A tanévzáró

Bakancslistához adom
6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar burleszk, 30 perc, 1975

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A lánglelkű énektanár szeretné a tanévzáró ünnepélyen a gyerekkórussal előadni Beethoven Örömódáját, de ebben éppen azok akadályozzák meg, akiknek lelkét föl szeretné emelni e remekművel. Burleszk egy évzáróról.
Ez a film 1975-ben készült. Akkor betiltották, negatívját megsemmisítették, de az alkotók megmentettek egy kópiát. 1998-ban, 23 év után került a nyilvánosság elé.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Sferoo 2018 jún. 28. - 14:06:21 Előzmény Lyanos
Lehet , hogy mert olyan rossz volt !? :-)
Lyanos1 2018 jún. 01. - 14:35:43
Az Örömóda önmagában nem volt tabu. Az eredetileg 1940-ben íródott és a szocializmus idején többször kiadott, Muzsikus Péter kalandjairól szóló könyvben a főszereplő keres egy dallamot, amiről a történet végén tudjuk meg, hogy az Örömóda.
Munkásmozgalmi dalt nem feltétlenül énekeltek egy általános iskolai tanévzárón. Úttörőmozgalmi dal, pld. Mint a mókus fenn a fán... valószínűbb.
De az is lehet, hogy valamelyik elvtársnak rossz napja volt és belekötött valamibe, ami szerinte rossz fényt vet a társadalomra. Az tény, hogy nagyon sok minden ki van sarkítva a filmben: a fizikatanár bénázik a hangosítással; a tornatanár nem ünneplőben van, hanem melegítőben; a pedellus nem találja a kulcsot, inkább leveri a lakatot, stb. Vagy pont az énektanárt alakító Victor Máté volt épp fekete báránynak besorolva? Ki tudja ma már.
luci87 2017 aug. 18. - 11:55:04
Hat,en is ezen gondolkoztam...Valoszinu,az Oromoda miatt, es mert nem munkasmozgalmi indulot tanitott a gyerekeknek?
Lyanos 2015 jún. 06. - 21:12:21
Vajon miért tiltották be a filmet? Amit bemutat, talán kissé túlzó, de alapvetõen igaz.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu