A segítség

Bakancslistához adom
The Help
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-indiai-emirátusokbeli filmdráma, 146 perc, 2011

Értékelés:

440 szavazatból
Szerinted?

Skeeter (Emma Stone) a főiskola befejezése után újságíróként próbál pénzt keresni, de elhatározza, könyvet ír az előkelő déli családoknál szolgáló cselédekről, méghozzá a szolgálók nézőpontjából. Hosszas rábeszélés után Aibileen (Viola Davis), Skeeter legjobb barátjának házvezetőnője, a hallgatást megtörve elsőként mesél a kívülállók számára zárt fekete közösség félelmeiről. Annak ellenére, hogy Skeeter életre szóló barátságait kockáztatja, Aibileennel közösen folytatják a kutatást, és hamarosan több nővel találkoznak, akik szeretnék elmesélni történetüket, és kiderül, sokkal több mondanivalójuk van, mint amire számítottak.
Bemutató dátuma: 2011. november 3. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Szereplők

Eugenia 'Skeeter' Phelan
Aibileen Clark
Hilly Holbrook
Minny Jackson
Celia Foote
Elizabeth Leefolt
Charlotte Phelan
Jolene French
Missus Walters

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Viola Davis
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb női alakítás jelölés: Viola Davis
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb film jelölés: Michael Barnathan
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jessica Chastain
 • Golden Globe-díj

  2012
  Legjobb betétdal jelölés: Thomas Newman
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb női alakítás jelölés: Viola Davis
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Tate Taylor
 • BAFTA-díj

  2012
  Legjobb film jelölés: Michael Barnathan
 • Oscar-díj

  2012
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Jessica Chastain

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
comment.elfy 2019 nov. 02. - 11:42:22 10/10
Szép, gondolatébresztő film, és a szereplőket nagyon eltalálták.

A címet jól fordították magyarra, mert az U.S.A.-ban a fekete házvezetőnőket hívták röviden "Help"-nek, és a történet javarészt az ő életükről mesél.

Nyilván, a könyv jobban kibontotta a történetet és a karaktereket is (mint általában :)), de szerintem a film önmagában is megállja a helyét. 10/10
6/10
sexykex 2019 máj. 06. - 13:50:23 6/10
A gyerekek hálátlanok. Amikor kicsik, amíg igazán szükségük van ránk, addig a szeretetükkel tüntetnek ki. Ahogy nőnek, kezdik észrevenni a hibáinkat, a tévedéseinket és bíráinkká válnak. A szülőktől kapott szeretetet valójában csak a saját gyermekeinknek tudjuk továbbadni. De, ha fekete dadák nevelik a kölyköket, akkor még ez sem működik.
Sokáig a film sem működött, mert már Amerikában is másképp zajlik az élet. Nem sikerült elkeserednem a fekete cselédek sanyarú sorsán, mint ahogy a Magyarországon rabszolgának használt nagyszülők önként vállalt sorsa sem izgat. A film készítői persze nem adják fel és addig-addig ügyeskednek, amíg a kőszikla kemény néző szeméből is elcseppen a karsztvíz, lehet kotorászni a papírzsepik után. Az ilyen mozik mindig több pontot kapnak, mint amennyit érnek.
9/10
blood.1 2018 nov. 25. - 01:19:10 9/10
Nekem ebben a filmben Emma Stone a parádés, hiába nem ő kapott Oscar-jelölést. Octavia Spencer minden filmben ugyanazt a nagyszájú, humoros fekete nőt hozza, ami kétségtelen kíválóan megy neki.
Remek film. A film nem könnyű témát dolgoz fel, mégis van egy kellemes vígjáték jellege a dráma mögött. Ezért szeretem ezt a filmet.
6/10
itsme1 2018 júl. 18. - 18:31:59 6/10
Indokolatlanul hosszú és egy témát vonszol végig, semmi fordulat, semmi katarzis.
Ebben a témában A számolás joga messze jobb film, pedig az nem nyert díjakat.
Rebbeka 2018 jún. 03. - 18:32:37 Előzmény Ildi O.
A konyvet mindig mindenki a sajat kepzeletevel eli meg. A legtobb esetben a konyvben altalunk latott, elkepzelt kepek nem hasonlit a filmbeliekkel. Egy konyv azoknal akik kepesek szinesben es kepekben latni az olvasott tortenetet, 99%-ban nem tetszik a megfilmesitett valtozat. Mas a sajat kepzeletbeli latasa minden embernek. Aki nem kepes kizarni a tudatalattiabol az altala alkotott kepeket, annak nem szabad megnezni mas altal akotott filmet, illetve mas szemely kepvilagat.
10/10
expa 2018 febr. 19. - 23:57:11 10/10
Nekünk 10/10. Igazán szomorú de egyben gyõztes történet. Grat...
10/10
kajjjjjak 2017 jan. 29. - 00:40:13 10/10
Sokadjára újranézve is nagyon szerettem :) Nemes történet, kerek sztori, frenetikus színészek!
Ildi gondolataira szeretnék annyiban reagálni, hogy szerintem már csak azért is felesleges az összehasonlítás, mert a film film, a könyv meg könyv. Mások, mást képesek adni, alma és körte, egy filmnek soha nem célja, hogy lapról lapra lemásoljon egy könyvet, adaptálni szokták, általában tanult forgatókönyvírók, akiknek nem kérdõjelezném meg a hozzáértését, tudják, h mit kell kihagyni, változtatni, vagy hozzátenni, hogy képernyõn is mûködjön a dolog. Karakterek mély jellemzése, bensõséges kapcsolatok, vagy éppen kapcsolatok bensõségessé válása... Ezt egy filmtõl sokadik mellékszálon nem várhatjuk el, vagy akkor üljünk be egy 12 órás mozira. Fogadjuk el, hogy másra képes egy film és egy könyv, és akkor helyén tudjuk kezelni mindkettõt. És helyén kezelve, filmek világában, ez az alkotás szerintem óriási!!

