A "Tea és Ló útja" - Delamu

Bakancslistához adom
Cha ma gu dao xi lie
kínai-japán dokumentumfilm, 104 perc, 2004

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Kínát ősidők óta két fontos út kötötte össze a külső világgal: északon a Selyemút, délen a Tea és Ló útja. A Hengtuan-hegységen átvezető Tea és Ló útján egész évben jártak a teával, sóval, gabonával és más árukkal megrakott karavánok. Az út a Három Folyó mentén vezetett Tibeten, Nepálon, Buthanon és Indián át Nyugat-Ázsiába, s azon túl Európába. A Három Folyó mentén lefelé pedig kapcsolatot teremtett Délkelet-Ázsiával és a Déli-Csendes-óceánnal. A kétezer éves Tea és Ló útja, a világ legmagasabb és legveszélyesebb karavánútja mind a mai napig él.
A Delamu írója, rendezője és narrátora Kína nagy tiszteletnek örvendő, ötödik generációs rendezője, Tian Zhuangzhuang. Delamu, a film címe, beszélő név, tibeti nyelven egy málhás öszvér neve, jelentése: a béke angyala. A filmet egy éven keresztül forgatták Jünnan tartomány és Tibet távoli határvidékén. Pingcsunglo - tibeti nyelven: "a tibetiek faluja" - Jünnan tartomány nyugati részén, a Kaolikung-hegység lábánál, egy fennsíkon található. A Nucsiang-folyó mentén haladva Tibet déli határánál elérjük Csavalungot - tibeti nyelven ez "a száraz meleg völgye". A két városkát nem köti össze út, így itt már ősidők óta kizárólag a lovas karavánok szállítanak minden árut. A több mint 90 kilométer hosszú, kanyargós ösvény meredek lejtőkön és sűrű erdőkön, hegyszorosokon és pusztaságon át vezet. A pazar képi világú és helyenként szívszorító, megható dokumentumfilm a régi Tea- és Lovas Karavánút árnyékában élők hihetetlen nehéz és fáradhatatlan életét, ősi kultúráját mutatja be.

Díj: Kína - a Kinai Rendezők Szövetségének a díja a legjobb rendezőnek

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
kgyuri0 2009 júl. 05. - 02:32:16 8/10
Az "Utolsóút" címû kínai filmrõlírtam:

"Bûbájos, amikor a gyerekek tanulnak, kórusban ismételgetik: "Mindenkinek meg kell tanulni olvasni"
Ez valahogy jellemzõ a filmre, olyan a filmek között, mint az ilyen "tanulás" a tanulások között.
Kicsit mûvi, mesterkélt õszinte és egyszerû, de tán kicsit fontoskodó, kedvesen tudálékos film. Artisztikus. Sajnos a végén elszenderültem, nem tudom mi történt az eltemetés után.
"
Engem ez a Tea és Ló útja arra a filmre emlékeztet, de ezt valahogy nem nevezném "fontoskodónak".
Végtelenül érdekesek és hatásosak a kitartott, hosszú vágások(? -tán így mondják)
Fantasztikusak a tájak.
De azért ezt se neveznémmeghatónak!
8pont
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu