A svindler

Bakancslistához adom
The Hustler
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dráma, 129 perc, 1961

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Eddie Felson született biliárdjátékos. S ami még rosszabb, született lókötő. Biliárdteremről biliárdteremre vándorolva keresi a megkopasztani való balekokat. Szinte nincs semmi, amire a pool-asztal mellett ne lenne képes. Csak az a baj, hogy azt hiszi, svindlernek is van olyan jó, mint játékosnak. De abban bizony kispályásnak számít, mivel egyaránt hajlamos a gyermeki naivitásra és a mértéktelen önpusztításra. Ha nem tanulja meg, hogy a nyerés kulcsa a pléhpofa, esélye sincs egyetlen méltó ellenfele, a legyőzhetetlennek tartott Minnesotai Kövér ellen...

Stáblista:

Szereplők

Eddie Felson
Minnesotai Kövér
Sarah Packard
Bert Gordon
Charlie Burns

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
breeder 2014 máj. 19. - 16:41:15 10/10
Kiváló film! Paul Newman elég hitelesen alakítja a svindlert, akit csak egy hajszál választ el attól, hogy a legjobb billiárd játékos legyen. De mint tudjuk ehhez nem elég az ügyes kéz, mert ahhoz, hogy valaki a legjobb legyen mentálisan is nagyon felkészültnek kell lenni. Meg sokat kell gyakorolni, az is sokat számít. Nos, Eddie nem éppen a legjobb úton jár efelé, ugyanis iszik, kicsapongó életet él, és nincs meg benne a játék iránti alázat!

10/10
gabeyramone 2013 máj. 11. - 02:07:08
+++SPOILER

Sziasztok! Elõször láttam, nagyon tetszett a film, a Cool Hand Luke-hoz hasonlóan elgondolkodtató, és abszolút többször nézhetõ és nézendõ, még ha tényleg kicsit lassabb is ugye a cselekmény kibontakozása.

El is olvastam egy csomó fórumos véleményt, és nagyjából megválaszoltam már magamban az olyan kérdéseket, hogy pl. miért engedi el a film végén Bert Eddie-t.

Egyet azonban nem értek, és arra is mindenki csak utal vagy nem is nagyon jegyzi meg, pedig számomra a legérthetetlenebb, hogy Sarah, miután otthagyja Eddie-t, miért fekszik le a korábban hazatérõ Bert-tel? Egyáltalán lefekszik vele? (gondolom igen, mivel az elkínzott arca erre utal, valamint italozgatás után megy be a fürdõszobába az alvó Bert-tel a háttérben). Végig azt ecseteli Sarah, hogy mennyire megveti Bert fajtáját, akinek csak a pénz a fontos, átgázol mindenen és mindenkin, csak hogy megkaphassa. Aztán Bert megcsókolja Sarah-t, aki azonban ernyedt marad és semmi reakciót nem mutatva az ágyra rogy; aztán viszont a cigarettáját felkapva bemegy Bert-hez és megkérdezi, hogy "iszunk egyet?".

Oké, értem én, hogy a nõket az emberiség sok-sok éves története alatt még soha senki nem értette meg, de egy filmben azért vannak karaktereket mozgató okok, és nem értem Sarah-ét.
VRBagoly 2009 jún. 09. - 16:32:56
Dögunalmas? De komolyan, minek néz filmet az olyan ember, aki még a jót se képes élvezni? Persze, ez a film nem a Tomb Raider, ahol lövöldözés közben villannak a cicik, meg nem vígjáték, ahol lehet röhögni teli pofával.. ennek ellenére megunhatatlan mozi. Az pedig a nézõ tragédiája, hogy ma már se ilyen kaliberû színészek nincsenek Hollywoodban, se egy olyan író, aki képes volna ilyen reálisan megírni, ahogy Eddie leszólítja Saraht (hány filmben van ilyen jól leforgatva, ahogy egy férfi leszólít egy nõt? egyik se mai darab), se olyan rendezõ, aki életet tudna az egészbe lehelni, nem a saját stílusjegyeiben tobzódó mûanyagot gyártana.. úgyhogy feltehetõen soha többé nem fog az álomgyárban olyan film forogni, ami ennyire mélyen mutatja be, milyen az, amikor egyszerû, hétköznapi emberek válnak egy dolog megszállottjaivá (és hõseivé).

Úgyhogy minden kockát kincsként kell nézni és emészteni; egyedül a szövegkönyv néhány "filmfõiskolás" vonása ront egy icipicit az összképen (minden felsorolás mindig három szó ("itt nincs se flippergép, se bowlingpálya, se italbár"), és túl nagy teret kaptak a "They get a little mixed up when l'm drunk. Usually they're mixed up."-höz hasonló "szójátékok".. a tizedik ilyen már nem újszerû és nem érdekes.. kicsit túl profi a szövegkönyv).

Ennek ellenére feledhetetlen mozi.. és nagyon igaz a film.. Zsíros, te aztán remekül poolozol .. benne van az a kor, amiben igazán kiválóvá csak az egyéniségek válhattak, nem a gyerekkoruktól "tenyésztett", célirányosan erre nevelt, plasztikázott és hibátlanra szabott, belül pedig uganilyen tökéletesen üres, értékvesztett társadalom tucatfogyasztói.
gtothistvan 2008 jún. 29. - 20:20:55
Paul Newmannak egyáltalán van rossz filmje??? Nekem pl a "színek" csücske. A rendelkezésre álló üz.küldõ rovat kevés, az Õt magasztaló kritika terjedelmére.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu