve. Akit berántott az várni fogja a következõt, reméljük lesz folytatás. Az évad zárót nem spoilerezném de ennyire depressziós részt még nem láttam ezt ki kell hangsúlyozni!!! Ha két évad volt az eredeti terv akkor már most gratulálok Soderberghnek: "Szép munka volt Öregem!"
A viccet félretéve: mindenkinek ajánlom aki minõségi sorozatra vágyik, nem kell ódzkodni a kosztümöktõl mert nem azon van a hangsúly, a hangsúly itt a "HANGULAT", csupa nagybetûvel. A zene tökéletesen passzol a jelenetekhez, bármennyire is koridegen Cliff Martinez repetitív, minimalista elektronikus filmzenéje.

Annyi "korhû probléma" felvetõdik a sorozatban, hogy sok évadig ki lehet ezeket aknázni, csak jó forgatókönyv kell hozzá. Persze ilyenkor felmerül az "elnyúló" rétestészta esete, szóval legyünk mértékletesek: a kevesebb néha több.
Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek!

P.S.: Ha lesz folytatás, addig is álljon itt Thackery doktor idézete az évad fináléból: "This Is All We Are"
Gulyás Katalin 2015 dec. 06. - 14:23:14
A 2. sorozatról:

Csak azt nem értem, miért kellett Lucy Elkins nõvérbõl egy ellenszenves kis prostit csinálni!?!?
Ez mire volt jó? Csak, mert Thackery már nem foglalkozik vele és az apja olyan volt vele, amilyen? ...A második sorozat is elég jó, de kár leadniuk az eredeti minõségbõl...
Zolee92 2015 okt. 11. - 08:24:19
Orvostanhallgatóként csak ajánlani tudom. Döbbenetes látni az akkori körülményeket!
Már az elsõ résznél beleVÁGnak a közepébe :)

Ha valakit érdekelne az anatómia van egy nagyon jó ingyenes app androidra :)
RF Anatomy
10/10
bogdandy 2015 ápr. 27. - 19:59:08 10/10
Zseniális sorozat. Amerikában képesek ilyen kvalitást csinálni?! Nem semmi. Elképesztõ színészek, remek smink, remek díszletek, korhû minden, csak gratulálni tudok. Egy kicsit túl naturális, amikor vérrõl van szó, az én ízlésemnek kicsit sok, de ezt leszámítva lebilincselõ.
offtopic
Kockás 2015 márc. 31. - 20:46:24
Sajnos megértettük, hogy miket irkáltál.Tényleg nem bonyolult. Egyszerû vagy mint egy faék.És egyetlen mentséged lehet csak, ha nagyon fiatal vagy.Gáz akkor van, ha felnõtt vagy.
10/10
Székely György 2014 nov. 06. - 14:50:30 10/10
Megrázó , lebilincselõ film sorozat . Nem lehet abba hagyni . Már várom a 2. évadot !
Zoltan Harangozo 2014 okt. 26. - 22:19:45 Előzmény SZOTYl
de miert tette at a cinemax :

Vetítik:
CINEMAX: Hétfõ (Október 27.) 2:45

CINEMAX 2: Kedd (Október 28.) 2:45

ezekre az idopontokra?
offtopic
SZOTYl 2014 okt. 14. - 16:31:01
Nem tudom, te mit néztél, de marhára nincs példaképként elénk állítva a Clive Owen által játszott doki. Az akkori orvosok elé is csak annyiban, amennyit szakmailag elért a mentorával, majd önállóan is. Az, hogy a szabadidejét a kínai ópiumbarlangjában tölti... na bumm. Ezt a kollégái se nagyon tudják.
Ne felejtsük el, azóta eltelt 100 év. És nyilván nem õt (egy kitalált személyt, még ha van is valós alapja a figurának) kell a mai orvostanhallgatók elé állítani példaként. Már kisgyerek korban megtanítják a szülõk a gyerekeknek, hogy mi a különbség a mese - legyen az könyv, vagy film - és a valóság között.
Viszont ha azt gondolod, hogy ez a sorozat befolyásolná a mostani orvosnak készülõ fiatalokat (pl. ezt gondolnák, hogy ez így helyes életvitel), akkor részint neked nem sikerült megtanulnod a különbséget, másrészt az isten mentsen attól, hogy valamikor rád legyen szükségem, ha egyáltalán eljutsz addig ilyen gondolkodásmóddal, hogy élõ emberekkel foglalkozz, ne csak a hidegsebészeten gyakorolj.
És még másra mondod, hogy butus dolgokat ír... OMG
nuiii 2014 okt. 03. - 16:23:40 Előzmény Easy Rider
jaja, köszi! közben láttam, hogy anno kimaradt egy hét, de azóta pótoltam. tényleg nagyon jó sorozat.
Easy Rider 2014 szept. 23. - 21:59:00 Előzmény nuiii
keresgélni kell a nagy netes "tékában", múlt pénteken adta le a cinemax 6. részt és már meg is van hozzá a magyar felirat. szemfülesnek kell lenni;-) a sorozat nagyon jó Soderbergh érti a dolgát, s bár az utóbbi mozijait eléggé mellõztem - nem is voltak túl nagy durranások - ez a sorozat jó lett. cliff martinez zenéje pedig zseniális, nekem már most összenõtt a sorozat hangulatával.
nuiii 2014 szept. 02. - 15:21:56
imdb szerint aug. 29-én ment le a legutóbbi rész, de nem találom sehol..
cellasto 2014 aug. 29. - 00:09:58
álljunk meg
én úgy értettem,hogy kár,hogy CSAK tv filmekben szerepel újabban :)
jó mozijai voltak,én sajnálnám,ha beszippantaná a tv :P
Aszpirin 2014 aug. 28. - 22:24:38
Kár érte, mert tévésorozatban szerepel? Al Pacino, Dustin Hoffman, Ciarán Hinds, Steve Buscemi, ... és még sorolhatnám az általam nagyra értékelt színészeket, akik szerepeltek sorozatban fõszereplõkként; értük is kár? (esetleg említhetnék néhány általam kevésbé értékelt, viszont nagyon jól keresõ színészeket is: Charlie Sheen, Liv Tyler, George Clooney, stb)
offtopic
cellasto 2014 aug. 28. - 21:49:51
nocsak,Clive Owen tv-színész lesz?
kár érte azért,jó filmeket csinált pedig
az meg,hogy kihagyták az új sin-citybõl,nagyon nem szép....
Összes hozzászólás