A Szent István Király Szimfonikus Zenekar

Bakancslistához adom
57 perc, 2006

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Mendelssohn rövid életkora ellenére számtalan remekművel gazdagította a zeneirodalmat. Shakespeare: a Szentivánéji álom című színműhöz a mindössze tizenhét éves zeneszerző írt kísérőzenét. 1826-ban a Szentivánéji álom kísérőzenéjéből csak a nyitányt írta meg, de már ebben megjelenik a színmű számos szereplője és hangulata: tündérek, szerelmesek, a mesteremberek és az athéni udvar.
Johannes Brahms 1878-ban fejezte be D-dúr hegedűversenyét, szoros együttműködésben korának legnagyobb hegedűművészével, Joachim Józseffel. Mint Brahms többi versenyművére, erre is illik Schumann kifejezése, a "leplezett szimfónia". A néhol cigányzenére hasonlító hangvétel különösen a virtuóz zárótételben szembetűnő.
A koncert szólistája, Liener György 1988 óta a Müncheni Rádiózenekar koncertmestere, de szólistaként és kamaramuzsikusként is rendszeresen fellép.
A felvétel 2006. február 7-én a Művészetek Palotájában a Nemzeti Hangversenyteremben készült.

Vezényel: Záborszky Kálmán; Közreműködik: Liener György - hegedű

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2011 dec. 11. - 20:04:55
A Szentivánéji álom nyitánya népszerû, könnyen emészthetõ, dallamos, ugyanakkor már-már elcsépelt zene, Brahms D-dúr hegedûversenye talán nem annyira (igaz, az õ zenéjét nem csípem). Úgy tûnik, a romantika és a késõromantika kedvelõire számítottak a hangverseny szervezõi, nem túl különleges, viszonylag üzembiztosan "lehozható" programot összeállítva. Brahms viszonylag bõnek mondható termésébõl alig-alig válogatnak a tévében vagy a rádióban, nagyjából ugyanazokat a mûveket szerepeltetik mindenütt, néha felbukkan egy-két ritkábban játszott darab. Mondjuk mostanában Mendelssohntól se hallottam semmi "ritkaságot", pedig valószínûleg az õ életmûvében is akadnak kevésbé ismert alkotások.