A szabadság határai

Bakancslistához adom
Crossing Over
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 140 perc, 2009

Értékelés:

117 szavazatból
Szerinted?

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói határon át. Néhány nap alatt a legkülönfélébb emberek sorsa fonódik itt össze, az amerikai Bevándorlási Hivatal hivatalnokaitól kezdve a szövetségi ügynökökön és bűnözőkön át az illegális bevándorlókig. Köztük van az emberséges Max Brogan ügynök, aki megpróbál segíteni egy mexikói édesanyának. A vízumkérelmeket elbíráló Cole Frankel a segítségéért cserébe ellenszolgáltatást vár a fiatal ausztrál színésznőtől. Frankel ügyvédnő egy terroristagyanús muszlim család kitoloncolását próbálja megakadályozni.

Stáblista:

Szereplők

Max Brogan
Cole Frankel
Denise Frankel
Ray Cooper
Pooneh Baraheri

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
onandi márc. 06. 20:49:39 Előzmény filoszemitabéluska
Tisztelt filoszemitabeluska!
Mióta erős attól valaki, hogy törtető prostituáltként viselkedik, azaz lefekszik egy számára undorító emberrel, a céljaiért?
Eddig azt hittem ekkora hülyeséget csak nők képesek leírni!
filoszemitabéluska 2019 febr. 08. - 10:52:38
SPOILER
Érdekes momentum a filmből a korrupt bevándorlási tisztviselő és az ausztrál színésznőcske esete. Megmutatkozik belőle egy nagy igazság, a nők általában erősebbek és sokszor a férfiak érzékenyebbek, mint ők. A lány simán belement, hogy a vágyott zöldkártyáért cserébe 2 hónapon keresztül döngethesse őt a számára férfiként visszataszító tisztviselő. Tény, hogy az ilyen együttlét után zokogva zuhanyozta le magáról a férfi emlékét is. Mégis úgy tűnt, hogy sértetlenebben került ki a kalandból, mint a férfi, aki először a prédát látta az üde leányzóban, aztán sikerült beleszeretnie és normális alapokra kívánta helyezni a kapcsolatot. Láthatóan hideg zuhanyként érte a lány őszinte vallomása, hogy mennyire érintette meg érzelmileg egy-egy ilyen együttlét. A férfi szabályosan megundorodott saját magától és fájdalmasan belátta, hogy milyen elérhetetlen messzeségben van tőle a szexuálisan kihasznált lány lelke.
tortura 2018 jan. 13. - 17:47:29 Előzmény stampo
Szó szerint egyetértünk. Bár õszintén szólva - mindannyian tudjuk - talán nem is õ tehet róla....
7/10
Sárkányírtó 2017 aug. 30. - 05:18:39 7/10
Az tetszett benne, hogy nem egy happy end-re hajazó film volt, kifejezetten vegyes véggel.
stampo 2016 szept. 02. - 21:40:20 Előzmény stampo
Na, utánakavartam kicsit, látom, nem én találtam fel a meleg vizet. Mások is az Ütközésekhez hasonlították. Ezt a filmet viszont a közönség és a kritika is fanyalogva fogadta, amibõl - a témáját tekintve - az látszik, hogy nagyon eltalált valamit:
http://www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=10667
stampo 2016 aug. 27. - 14:30:49
Hasonlóan jó film, mint az öt évvel korábbi (2004-es) Ütközések. Csak az a különbség, hogy az Ütközések megkapta az Oszkárt, ez meg - ha jól látom - semmit. Fura.
stampo 2016 aug. 27. - 14:15:43 Előzmény LajtaJ
Ha vallásos lennék, imádkoznék érted. Így viszont - csatlakozva az elõttem szólóhoz - csak sajnálni tudlak. Vigasztaló lehet számodra, hogy ekkora sötétségben, ami az agyadban és a lelkedben uralkodik, már a gyufa sercenése is maga a fényözön.
marciguszti 2016 febr. 26. - 20:24:11
Ez gyönyörû volt. Egy beteg elme zavaros gondolatai. Nagyon rossz lehet ilyen gyûlölettel, az emberség szikrája nélkül élni. Sajnálatra méltó. Remélem soha nem süllyedek ilyen mélyre.
LajtaJ 2016 febr. 26. - 19:22:36
Ezt a filmet az agyhalott SZDSZ-es aktivistáknak, migráns pátyolgató Helsinki "jogvédõknek", Amnesty International támogatóknak, Zsohár Zsuzsa és Jenei Orsolya elvtársnõknek kötelezõen meg kellene nézniük, hogy szembesüljenek azzal a ténnyel, hogy az õket pénzelõ Soros elvtárs választott hazájában miként bánnak az illegális bevándorlókkal.
10/10
Xxy92 2016 jan. 24. - 15:57:10 10/10
Különleges, és jó film, megannyi különbözõ emberi sorssal, melyekben csak egy közös van: az egy idegen hatalomtól való végzetes, és reménytelen függés. A két kedvenc jelenetem az, amit az idõs zsidó férfi tett a fiatallal, valamint, amit a koreai vásárló tett a rendõrrel. ( csak nem akarom lelõni a poént, azért nem beszélek konkrétumokról).
Külön kiemelném az ausztrál csajszi karakterét, aki bizonyítja, hogy nem csak a harmadik világból érkeznek bevándorlók.
Harrison Ford jelenléte viszont erõltetettnek, már-már értelmetlennek hat a megannyi ismeretlen színész közt. Bár, az általa játszott karakter fontos, és szép, csak nem értem, miért kellett õt választani -- nekem kicsit olyan, mintha az egész film azért létezne, hogy õt futtassa.

Szinte bûn szinkronnal nézni ezt a filmet, hisz egyrészt nem adja vissza azt a varázslatos helyzetet, mikor hallhatjuk a megannyi nemzetiség angol akcentusát, másrészt a szinkronizált szereplõk anyanyelvi szintû nyelvhelyességgel beszélnek, ami az amerikai szereplõkön kívüli karakterek esetében nem túlságosan reális.


10/8 (az utolsó mondatom, és Harrison Ford miatt), de lehetett volna 9-es, vagy kicsit több érzelemmel akár 10es is.
10/10
Nótárius 2015 dec. 16. - 01:07:12 10/10
Elõször is adok rá 10 pontot, mert többet nem lehet.
Lenyûgözõen felkavaró és elgondolkodtató, sajátságosan megkapó hangulatú, nagyszerû film. Avval együtt is az, amit értek és amit nem; amivel egyetértek és amivel nem; amit át tudok érezni és amit nem. Épp ettõl, a számos élethelyzetbõl kirajzolódó sokféleség, néhol nyersen valóságízû, máskor illetve egyidejûleg szinte zavarba ejtõn túlzásnak érzett emelkedettsége miatt annyira erõs hatású. E film küzdelmes, egyéni sorsokra figyelõ embersége, mély és gyakran feloldhatatlan ellentmondásokon keresztül több kérdést vet fel és hagy nyitva, mint amennyit megválaszol; egyszerû kérlelhetetlenségû, tévedhetetlenség-igézetû elõre-kész válaszok helyett.
Tibag05 2015 szept. 05. - 14:33:20
mindig, de most nagyon aktuális film!
10/10
marie1 2015 júl. 19. - 19:24:58 10/10
Errõl van szó, hogy mint ember nagyon is segítenék, de tudom, hogy egy fecske nem csinál nyarat és itt most az nem megoldás. Ez a dolog háttérbõl mozgatott és nagyobb összefüggéseiben látva elég nagy gáz. Az ember meghallgat 1-2 "szagértõt" és ledöbben, hogy milyen kis pontok vagyunk nagyobb hatalmakkal szemben...
tortura 2015 júl. 19. - 18:54:02
Nem vagy vele egyedül.... Nagyon kényes téma. Iszonyat nehéz, hogy egyszerre az ember empatikus legyen, szolidáris, segítõkész, ugyanakkor baleknak se nézzék. Nagyon bonyolult ügy ez.
10/10
marie1 2015 júl. 19. - 09:12:48 10/10
Jó film, kár, hogy éjjel adták. Vagy lehet, hogy csak ismétlés volt, és mostanában délutánonként is vetítik? ;-)

Most éppen aktuális hazánkban is. Sok szálon fut...nem is emelném ki talán csak azt az egyet, amikor kitoloncolják a 15 éves indiai kislányt, elválasztva a családjától. Mondjuk szerintem Amerikában maradva talán megszeretné az országot, de így, hogy kitoloncolták könnyebben el tudom képzelni, hogy az USA ellen fordul...élesben. Mondjuk még meg is értem, mert egy család szétválasztása nem kevés gyûlöletet ébreszthet egy emberben. A téma számomra nem könnyû, saját magammal is ellentmondásban vagyok bevándorló kérdéskörben...
tortura 2015 júl. 18. - 19:11:12
Nem, nem kell, annyira egyértelmû. Nos, a magyarok általános álláspontja ilyen ügyben az, hogy ide ne jöjjön senki, ne jöjjenek idegenek, menjenek a francba, így is sokan vagyunk, nincs munka, szegénység van, stb. stb. Épüljön a kerítés. Ez a magyarok otthona, más nemzet ne tegye be a lábát, mert mi lesz az õsmagyarsággal, ha vegyülünk.
Ugyanez a téma USA vonatkozásában: mindjárt más lesz a leányzó fekvése. Az USA egy mocskos rohadék állam, mert korlátozza a bevándorlást.
Végkövetkeztetés: amit szabad Jupiternek...
Tibag05 2015 júl. 18. - 14:50:26
"Frankel ügyvédnõ egy terroristagyanús muszlim család kitoloncolását próbálja megakadályozni."
pont egy ilyen lehetséges veszélyes családot? Idióta! és mi van ha tényleg terroristák!! vállalja a felelõsséget?
tortura 2015 ápr. 19. - 18:34:45 Előzmény palmaizs
Számomra abszolút vonzerõvel bír.... Mindig is bírni fog. Eddig "csak" kétszer jártam ott, de mindkét alkalom életem élménye volt, semmivel nem cserélném el.
9/10
palmaizs 2015 febr. 02. - 21:27:54 9/10
Nagy kedvencem ez a film, a feldolgozott történet, valamint a szereplõk miatt. A történet hûen visszaadja azokat a nehézségeket, amiket a jobb élet reményében és legálisan vállalni szükséges az USA állampolgárság, illetve a zöldkártya megszerzése érdekében, a Föld bármely tájáról érkezõknek. Ilyen értelemben - természetesen csak igen erõs elvonatkoztatással - bibliai áthallása van, hiszen a mennybe jutás feltételei bár egyszerûek, de szintén kitartást igényelnek. A szereplõk vonatkozásában Ford öreg, rutinos, egyben empatikus figurája a legvonzóbb számomra, míg Cliff Curtis jelenete a koreai negyedben egyenesen szenzációs. Liotta önzõ és látszólag szabálykövetõ karaktere is nagyon jó.
A filmet ajánlom mindenkinek, aki számára az USA - különösen az utóbbi szûk évtizedben érezhetõen megkérdõjelezett súlya és tekintélye ellenére - még mindig vonzerõvel bír.
9/10
tanzen 2012 máj. 19. - 18:08:22
Talán fura kérdés.Az elõbb néztem meg a filmet és nem értem.Mért szerepel itt a port.hu-n Sean Penn amikor sem a film stáblistáján nincs ott mint szereplõ sem az imdb-n nincs nyoma hogy benne lenne a filmben?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu