A szolgálólány meséje

Bakancslistához adom
The Handmaid's Tale
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai drámasorozat, 60 perc, 2017

Értékelés:

157 szavazatból
Szerinted?

A Margaret Atwood immár klasszikusnak számító regényén alapuló A szolgálólány meséje (The Handmaid's Tale) a disztópikus, Gileád Köztársaság nevű totalitárius társadalomban játszódik, amely az egykori Amerikai Egyesült Államok helyén jött létre. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a "visszatérést a hagyományos értékekhez". Offred (Elisabeth Moss), aki a Vezér háztartásában Szolgálólányként dolgozik, az egyik utolsó termékeny nő, így a nőknek abba a kasztjába tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között - akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
idõjós1010 2019 nov. 09. - 20:36:03 6/10
No végignéztem. Megvan a harmadik évad is. Soha senkiben nem merült még fel a gondolat, hogy egyszerűen indokolatlanul, és következetlenül, szinte semmilyen módon nincsen sohasem büntetve Elisabeth Moss karaktere a helyi törvénykezés által !? Már a második évad után közvetlenül a falon kellett volna lógnia. Ahhoz képest most még merészebbet lépett, és gondolom jön a negyedik évad, ami csak úgy elképzelhető, ha továbbra sem jár akasztás a tettéért. Ezt a sorozatot már le kellett volna zárni ezzel az évaddal, mert egyre több benne a logikai baki, amely lassanként gigantikus méreteket öltött.
MadDogs 2019 nov. 07. - 14:20:25
Lósz*rt nem ér ez a sorozat, de annyit biztosan nem, mint amekkora hype körülveszi. Annyira izgalmas volt, hogy az 1. évad utolsó két részét 1 évvel később néztem csak meg. Tulajdonképpen meglepődtem, mert azt hittem, hogy a végére legalább

átmenetileg győz a főhősnő és társasága, de nem! Egyetlen "összetartó" szeánszot leszámítva pont ugyanott tartanak, mint az elején.

Hát baromira nem érte meg erre pazarolni az időt. Sajnos pont az időhúzás ez egésznek a lényege. Kasza!
6/10
idõjós1010 2019 nov. 06. - 22:12:06 6/10
Még nálam van három rész hátra, a harmadik évadból, de azt kell, hogy mondjam, kezd teljesen elfogyni a türelmem. én értem, hogy ez egy dráma sorozat, de az a tény, hogy nem jut a történet A -ból, B-be, egyszerre életszerű, és kiábrándító. Jó, nyilván rengeteg minden történt, de könyörgöm ...! .: SPOILER , az a tény, hogy gyakorlatilag lassan vége az évadnak, és a lánya még távolabb van tőle, mint valaha, és még az sincs kizárva, hogy a másikat is visszahozzák a városba, csöppet fel..*..b..*..asz. Már elnézést. Három résszel a vége előtt ő kitalálja, hogy idegen gyerekeket akar szöktetni, miközben az ő saját gyereke kitudja hol van. Hát fantasztikus !
9/10
jn 2019 okt. 20. - 04:44:52 9/10
2-3 hét alatt kivégeztem mindhárom évadot, iszonyú jó sorozat! A legelején nagyon nyomasztó, beteg és vontatott is, van, aki az első rész után hagyja is az egészet, pedig - amellett, hogy végig nyomasztó marad :) - teljesen be tudja szippantani idővel az embert ez a világ, és a történet is egyre izgalmasabb és szövevényesebb lesz. A karakterek is nagyon érdekesek, egyikük sem fekete-fehér, érdekes megismerni a motivációjukat, változásaikat. Mondják, hogy "propagandafilm", meg nem logikus ez-az benne - sok, a valóságban is létezett és létező elnyomó rendszer sem tűnik logikusnak kívülről, mégis voltak-vannak. Akik mindenben csak a hibát tudják keresni, azokkal nincs mit tenni, a többieknek meg...enjoy :) A színészek nagyon jók, érdemes eredeti nyelven, felirattal nézni, nagyságrendekkel jobb úgy az élmény (pl. pont a főszereplőnek szerintem nagyon elcseszték a magyar hangját, sokkal mélyebb és monotonabb, mint eredetileg, és a sorozat kevés humoros részét adó kis szemtelenkedései, ironikus megjegyzései sem szólnak így akkorát).
offtopic
Fandi1970 2019 okt. 18. - 11:04:11 Előzmény PMagdi
HU 2019 Egy lépésre a Faltól és a Gyarmatoktól
florentine223 2019 szept. 27. - 14:52:59
Számomra már az alaphelyzet miatt megbukott ez a sorozat. Egy elképzelt társadalomban játszódik, ahol csak bizonyos nők termékenyek. Ugyanakkor a sorozat arról szól, hogyan milyen válogatot módszerekkel terrorizálják lelkileg és testileg ezeket a nőket, megtagadják tőlük a szülésnél az orvosi ellátást ) holott a technológia és az orvosi tudás rendelkezésre állna). Ennek semmi értelme. Ha valamilyen módon létre is jönne egy ilyen társadalom, akkor elemei érdekük pont az lenne, hogy ezeket a nőket minden módon védelmezzék, lelkileg és testileg mindent megtegyenek, hogy minél több gyermeket tudjanak a világra hozni. Szóval az alapkoncepció teljesen hibás, a többi csak üres és értelmetlen adrenalin növelő kegyetlenkedés.
10/10
PMagdi 2019 szept. 14. - 01:38:27 10/10
"A disztópia (negatív utópia, antiutópia, ellenutópia) valamilyen, a jelenleginél rosszabb világ/társadalom víziója. Az utópia negatív változata. Disztópikus társadalom számos művészi alkotásban megjelenik, ezek többsége a jövőben játszódik. A különböző irodalmi művekben vagy filmalkotásokban az ilyen társadalmakat általában elembertelenedés, elnyomó, totalitárius rendszerek uralma, természeti vagy társadalmi katasztrófa jellemzi, amely a társadalom drámai hanyatlásához vezet." - idézet a wikipédiából.
Felteszem a kérdést: ha uralja egy kormány a médiát, ha megmondja, hogy kik, hogyan és mit tanítsanak, ha átveszik a tudományos kutatások felett a hatalmat, ha szétszakítják a népességet kiváltságosokra és szegényekre, ha besúgókká tesznek barátot, családtagot, ha egy majdnem csak férfiak vezetéséből álló rendszer készteti a nőket szülésre...??!! - és még sorolhatnám - az vajon mennyire játszódik a jövőben?
Kötelezővé tenném mindenkinek megnézni a sorozatot!
5/10
Richard Kovács 2019 szept. 06. - 09:16:28 5/10
Néhány rész után abbahagytam a sorozatot, annyira nyomasztó és vontatott.
10/10
Tiberio 2019 júl. 20. - 02:53:29 10/10
Kötelező házi feladat lehetne: elemezni és összevetni az s03e09-es részt a Black Mirror s03e04-es részével, Belinda Carlisle száma okán. Nyilvánvaló, hogy az MGM szándékosan reflektál más értelmezési keretben ugyanazzal a számmal a Netflix elhíresült darabjára, a San Junipero-részre a Fekete Tükörből. Miért "hívja ki" az MGM a San Juniperó-t, miért adta fel ezt a feladványt a nézőknek, és nem utolsósorban, mi a megfejtés? Ez egy felhívás, meghívás a közös gondolkodásra az MGM-től, ami nem a legrosszabb fejlemény egy hollywoodi stúdiótól.
1/10
csomolungma 2019 júl. 19. - 14:21:12 1/10
olyan szar lett a 3. evad!!! Mirol szol ez? semmi se tortenik, unalom
lazulom 2019 júl. 18. - 19:19:42
Utáltam Offred szinkronhangját, több filmben is feltűnt már, olyan mintha elfogyna a levegője a mondatok közben, vagy nem tom, idegesítő. A film meg totál beteg. Abbahagytuk pár rész után.
10/10
Tiberio 2019 máj. 17. - 15:04:25 10/10
A Fred parancsnok feleségét alakító színésznő már a Dexter 7-8-ban is kiemelkedő, emlékezetes alakításával hívta fel magára a figyelmet. Itt kiválóan hozza az önmagával meghasonló karaktert.
Attila Gacsályi 2019 máj. 06. - 16:08:40 Előzmény katamara
Sajnos nem, de a Malevilt megnézheted.
katamara 2019 ápr. 29. - 17:51:23 Előzmény collin11
Teljesen egyetértek Veled. Arra lennék kíváncsi hogy a Védett férfiak című regényt megfilmesítették-e -
1/10
vegso 2019 ápr. 19. - 09:06:02 1/10
Idegbeteg borzalom, a szokásos keresztényellenes propagandafilm... hányás.
Persona89 2019 ápr. 02. - 14:18:50 Előzmény idõjós1010
2. Évadban megtalálod azt a réteget,akik egyéb munkát végeznek ;)
6/10
idõjós1010 2019 márc. 02. - 19:49:12 6/10
Az első évadot láttam eddig. Közel sem hibátlan a sztori, ellenben olyan alapot ad a film alá, amiből ennél sokkal többet is ki lehetne hozni, némiképp magasabb költségvetés mellett. Noha így sem unalmas, csak legtöbbször olyan mélységekbe próbál levinni, ami az idő haladtával egyre kevésbé van meg, mert untalan ismételt, és mert egész egyszerűen valahogy nincs meg az az atmoszféra. pedig ennek a sorozatnak pont az volna a lényege, hogy tapintható legyen a feszültség. Szóval azt nem mondanám, hogy megvan, ellenben igazából le tud kötni.
SPOILER
Am azon érdemes elgondolkozni, hogy ki álmodna meg egy olyan világot saját maga számára (az emberiség részére), amiben senki sem boldog ? Szóval ilyen szempontból hülyeség az egész. A Tábornok, az egész család feje, teljesen ki van fordulva hajdani önmagából, és folyamatosan feszült. Az asszony anno papírra vetette saját szellemi, és fizikai börtönének jelenkori falait. A többi nő meg egyértelműen szenved. Nem látunk am gyári dolgozókat, mezőgazdászokat, és egy rakat olyan munkakört betöltő embert, amik nélkül még egy ilyen ország sem tudna működni. Mindenhol csak cseléd, és katona. Felső vezetők, és korlátolt hatáskörű asszonyok. Nem lett ez kellőképp átgondolva szerintem.
4/10
davidosz 2019 jan. 18. - 19:25:06 4/10
Azt hallottam, hogy jó. Na, az első részt alig bírtam végignézni. A második se tetszett, a harmadik felénél meg kikapcsoltam. Számomra értelmetlen, se a színészek játéka , se a kibontakozó történet / látvány nem tetszett. Ott van pl. a Fortitude sorozat, pont a téli időszakra. AZ sem egy túl ismert sorozat, de már a beharangozója és a sztorija is megfogott, és a sorozat is tetszik. Nem egy Trónok harca szint, de hangulatos, élvezetes. Ebből a sorozatból számomra minden hiányzik.
9/10
anonym200 2018 dec. 08. - 03:06:36 9/10
Különleges!
Várom a 3.évadot!!!!!! :)
9/10
10/10
Tiberio 2018 nov. 15. - 02:14:46 10/10
Érdemes volt kitartani nézőként, mert a történet egyre rétegzettebb lett, egyre többféle motívum jelent meg a szereplők cselekedetei mögött. A gender-tematika beleszövése csak azért nézhető el a készítőknek, mert nem kizárólagosan jelent meg, habár elég hangsúlyosan. Úgy látszik, társadalmi szerepvágy és aktuálpolitizálás nélkül már semmi sem készülhet Amerika filmes vegykonyháiban. Mégis, ezzel együtt is ajánlott.
Összes hozzászólás
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!