A szabadság útjai

Bakancslistához adom
Revolutionary Road
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol romantikus dráma, 112 perc, 2008

Értékelés:

536 szavazatból
Szerinted?

Frank és April mindig igyekezett elkerülni a középszerűség csapdáját. Ám a kertvárosi környezetben, ahová költöztek, lassan maguk is olyanná válnak, amitől annyira irtóznak: középszerű, unalmas középosztálybeli emberekké. April merész tervet sző, hogy kizökkentse kapcsolatukat ebből a kerékvágásból. Párizsban, az ismeretlen, ám izgalmas világvárosban akar új életet kezdeni. Ám amikor tényleg dönteni kell, Frank és April pánikba esik. Az egyik mindenáron szabadulni próbál a mostani helyzetből, a másik ugyanakkor bármilyen megalkuvásra képes.
Bemutató dátuma: 2009. január 22. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Frank Wheeler
April Wheeler
Mrs. Helen Givings
Jennifer Wheeler
Michael Wheeler
Milly Campbell
John Givings

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb színésznő - drámai kategória: Kate Winslet
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb film - drámai kategória jelölés
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Albert Wolsky
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb látványtervezés jelölés: Kristi Zea
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Justin Haythe
 • BAFTA-díj

  2009
  Legjobb női alakítás jelölés: Kate Winslet
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb rendező jelölés: Sam Mendes
 • Golden Globe-díj

  2009
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: Leonardo DiCaprio
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb látványtervezés jelölés: Kristi Zea
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Albert Wolsky
 • Oscar-díj

  2009
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Michael Shannon

Hozzászólások

Szerinted?
artad ápr. 10. 22:47:59
Úgy jutottam el idáig, hogy eszembe jutott, hogy megnézzem, hogy miért nem nyert Robert Downey Jr a Trópusi Viharban alakított szerepéért oszkárbácsit...oszkárbácsi nem gyütt neki...indokolatlanul.... Aztán megnéztem, hogy abban az évben kiket jelöltek még a legjobb mellékszereplőknek és milyen filmekben. Aztán láttam, hogy Michael Shannon-t is a filmbéli kb 8 perces szerepe miatt (eddig sem értettem, hogy az akadémia kiket és miért jelöl, ezután sem fogom, de márt nem is érdekel). Az első óra lekötött, aztán elvesztettem a fonalat.

Kb arra számítottam, hogy apuka marad a kolléganőjével, anyuka meg húz el Párizsba. Meg is lett volna oldva a dolog és nem mennek egymás idegeire.


Mi volt a mondanivaló, valaki elmesélné légyszi?
10/10
Ahoj poplacsek 2023 júl. 14. - 21:52:04 10/10
Nem tudom, eddig hogy kerülte el a figyelmemet ez a film. Sam Mendes óriásit rendezett. Richard Yates is kellett hozzá, nyilván, persze. De akkor is. És hát Capribogyó és Winslet is hihetetlenül jól játszott. Michael Shannon meg mekkora arc, ahogy a valójában mindenkinél normálisabb pszichiátriai gondozottat adta elő.
10/10
ligetiz51 2022 dec. 07. - 20:28:30 10/10
Mendes legjobb filmje, Kate Winslet legjobb alakítása (hiszen ekkor férj-feleség voltak közös gyerekkel...így e film picit róluk is szólhatott.?), Leo pedig ebben is tökéletes.
6/10
sexykex 2022 okt. 02. - 12:28:00 6/10
Ez nem az én filmem. Tulajdonképpen nem is a filmmel van gondom, hanem Richard Yates regényével, amiből a film készült. Sajnos nem tudom ezt a két dolgot szétválasztani, mivel a történet szemernyit sem tetszett, ezért értetlenül állok a többség lelkendezése előtt is.

Ha nekem anyu egyszer azt mondja, hogy adjunk el mindent, amink van, hiszen abból akár fél évig is élhetünk munka nélkül Párizsban, akkor biztos, hogy megkeresem a lázmérőt. Hiszen, ha semmink sincs, még gyerekeink sincsenek, akkor forradalmárnak sem kell lennünk, nyugodtan mehetünk akár még Párizsba is. Minden más esetben jobb, ha észnél vagyunk.

Kuttyánszki 2022 szept. 07. - 09:14:46 Előzmény Minniemousee
Lehet, jhogy te más filmet néztél?!
1. A film nem 1933-ban, hanem 1955-ben játszódik.
2. Lapos néhol a sztori? Hát te tényleg nem ezt a filmet nézted! XD
Nincs egyetlen üres, felesleges pillanat, végig tapintható a feszültség, úgy az eseményekben, mint lélektanilag.
10/10
tóthlászló 2022 jún. 07. - 23:20:07 10/10
Újra megnéztem, másodszorra a zseniális finomságokra is oda lehet figyelni. Alapvetően az amerikai családmodell kíméletlen kritikája, ahol a férj dönt, az aszony tönkremegy. Nagyon nem szeretem Leonardo Di Caprio-t, de el kell ismernem, hogy ebben a filmben nagyot alkot. Sam Mendes-nek pedig ez nagyobb filmje, mint az Amerikai szépség (ami szintén zseniális).
9/10
Minniemousee 2022 márc. 30. - 06:52:35 9/10 Előzmény bricskamaxi
Nekem magyarul írja... 😮
bricskamaxi 2022 márc. 29. - 22:20:10 Előzmény Minniemousee
köszönjük szépen, fent a Port franciául írja le ugyanezt, ki a ****aszomnak? külföldiek olvassák újabban vagy WTF? ilyeneket ír, hogy....,,En 1955, mariés depuis sept ans, April et Frank Wheeler semblent mener une vie confortable et sans heurts dans leur pavillon du New Jersey, sur Revolutionnary Road, où ils élèvent leurs deux enfants. Frank travaille dans un bureau de New York, occupant un emploi qui ne lui plaît pas mais lui permet de subvenir aux besoins de sa famille. April '1 .... stb. stb
9/10
Minniemousee 2022 márc. 13. - 22:03:09 9/10
Mivel Leonardo Dicaprio a kedvenc színészem, ezért természetesen ezt a filmet is meg kellett néznem tőle. Nem csalódtam ez is nagyon jó lett, bár nem lett a kedvencem, mert néhol elég lapos volt a sztori.
SPOILERES lehet. :
Valójában én inkább a férjjel szimpatizáltam és nem a feleséggel. A férj aki szereti a feleségét és a gyermekeit viszont gyűlöli a munkáját, de mivel családcentrikus férj ezért mindent megtesz, hogy a családjának jó életet biztosítson.
A feleségét megcsalta, de talán nem is lehet ezen csodálkozni, a nő elhanyagolja a férjét, kiabál vele, csak a saját álmodozásaival van elfoglalva. Persze normál esetben nem ez a megoldás, de szerintem nem lehet ilyenkor teljesen elítélni a férjet.
A nőci egy igazi álmodozó, több akar lenni, ő különleges és van valami küldetése az életben az pedig nem a gyermekneveles. Legalábbis ő ezt hitte. Szerintem a nő nagyon önző volt csak is a saját érdeke miatt akart Párizsba menni, mert azt hitte majd akkor kiszakadhat abból a mokuskerekbol amiben élt .
A férje mindent megadott neki de nem volt elég számára.
1933-ban játszódott a film ha jól emlékszem...
Abban az időben nem volt semmilyen fogamzás gátlási módszer?
Érdekes volt a vége, a film közben úgy tűnt, mintha sok jó ismerős ill. Barátjuk lett volna ennek a párnak, aztán a végén úgy beszéltek a nőről, mintha egy idegen senki lett volna.
Leo és Kate nagyon jó páros, nem is értem ők miért nem egy pár a való életben is, pedig működik köztük a kémiai, de lehet inkább csak Kate részéről.
Mindketten nagyon jól játszottak a filmben, Leo magyarhangja pedig profi mint mindig.
8/10
offtopic
Edmond Dantes 2021 ápr. 16. - 06:38:51 8/10 Előzmény nekemvanigazam
Annyira gáz, hogy olykor futóbolondok is benéznek ide, ráadásul szamárságokat írogatnak.
nekemvanigazam 2021 ápr. 16. - 03:21:54
Annyira gáz, hogy ez a szegény Kate Winslet egész életében halálosan szerelmes volt/van/lesz a meleg Leóba.
8/10
dandelion83 2021 márc. 21. - 15:42:01 8/10
Remek film, nagyon hitelesen mutatja be egy fiatal pár lelki vívódásait. A főszereplők, mint mindig, most is zseniálisan játszanak, a történet is kerek egész. A lelki bugyrok mélyét kapargatja a film, aki szeret gondolkodni az élet értelmén, a döntéseink súlyán, a meg nem valósult álmok természetén, és a miérteken, annak mindenképpen csak ajánlani tudom.
10/10
drrencz 2020 aug. 15. - 17:38:30 10/10
Ma néztem meg,Netflixen elém keveredett és gondoltam fuj a szél borongós az idö,épp egyedül otthon. Ritka pillanat. Minden perce lekotott,nagyon érzelemgazdag,nagyon jó szereposztással,képi világgal. Ajánlom minden elmerülésre vágyónak.
10/10
tóthlászló 2019 okt. 29. - 21:20:38 10/10
Szerencsésebb let volna a címet "Forradalmi őt"-nak fordítani, egyrészt mert tökéletes kontraszt a tartaloommal, másrészt mert sokszor el is hangzik a filmben az utca neve, ahol a házaspár lakik. A mű hátborzongatóan adja vissza a férj enervált kisszerűségét (Caprio nagyot alakít) és a feleség kételyeit és kiszolgáltatottságát. Sosem tudjuk meg, hogy mihez kezdtek volna Párizsban, de a kertvárosi környezet pitiánersége és az ebből való kitörési kisérletek (a férj félrelépse, a feleség terhessége menekülése) pitiánersége hátborzongató. Sam Mendez megint nagyot dobott.
10/10
Vídia. 2019 okt. 27. - 23:33:47 10/10 Előzmény Ledina
"Borzalmas, rettenetes, elviselhetetlen, kínszenvedés. "
igen, valószínűleg ilyen annak aki magára ismer...
tökéletes film, zseniális alakításokkal
ludmilla 2018 nov. 14. - 12:11:03
Sokáig vonakodtam attól, hogy megnézzem ezt a filmet, csak most sikerült. Talán mert tudtam, hogy nem lesz egy könnyed szórakozás. Végül megérte.. Kate-Leo páros itt nagyon ütős. Páran mondták itt, hogy unalmas, engem végig lekötött, mert zseniális a jellemábrázolás, erősek a párbeszédek, a képek gyönyörűek. Szépen, követhetően bontakozik ki a dráma a szemünk láttára, ami akár lehetne egy hétköznapi pár hétköznapi drámája is. A bennük és ugyanakkor kettejük között is lezajló vívódás nekem nagyon átjött, és hiteles is volt. Csakúgy, mint a máshol megjelenő szemellenző viselkedés, vagy épp irigység. Lásd az idős házaspár esetében, akiknek a fia nem véletlenül "bolondult meg", vagy a barát házaspár, akik szerintem valójában felnéztek a "Wheelerékre", és a férjnek hasonló vágyai voltak, mint Kate-nek.
Régen hatott rám ennyire egy film, nekem ez 10/10.
10/10
kkamilla10 2017 okt. 09. - 00:02:12 10/10
Ezt a filmet mát korábban láttam, a párommal együtt néztük. Hát...már akkor elõször éreztem a film közben, hogy még egyszer minimum meg kell nézzem, mert annyira nehéz átélni ugyanazt, amit a szereplõk, hogy úgy éreztem, elsõre talán nem is sikerült. És nem csak akkor, most is ismét roncs vagyok miután megnéztem. :D Imádom. Ez a nagybetûs dráma; az ember elgondolkodna, de nem bír, annyira lebilincselõ...Nem is tudom jól megfogalmazni. A film végén egyszerre érzek haragot, dühöt, (de mégis ki iránt? annyira életszagú, nehéz utálni a karaktereket, habár a férj karakterét azért könnyebb), szomorúságot, megkönnyebbülést és felemeltséget. Ha ezt akarod érezni, ha végre egy olyan filmre vágysz, ami megmozgatja az (összes) érzelme(i)det, akkor ez a te filmed.
10/10 (ahogy elõttem is leírták páran, színészi alakítás 10/11, egyszerûen zseniálisak, zene szívbemarkoló, képek gyönyörûek stb. én inkább azt akartam megosztani, hogy mi éreztem a film után és hogy miért remekmû)
10/10
kakasviadal 2017 okt. 08. - 12:28:55 10/10
10/10
Itt aztán minden megvan. Értelmes történet(vezetés), óriási alakítások, karakterek, kiváló ábrázolás, zene, sokszálú gondolatiság és kérdések, valódi érzelmek, szép képek, stb.
Azt hiszem, ezt a filmet sokszor elõ lehet szedni és újra nézni.
8/10
pihes 2017 aug. 13. - 15:48:33 8/10
Nem bántam meg, hogy utána néztem, ennek a filmnek.
A nõi hóbortra bólintani rögtön, elég felelõtlen. De amúgy is megvolt a kalamajka.
Tetszett 8/10
9/10
r0t0 2016 szept. 25. - 12:34:56 9/10
Sajnálom azokat, akik érzelmi intelligencia híján nem voltak képesek megérteni ezt a filmet vagy megérteni a feleség vívódását. Zárójelben mondva, Leo-nak inkább ezért kellett volna Oscart adni, ha már, nem a Visszatérõért...
Ez a film alapmû, ahogy már írták is elõttem.
Összes hozzászólás