A selyemút

Bakancslistához adom
Tonkô
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott japán-kínai filmdráma, 99 perc, 1988

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Valamikor az első évezred fordulóján Li Yuanhao herceg meg akarta szerezni a fennhatóságot a híres selyemút felett, ezért nagy hadsereget toborzott. Így lett katona Zhao Xingde, a diák, aki hamarosan a parancsnok kedvencévé vált. A fiú egy vár ostroma során gyönyörű fiatal lányt talált, akivel egymásba szerettek. Mivel azonban a lány ujgur hercegnő volt, el kellett rejtenie a többiek elől.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
DarkGirl 2012 máj. 07. - 18:46:41 1/10
elég uncsi volt... 10/1
Ghanima 2012 jan. 11. - 11:20:59
Lehet, hogy a film pusztán technikai oldalról nézve - bár sosem értettem, miért olyan fontos, hogy minden, mindig "csilli-villi" legyen, szerintem a tartalom _mindig_ fontosabb, mint a külcsín - gyenge, de ennek a fontos történetnek az elmesélési módja tisztes.

Amit leginkább sajnálok: megint egyszer kimaradt az, hogy a pusztulástól (de legalábbis a teljes feledéstõl), bár talán vitatható eljárással, de mégis egy magyar, Stein Aurél mentette meg a tekercseket. Csak-csak beleférhetett volna a befejezõ mondatokba ez a kis információ...

A szinkron szövegének készítõi viszont gyengusok voltak: vajon miért kellett folyvást "ujgur_i_" hercegnõt, népet emlegetni? Nem területrõl van szó, ami amúgy is Ujgúria lenne, hanem az ott lakó nép nevérõl, õk pedig ujgúrok.

Végül: mivel fogalmunk sincsen, miért és ki rejtette el a tekercseket, szerintem egyáltalán nem baj, ha egy, a klasszikus mese szabályainak megfelelõ történetet alkottak meg a film készítõi. Amennyire én ismerni vélem a korszakot a jelmezek, a környezet kialakítása megfelelõ volt, külön csodálkozom, hogy a kínaiak - a láthatóság szintjén legalábbis - be- és megengedték a kvázi helyszíni forgatást. Külön tetszik, hogy - a talán 1988-ben még amúgy is a mainál sokkal kezdetlegesebb (vagy drágább) - számítógépes módszereket nem vetettek be a harci jelenetekhez. Azaz, hogy nem akarták csilliós létszámú seregek látszatát kelteni, ami engem például nagyon zavart az amúgy nagy kedvenc Mongolnál. Bár hadtörténész aztán végképp nem vagyok, és azt biztosra veszem, hogy a kínaiak, illetve a seregeik már akkor is "annyian voltak, mint a kínaiak" :-), úgy gondolom, hogy az itt ábrázoltnál nem okvetlenül volt nagyobb egy-egy ilyen támadó had.
(Ha tévednék, bárki hozzáértõtõl szívesen fogadok tájékoztatást!)
csikosi 2011 aug. 30. - 16:23:45
Szia!
Végülis igazad van,de egy 1988--ban készült filmet hiába nézel egy csúcstechnológiával.
Az attól még nem lesz jobb képminõség,-sztereó és egyéb.
Így jártam én is az új sztereo lemezjátszómmal.
A régi lemezeket, nem úgy hallhatod, mert akkor még nem volt ilyen.
Csak egy tapasztalat tõlem neked.
üdv:
3/10
SÜNDÖG 2011 aug. 30. - 15:22:32 3/10 Előzmény feketevipera
Tényleg sz.r a képminõség,pedig én csúcstechnikát használok (plazma TV,digitális kábel TV)...

Kb.1 órát néztem,tovább nem ment a dolog,ez van...

Nálam 3/10... :(
Koczina Judit 2011 jún. 29. - 23:24:03
Én esküszöm meg akartam nézni, mert érdekelne és most olvasok a Selyemútról egy könyvet, de húsz-huszonöt perc után még mindig a sivatagban lovagoltak, tevegeltek, néha harcoltak, úgy éreztem nincs remény, hogy történjen valami, ami felkeltheti az érdeklõdésemet. Szóval sajna abbahagytam. Nincs kizárva, hogy egyszer majd olyan hangulatban leszek, amikor ez pont megfelelõ mozi lesz, de ez nem ma volt. :(
feketevipera 2011 jún. 29. - 21:35:43
Némileg szappanoperás beütésû sztori, VHS-minõségû képi világ, manapság már viszonylag ritkán hallható szinkronhangok - nos, így elsõ blikkre ennyit, bár azért nem vészes a film, egyszer szerintem meg lehet nézni. Nyilvánvalóan nem kell remekmûre számítanunk, de esti szórakozásnak megteszi. Egyébként az IMDb szerint már 1991-ben bemutatták nálunk, szóval a szinkron még többé-kevésbé a "boldog békeidõket" idézi. Amúgy van egy majdnem két és fél órás változata is, legalábbis a japán verzióra ennyit írtak ki. Kíváncsi lennék, mi lehet a kimaradt jelenetekben.