A tanú (1969) – Eredeti, cenzúrázatlan változat

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmszatíra, 108 perc, 1969

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

Néhány nappal a Cannes Classics-világpremier után a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésban a Pannonia Entertainmenttel a hazai mozikban is bemutatja Bacsó Péter A tanú című filmjének eredeti, cenzúrázatlan változatát.

A tanú az elmúlt évtizedekben a szocialista diktatúra szimbólumává vált. Elkészítése után tíz évre dobozba zárták, s csak 1981-ben vetítették először – szintén Cannes-ban -, majd ezután itthon és további harminckét országban is bemutatták.

A forgatás – a sorozatos leállítások, az egyes jelenetek kivágatása és a hozzáforgatások – hatalom és művészet jellegzetes egyezkedése volt a hatvanas évek végén. Az eredeti verzió öt perccel hosszabb a ’81-ben bemutatott és végül forgalmazott változatnál. Látható benne egy Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, s az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban még nem szerepelt a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amelyet a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben.

A fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan kópia alapján, a digitális technika segítségével most lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója. A kivágott részeket – amelyek közül többnek az eredeti negatívja a Mafilm raktárából került elő – a Filmlabor hiánytalanul be tudta illeszteni a filmbe, és „hozzáfényelni” a mindenki által ismert verzió restaurált anyagához. Ennek köszönhetően most kiváló minőségben lesz látható a cenzúrázatlan változat. A film teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor közös munkája, harminc szakember részvételével és a Magyar Operatőrök Társasága közreműködésével valósult meg.

„A tanú olyan, mintha Kafka, Orwell, Pinter és Hašek (Švejk, egy derék katona) szövetkeztek volna össze… Ahogy a bürokrácia rémálma a Nagy Testvér motívumaival keveredve megnyilvánul az állami végrehajtó gépezet felől az ügyetlen Pelikán József irányában, az nem humoros, hanem baljóslatú, megfoghatatlanul kétértelmű.” (Alex Keneas, Newsday Garden City, 1984. július 14.)

(A filmhez a magyarországi forgalmazó nem adott korhatár-besorolást.)
Bemutató dátuma: 2019. június 1. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
Blindmouse 2020 márc. 16. - 21:21:47 Előzmény LajtaJ
Mert a villamosos snittet utólag forgatták hozzá.
vino-et-veritas 2020 márc. 16. - 15:38:13 Előzmény LajtaJ
Ez jó!

"Cenzúrázták" a "cenzúrázatlan" változatot?
Lehet, hogy összecserélték a tekercseket?
Érdekes, mert amióta először láttam (talán még a '80-as évek végén valami filmklubban), azóta csak a "villamosos" változatra emlékszem....
10/10
LajtaJ 2020 márc. 16. - 10:01:16 10/10
A mostani cenzúrázatlan változatból kimaradt a "cenzúrázott" utolsó jelenete!
Abban a változatban a '60-as évek nagykörúti villamosán Pelikán elvtárs összefut Virág elvtárssal és egy-két mondatban kiértékelik a "közös éveik" óta történt változásokat, majd ezt követően halad tovább a villamos velük a Nagykörúton.
Nem értem, hogy a cenzúrázatlan változatból miért maradt ki ez a zárójelenet?
10/10
M41 2150 2019 jún. 19. - 22:01:14 10/10
A megszokott cenzúrázott változat után kicsit fura volt most cenzúrázatlanul látni, de számomra ugyanolyan kellemes kikapcsolódást nyújtott! :)
A legjobb szatíra!!!
Hatalmas 10 pont!!!
topikutya 2019 máj. 31. - 09:30:12 Előzmény Toombs
csak lesz még a tv-ben is, megvárom
Toombs 2019 máj. 31. - 08:25:03 Előzmény topikutya
Moziban
topikutya 2019 máj. 30. - 17:50:07
hol adják le?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu