A szomszéd

Bakancslistához adom
Arlington Road
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 113 perc, 1999

Értékelés:

147 szavazatból
Szerinted?

Michael Faraday hivatását tekintve tanár, ami pedig a magánéletét illeti: egyedül neveli gyerekét. Felesége szövetségi nyomozó volt, s életét veszítette egy balul sikerült akció során, amikor rajtaütöttek egy szélsőséges terroristacsoporton. A tragédiába kis híján beleőrült tanárt mind jobban a hatalmába keríti a rettegés, s hajlamos mindenben a bosszúszomjas terroristák kezét látni. Gyanakvása lassacskán a szomszédban lakó baráti házaspár felé fordul, s a legkíméletlenebb eszközöket felhasználva kezd nyomozni utánuk, egyre több gyanús jelet találva.
Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Szereplők

Michael Faraday
Oliver Lang
Cheryl Lang
Brooke Wolfe
Whit Carver FBI ügynök
Brady Lang

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
MRita87 2018 aug. 12. - 16:34:41
Kedvencem, sokadjára nézem, de nem tudom megunni. Véleményem szerint Tim Robbins legjobb filmje. Remekül alakít Jeff B. és Joan C. is! Mindenkinek ajánlom!
tortura 2018 febr. 13. - 15:41:01 Előzmény InteriorLulu
Szerintem meg te értetted félre. De nem baj. Nem kell egyformán látnunk a dolgokat.
berry99 2017 márc. 18. - 20:48:18
---
7/10
InteriorLulu 2017 márc. 18. - 14:34:00 7/10 Előzmény kalalaa
SPOILER!!!-----------

Írod:
„Szerintem ez egy nagyon jó és nagy igazságot tartalmazó film… Tökéletesen kivitelezett és a népnek beadott akció. Hivatalosan egy ember a felelõs aki meg is halt így mindenki fellélegezhet. Ismerõs az életbõl? Így mûködik ez amerikában… Bin Laden… aki részt vett az akcióban, már halott… Boston, Párizs, Orlando… Így megy ez a világban... Kívülálló, híreket nézõ ember elszörnyed, fellélegzik, megy tovább és örül hogy a rend újra mûködik.”

Az már önmagában egy szint, ha valaki hisz a minden racionális alapot és komolyan vehetõ bizonyítékokat nélkülözõ összeesküvés-elméletekben, ám ha ehhez támaszul egy minden elemében kitalált sztorijú játékfilmet állít – még ha maga a film profi munka is profi alakításokkal -, az már a hülyeség egy következõ szintje.

Egyébként pedig a (filmvégi történéshez is hasonló) terrorista-akciók motivációja szervezetek esetében - mint amilyen a Tim Robbins-karakter mögött álló (kitalált) láthatatlan erõ is – kivétel nélkül mindig az, hogy figyelemfelhívás, félelemkeltés és a társadalom megosztása révén egy, a széles nyilvánosságban jól artikuláltan hangoztatott (politikai, ideológiai, vallási) célt érjen el a jövõben. A történelem minden egyes ilyen akciója ilyen volt: a szeparatisták, a RAF, az Action Directe, stb, és persze a dzsihadisták.
A filmbeli szervezkedésre és akcióra viszont ez sajnos nem illik, hiszen az erõk egyrészt rejtve maradnak, másrészt nem derül ki, és így nyilvánosságot sem kap a mûködésük célja. Ami a fentebbiek fényében teljesen nonszensz és értelmetlen.
10/10
Ahmed Taha 2016 okt. 14. - 23:19:17 10/10
Úgy látom,hogy az elõttem lévõ jó pár hozzászóló, "kalalaa" kivételével nem nagyon értette meg a filmet.Emlékszem, mikor elõször láttam úgy 2000 körül,egy késõ esti órán vetítette az egyik kereskedelmi csatorna,és teljesen ledöbbentett.A film hatalmas igazságra tapintott rá!Nem véletlen,hogy nem nagyon reklámozták annak idején,és el is terjesztették róla,hogy a mozikban is megbukott.10/10
tortura 2016 aug. 27. - 19:16:15 Előzmény stupek2
"Egy „tanár” hogyan kérdezheti le bárki személyazonosságát telefonon keresztül a nyilvántartótól? A nyilvántartó pedig „természetesen” minden adatot kiad."
Hát, azért nem csak úgy... Emlékezetem szerint azért sikerült ezeket a dolgokat fõhõsünknek megoldania, mert a (meghalt) felesége FBI-s ember volt, és rá való tekintettel a volt kollégái próbáltak segíteni a megsajnált özvegynek. Ugyan már régebben láttam, de így rémlik.
9/10
kalalaa 2016 jún. 20. - 02:49:44 9/10
Néhány hozzászólást elolvasva olyan érzésem van hogy nem is azonos filmet néztem...
Szerintem ez egy nagyon jó és nagy igazságot tartalmazó film.
Spoiler:
A terroristák egy nagyon jól szervezett nagy hálózat. Erre utaltak is. Az egész úgy volt megjátszva hogy ez jöjjön ki a végére.Nem véletlenül költöztek oda, tudtak a feleségérõl, az FBI kapcsolatáról, kérdezgették is hogy nem lenne jó ha a vétkesek meghalnának? Már akkor irányították a fõszereplõt, terelgették. Az autóba rakták a gyereket úgy hogy láthassa hogy ott van. A pirosnál a furgon sofõr belenézett a tükörbe és bár nem mutatták mit lát de akkor engedték oda a gyereket az ablakhoz. Pont hogy észrevegye. Nyilván végig ez volt a terv, hogy kövesse õket. Erre utal a két CB rádió is, nameg hogy a bomba eleve a piros autóban volt amit akkor aktiváltatott a gonosz mikor hagyta meglógni a fõszereplõt és hagyta hogy üldözze a furgont. Ez egy jó elõre megtervezett akció. Pont mint az elõzõ akciójuk amire rengeteget utaltak a filmben. Ahol egy gyerek egyedül robbantott... Mindenki csak azt látja ami a hírekben van és egybõl kombinál. Ez is ahogy ráfogták már mindenki aki ismerte ellene fordult mert "furcsa volt az utóbbi idõben" meg bosszúszomjas a felesége miatt.
Tökéletesen kivitelezett és a népnek beadott akció. Hivatalosan egy ember a felelõs aki meg is halt így mindenki fellélegezhet. Ismerõs az életbõl? Így mûködik ez amerikában. Az más dolog hogy a terrorista szervezet a valóságban melyik oldalnak dolgozik...

