A tanú

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar színházi felvétel, 122 perc, 2014

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Bacsó Péter legendás kultuszfilmje alapján színpadi változatra és tévéjátékra alkalmazta Hamvai Kornél. 1949-et írunk. A hősi forradalom és Pelikán József gátőr elsöpörték a régi rendet. Büszkén, csillogó szemmel tekintenek a jövőbe. Új világ épül, ahol már végre minden jó lesz. Pelikán tisztességes és elkötelezett forradalmár, hisz összefog, egyetért és áldozatot vállal. Valahol mégis elvéti a lépést, és erre rámegy a munkája, a barátja, a háza és az élete. Leghelyesebb gyorsan túllépni ezen, mert a nemzetközi helyzet egyre fokozódik…

Stáblista:

Szereplők

Pelikán József gátőr
Virág elvtárs
Bástya elvtárs
Dániel Zoltán
Rendőr, bíró, fotós
Gogolákné
Tussinger
Patocsni elvtársnő

Hozzászólások

Szerinted?
kambekk 2017 júl. 23. - 11:03:32
Hú vazeg, ez deszar volt! Tehestégeten vagy ripacs színészek, harmatgyenge rendezés, megkúrtított cselekmény. Még így, 3 évvel késõbb, tévén látva, ingyen is borzadály!
5/10
vakkond 2015 aug. 22. - 12:21:03 5/10
Felesleges: köteles
Átfogalmazás után benne maradt.
5/10
vakkond 2015 aug. 22. - 11:27:01 5/10
Nekem az egész elõadás enerváltnak tûnt.
Különösen Csányi játéka.
Lényeges poénok elsikkadtak, próbáltak -sikertelenül- újakat vinni bele.
A befejezés is rosszabb lett.
Azért egyszer nézhetõ, bár retekklub rátett egy lapáttal, semmi stáblista,
köteles zárójelenet után átmenet nélkül jött a mindennél fontosabb reklám.
LexH 2014 dec. 02. - 11:32:28
Balikó Tamás élettörténetéhez mindenképpen hozzátartozik, hogy aznap halt meg, amikor utolsó televíziós munkáját az MTVA mint adatszolgáltató egy másik rendezõnek adresszálta.
8/10
monikovacs 2014 dec. 01. - 16:41:28 8/10
Végignéztem tegnap, végig lekötött.
Igaz, csak 2 igazán nagy színész játszik benne, Molnár Piroska és Hunyadkürti István, akiknek a kisujjukban is több mûvészet van, mint ... de nem akarok megsérteni senkit. Szombathy Gyula is jól hozta a karaktert.

Színházban nem láttam, ami nagy kár, mert olvasom, hogy Cserhalmi játszotta Virág elvtársat. Akkor már három nagy színészt láthattam volna egy színpadon.
Csányi valóban miscast, ahogy elõttem már megírták. És hát Pindroch sem 100%.

DE:
rettenetesen sajnálom, hogy tegnap, talán éppen miközben a tévé adta a tévéjátékot, elhunyt Balikó Tamás! Részvétem a családjának. Nagyon nagyra becsültem.
offtopic
zottyo534 2014 nov. 30. - 14:44:11
Nem egészen világos, hogy mi igazolja ennek az izének a létrejöttét, azon kívül, hogy Pindroch Csabának hirtelen kellett valami az repertoárjába, milyen szánalmasan utánozza Latinovitsot, mert Õzétõl ez nagyon messze volt. Egyedül a színházi felvétel besoroláson tudtam hagosan felnevetni.
LexH 2014 nov. 30. - 04:42:19
Az írók:
Bacsó Péter és Hamvai Kornél

