A sértés

Bakancslistához adom
L'insulte / The Insult
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott libanoni-francia-ciprusi-belga-amerikai thriller, dráma, 113 perc, 2017

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

A libanoni keresztény autószerelő, Tony becsülettel üzemelteti saját műhelyét, és ha igazságtalanságot érez, azonnal hangot ad neki – még akkor is, ha ezzel bajba sodorja magát. A palesztin menekült Yasser hasonló mentalitású építésvezető, akit a környék csatornahálózatának felújításával bíznak meg. Amikor Tony megtagadja Yassertől, hogy megszerelje az erkélye ereszét, ő önhatalmúlag nekilát a munkának. Kettejük látszólag tét nélküli összeszólalkozása felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordíthatatlan láncreakciót indítva el.
A sértés az első libanoni film, amelyet Oscarra jelöltek. A nemzetközi elismerések egyaránt köszönhetők a végig fenntartott, thrillerekhez fogható feszültségnek és az alkotásban bemutatott mélyen emberi, rendkívül aktuális társadalmi problémát kirajzoló személyes történeteknek.
Bemutató dátuma: 2018. november 15. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Edmond Dantes aug. 19. 09:38:19
Egy évszázada, az Oszmán Birodalom szétesése óta Libanon nagyhatalmi játszmák része volt és maradt. Az etnikai és főleg vallási ellentétek miatt 15 évig polgárháború is volt az országban. A nehezen vagy sehogyan be nem gyógyuló sebek, gyűlölködések összegződnek ebben a "fülemüle"-perben. Minden tárgyalótermi film sikeres, A sértés az átlagnál magasabb színvonalon, sokrétűbben ábrázolja a szembenálló felek kibékíthetetlenségét ... vagy megbékíthetőségét??
tortura aug. 06. 18:06:54
Eléggé áthallásos volt. Kemény dráma, egyszer mindenképp érdemes megnézni annak, aki kedveli a műfajt. Semmiképp nem egy könnyed kikapcsolódás, szóval aki arra vágyik, hagyja ezt a filmet. Ellenszenvesek voltak a főszereplők, mivel mindegyik a végletekig ragaszkodott a saját igazához még olyan áron is, hogy szinte mindent elveszít. Mondjuk bennem is volt ilyen attitűd - kb. 18 éves koromig. Aztán felnőtt koromban rájöttem, hogy jobban be kell osztani az energiámat, az idegrendszeremet, a lelkesedésemet, a gőgömet, az önbecsülésemet, mindent, mert semmiből sem végtelen áll rendelkezésemre. Sajnos sok bölcsességre az ember már csak meglett korban ébred rá. Például arra, hogy inkább egy csatát veszítsek el, ne egy háborút.
Ilyesfajta viselkedést láthat az ember, esetleg kisebb kaliberűt. Ahhoz még Libanonig sem kell menni.
Sajnáltam, hogy a karakterek nem vették észre, hogy ők csak bábuk, eszközök a hatalom, a politika, az ügyvédek, a média kezében. Annak azért örültem, hogy nem feszítették a végletekig a húrt és nem történt tragédia. A várandós kismama pedig egy igazán szép arcú hölgy, igaz szerintem kb. fele annyi idős lehet, mint a férje. De ez már csak lábjegyzet.
filoszemitabélus aug. 03. 16:16:15
Lang Györgyi életregénye, egy sajtóhibával.
6/10
pihes aug. 03. 14:50:13 6/10
Mind a ketten feleslegesen mellre szívták ezt a piti ügyet. Látszott a végén a megkönnyebbülés a tárgyalás lezárta után, mindkettőjük arcán.
Van ilyen, de egyszer is elég volt!

6/10
10/10
tvhangya júl. 30. 23:03:11 10/10
Nagyon jó film. Szomjazom az ilyenekre. Ami hasonlóan klassz volt, az a Mocsárvidék 2014-ből és a 2019-es Szabadon.
9/10
Gabó58 ápr. 05. 10:25:38 9/10
Ésdekes film a Libanonban élő nemzetek, vallási közösségek bonyolult világáról, amit még tovább fokoz a politikai pártok csatározása, melyben a kisember mindig csak eszköz marad. Ajánlom a tartalmas filmek kedvelőinek.
10/10
bundi8 2019 márc. 28. - 19:42:14 10/10
Kiváló!
k11zoltan 2019 jan. 06. - 17:44:34
Inkább kapta volna ez az Oscart, mint a transz "nő".
Mondom ezt úgy, hogy ez se tetszett.

A svéd film erős volt, és a magyar is jobb volt.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu