A Tanár

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmsorozat, II / 7. rész, 0 perc

Értékelés:

262 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: [b]Új évaddal folytatódik az RTL saját gyártású sorozata, amely egy iskolai közösség rendhagyó hétköznapjaiba enged bepillantást.[/b] A különálló részek olyan közéleti, társadalmi kérdéseket feszegetnek, mint például az örökbefogadás, identitás keresés vagy például a tinédzserek rivalizálása. A sorozat főszerepeiben ismert színészek láthatók. Nagy Ervin fizika-kémia- és testnevelés tanárt, Anger Zsolt iskolaigazgatót, Trokán Nóra Szilárd hajdani nagy szerelmét alakítja, mellettük pedig Elek Ferencet és Ötvös Andrást is központi szerepekben láthatják a COOL nézői. [b]A tanár _ a COOL műsorán![/b] [i]A főbb karakterek[/i] [b]Vasvári Szilárd (Nagy Ervin)[/b] A fizika-kémia-és testnevelés tanár, aki egy nagy gyerek _ ezért is érti meg a diákokat mindenkinél jobban. Sok tekintetben felelőtlen és vakmerő, de diákjaira mindig odafigyel, terelgeti őket, megoldja a gondjaikat. Saját családja nincs, mert számára az iskolai közösség jelenti a családot. Fél elköteleződni, de új kolléganője felkelti az érdeklődését. [b]Kovács Lilla (Trokán Nóra)[/b] Az iskola új igazgatóhelyettese. Eszes, karakán, vonzó nő. Elvált, nincs gyereke. Valaha rég a főiskola alatt együtt élt Szilárddal. Nagy szerelem volt az övék, de az élet elsodorta őket egymástól. Most esélyt kapnak az újrakezdésre. Vajon sikerülni fog? [b]Rácz igazgató (Anger Zsolt)[/b] A komoly és szabályokat szigorúan betartani próbáló iskolaigazgató. Mindig nagyon határozottnak és szigorúnak tűnik, de emellett jó szíve van. Gyakran keveredik konfliktusba Szilárddal, ugyanakkor barátok, és ha probléma adódik, együtt próbálják megoldani. [b]Szeverin (Elek Ferenc)[/b] Pletykás és lusta, ő Ritter nagy cimborája. Igazi komikus karakter. Tanár, de a tanítás nem az erőssége. Amikor csak lehet, igyekszik megúszni, hogy dolgozzon. [b]Ritter (Ötvös András)[/b] Komikus karakter, aki Szilárd bizalmasa nőügyekben. Rittert roppantul érdeklik Szilárd hódításai, mert neki nem nagyon megy a csajozás. Előszeretettel osztogat tanácsokat bármilyen kérdésben, ő az okoskodó tanár úr.

A műsor ismertetése: Az RTL Klub saját gyártású sorozata egy iskolai közösség rendhagyó hétköznapjaiba enged bepillantást.
A különálló részek olyan közéleti, társadalmi kérdéseket feszegetnek, mint például az örökbefogadás, identitás keresés vagy például a tinédzserek rivalizálása.

A sorozat főszerepeiben ismert színészek láthatók. Nagy Ervin fizika-kémia- és testnevelés tanárt, Anger Zsolt iskolaigazgatót, Trokán Nóra igazgatóhelyettest alakít, mellettük pedig Elek Ferencet, Simon Kornélt, Ötvös Andrást is központi szerepekben láthatják az RTL Klub nézői.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
guess.who 2023 aug. 26. - 09:01:58
Végső soron pár év lemaradással sikerült egyben megnézni az egészet.
Összesítve: a negyedik évadnál nagyon érezni, hogy írót cseréltek (pontosabban egyetlen íróra cserélték a korábbi, kétszemélyes "csapatokat" és így Köbli Norbert társírósága is megszűnt), mert a korábban stabil karakterrel működő főbb szereplők erősen karikírozni kezdték önmagukat. Ez a leginkább Elek Ferenc Szeverinjénél érhető tetten, akiből -igen méltatlan módon!- a másutt már megszokott, sajnos nem a chaplini módon, hülyeségében szerethető figurát, hanem egy teszetosza totál debilt sikerült írni, aki állandóan zabál, és így megszólalni sem bír. Más tulajdonsága nem is maradt a negyedik évadra a papucsférj szerepen kívül.
A többi főbb szereplő viszonylag jó (mármint: önazonos) maradt, de Nagy Ervin figurájánál is tetten érhető ez a karikírozás: őt a korábbi jófej tanárból egy mindent csuklóból megoldó és mindent túlélő szuperhőssé maszkírozták. Legalábbis nemigen magyarázható mással, hogy egy hasbaszúrás után mindössze KÉT jelenet erejéig fekszik a kórházban (és akkor is minden probléma nélkül felül az ágyban és hajlong ide-oda, mintha amúgy nem a hasizmait érte volna a szúrás!), illetve egyetlen jeleneten keresztül jár (nem teljesen érthető módon) bottal, egy vágással később már minden további nélkül szupermenkedik újra... Az oké, hogy az epizódok az idővonalat meglehetősen lazán kezelik (ahogy elnéztem, fura módon több hét vagy hónap is eltelik egy-egy jelenet között), de a következmények teljes hiánya sajnos az egész sorozat legnagyobb rákfenéje.
Mire is gondolok? A formátum ugye azt mondja, hogy egy-egy diák egy-egy problémája (legyen az bármekkora is!) mindössze egyetlen ötvenperces epizódban meg KELL, hogy oldódjon, ráadásul a diákok többsége abban az egyetlen epizódban tűnik fel, majd tűnik is el, mintha sosem lett volna az osztályban. Oké, ezt még el is fogadom mondjuk egy "első csajozás" jellegű szálnál, amit nehéz lenne a második lánynál is "elsőnek" cimkézni, de az már azért enyhén szólva is nevetséges, hogy az Ember Márk által alakított, vérgonosz sztriptízbáros maffiózó a tanár úr majdnem-megveretése után mindössze 20-25 perccel és egy nem túl jól megírt tanári beolvasás után, erősen szánva-bánva bűneit, beoldalog az igazgatói irodába és nem flegmázik, hanem magához veszi a hugit és mindenki hepi. Ugyanígy ostobenkó megoldás volt a Máttyássy Bence által játszott, fiatalkorút megrontó és a hatalmi helyzetével visszaélő oktató figurája, akiről igazából nem kaptunk normális értékelést: több jelenetben is állnak szótlanul Nagy Ervinék, mintha végső soron semmi bajuk nem lenne az egésszel, csak hát ezek a fura törvények ejnye-bejnyéznek...
Igaz, ez az összes túltolt epizód a negyedik évadban volt.

A negyedik évad lecserélhető, egyepizódos, sablonos, kétdimenziós iskolásain túl az első háromban azért még voltak állandó figurák: Varga Ádám javítós Pataki Gyulája és Szász Júlia Petrája mindenképpen kiemelendő, bár a formátum mindkét figurát ugyanannak az újrajátszására kényszerítette több epizódban is: az egyik rész végén fejlődött a karakterük, volt tanulság, aztán legközelebb ugyanolyan hülyék/bunkók voltak, mint korábban. Szász Júlia pl. nagyon pillázott a bullyinges rész végén, hogy ő valójában megérti az ocsmány, dagadt lányt és együttérez vele, aztán legközelebb ugyanúgy bántott másokat, mint korábban; Gyula is vagy tízszer megígérte a három évad alatt, hogy most már aztán tényleg nem lesznek balhéi, mert tudja, hogy visszakerül a javítóba, aztán valahogy mégis megtörténik megint, hogy nem tartja magát az ígéretéhez. A tanárbá' meg gondolkodás nélkül segít rajta újra. És újra. És újra. És újra. És újra...
Az azért eléggé zavaró volt, hogy 15-16-18 éves fiatalokat 26-32 éves felnőttekkel játszattak el (gondolom, ezért válogatták be a kifejezetten alacsony Varga Ádámot és Szász Júliát is főbb szereplőnek, hogy ne csak Nagy Ervin jókora magassága érvényesüljön, hanem a többi tanár is magasabbnak tűnjön hozzájuk képest), de ezt még úgy-ahogy elfogadom, hiszen végzett színészekkel valószínűleg jóval könnyebb dolgozni, mint képzetlen, esetleg kifejezetten amatőr fiatalokkal. De ettől még hülyén nézett ki.
Szintén a negyedik évadban volt feltűnő a termékelhelyezések megjelenése: az iskolában mindenki, mindenhol és minden helyzetben az ominózus túrós rudat rágcsálta, a csomagolását jól láthatóan mutogatta, vagy legalább a szintén alaposan felcimkézett automata előtt álldogált.
Ami viszont vicces volt, hogy a tankerületi felügyelőt simán merték arrogáns bunkónak beállítani. :)

Az iskolával (iskolákkal, mert két helyszín volt az évadok során) és a környezettel is a legfőbb baj szerintem, hogy sikerült túlzásba vinni az amerikai középiskolai/egyetemi tinifilmek díszleteit lemásolását: a lepukkant, kopott, felszerelés-hiányos magyar átlagsuli nem ilyen, a poroszosan vaskalapos tanterv nem engedi az ilyen szabadszellemű tanárkodást, az meg végképp vicces, hogy a tanár úr előbb leteremti a diákot, hogy ne cigizzen/piáljon, mert az árt, majd minden probléma nélkül, lazán kér tőle egy doboz sört/üveg bort/szippantásnyi blázt. Hogy is van ez a példakép-státusz?
De ha már: a magyar viszonyokat és a tanári fizetéseket elnézve valahol vicces, hogy a tanárbá' bármikor csak úgy előkap a hasitasiból bármennyi pénzt. Kocsit vesz, a tanítvány adósságát kifizeti, az Esőembert felruházza ésatöbbi ésatöbbi - miközben ugye próbálják erőltetni, hogy nincs eleresztve anyagilag, mert csak egy fura egylégterű ólban lakik (a bezárhatatlan ólajtó ezt világosan mutatja!) és egy lepukkant, testi hibás Lanciával jár.

Az első évad után, Ubrankovics Júlia kiírásával és Trokán Nóra megjelenésével azt hittem, vége is a dolognak (legalábbis utóbbitól általában a hideg ráz, ha meglátom), de el kell ismernem, hogy Nóra ebben most tényleg nagyon hihetőt és szerethetőt játszott a hülyeségeivel együtt és összességében nagyon is érthető volt, hogy mit is eszik rajta Nagy Ervin Szilárdja és miért van kiborulva, amikor elhagyja. Mondjuk a túltolt csikicsukizásuk elég zavaró volt, de ez is egy állandó húzás minden (magyar?) sorozatnál, hogy egyébként pár perc alatt lezárható dolgokat/problémákat hónapokig húznak és játszatják el újra és újra a figurákkal. A túlerőltetett "félreértések" dettó: a szereplők természetesen SOHA nem a másiktól kérdeznek rá ezekre, hanem kívülállókat vonnak be és hallgatnak a hasznosnak beállított tanácsukra...
Igaz, itt évadonta csak 8-10 részen keresztül szenvedtek ezekkel, míg mondjuk az ehhez nagyon hasonlító Mintaapákban 50-60-100 részben járták körül újra a semmit: szakítottak ötvenszer egy szándékosan félreértelmezett félmondaton, majd jöttek össze újra nagy kínlódások árán. Ez egyszer-kétszer még hihető lehet, de ennyiszer?!

Külön kiemelném a végén Nagy Marit Kolosyné, az igazgató titkárnője szerepében: holott "csak" egy mellékszereplő, mégis zseniális, plasztikus, életteli volt, és a tüskés-szögletes-beszólogatós figura abszolút szerethetőre sikeredett, minden jelenetét imádtam!
7/10
offtopic
luci87 2023 jún. 25. - 11:45:53 7/10 Előzmény ligetiz51
Mikor jön az 5. évad? Nem hallottam rola...
Sz. Péter 2023 jún. 25. - 10:22:49 Előzmény ligetiz51
Ennek mi köze a filmhez?
1/10
ligetiz51 2023 jún. 24. - 19:51:15 1/10
Jön az V. évad....Nagy Ervin tanárból politikus lesz DK színekben. Nagyon várjuk. Vagy nem?!
8/10
itsme1 2022 jan. 16. - 08:58:17 8/10
Az utóbbi évek legjobb magyar TV sorozatának tartom (a műfaján belül természetesen). A recept egyszerű: végy egy jó történetet, egy tehetséges rendezőt, és pakold tele igazi színészekkel.
offtopic
amira_daaa 2021 dec. 29. - 20:56:49 Előzmény janderka
nem lehet sokat válogatni mondjuk a tanár szerintem jo volt :D
offtopic
amira_daaa 2021 dec. 29. - 20:27:59 Előzmény luci87
szerintemmég nincsen topikja margonak de majd lesz :D
7/10
offtopic
luci87 2021 dec. 29. - 08:45:06 7/10 Előzmény amira_daaa
Én megyek, mar alig varom:) Nem neztem, van e mar topikja..
2/10
offtopic
janderka 2021 dec. 28. - 22:30:47 2/10 Előzmény amira_daaa
Most épp sorozatmentesen. Jobb hiján a sokéves magyarfilmes lemaradásom pótolom a Netflixen. Hááát... közepes a felhozatal.
offtopic
amira_daaa 2021 dec. 28. - 22:01:40
drog elvono volt az vidéken eldugva , csak aki a második évadban volt kiskoru volt a forgatáskor ez volt az indok a cserére
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:56:20
azaz itten van a Hotel Margaret szereplői ebből azért sok mindent lehet tudni

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hotel_Margaret
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:54:37
Igen Aranyéletnél ténlyeg nem suliba ( csak első évad ) de a karakter pl a szőke csajszinak 17 éves volt azért tudta az apukája eldugni/bedugni egy bentlakásos helyre
offtopic
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:51:22
Nem akarok hülyeséget irni mindenféleképpen tavaszig le kéne mennie mert nyáron kevésbé néznek az emberek nyári sorit ez télen üditő :D ( Margaretre reagálva)
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:50:02 Előzmény janderka
Te hogy vagy Janderkám?
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:49:45
Ti hogy vagytok?
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:49:29
Tanár: előző évad nagyon gáz volt nekem sok volt ez az évad nagyon tetszett.

Szerepel benne a Drága Örökösökből Nándi és a doktornő assszisztense és az például az évad legjobb része lesz de megkockáztatom hogy a sorozat legjobb része ( történetszálban és midnenben) látszik hogy más forgatocsoport dolgozott rajta a forgatokönyv is jobban meg lett irva.

Hál istennek meghallgatták a kérést és minimális Lilla volt ( ez is bőven elég volt belőle) Szilárd is normális volt és nem dugott mindenkivel, és elég jo sa történetszál , és jo hogy most hagyták abba mert a német sorozat nagyon tragikus véget ért, nagyon szomoru lett és igy jobb hogy inkább itt vágták el a történetet, a csucson hagyták abba. Ebben az évadban normálisabb témák voltak és emberibbek is gyereknél is .

A legemberibb rész pont a Dö-s szereplős lesz , amiben a Nicol problémáját/sztoriját dolgozzák fel. Többet nem akarok spojlerezni. De szerinem az a sorozat kb egyik legjobb része.
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:38:33 Előzmény janderka
Igen köszi, lassan van időm kommentelni, Hotel Margitot majd gyertek kommentelni az tuti hogy jo lesz :D

amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:34:25
muszály mert igy volt Aranyéletnél is, hogy amiben pia, drog vagy szex van csak nagykoruval játszathato el, vagy brutális biztositással hogy a család ne pereljen.
2/10
offtopic
janderka 2021 dec. 28. - 21:26:05 2/10 Előzmény amira_daaa
Hellóbelló! Rég nem láttunk. Minden rendben felétek?
amira_daaa 2021 dec. 28. - 21:25:21 Előzmény Alphonso
Hajdu Lujza
Összes hozzászólás