A sivatag virága

Bakancslistához adom
Desert Flower
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-német-osztrák életrajzi dráma, 120 perc, 2009

Értékelés:

38 szavazatból
Szerinted?

A szomáliai Waris Dirie a világ egyik legkeresettebb modellje az észak-afrikai sivatagból, egy nomád kecskepásztor családból jutott a divatlapok címlapjára és a fashion show-k kifutójára. Tizenhárom évesen szökött el otthonról egy rákényszerített házasság elöl, több napig bolyongott a sivatagban, amíg eljutott a fővárosba, Mogadishu-ba. Rokonai hamarosan továbbküldték Londonba, ahol szolgálóként dolgozott a Szomáliai Nagykövetségen, egész kamaszkorát bezárva, tanulatlanul leélve. Waris egy napon onnan is megszökve, hajléktalanként és illegális bevándorlóként sodródik az utcákon. A vagány bolti eladólány Marilyn befogadja és életre szóló barátságot kötnek. Egy gyorsétteremben vállal munkát, ahol a sztárfotós Terry Donaldson felfedezi ritka szépségét. A rámenős ügynök, Lucinda segítségével sikeres modell válik belőle. De Waris új élete, a csillogó glamour szívszorító sorsot takar, a gyönyörű lány nem tud szabadulni gyermekkori titkolt traumájától. Egy interjú során megelégeli, hogy folyton a Hamupipőke-mesét emlegetik karrierjével kapcsolatban és a világ elé tárja, hogy az a nap, amely valójában megváltoztatta az életét, az volt, amikor kisgyermekként nemi szerv csonkítást hajtottak végre rajta. Az interjú kirobbanó visszhangot kelt, élettörténete szimpátiát vív ki és társadalmi párbeszédet indít el. Waris elhatározza, életét annak szenteli, hogy ez ellen a barbár szokás ellen küzdjön.
Bemutató dátuma: 2010. május 20. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Stáblista:

Szereplők

Waris Dirie
Pushpa Patel
Harold Jackson
Terry Donaldson

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Fecni007fefe 2021 máj. 01. - 15:54:34 Előzmény NADALFAN
Komolyan gondolod, hogy ez a "tradíció" tartott egyben országokat? Emberiség elleni bűntettet is említesz, ezt meg "tradíciónak" nevezed.
9/10
NADALFAN 2016 szept. 30. - 17:48:55 9/10
Azért 2016-ban más világításba kerül a történet. Az akkori migránsok valós okból menekültek el. Tiszteletet érdemel a lány kitartása illetve ahová eljut. Még egyet is értek hogy kampányarca lett a nõket ért elnyomásnak a muzulmán országokban. Viszont az érem másik oldala hogy mi is tartotta egyben ezeket az oszágokat sok sok éven át , hát sajna de ezke a tradiciók.
És ma a felvilágosult nyugat felszabadította Afrikát ,Ázsiát és látjuk mi a hozama. Viszonzásul lerohanják Európát.
Én amellett vónék hogy hagyták volna meg mindenhol a rendet , az ha egy ország belülrõ meg tud változni akármivel forradalommal vérrel rajta , de ez hogy az USA meg a vezetõ államok mindenbe beleszóltak liberális demokráciát hirdetve ,ez nem hiba hanem emberiség elleni bûntett volt!
de a film 9/10!
9/10
sushi 2012 ápr. 07. - 23:37:01 9/10
Úristen!!! Ez a film... Teljesen a hatása alá kerültem! Kikészültem!!! Gyönyörû történet... Minden tiszteletem Waris Dirie-nek. Kösznjük a világnak, hogy megismerhettük ezt a kitartó, erõs, türelmes, tisztességes, csodálatos nõt!
(úgy szeretnék róla írni még többet, de egyszerûen nem tudom megfogalmazni mit érzek most)
timi girl 2012 jan. 13. - 22:29:14
A könyv nagyon tetszett, remélem a film is hasonlóan jó. Magyar szinkron készült a filmhez? Sehol nem találom.:(
9/10
phoebe46 2011 nov. 10. - 10:09:27 9/10
Szerintem ezt a filmet mindenkinek látnia kell. Egyedül amibe bele tudnék kötni az a kissé esetlen szerelmi szál, illetve az idõsíkok... Valamiért zavarónak hatott, hogy nem lineáris volt a film szerkezete, annak ellenére is, hogy simán követni lehetett az idõsíkok közti váltásokat. Flashbacknek kicsit hosszúnak tûntek ezek a visszaemlékezések.
A pozitívumok...fogalmam sincs, hogyan találtak rá erre a kenyai modell lányra (Lilya Kebede), de valami fantasztikusat alakított, minden másodpercben hiteles, nem volt, amit ne hittem volna el neki. Annyira törékenynek, és ártatlannak tûnt, majd késõbb hitelesen hozta a "sok mindent megélt" figurát, ugyanezzel a tisztasággal, ugyanakkor erõvel.
Maga a történet, akár egy sima honnan hova story is lehetne, és bár ez a szál önmagában sem lenne érdektelen, de a téma amihez nyúl méginkább érdekessé teszi. Kívülálloként, más kulturális környezetben nevelkedve barbár dolognak tûnik (és persze az is), amit tesznek ezekkel a nõkkel még gyermekként, ugyanakkor felmerül az emberben a kérdés, hogy van-e jogunk egy másik kultúra hagyományait formálni. Épp emiatt, hatalmas tett, amit Waris Dirie véghezvitt, és mivel átélte, pont ezért hiteles. Csak akkor lehet ez ellen tenni, ha a közvetlen érintettek felfogása változik.
Roppant erõs volt a film elsõ negyedében az a jelenet - tartalmilag és színészi játékban -, amikor az angol lány, és Waris állnak egymással szemben, és utóbbiban akkor tudatosul, hogy amit vele tettek csak otthon elfogadott. Vagy a filmvégi jelenet, a riporter egy szokványos interjúra készül, természetesen a lány sikertörténete érdekli. A beszélgetés fordulatot vesz, és Waris elmeséli a 3 éves korában vele történteket, a riporter könnyekben tör ki, majd a film befejezése a beszéddel...
Naponta 6000 lányt csonkítanak meg....
10/10
KittuS_ 2011 jún. 29. - 21:21:08 10/10
Negédességnek pont nem nevezném. Szerintem éppen csak annyira merül bele a témába amennyire kell, mivel nem dokumentum filmrõl van szó! Nekem nagyon tetszett, jó színésznõ, csodás képi világ(szomália), megfelelõen adta vissza a lényeget, Végig lekötött és izgalommal vártam, hogy mi lesz a sorsa ennek a szomorú sorsú szépségnek!
BunnyNo.1 2011 febr. 18. - 16:39:04 Előzmény smally
Melyik honlapon nézted meg? :)
gacsat 2011 febr. 12. - 22:53:03
Az egész interneten nincs kép 1 ilyen szétvagdalt punciról.
hangyás 2010 szept. 05. - 00:32:56
ha valaki tudna magyar feliratot a filmhez nagyon megköszönném... :(
10/10
smally 2010 aug. 03. - 01:33:22 10/10
Szerintem ennek a filmnek sokkal nagyobb "reklámot" kéne kapnia Magyarországon...
A legtöbb kritika amit magyar oldalakon olvasok a Sivatag virágáról,elveszi az ember kedvét a megnézésétõl. Nekem nem hiányzik semmi ebbõl a filmbõl,úgy jó ahogy van,és arról szól amit Waris Dirie a lényegnek tartott...ha belemenne a film minden egyes részletbe Waris életérõl,3 napig a képernyõ elõtt ülnénk.
Egyébként meg kb.2 hónapja láttam a filmet angolul,teljesen véletlenül bukkantam rá egy külföldi oldalon a trailerjére.Szerintem ha nem "nézelõdök",azóta sem jöttem volna rá,hogy ez a film létezik.
A könyvet is olvastam pár éve,nagyon jó,és elgondolkodtató.
Ha beszélsz angolul akkor itt egy kis dokumentumfilm Waris Dirie-rõl és a "körülmetélésrõl",inkább erõs idegzetûeknek.

http://www.youtube.com/watch?v=HoGeKyya1Tc
http://www.youtube.com/watch?v=QRmokrtfpJs&feature=related

Van még egy szörnyû szokás,amirõl viszont én is csak nemrég hallottam."mellvasalás" Ez is borzalmas.....Az ilyenekrõl nem tudom miért nem lehet többet hallani...

http://www.youtube.com/watch?v=9K66QGTV5kE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9K66QGTV5kE&feature=related
6/10
tündemamusz 2010 júl. 09. - 09:01:28 6/10
A filmbõl nem fogsz megtudni többet, mint a filmajánlóból. Nekem ez volt a bajom. Meg persze a központi témát körül ölelõ hollywoodi negédesség...
Csodakapitány 2010 máj. 08. - 16:00:30
Nekem tetszik, hogy néha szó esik az ilyen parasztságokról is. A nemi szerv csonkítás, kényszer házasság, pedofília.
Kevés mû foglalkozik az egészséges nemi élettel! Nem azt kritizálom, ha a szülõk azt szeretnék, ha valaki szüzen találná meg az igazit, vagy segítenek találni valakit, mással nem is anyagi segítséggel, de erõssen látszik, ha nem errõl szól a szándék. Mi készteti azokat, akik ilyet tesznek gyerekeik ellen. Elég kemény téma, remélem nem lesz gond ebbõl. Üdv!
10/10
nzuzi 2010 ápr. 16. - 17:46:07 10/10
A könyv nagyon jó, remélhetõleg a film is hasonlóan jó lesz!!!
violh 2010 ápr. 08. - 13:27:58
Nagyon megörültem, amikor rábukkantam erre a filmre, ugyanis én olvastam a könyvet, és akkor nagyon megérintett. Azelõtt soha nem hallottam ilyesmirõl.
Waris Dirie gyönyörû nõ, és nem csak üresfejû modell, õ tényleg letett valamit az asztalra. Remélem, hogy a film valósághû lesz, biztos beülök majd rá.