A szürke ötven árnyalata

Bakancslistához adom
Fifty Shades of Grey
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai romantikus dráma, 125 perc, 2015

Értékelés:

573 szavazatból
Szerinted?

Amikor Anastasia Steele, az irodalom szakos egyetemi hallgató interjút készít Christian Grey-jel, az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem ebben a világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana szelíd szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt - de a saját feltételei szerint.
Bemutató dátuma: 2015. február 12. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2016
    Legjobb betétdal jelölés
  • Oscar-díj

    2016
    Legjobb betétdal jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
azizlesficamszuletesirend 2018 nov. 16. - 17:01:09 1/10
,,ez egy szar!" (idézve egy,, értelmes" ember ,,értelmes" kommentjét egy igazán jo film alatt...)
1/10
Nico71 2018 márc. 17. - 16:24:17 1/10
Lehet, hogy én mazochista vagyok? Hiszen, végigszenvedtem ezt a hatalmas marhaságot... :-(
Rég nem láttam ilyen rossz filmet. Erotikus alkotásnak nagyon gyenge, romantikusnak hülyeség.
Csupán azért néztem végig, hogy megértsem utána a Marlon Wayans készítette paródiáját, A fekete ötven árnyalatát. Mit ne mondjak, az sem volt nagy szám, de ennél még az is többet ér.
szookedorina 2017 nov. 11. - 13:05:07 Előzmény ddorcsii
Szerintem is. Ezek sokkal rosszabbak mint a melegek! Halmozottan sérültek.
2/10
ddorcsii 2017 máj. 01. - 09:59:52 2/10
Ez a film rettenetes :( sajnálom, hogy ezt kell írnom de nem is értem, hogy lehet 2 órán át ennyire semmitmondó filmet alkotni. És értem én, hogy blabla megvan a mondandója blabla ez micsoda dráma....hát ne haragudjatok meg nálam nem ez a húúúú micsoda dráma kategória! szörnyû volt és írom ezt mint nõ
10/10
Robi Robi 2017 márc. 01. - 13:12:59 10/10 Előzmény abisztriczky
Szerintem mindegyik szexjelenetnek megvolt a maga mondanivalója. A dráma részei voltak. A filmet tegnap láttam és
mondhatni, a kedvenc filmem lett. Nem mindegyik film foglalkoztatja az embert még egy nap múlva is.
10/10
Robi Robi 2017 márc. 01. - 13:08:28 10/10
Kövezzetek meg, de nekem tetszett.
Spoiler lehet
Tetszettek a szexjelenetek is, de az egész film óriási drámát mutatott be. Egy -amúgy- szimpatikus fiatalember a titokzatos múltjával és egy naív szerelmes lány. A kapcsolat maga a dráma. Ha a perverzió kimaradna a filmbõl, akkor egy sablonos amerikai szerelmesfilm lett volna, így pedig egy óriási dráma. A csúcspont a 6 korbácsütés volt, ami fizikailag ugyan nem fájt a lánynak de a lelkének nagyon fájt. Mindketten szenvedtek, össze voltak zavarodva. Jó színészi alakítás volt. Számomra egy hatalmas dráma volt a film, számomra volt mondanivalója.
abisztriczky 2017 febr. 11. - 15:43:31
Van ám folytatása is!
abisztriczky 2017 febr. 11. - 15:42:52
Az amerikaiak már nem tudnak egy jó filmet úgy megcsináni, hogy ne legyen tele sex-el.
4/10
grebel 2017 febr. 11. - 14:34:58 4/10
Minden tekintetben béna, logikátlan, unalmas fércmunka. A szereplõválasztásnál elbuktak a karakterek.
mushi 2017 febr. 01. - 18:35:43
Ma kíváncsiságból megnéztem a filmet, hogy legyen valami fogalmam is róla, mielõtt véleményt nyilvánítok bármilyen formában, bárhol.
Az elsõ gondolatom, már a film elsõ negyed órájában: ezt a sztorit egy tizenéves találta ki??

SPOILER
- Nyilván elõfordul, hogy egy pasi, akiért nõk tömegei vannak oda, és csodaszép nõk veszik körül, egy szürke, szende kis lányban találnak meg valamit. Mondjuk ha ez a mozzanat nem lett volna, könyv és film se lett volna. De ez akkor is abszurd kicsit. És lassan már ez válik klisévé, nem a vonzó pasi-szép nõ kombó.
- Mi ez a 27 éves és milliárdos üzletember dolog? Utoljára kb 18 évesen írtam olyan sztorit, ahol 20-22 éves fõhõsök szaladgálnak, mert az tûnt 'érett' kornak. Nade 30 fölött nem áll meg az élet. Sokkal hihetõbb (egy ilyen történetnél van amúgy olyan, hogy hihetõ?) lenne, ha Mr Grey 30-on felüli lenne, hiszen az nem matuzsálemi kor, sõt. Egy 35-36 éves pasival az élen érettebb lenne a sztori is.
- Alig hallani, amit Anastasia beszél. Oké, zavarban van, de egy ötéves beszél zavarában motyogva, nem egy huszonéves.
- És már megint a "nem én kellek neked, maradj távol tõlem" dolog a pasitól. Ki a fene kérte, hogy egyáltalán szóba álljon a lánnyal, aztán még õ koptatja le? A Twilightban még csak-csak elment, de itt még jobban nevetséges. Aztán persze csak azért se tartja be.
- Nem tudom, az író és a rendezõ mit gondol a szûz lányokról, de nem hiszem, hogy olyanok, akik félnek még attól is, hogy egy pasi levetkõzteti õket. (Hacsak nem szõrmókok ott lent...) Bár azért egybõl s&m.. Nem tudom, nekem elég volt a sima szex is az elsõ alkalom után.
- "Én nem szeretkezek. Én baszok". WTF?? A magyar nyelv olyan szép, hogy nem csak egy szava van a közösülésre, szerencsére nekünk nem csak az agyonhasznált "fuck" áll rendelkezésünkre. És mégis, ezt a legotrombább szót kell használni? Ott a kefél például. A dug. Szexel. Reszel. Annyira kilógott a párbeszédbõl, mint egy csattanás a csendben.
- Találkozol egy pasival, aki - még meg is mondod neki, nem csak saját magadnak - megrémiszt. Gyakorlatilag nem tudsz róla semmit, és mint azt tanulmányokból és krimikbõl is tudjuk, a pszichopaták nagyon gyakran cégvezetõk, és nem harsányak. Megmutat neked egy szobát, ami tele van vasakkal, bilinccsel, bottal, ostorral, kb kínzóeszközökkel. Mit teszel? A: sikítva menekülsz és kéred, hogy hadd mehess el minél elõbb. B: beljebb mész és végignézed a kínálatot. Hát persze, hogy a B!
- Te még szûz vagy? Gyere, gyorsan megduglak, hogy már ne legyél az, és mindenfélét csinálhassak utána veled. Még csak véletlenül sem azért, mert kívánlak... Ja és egybõl élvezi a lány a dolgot, nem fáj neki, és még csak véletlenül sem lesz véres a lepedõ.
- A Jóbarátokban volt egy ilyen jelenet, ahol Joey mondja Phoebe-nek: "Elérte, hogy könyörögj neki. Elérte, hogy szexeljetek, és utána ne kelljen felhívnia. Ez a pasi egy zseni!" Kb ez az érzésem volt a legtöbb résznél. Nincs érzelem, nincsenek vacsik, se mozik, se séták, azt teszed, amit én mondok és akarok, és csak szex lesz. És a lány azt mondja, oké. Huszonévesen lehetne annyi esze, hogy a 'megváltoztatom a pasit érzelmes királyfivá' csak mesékben létezik.
- Hol volt az ötven árnyalat? Max négyet láttam. És nem derül ki, miért kezdett vonzódni a veréshez, pedig Anastasia is kíváncsi volt rá. Úgy azért értelmesebb lett volna az egész.
SPOILER VÉGE

Kicsit katymasz-érzésem van így a végén. Adott a film, ami úgy van beharangozva, hogy itt aztán s&m zajlik, miközben látunk kb 3 jelenetet. Az elsõ órában még csak nem is semmilyen esemény. És oké, hogy nyílt vége lett a folytatás miatt, nade ez gyakorlatilag nem szólt semmirõl. Inkább nem pontozom, de szinte semmilyen nem volt...
8/10
Staminah 2017 jan. 24. - 12:06:35 8/10 Előzmény Andais
Abban egyetértek, hogy aki szûz, az nem rögtön ilyen típusú szexbe veti bele magát. És igen, kell hozzá hajlandóság - gondolom.
De attól, hogy valaki szûz, még elengedheti magát akár az elején is, hogy "gyakorlott" legyen, vagy annak tûnjön, ez pusztán érzelmi és értelmi intelligencia kérdése. Természetesen normális szexre gondolok most.
Mondjuk nekem a fõszereplõ nem tûnt gyakorlottnak... hiszen végig a pasi irányít, nem? Igaz, régen láttam már.
Nekem a könyv tûnt bugyutának, beleolvastam. Tõmondatokból álló, döcögõs, olvashatatlan maszlag. (A magyar változatot láttam, lehet, hogy a fordítás rossz.)
skorpió79 2016 márc. 22. - 21:57:31
Nem fogott meg, érzelmileg gyenge film. A lány még a pasinál is hiteltelenebbül játszik, olyan kislányosan, gyerekesen viselkedik.
10/10
Pusztai Dénes 2016 márc. 08. - 07:31:51 10/10
En tegnap lattam eloszor nagyon feltem ettol a filmtol feltem hogy mit tudnak kihozni belole. De pozitivan csalodtam nekem nagyon tetszik reg hatot film ram enyire pozitivan meg mindig a film hatasa alat allok
Csonger 2016 márc. 03. - 11:37:14
Gyenge film. A végén már nem is figyeltem oda.
A fõszereplõ csaj magyar hangja viszont nagyon tetszett.
Bori Kovacs 2016 febr. 22. - 08:31:42 Előzmény támadómókus
Szia,