ui. Komfortos mennyország - A könyv filozofál, mellékesen elmesél egy akciódús sztorit, a film ezt ragadja meg, és fejti ki, nem tud filozofálni... A maga nemében azt hiszem mindkét mû olyan 8/10-es a közvélemény szerint, jogosan! Pedig a film kb a könyv negyedét tartalmazza...
3/10
Ildi O. 2016 okt. 20. - 23:41:51 3/10
A könyv után hatalmas CSALÓDÁS!!! A könyv letehetetlen volt, a film pedig sajnos lomha és unalmas. Persze, lehet, hogy ha nem olvasom elõtte a könyvet, akkor nem tûnik a film olyan ingerszegénynek. Sok olyan jelenetet hiányoltam a filmbõl, ami a regényben kulcsfontosságú volt. Legalábbis szerintem lényeges. Tudom, nyilván nem kerülhetett bele minden, de voltak olyan jelenetek illetve nem csak jelenetek, hanem egész fonalak, amiket tényleg nagy kár volt kihagyni... A színészek tényleg jók voltak, már amelyiknek hagyták, hogy kibontakozzon a jelleme. Sajnos több szereplõ teljesen elsikkadt a filmben, noha a regényben azért meghatározó szerepe volt. Hatalmas hiányérzetet hagyott maga után a film.

SPOILER:
-Rachel szerepét miért kellett átírni?
-Miért nem került be a film végére az a kis vígasz, h Aibileen megkapta Miss Myrnát?
-A könyv legszenzációsabb poénja volt, hogy Minny szavaival élve: "Jonny tudja, hogy én ott vagyok, de Celia nem tudhatja, hogy õ tudja." Ez az egész csavar miért maradt ki? Feldobta volna a vérszegény filmet.
-A Stuart vonal még a többinél is elnagyoltabbra sikerült. Megérdemelt volna Skeeter magánélete még pár jelenetet.
-A könyvben az anya-lánya kapcsolat hatalmas fejlõdésen megy át a ráknak is köszönhetõen. Ez nem jött át a filmen. Úgy érzem az egész betegséget felületesen kezelte a film. Persze tudom, hogy ez egy mellékes szál volt, de a regényben ez egy folyamat volt, ami sokat adott az olvasónak, a filmben pedig azonnal, tehát már az elején el lett szólva az egész rák...
-Elizabeth és a gyerkei kapcsolatát a filmben olyan szájbarágós módon tálalják nekünk... ahhoz képest, hogy a könyvben Aibileen szemszögébõl nézve milyen árnyalt képet kapunk. A könyvben megrázó, a filmben idegesítõ...

Hirtelen ennyi, de azt hiszem, ha frisebb lennék, még oldalakon át tudnám folytatni...
A könyvnek 10-es, a filmenk 3-as.
10/10
Xxy92 2016 aug. 15. - 21:33:41 10/10
A tízesem most egy kicsit szól a könyvnek is, és Kocsis Mariannak is. Lévén egy nappal a könyv letétele után néztem meg a filmet, nem igazán tudok róla érdemben nyilatkozni, annak ellenére sem, hogy már lassan két hónapja láttam.
Igényesen elkészített filmrõl van szó, mely az adaptációk halmazából kitûnve, különösen hûen követi az eredeti mûvet, és ahhoz jóformán semmit nem ad hozzá; ez az én szememben mindenképp pozitívum. Maga a történet pedig fenomenális: egy hihetetlenül erõs jellemû lányról szól, aki a XX. századi Amerika talán leginkább rasszista éveiben dönt úgy, hogy barátai, szerelme és családtagjai elvesztése árán is, kvázi elsõ fehérként kiáll a színesbõrûekért. A sztori mégis nélkülöz mindennemû esélyegyenlõségi-szájbarágást; inkább tényként mutatja föl az eseményeket, melyekbõl mindenki olyan jellegû következtetéseket vonhat le, amelyeket értelmi képességei lehetõvé tesznek.


10
10/10
Halember 2015 júl. 01. - 00:10:33 10/10
Nekem ez a No.1 a filmek közül.Tökéletes!
tortura 2014 okt. 16. - 16:19:31 Előzmény Jimmy Page
Mosakodj meg légyszi a csapnál jó hideg vízzel, hátha attól felébredsz. Nem perry foglalkozik a bõrszínnel. A film témája épül erre és az ezt övezõ konfliktusra. Bár ha még ezt sem vetted le, akkor felesleges is megmagyarázni a filmet. De szerintem ne is veszõdj a megnézésével, ehhez fel kellene nõni elõször. Éretten talán majd jobban megy.
tortura 2014 okt. 16. - 16:14:26 Előzmény Pirkko
Tökéletesen egyetértünk. Bár itt nagy divat vagy a fordítást vagy a szinkront ekézni. Mikor épp melyik van a terítéken. Ha nem tükörfordítással fordítják a címet, már mindenki üvölt, hogy nem az jelenti. Nos errõl az irodalomóra jut eszembe. Ahogy kiváló költõink sem nyers fordítással tolmácsolták pl. az angol vagy francia klasszikusokat, hanem a HANGULATÁT kell visszaadni a versnek. Szerintem a címre is ugyanez vonatkozik és a magyar fordítások 99%-ban jól sikerülnek.
A film egyébként tökéletes, úgy, ahogy van. Hálát adok a sorsnak, hogy nem ott és akkor éltem. Nagyon megrendítõ, utána el sem tudtam aludni.
8/10
Rahar 2014 febr. 22. - 18:02:21 8/10
Nagyon keveset tudom arról a korszakról és arról a helyrõl, ahol a történet játszódik. Ebbõl kifolyólag nem tudom megítélni, hogy mennyire korrekt, valósághû, illetve túlzott rasszista, sztereotip. Ha tudna valaki jó dokumentumfilmet ajánlani a témával kapcsolatban azt megköszönném.
Ettõl függetlenül nekem hitelesnek tûnt a történet, mivel tudtommal néger cselédeket alkalmaztak abban az idõben, a cselédeknek minden piti munkát meg kellett csinálniuk és alázatosnak kellett lenniük. Akkor nem értem, hogy miben álszent az alkotás? Az a probléma, hogy nem mutatják be, hogy a négerek egy része is lop, csal, hazudik? Statisztikai megközelítéssel is ez így van, csak nem értem, hogy mi köze a történethez. Különben ebben a filmben is szerepel rossz néger.
MUFAN YOUNG18 2013 szept. 23. - 20:33:56
Óriási film!!! 10-böl 11-es...:)
Emma Stonet meg imádom!!!
9/10
M.Zs.F 2013 aug. 29. - 12:32:01 9/10
Most így jobban végiggondolom az egész filmet a megnézése után kb 3 héttel, ma szerintem megnézem mégegyszer jobban odakoncentrálva, hogy minden egyes percét tisztán odafigyeléssel tudjam élvezni. Amikor láttam akkor dolgom volt közben, de így is tisztán emlékszem hogy néha alig bírtam a dolgomra figyelni annyira érdekelt a film és annyira vicces vagy éppen keserédes volt.
Emma Stone valóban a jövõ egyik nagy tehetsége akit Én eddig minden szerepében imádtam. És hát Minnie egyszerûen csúcs......

10/9
James Uram Benson Madame 2013 aug. 15. - 22:26:21
Segítség - nemcsak mint szobalány, hanem a könyv megírásához nyújtott segítségre is utal. Tehát a magyar cím jó.

"Négerkérdés" filmek között ez simán ott van a Ne bántsátok a feketerigót, a Ha ölni kell és társaik között, sõt még a képmutató kisvárosi életrõl még a Revolutionary Road, sõt a Pleasantville is felsejlik. Az anyuka sem véletlenül lett rákos valószínûleg, az utolsó mondata mindent visz és nagyban árnyalja a karakterét. A többi nõi szereplõ is fantasztikus (Emma Stone nagy színésznõ lesz) és valahogy az is tetszik, hogy a férfiak csak statisztálnak :) Skeeter és Celia tényleg imádnivalóak, de tényleg nem illenek ebbe a korlátolt világba...

És a feketék ugyanolyan gyarlók. Vegyük csak a duci alkoholista verekedõs férjét...
10/10
szerencsesvivi 2013 júl. 03. - 15:31:25 10/10
Remek film! Egy rossz szót sem lehet rá mondani. Bár a regényt nem olvastam, de lehet, hogy el fogom, mert a film nagyon tetszett. Kiválóak a színészek!
uüvwxyzzs 2013 jún. 26. - 16:46:26
Nagyon jó film! =) Ha kicsit sablonosnak tûnik a történet, akkor el kell hozzá olvasni a könyvet. A regény letehetetlen, nagyon tetszett. A film kicsit eltér tõle, bár úgy is nagyon élvezhetõ. A könyvben sokkal jobban ki van fejtve a cselédség és az akkori ellentétek helyzete. Nem csak "jó" oldalukról mutatja be a feketéket, igaz a fõszereplõk nem negatívak benne. Nyilván a feketék sem szentek (ahogyan a fehérek sem), de azért azt nagyon is el lehet ismerni, mennyire hátrányos helyzetben voltak/vannak.
Szerintem nagyon jól megírt történet, az írónõ még külön utal is a könyv végén arra, hogy kiskorában neki a családja is tartott cselédet. Õ abban a korszakban, délen élt, valószínû több tapasztala volt errõl a témáról, mint nekünk itt, ebben a korban. =)
perry 2013 máj. 14. - 13:01:10
*i
perry 2013 máj. 14. - 09:14:44
Hagy tegyem meg, hogy nem minõsítelek, meg tetted ezt rám vonatkoztatva te, bár nem tudom honnan veszed azt a bátorságot, hogy másokkal ezt tegyed akiket nem is ismersz. Egy bizonyos annyira sikerült rájönnöm irományodból, hogy a filmet nem kedveled és eddig tökéletesen megértelek.
Azt, hogy rám szeretnéd oktrojálni a következõket: "az ilyen ultra liberális álszent,álomvilágban élõ" ha ezek az általad szitokszónak minõsülõ jelzõk örömet vagy kielégülést okoznak számodra ám legyen.
Remélem a te mély magyar ultra fasiszta világod soha sem fog szárba szökkenni és virágot hozni.
Azzal a kirekesztõ álláspontoddal pedig, miszerint: "De ez kell a népnek.Idealizált agymosás" szerencse , hogy sok hívet nem szereztél, nagy szerencse, hogy olyan mély szociológiai tudással rendelkezel, hogy a népet tökéletesen képes vagy ,megítélni és egyszólamú nótádat- mondjuk azt is hamisan- fújdogálni.
Azt javasolnám neked, hogy próbáljad ki Jane Elliott hírhedt kék szem/barna szem kísérletét és akkor talán képes lennél azt átélni amit egy adott korban és helyzetben a színes-bõrüeknek meg kellett tapasztalniuk. Milyen az amikor valaki másodosztályú állampolgár.

http://pszichoszoc.blog.hu/2013/03/31/jane-elliott-kiserlet

Bár kétleném, képes lennél valamilyen empatikus együttérzésre.
Talán 83 évesen :) van annyi élettapasztalatod miképpen lehet valaki rasszista és miképpen nem, az meg ha rasszistának érzed magad nem gond talán legbelül te is érzed ennek a súlyát. MARK TWAIN szavaival élve:"Te nem vagy gonosz ember: menj és javulj meg.".
Azt nem voltál szíves elmondani hol nõttél fel, bár utalásaid arra engednek következtetni, hogy romákkal körülvett
helyen és bizonyára sérelem is érhetett.
Megnyugtatlak, nem a Rózsadombon nõttem fel -s bár nem szokásom nyelvtant aposztrofálni de ha még ennyire is gyûlölöd ezt a földrajzi helyet akkor is helyesen Rózsadomb. Ráadásul még csak nem is Budapesten, arról nem is beszélve, hogy közel két évtizedet még gyermekvédelemben is volt szerencsém tevékenykedni. Részemrõl inkább a megértést ha tetszik idealizmust az emberi megértést és a toleranciát részesítem elõnyben a az általad annyira kedvelt elutasítás helyett.
Még szerencse, hogy a te bégetésed nem hallik az égig és az a keserû méreg amit itt fröcskölsz szét nem mérgezi meg a "birkákat", azt a meg végképp nem értem honnan veszed magadnak az a bátorságot, hogy másokat emberségükben sértegessed.
Költõ kérdésedre válaszolva, -melyrõl lefelejtetted a kérdõjelet- az önálló gondolkodás soha sem haszontalan, sajnos a gondolkodás lehet torz, kirekesztõ és kedvenc szavaiddal élve rasszista, ellenben lehet elõre vivõ, építõ, közös gondolkodásra serkentõ, emberi humánumot hordozó, ha létezik ilyen rasszizmus akkor bátran vállalom.
Összes hozzászólás