A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő film, 65 perc, 2016

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen. Sorsa nemcsak tükröződik a magyarság sorsában, hanem több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 közepe óta működő ?Lendület? Szent Korona Kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és a nagyközönség számára is bemutatni.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Zahire 2020 szept. 11. - 19:07:17
Érdekes , de ennyi pénzből újabb dolgokat is felfedhettek volna. Ugyanis nem nagyon értem, mi is volt ebben a kutatás ? Kis kivétellel minden megtalálható : Benda Kálmán-Fügedi Erik : A magyar korona regénye című , 1979-ben (!) megjelent könyvében . A munkában azonban 1849-ben, a korona összetörését nem Kossuth Lajos / ahogy itt Hermann Róbert mondja / , hanem Batthyány Kázmér javasolja Szemerének. Ami azért jelentős különbség. A filmben Pállfy Géza végig kesztyű nélkül fog meg több évszázados iratokat, könyveket ...és még az ujját végig is húzza azokon ....náluk ez a szokás ? Műtárgyvédelem ! Legalább a filmben, ha már ezek szerint máshol nem ! Ja, a film végén , IV. Károly koronázásánál a narrátor kétszer, egymás után mondja el ugyanazt a mondatot, azaz még vágási hiba is belekerült.
10/10
tv69 2018 jan. 06. - 22:43:59 10/10
Remek film, köszönjük az alkotóknak! A Szent Korona történetének hiteles forrásokon és új kutatási eredményeken alapuló színvonalas összefoglalása. Végre készült egy hosszabb ismeretterjesztõ film a témában.
Liam Brady 2018 jan. 06. - 19:08:09
Csak Pap Gábornak hiszek korona ügyben!
grgr77 2017 aug. 11. - 12:57:09
Mi történet? Egyetlen vélemény sincs egy év alatt? Miközben másik fórumokon folyamatosan kutatják a témát.
Online sem lehet a filmet megtalálni. Az egy-egy vetítés kiknek szólt? Ez is egy félresikerült állami projekt lett a végén?
https://youtu.be/oqXe7cz33Bc