abszolút egyet értek a véleményeddel. Hál Istennek nekem nem voltak rossz szexuális élményem gyerekkoromban, viszont volt egy a filmhez hasonló élményem felnõtt koromban. 24 éves voltam, inkább a kiváncsiság hajtott, de sajnos én sem tudta túllépni azon, hogy érzelmileg silány volt a kapcsolat, és ezért tovább léptem. Egyébként nehéz volt eljutni odáig, hogy kimondjam, vége, mert szerelmes voltam, de lelkileg túl sok fájdalom ért, úh. rá kellett jönnöm, hogy magamat kell leginkább szeretnem a kapcsolataimban. De a szimptómák ugyanazok voltak: nem alszunk együtt, különbözõ szexuális játékok, nincs közös program stb. Így utólag nézve teljesen beteg. De arra jó volt, hogy most már tudom, ilyet soha többet.Még csak a közelébe sem mennék ilyen embernek. És az is igaz, hogy nem változnak meg. Õk ilyenek. Mély gyerekkori bántalmakkal. Tényleg fura, hogy pszichológusról nem volt szó a filmben.

B.
eIemes 2016 febr. 16. - 11:37:38
index címlap csinál reklámot a filmnek.

"Látta már a szürke ötven árnyalatát? Ma biztosan látni fogja."
offtopic
cellasto 2016 febr. 16. - 11:20:25
ahogy nézem,megcsinálják a következõ 2 részt is..
szerintem boritékolhatóan anyagi bukás lesz

nem is értem miét erõltetik
1/10
széncinke 2016 febr. 16. - 10:01:11 1/10
Olvastam a regény elsõ részét, és ugyanazt éreztem, mint most, hogy a fimet is megnéztem: ilyen sz*rt életemben nem tapasztaltam. Alig bírtam végigszenvedni. Végig azt vártam, hogy valami majd megmenti a filmet, de nem. Ugyanolyan trágya végig. Nulla sztori, nulla színészi játék, nulla karakterek, mínuszos párbeszédek, zéró következetesség.
Életem elsõ (és remélem utolsó) olyan filmje, amit kb. a felétõl úgy néztem, hogy közben a telefonon Pinterestet böngésztem.
2/10
warholsuicide 2016 jan. 18. - 04:53:42 2/10
annyit hallottam már errõl a filmrõl, hogy érdekelt, mitõl van kiborulva a világ egyik fele, és mitõl õrül meg a másik. bár elõítéletekkel kezdtem neki, hajlandó lettem volna beismerni, ha mégis jó, ám sajnos nem az. rossz filmre számítottam, és rossz filmet is kaptam.
SPOILER-t tartalmaz!
eddig azt gondoltam, hogy a twilight az utóbbi idõk legbénább filmje, de ez még a vámpírokhoz képest is alulteljesített.
még együgyûbb párbeszédek, még butább tekintetek, még gagyibb szenvelgés, még semmitmondóbb történet.
nulla érzelemmel, nulla szenvedéllyel csetelgetnek, repülgetnek minden romantika nélkül, dumálgatnak a szerzõdésrõl, szexelnek, néha elõkerül egy bilincs, megcsapkodják a csaj popóját, aki kiakad, és ennyi. nem szól szinte semmirõl. ennél még a twilight elsõ része is tartalmasabb volt.
a szereplõk olyan szinten képtelenek színészkedni, hogy egy pofával nyomják végig az egészet. semmi életszerû nincs benne, semmi érzelem, pedig gondolom a csaj részérõl mennie kellene a hatalmas érzelmi gyötrõdésnek, de ezt alig látjuk. rendben, a pasi egy tudatosan érzelemmentes, kegyetlen figura, de épp emiatt legalább a szexjelenetekben kellett volna valami felszabadultságot látni rajta.
ja igen, a szexjelenetek. mindenhol azt lehetett olvasni, hogy sok van benne, és hogy durvák. khm. nyilván láttam már pornót, bdsm-et is, azoknál persze könnyedebbre számítottam, de ez lópikula sem volt. oké, az elején lájtiznak, de amikor a végén a pasi megmutatja, milyen iszonyat durvaságra vágyna a csajjal, lenyom egy nadrágszíjjal pár csapást a csaj fenekére, pedig a játszószobában ott az a rengeteg durvulós kellék. na bumm, ez aztán tényleg kemény volt... gondolom, ezen a szubkultúra kedvelõi-mûvelõi is mosolyogtak egyet. a többi szexjelenet meg csak semmilyen. ettõl vannak annyira oda a kedves nõtársaim? nemár. annyi jó, szenvedéllyel teli filmes szexjelenet létezik, amelynél tényleg bele lehet élni magunkat. itt, bár a bevállalósság és a kendõzetlenség lett volna a cél, teljesen rideg és prûd volt az összes erotikus jelenet. paradox helyzet.
ráadásul olyan szintû mondatokkal próbálták vágyra csábítani a nézõket, hogy: "ha rajtam múlna, egy hétig nem tudnál leülni", vagy "én nem szeretkezem. én baszok. durván." omg lol, ez aztán izgató volt. de komolyan, aki ezen nem röhögte el magát a szánalomtól, az el van veszve rendesen (bocsi). ki mond iyet, de tényleg? mint egy rossz vicc, olyan volt. ha életem férfija ilyen dumákat nyomna, még azt sem tudnám komolyan venni, csak bepisilnék a röhögéstõl. ennyire együgyû szövegek a fiúk a klubból (queer as folk) címû sorozatban voltak, azzal a különbséggel, hogy ott a színészek legalább tudtak játszani, és a suta mondatok mégis meghozták a kívánt a hatást.
ugyan aprócska dolog, de szerintem sokkal értelmesebb lett volna, ha az egész sztori nem ilyen sablonosan mesebeli. a szegény lány + gazdag pasi párosításra gondolok. így az egészbõl nekem az jön le, hogy a csajt teljesen lenyûgözi a magas életszínvonal (az elegancia, a gyönyörû autók, a helikopterezés a város felett), emiatt kb. mindenbe belemenne. ez aztán szerelem. valószínûleg nagyon sok lánynál tényleg az egyik legvonzóbb tulajdonság a másikban a gazdagság, és hajlandóak ezért áldozatokat is hozni, de személy szerint ezt a felfogást végtelenül szomorúnak tartom, pláne azt, hogy ez ilyen természetességgel jelenik meg egy filmben.
tehát, a szürke ötven árnyalatát nem lehet komolyan venni egyszerûen. néha az egészet a kínos bénasága feldobja, komikussá teszi, ezért nem szenvedtem. viszont kiemelném a képeket, a kameramunkát, ami tényleg profi. de amúgy tök uncsi volt. 10 percenként rágyújtottam volna (és 15 percenként meg is tettem végül). ha nem lett volna mellettem egy nagy csomag gumicukor és cigi, valószínûleg abba is hagyom a filmet. azt hiszem, ez mindent elmond. 2/10
lambton 2015 nov. 04. - 23:40:46
Mikor kijött a film, nem érdekelt, akkora volt körülötte a hype, hogy élbõl figyelmen kívül hagytam.
Most megnéztem, mert valahogy beugrott.
Nos, mivel alapos vagyok, utána bele kellett olvasnom a könyv(ek)be is... Azt kell mondanom, hogy a film messze igényesebb a könyvnél, ami finoman szólva is gyatra... a legsilányabb ponyva, amit valaha olvastam, bár szerintem a fordítás sem használt neki... Vulgárisan és tömören: gyökér.
A filmet a férfi fõszereplõ menti meg, konkrétan az elsõ 10 percben... és a szép kivitelezés... A kifinomultan jóképû Jamie Dornan olyan jól adja a hozzá alapvetõen nem illõ karaktert, hogy ettõl izgalmas... egy szépfiú, aki pengeéles(nek tûnik) és tudható, hogy segítségre szorul, na ezt a nõk imádják, mármint, ha meg kell menteni a férfit :-D
És egyáltalán nem egyértelmû, hogy szeretni, sajnálni, vagy elítélni kell Mr. Grey-t... ez a téma alapvetõen sokkal összetettebb... Európai rendezõ, jó színészekkel csodát tudott volna mûvelni a soványka regénybõl... de így sem nézhetetlen. Az elsõ 10 perc (interjú) zseniális... és mindent sejteni lehet elõre belõle :-)
És nem véletlenül emlegetik benne Thomas Hardy-t és a regényét, a tisztaságban nagy erõ van...
Mint a legtöbb amerikai film, ez is felületes, idõnként nem reális, de a lélektani részét és az irodalmi kiindulópontot tekintve, a téma nem hülyeség...
Összes hozzászólás