Nem akarok semmit kirobbantani csak néhány párhuzam:
Bin Laden: egy ember a felelõs, elõkerítették (miután végiggázoltak egy országon), megölték, a tengerbe dobták, és aki részt vett az akcióban már halott. :-)
Kennedy: a gyilkos meglett azonnal, letartóztatták de a rendõrségen valaki a tömegbõl megöli így vége az ügynek.
Aztán lehetne sorolni ide a nemrég történt Bostont, Párizst, (még azt sem tudták hány elkövetõ van, de nyugodjon meg mindenki már elkapták és megölték mindet) netán Orlandót (ahol szintén egy ember akit már régóta figyelt az FBI, a 911 telefonon hûséget fogadott az iszlám államnak, Allah Akbart kiálltott, megölt sok embert majd végül õt is lelõtték a kiérkezõ rendõrök, ügy vége)
Így megy ez a világban... Kívülálló, híreket nézõ ember elszörnyed, fellélegzik, megy tovább és örül hogy a rend újra mûködik.
ondok 2016 febr. 08. - 00:41:37
Ez a film egy klisékbõl összerakott nagy marhaság. csak egy dolog derült ki a zavaros katyvaszból hogy a film készítõje szimpatizál a terrorizmussal.
4/10
stupek2 2015 dec. 18. - 20:47:08 4/10
Valóban nem egy tipikus amerikai film , és nem egy tipikus akciófilm.

Kicsit összezavart néhány tény: A port azt írja „Michael Faraday hivatását tekintve tanár”, a filmben építészeti mûszaki rajzról megállapítja, hogy irodaház, miközben azt mondja nem építész, a filmben egyébként nyomozókat oktat, tehát nyomozó? vagy mint a film végén kiderül történelemtanár?Akkor miért bejáratos az FBI-ra?
A port az írja: „egyedül neveli gyerekét” holott egy másik nõvel együtt látható az ágyban.
A port azt írja: „Felesége szövetségi nyomozó volt, s életét veszítette egy balul sikerült akció során, amikor rajtaütöttek egy szélsõséges terroristacsoporton” Nos igazándiból egy család miatt, akik szabályosan, engedéllyel tartottak fegyvert, semmi köze nem volt terroristacsoporthoz.
Egy „tanár” hogyan kérdezheti le bárki személyazonosságát telefonon keresztül a nyilvántartótól? A nyilvántartó pedig „természetesen” minden adatot kiad.
A film végén egy nagy kérdõjel? Miért?
7/10
dale.cooper 2015 okt. 12. - 14:01:02 7/10
Nem egy tipikus amcsi film, az biztos. Pofán b*szott rendesen.
6/10
Ignác Gufo 2015 aug. 18. - 13:21:52 6/10
Csak azért nem volt csalódás, mert eleve nem vártam tõle sokat. Mind a két fõszereplõ nagy kedvencem ( Robbins a Jákob lajtorjájáért, Bridges pedig a Halászkirály legendájáért, és picit ezen a filmen is tudtak javítani, de a sztori annyira gyenge, hogy csodát nem tudtak vele tenni.
Egy pici pluszt adott a végén a csavar, de az sem menti meg a filmet attól, hogy a "felejthetõ" kategóriába kerüljön.
Egyszer, ha nincs jobb, nézhetõ.
6/10
wowow 2015 ápr. 01. - 21:21:53 Előzmény Damill
SPOILER
Én azt vettem nagy csavarnak, hogy Jeff Bridzsiz robbantotta fel - helyesebben szólva az õ autójában volt a bomba. És utána az volt a nagyobb csavar talán, hogy a nyomozás során azt állapították meg, hogy õ volt a tenorista, nem derült fény a szomszédokra.
Damill 2015 márc. 31. - 18:45:13
Többektõl hallottam, hogy egy nagy csavar van a végén. De micsoda?

SPOILER
Hogy mégis terroristák a szomszédok? Vagy annyi, hogy a csókával végeztetik le a piszkos munkát? Legalább valami olyan befejezést vártam, mint a Viharsziget végén, ami átértékel mindent.
pneklara 2015 márc. 31. - 10:28:37
Ezek rendszeres idõpontban szállítottak valamit az épületbe, s ezt használták ki, gondolom hátráltatva õket valamivel a terroristák.
pneklara 2015 márc. 31. - 10:26:02
Hát igen:) Nem gondolkodó embereknek gyártották a filmet, akik napokig törik a fejüket a miérteken és hogyanokon.
Az is furcsa, hogy ez a terrorista mindig felbukkant, a könyvtárban, az örökké nyitott ajtajú lakásban,kertben, s a tanár úr semmi óvintézkedést nem tett, amikor ezt a nagy titkot igyekezett feltérképezni. Persze hogy is számított volna rá, hogy ez a fantom mindenütt ott van.
De a legrémisztõbb a kislányuk "mindentudó", gonosz ábrázata. Futkosott a hideg a hátamon.
Szóval ezt a filmet nem értelemmel kell nézni, csak érzelemmel.
wowow 2015 márc. 30. - 20:31:15
még ez lemaradt...

SPOILER
Honnan tudta bombát robbantó csóka, hogy most már megnyomhatja a gombot? Vagyis, hogy Jeff B. ott van az FBI épületében/nél?
wowow 2015 márc. 30. - 20:26:46
SPOILER
Megfordult nekem is a fejemben, hogy lehallgatták, figyelték. De nem tudhatta szerintem a tenorista, hogy egy ugyanilyen furgon fog akkor arra menni és pont bemegy az FBI épületébe. Vagy igen? Azt is kifigyelték? Egyébként meg ha követ egy tanár (vagy bárki) egy autót, akkor minimum, hogy megjegyzi a rendszámát. Ez itt kimaradt.
A másik, hogy egy kb Duna Pláza méretû, de annál alacsonyabb épület omlott össze. Szerintem azt így egy "pontszerû" bombával nem lehet felrobbantani. Ahhoz több helyen kell robbantani. Na mindegy ez lehet, hogy csak a látvány kedvéért lett ilyen, csak így nem hihetõ.
A másik amit még nem értettem, hogy miért is volt ez a robbantás? És miért az FBI épülete ellen?

SPOILER VÉGE
Gega1 2015 márc. 30. - 13:52:49 Előzmény wowow
SPOILER!!! SPOILER!!!!!Szerintem a bombát akkor tették a csomagtartóba, amikor csépelték egymást a szomszéddal. Jól szervezett banda volt, a verekedést is kiprovokálták, közben meg ott lesett a háttérben egy másik bandatag. Az jó kérdés, hogy honnan tudták, hogy behajt az épületbe. Talán látták, milyen õrült, és gondolták, hogy mindent megtesz a fiáért, és a végsõkig követni fogja a furgont. Az is szándékos lehetett, hogy mikor látták korábban, hogy követi a furgont, felbukkant a fia feje a hátsó ablakban. Másrészt akkor is jelentõs a robbanás hatása, ha nem hajt be az épületbe, csak leáll mellette, közel a bejárathoz, pl. nem jut túl a sorompón.

Iszonyúan untam a végét, túl hosszú volt az autós rohangálás, azt hittem, a szokásos vég: az utolsó pillanatban mindenkit megment a fõhõs. Csoda, hogy nem ez történt, és ez feljavította filmet, a váratlan vég pozitívra változtatta (filmes szempontból) az általam eredetileg szokásosan laposnak gondolt végkifejletet.
pneklara 2015 márc. 30. - 11:58:59 Előzmény wowow
Csak úgy tudom elképzelni, hogy minden percüket figyelték. A tanárét és a barátnõét is. Így mindig mögöttük voltak, bármit is csináltak. Sokkal komolyabb filmnek gondoltam, mint ilyen gagyi csinálmány lett belõle.
wowow 2015 márc. 30. - 09:46:52
SPOILER
Honnan tudták a terroristák, hogy Jeff B. behajt az Fbi épületébe? És mikor rakták a bombát a bérelt autójába?
Szerinrem eltúlozták, hogy a csomagtartóba beférõ bombától fellrobban egy olyan nagy épület.
Összes hozzászólás