Rendezõ: Balikó Tamás
A televíziós felvétel rendezõje: Márton István
3/10
-greghouse- 2014 nov. 09. - 22:46:57 3/10
Kíváncsi voltam, hát megnéztem.
Ez a film annyira klasszikus, hogy lehetetlen elkerülni az összehasonlítást. De ez az összehasonlítás igen rövid ideig hagy nyomot az emberben, mert EZ .... erõsen felejthetõ valami volt.
Csányi abszolút "miscast", szereposztási melléfogás volt, én nem tudom, hogy jutott eszébe valakinek. Lehet, hogy manapság van ilyen kvóta, hogy Csányinak mindenben szerepelnie kell, meg is nézem mindjárt a vízcsapot, hátha õ csöpög belõle. Pindroch még inkább elment Virág elvtársnak, bár õ meg néha görcsösen próbált Õze lenni, a fejtartásával is...
Erõsen felejthetõ valami volt ez.
A jelképes, minimáldíszletet még csak-csak megérteném, ha igazi színház lett volna, de ez stúdiófelvétel volt, és semmitmondó, összecsapott volt minden.
A szex vonalat is miért erõsítették, nem tudom. Gogolák elvtársnõ mint csábító, aki felgyújtja a gátõrházat, Dániel Zoli meg nem tud ellenállni Gizikének...
És ha már korhû jelmezek voltak, akkor a smink, frizura miért nem??? Szakállas Dániel Zoli...ne röhögtessenek.
(Bár még a korhû jelmez sem volt korhû igazán, de az részletkérdés).
Azt sem értem, hogy a végén miért maradt le a börtönõrtõl (aki golyóstollal ír, "korhûen" nyilván), egy (szerintem) kulcsmondat: "a vadast is megette, a bort is megitta, fel sem akasztják, egy brancs maguk mind!" Ez szerintem lényeges elem.
Értem én, hogy szándékosan hagyta nyitva a rendezõ, hogy talán mégis felakasztják, és hogy annak idején Bacsónak egy pici vörös farkat oda kellett kanyarítania azzal, hogy amnesztiát kapnak, (és még így is tíz évig dobozolták a filmet), de az "egy brancs..." mondat bármelyik rendszerben ülne. Itt kimaradt.
A színpadkép szegényes, a játék enervált, színtelen, hiteltelen mindenki. Szombathy Gyula igyekezett egy kis hihetõ Bástya elvtársat vinni bele, de az egész egy felejthetõ, összecsapott, igénytelen fércmunka .
Ezt is láttam. Hármas.
olahmiki1959 2014 nov. 09. - 07:20:18
Többször belenéztem, az utolsó kb. félórát egyben, de csak azért, mert nem akartam elhinni, hogy jól látok.
Ezt nagyon nem kellett volna...
Szereposztási tévedések tömkelege, súlytalan színészek, mesterkélt párbeszédek, groteszknek szándékolt, de inkább ripacskodásba hajló gesztusok, szituációk jellemezték az egész katyvaszt...

Felejtsük el, és ha valódi élményben akarunk részesülni, bátran vegyük le a polcunkról az eredeti, meghaladhatatlan remekmûvet, a magyar filmgyártás történetének egyik ékkövét, alapmûvét, az eltelt évtizedek alatt kultfilmmé nemesedett darabját, a Bacsó Péter által rendezett, "A tanú"-t.
(Aki azt mondja, - amit el nem tudok képzelni, - hogy az õ gyûjteményében nincs meg "A tanú", az mélységesen szégyellje el magát, és sürgõsen pótolja ezt az égbekiáltó hiányosságot, mert olyat teszek, hogy magam is megbánom, hihihi!...:)))
olahmiki1959 2014 nov. 08. - 09:41:27
Erre a színházi elõadásra csak azért vagyok kíváncsi, mert ha az alkotók - a színészek és a rendezõ - paródiára veszik a figurát, akkor ott ette meg a fene az egészet.
Az eredeti, immár klasszikussá vált kultfilm, "A tanú", azért zseniális alkotás, mert mindenki halálosan komolyan vette a feladatát, és emiatt vált az egész végtelenül groteszkké.

Csányi Sándor, mint Pelikán, a gátõr? Háááát...:)
Merész vállalkozás, mit mondjak...
Meglátjuk...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu