A Sipsirica

Bakancslistához adom
magyar tévéfilm, 54 perc, 1979

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Idilli környezetben kezdődik: a Lengyelhonból ideszakadt Jahodovszka asszony tabáni kertvendéglőjében, a Fehér Pávában, ahol a kvaterkázó törzsvendégek asztalai körül ott sürög-forog a vendéglősné kamasz lánya, A Sipsirica. Egy napon hiába várják a "stammgastok", a törzsvendégek a napsugármosolyú, tisztalelkű leánykát: szigorú erényű anyja a "bűnös városból" Krakkóba küldi nénjéhez, Druzsba tanár úr, Sipsirica keresztapjának nagy elkeseredésére. De Druzsba tanár urat is csakhamar elszólítják iskolai ügyei a távoli Felső-Magyarországra. Útközben olyan felfedezést tesz, ami nemcsak felháborítja, de vérig lázítja a puritán, talpig becsületes tanárembert. Hazatérve minden követ megmozgat, hogy leleplezze az ottani állapotokat. Így kerül szembe a hatalommal, amely nem kukoricázik azokkal, akik ujjat mernek húzni vele.
Mikszáth, mintha tulajdon fejlődéstörténetét örökítette volna meg A Sipsiricában: a dzsentri-Magyarország liberalizmusába vetett illúzióinak szertefoszlását, a keserű kiábrándulásig.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

A Sipsirica
Jahodovszka
Druzsba tanár úr
Kutorai, pedellus
Kutorainé

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
fosszilia 2019 márc. 17. - 16:49:05 10/10
Azért most mondanék szívem szerint valami csúnyát, a Port.hu műsorszerkesztőknek! A filmet valamikor '79-'80 táján láttam, amikor bemutatták. Szerencsére a könyvből is emlékszem a történetre, de arra nem emlékeztem, hogy a film 2 részes volt! Namármost a műsorból sehol nem derül ki, hogy ma a második részt adják, csak amikor az ember már elkezdi nézni. Rémlik, hogy valamikor a napokban is mintha láttam volna a Sipsiricát a műsorban, de akkor is csak a címe szerepelt, az nem, hogy első rész. Ezért gondoltam, majd ma megnézem, feltételeztem, hogy ismétlés. Amint az bevett szokás, hogy 1-2 nap elteltével megismételnek filmeket ugyanazon az adón. Majd gutaütést kaptam, amikor elkezdtem nézni, az első kockákból rájöttem, hogy ez nem az eleje, aztán ki is írták, hogy második rész....

Nem az első eset, hogy két részes filmeknél, egyáltalán nem jelzik, hogy 2 részből áll, azt meg végképp nem tudni, hogy a 3-5 vetítési időpont közül melyik az ismétlés, és melyik esetleges folytatása a másiknak....

A film egyébként kitűnő, zseniális nagy színészeinkkel, főleg Őze Lajos alakítása nagyszerű, mint minden szerepében.

Arról nem beszélve, - sajnos - hogy pontosan ugyanannyira aktuális a mondanivalója, mint Mikszáth idejében volt.... :(

southwind 2013 jún. 27. - 20:36:29
csak bámulom a 2, részt, de semmi sem emlékeztet az elsõre, már nem is emlékszem... kár hogy nem egy év különbséggel adják le a 2 részt
ilali 2012 márc. 08. - 21:57:54
Nem vagyok ünnepelõs, de ez elég érdekes választás volt épp ma.
Talán ezért. (?)
***SPOILER***
„Megfoghatatlan, mi volt rajta, ami az embert megbûvölte, de volt valami. ...Isten különös módon komponálja össze a nõi arcokat, odalehel valamit és ez a rálehelés teszi meg.” M.K.
http://mek.oszk.hu/00900/00952
***SPOILER VÉGE***
kenivice 2012 márc. 08. - 17:27:52
Kémikusoknak : szilícium - foszfor - kén - irídium - jód - kalcium.
(Fáj, mi? Hehe!)
adamnagysweetmovie 2012 febr. 29. - 19:30:31 Előzmény pneklara
A feudális Magyarország örök virágzása.
9/10
pneklara 2011 jún. 12. - 07:26:54 9/10
Ha Mikszáth valamilyen csoda következtében visszatérne,láthatná, hogy semmi sem változott.
Ezért a filmre vitt novella a ma emberének is aktuális, az ügyek megoldása, elintézési módja is ismerõs.
Ezt látva, nem sok reményünk lehet a dédunokáink sorsát illetõen.
Persze változásra törekedni lehet, de amint látható, felesleges. De a küzdés maga az élet.Legalább hinni abban, hogy lesz jobb, tisztább. Csak akkor nem olvasni történelmet, mert mindjárt kételkedni kezd az ember a jövõt illetõen.
Szép, csendes film, érdemes színészekkel.
ecsabaiee 2010 jan. 30. - 22:35:42
nagyon tetszett a film regen lattam de jo volt ujra meg nezni.a tanar ur nagyon jol jatszott igazi magyar ember
ilali 2010 jan. 30. - 12:25:24
Ma sem tudom eldönteni, hogy az ilyen történetek azért íródnak, lesznek filmmé, hogy vigasztaljanak, hogy így vagy úgy az igazság legalább az utókor számára ki fog derülni, szolgál némi tanulsággal vagy, hogy megijesszenek, hogy: De milyen áron!
Én szerencsés vagyok (eddig), nem sok az esélye annak, hogy az ember egy olyan hivatali tiszt elé kerüljön, aki nem viszi a tébolydába se máshova, hanem azt mondja: - Egy iskolába jártál a gyerekeimmel, ismerem a szüleidet, becsületes emberek. Hogy kerülsz te ezek közé?
Úgy kerül az ember ide, mint mindenki más, „igyekszik jó családba születni” ahogy G. B. Shaw ajánlotta. Azután akik valamikor az iskolatársai, munkatársai voltak egyszer csak „ezek” meg „azok” lesznek.
(De a szerencse sem ér sokat, ha az ember került ahova került, nem tudja tisztázni magát.)