Film

A sötétség útja - Mulholland Drive

/Mulholland Drive/
magyarul beszélő, francia-amerikai thriller, 145 perc, 2001 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

205 szavazatból
Szerinted?

  A világhírű és sikeres fenegyerek David Lynch rémálma az angyalok városában folytatódik. A Mullholland Drive televíziós sorozatnak indult, úgy, mint korábban a Twin Peaks. A sorozatos heti televíziós megmérettetésre azonban Lynch izgalmas film noir-t ötölt ki, amely erotikus thriller, börleszkbe hajló tragikomédia, melodramatikus love story, szimbolikus ars poetica, szarkasztikus társadalomkritika és pszicho-horror is egyben. Hamisítatlan Lynch-mix tehát. Aztán a vágóasztalon rejtélyes puzzle-t rakott össze, amelynek megoldásához az összes motívumgazdag epizódra emlékezni kell.

  A történetben minden részlet fontossággal bír - rájövünk, amikor visszafelé haladva fejtegetjük és kötögetjük a cselekményszálakat. Minden titok nyitja és kulcsa a bérlimuzin utasa, egy gyönyörű hollófekete hajú, nagyestélyis nő. Tökéletesre metszett arca Hófehérkéé, a teste Jayne Mansfieldre emlékeztet, akit mindjárt az elején el akarnak tenni láb alól. Ekkoriban landol az Ontario állambeli Deep Riverből a sejtelmes femme fatale pandanja, egy törékeny, ártatlan, szőke kis nő, kedves, naiv és optimista. A filigrán szőke Betty világrengető ambíciókkal érkezik a nagyvárosba, hogy ideiglenesen befészkelje magát színész nagynénje üres házába, amely időközben Rita rejtekhelye lett.

  Bemutató dátuma: 2002. április 18. (Forgalmazó: Budapest Film)

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Betty Elms/Diane Selwyn
  Rita/Camilla Rhodes
  Adam Kesher
  Coco Lenoix
  Vincenzo Castigliane
  Harry McKnight
  Louise Bonner

  Linkek:

  • Népszava 2002. április 22.: Lynch, a nagy varázsló Ismét rá vagyunk szedve, be vagyunk palizva, át vagyunk verve. Ismét el vagyunk...
  • Népszabadság 2002. április 19.: Los Angeles örvényei David Lynch kitartóan szemben úszik az árral. A kommersz megállíthatatlannak...

  Díjak és jelölések:

  • Cannes-i fesztivál (2001) - Legjobb rendező: David Lynch
  • BAFTA-díj (2002) - Legjobb vágás: Mary Sweeney
  • Cannes-i fesztivál (2001) - Arany Pálma jelölés: David Lynch
  • Golden Globe-díj (2002) - Legjobb film - drámai kategória jelölés
  • Golden Globe-díj (2002) - Legjobb forgatókönyv jelölés: David Lynch
  • Golden Globe-díj (2002) - Legjobb rendező jelölés: David Lynch
  • Golden Globe-díj (2002) - Legjobb filmzene jelölés: Angelo Badalamenti
  • BAFTA-díj (2002) - Legjobb filmzene jelölés: Angelo Badalamenti
  • Oscar-díj (2002) - Legjobb rendező jelölés: David Lynch

  Vélemény:


  2017. június 27. 13:13
  Ezeket a filmeket direkt úgy készítik hogy ne legyen semmi értelmük, viszont azért legyen valamennyi összefüggés a jelenetek között. Így a nézők képesek mindenféle f*szságot belemagyarázni a film cselekményébe. Ez annyira olcsó trükk.

  2016. november 29. 14:46
  Szeretem használni az agytekervényeimet, és órákon át filózni egy nem szájbarágós filmen, ennél nálam az a gond, hogy ez a fajta rendezés, esemény bemutatás egyáltalán nem köt le, csak azért meg nem szenvedem végig, hogy teóriákat olvasgassak. A Donnie Darko hatalmas favorit, ez sajnos nem.

  2016. november 28. 11:46
  Kell egy bizonyos érettség hozzá, és nem a való világ 8-on, meg marvel-en nevelkedett gyerekeknek való.

  Összes hozzászólás