A sógun árnyéka

Bakancslistához adom
Shôgun Iemitsu no ranshin - Gekitotsu
japán kalandfilm, 114 perc, 1989

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Imeitsu (Masaki Kyômoto), a harmadik Tokugawa-sógun gyűlöli legidősebb fiát, Takechiyót (Ippei Shigeyama), szeretete csakis legkisebb gyermeke, Tokumatusu felé irányul. Egy nap megparancsolja Takechiyónak, hogy vegyen részt Yedóban egy beavatási szertartáson. A távol élő Takechiyo a Skura-klán feje, Hotta Masatoshi (Takeshi Maya) felügyelete alatt nevelkedett. Hotta sejti, hogy valami nincs rendben, ám a sógun parancsát nem tagadhatja meg, ezért elkíséri Takechiyót az úton, hét szamuráj társaságában.

Stáblista:

Szereplők

Tokugawa Iemitsu
Hotta Masatoshi
Iba Shoemon
Igo Gyobu
Koori Deneemon

Hozzászólások

Szerinted?
ArtFan 2013 jan. 27. - 23:25:26
Gyerekkorom egyik meghatározó filmje volt, még a videótékás idõkbõl... Naphosszat néztem, és nagyon sokáig kerestem a film zenéjét is... Akit esetleg érdekelne ez utóbbi, az a következõ linkeken érheti el:
Masaru Satō - Shogun Iemitsu no ranshin: Gekitotsu (aka Geki Totsu: The Insanity Of Emperor Iemitsu) 1. rész: youtu.be/I7Bkt0blmwM
Masaru Satō - Shogun Iemitsu no ranshin: Gekitotsu (aka Geki Totsu: The Insanity Of Emperor Iemitsu) 2. rész: youtu.be/a6XbH5lB8rk
The Alfee - You Get To Run: youtu.be/ACI4LG949AQ
10/10
kongika 2012 febr. 27. - 12:06:31 10/10
Nagyon örültem, mikor tegnap este megláttam a tv-ben ezt a 20 éve nem látott filmet. Akkoriban nagy kedvencem volt, sokszor megnéztem videón (még a régi szinkronnal), pedig akkor még a korhatárt sem értem el. Sajnos, csak a végére értem oda, de látom, ma éjjel megismétlik, úgyhogy meg fogom nézni.
DrAnthony 2011 szept. 23. - 14:54:15 Előzmény Mumika
Atyaisten, ennyi zöldséget egy rakáson! :) Legalább a neten utánakerestél volna pár dolognak, és nem akarnál TÉNY-ként beadni embereknek ostobaságokat.
A szamuráj nemesi, arisztokrata család tagja, feladata a hûbérurának a feltétlen szolgálata volt. A szamuráj (arisztokrata) családba született nõ is szamurájnak volt tekintendõ, de nem a szó harcos jelentésében. A nõk nem vettek részt harcokban, háborúkban, és ha uruk vagy szamuráj férjük meghalt, akkor önként vetettek véget az életüknek, elkerülve azt, hogy elfogják õket, és bármiféle gyalázatot kövessenek el rajtuk.
Nem szamuráj családok (mert ez így egy nagy baromság, mert szamuráj család több tízezer, ha nem több volt) álltak állandó harcban egymással Japánban, hanem a hûbéruraik, un. "klánok", akiknél a szamurájok katonaként szolgáltak. Nagy különbség!
Az igaz, hogy a hûbérurak a nyílt harc mellett nem vetették meg az alantasabb módszereket sem (orgyilkosság, ninják "igénybevétele"), de a szamurájok lenézték a ninjákat, és maximum hûbéruruk parancsára, felderítési feladatokra használták õket pénzért. Aztán hogy uruk eztán másra is feladatot adott, az más történet, nem kellett a hûbérúrnak a saját szamurájának ilyesmirõl beszámolnia.
Tokugawa Iejaszu több klánt egyesített, és legyõzte a neki ellenálló kisebbeket, majd a saját szövetségesei ellen fordult, és megszerezte a korlátlan hatalmat, sok-sok év után elõször egyesítve Japánt. Innentõl kezdve a császár csak egy báb volt (akit bár istenként tiszteltek, de gyakorlati hatalma semmi nem volt) csak egy uralkokodói cím, a sógun volt a hatalom igazi birtokosa (nem véletlen, hogy a Tokugawa által fémjelzett korszakor "sógunátus" címmel jegyzik, és nem császárságként, pedig a császár, mint olyan, nem szûnt meg).

Szóval kisbarátom ha már írsz, akkor pontosan, és legalább a szamuráJ-t ne "LY"-nal írd...
Ford Mustang 2011 júl. 19. - 17:09:12 Előzmény leho
Nincs köze.
The Man Who Laughs 2011 jún. 28. - 20:50:14
Igaz nem olyan drámai és karakter központú (a színészi játék sem olyan erõteljes) mint a Kozure Ōkami (Magányos farkas és farkaskölyök) filmek, itt sokkal inkább az akción van a hangsúly. A történet nincsen túl bonyolítva (kvázi egy 3:10 to Yuma Japánban csak itt rab helyett a sógun örökösét szállítják és védik meg) igaz van benne egy-két fordul. A fõszereplõ karakterekrõl nem sokat tudunk meg (sõt Ken Ogata karakterén kívül a többiek szinte teljes háttérbe szorulnak és inkább csak külsõ jellemzõik vannak), de a színészek nem rosszak. A legjobb természetesen Sonny Chiba (ugye elvileg õ a film "fõ gonosza" még is egy becsületes, tiszteletre méltó szamuráj csak a harc másik oldalán helyezkedik el mint hõseink - Chiba kiválóan hozza ezt a szerepet). A harc jelentek izgalmasak és legnagyobb részük még mai szemmel is látványos. Igazából egyedül a vége nem tetszett egy kicsit, a Butch Cassedy végét idézõ vágókép utáni lezárást kissé túlnyújtottnak éreztem (és az se tett jót neki, hogy a két nõi szereplõ akik itt kapnak jelentõsebb szerepet érezhetõen túl játsszák /kissé ripacsul/ a szerepüket). Amúgy szórakoztató akció film, igaz lehetne kissé rövidebb ( a második óra szinte egy az egészben egy összefüggõ harc jelenet pár perces megszakításokkal, igaz nem fulladt unalomba, de a film 90 percbe is belefért volna szerintem). A zene is jól sikerült, különösen az együttes rock számai tetszettek, jó hangulatot adtak a csatáknak.

7,5/10
leho 2011 máj. 30. - 17:08:26 Előzmény Mumika
:) szamuráj
Mumika 2011 máj. 24. - 00:06:38 Előzmény Rahar
Valóban létezett a Tokugawa-sógun. Ez tény. Éa az is, hogy a nagyobb szamurály családok állandó harcban álltak egymással a hatalomért. És az is köztudott, hogy a szamurályok képesek voltak feláldozni életüket urukért. Még a nõk is. Hiszen õk is szamurályok voltak. És ha mocskosabb eszközökhöz akartak folyamodni, akkor ninjákat bíztak meg, hogy tegyék el láb alól a másik urat. Vagy akárkit aki útjukban volt. Ennek a filmnek csak annyi köze a történelemhez, hogy szamurályok harcoltak egymás ellen. Meg az az egy név. Egyébként Tokugawa-sógun nagy mészárlás árán lett sógun, de nagyon sokáig volt az. És békét teremtett Japánban hosszú idõre. Ez a tény.
leho 2011 máj. 23. - 21:44:18
Vajon van köze Az öld meg sógunt c. filmhez a néven kívül?
7/10
szalmiki 2011 febr. 12. - 00:35:53 7/10
A fõgonosz szépen kardozik, de a lovakat sajnálom
1/10
Rahar 2010 ápr. 03. - 18:30:42 1/10
Nekem nem tetszik a film, az alaptörténet tetszik, de a cselekményvezetés unalmas, kiszámítható és gyermeteg, a képi megvalósítás is gyenge, színészi játék meg nincs. Tipikusan az a primitív akciófilm, melyben a hõst egyszerre legalább húszan támadják, de csak egyesével, ez azért nincs mindig így, de a filmben nagyon sok helyen elõfordul. Nem néztem utána, de érdekelne, hogy ennek az egésznek mennyi a történelmi része, azok kívül, hogy létezett ebben az idõben az adott nevû sógun, van egy olyan megérzésem, hogy az egész történet teljesen valótlan. Ebbõl az ötletbõl egy nagyon jó filmet is ki lehetett volna hozni, de így egy szánalmasan gagyi akciófilm lett belõle. Nálam ez 10 pontból szigorúan 1 pont, mivel kevesebbre nem lehet értékelni.