A temetetlen halott

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-szlovák-lengyel történelmi dráma, 124 perc, 2004

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.

Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.
Bemutató dátuma: 2004. október 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Nagy Imre
Nagy Erzsébet
Égető Mária
Münnich Ferenc
Kállai Gyula
Vida Ferenc

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
ligetiz51 2020 okt. 23. - 22:21:22 1/10
Történelem hamisítás....tudatosan! Nagy Imre nem hős volt, hanem egy beáldozott moszkovita, aki ahhoz asszisztált, hogy a szovjet csapatok "legálisan" megszállják Magyarországot (mivel Ausztriából ki kellett vonulniuk) Ráadásul az USA elnök hozzájárulásával.
prosecutor 2018 febr. 15. - 20:03:57
Nagyon jó film. Mondjuk igazából a magyar embereknek érdekes, külföldieknek kicsit vontatottnak tûnhet. Mikor a tag kinéz az ablakon és a Hõsök terén forgolódnak a tankok, az egy látványos jelenet. Mondjuk este van, sötét is, így a számítógépes technikával könnyebb volt megcsinálni.
stenimore 2015 jún. 29. - 10:39:02
Igazad van, biztos ez a film fõ mondanivalója :)Akasztott ember ne törödjön vele, hogy hova és hányszor temetik el.
ondok 2015 jún. 19. - 11:39:03
Továbbra sem tudom értelmezni hogy hogy kerül az egész elõ az én hozzászólásom kapcsán ,aki tudja az jelentkezzen.
ondok 2015 jún. 19. - 11:34:12
Egyet is értenék veled, ha nem spékelted meg volna a hozzászólásodat egy kis bújtatott antiszemitizmussal:márhogy õ azért volt kivétel mert a szülei keresztények voltak.Nos akkor pl mit szóljunk Angyal Istvánhoz ,aki echte zsidó volt és úgy lett mártír,és sorolhatnám,de nem teszem mert szerintem gusztustalan ez a zsidózás.És ellenpélda is van rá hogy keresztény gyökerû emberek ártottak és távolodtak el nemzetüktõl alaposan pl Szálasi.Úgyhogy meg vagy te is fertõzve alaposan,és jellemzõ hogy a jobboldali pártokat és komcsizókat méltató észrevételemre nem tudtál semmit írni.
LajtaJ 2015 jún. 19. - 02:15:04
Való igaz, hogy Nagy Imre is a moszkovita bandával együtt érkezett haza a háború végén a Szovjetúnióból. Õ viszont keresztény szülõktõl származott, így nem volt meg benne az a zsigeri gyûlölet a magyarság iránt, ezért mindig is empatikusabb volt a magyar nemzet iránt.

A moszkovita múltjából esetlegesen elkövetett hibái, bûnei ellenére Nagy Imre sohasem távolodott el túlságosan a magyar nemzettõl, ezáltal mindig igyekezett javítani valamit a nem magyar eredetû kommunisták embertelen bûnein. Elég csak ha az elsõ miniszterelnöksége idején megvalósított reformokra, enyhítésekre gondolunk.

Aztán a mártírhalálával véglegesen jóvátette minden korábbi hibáját, teljes feloldozást nyert minden korábbi bûnéért, hiszen saját elhatározásából az életét adta ezért a nemzetért.

Ezért a hõsies kiállásáért Nagy Imrére csak a legnagyobb tisztelettel szabad visszaemlékeznünk, akármilyen kommunista is volt élete egy korábbi szakaszában.
MrsMaverick 2015 jún. 18. - 12:26:24
Na, a te kommented is hamarosan eltûnik, mint ahogy LajtaJ hozzászólása is - épp amit idézel...
ondok 2015 jún. 18. - 00:54:09
"LajtaJ | Válasz | Elõzmény (Tiberio) ma 10:06 | 21/21

Mészáros Márta elvtársnõ egész családja vérkomcsi volt, a szülei nem véletlenül szöktek el az imádott Szovjetuniójukba (ahol aztán õket is elérte a sztálini terror). A szüleit ért "apró túlkapás" azért nem térítette le õket a lenini, sztálini útról és a háború után a moszkovita brigantikkal ejtõeztették õket vissza a nyakunkba.

Jancsó Miklós elvtárs hasonlóan hû maradt a pártjához élete végéig."

Az a bibi LajtaJ,hogy Nagy Imre is "vérkomcsi" volt,és én biza az ilyeneket jobban szeretem és becsülöm mint azokat az újkomcsikat ,akiken megnyomnak egy gombot és dõl a szájukból a komcsizás ,miközben a támogatott un jobboldali pártjaik jelenleg a leghûbb tanítványai módszereiket tekintve a komcsiknak ,más szempontból pedig sokkal rosszabbak azoknál is.Pl a társadalmi szolidaritás hiányát a tolvajlás mûvelését és az elvtelen populizmust tekintve hogy csak néhányat említsek.
stenimore 2015 jún. 18. - 00:33:04
Nos elég szomorkás, hogy van aki nem érti, miért volt Nagy Imre 89-ig temetetlen halott.
Akkor elmagyarázom:Akit rendesen eltemetnek,attól a rokonai barátai elbúcsúzhatnak,annak szokott lenni sírja.Viszont akit egy gödörbe elásnak a kivégzés helyszinén titokban ,majd egy szeméttelepen,azt max. elkaparásnak lehet tekinteni.Ezért õt is tisztességesen el kellett temetni a rendszer bukása után.
Kádárnak ez az õsbûne volt,és valószínû azáltal adott némi felmentést önmagának ,hogy igyekezett az ország fejlõdését biztosítani,a szegényebb rétegeket is támogatni, egy élhetõbb vidámabb barakot létrehozni a szocialista táborban .Amikor aztán kiderült hogy az egész összeomlik,beleõrült és azon a napon ,amikor a legfelsõbb bíróság rehabilitálta a meggyilkolt Nagy Imrét,meghalt.Igazi Shakepeare-i dráma méghozzá a valóságban megtörténve.
stenimore 2015 jún. 18. - 00:03:26
Miért is?
stenimore 2015 jún. 18. - 00:01:39
Ezt mibõl szûrted le?:)Viszont íme egy élõ példa arra ,amit írtam.
Talavera 2015 jún. 16. - 23:56:45
Lehet pont azért lett a film ilyen nézhetõ, mert csak Mészáros Márta tudta így megrendezni.
Talavera 2015 jún. 16. - 23:35:59
Örülök, hogy megnéztem.
offtopic
MrsMaverick 2015 jún. 16. - 21:51:21
Neked válaszoltam, de valami csoda folytán eltûnt a hozzászólásom, de megismétlem: az újabb idõk negatív hozadéka a szövegértés hiánya, ami nálad is megmutatkozik. Próbáld értelmezni az elõtted szólót, egyáltalán nem arról beszél, amire válaszolsz. (Mellesleg teljesen igaza van.)
southwind 2015 jún. 16. - 21:34:44
ez egy akkora kapkodó zagyvalék, hogy nem is értem...nem csak a filmet,most már a történelmet se :))))))))))))))))))))))))))
stenimore 2015 jún. 16. - 10:53:14
A rendszerváltás után született generáció általános mûveltségére jellemzõ példa,de ne csodálkozzunk ,mert a nagy szabadság inkább elhülyítette nálunk a népet ,mint felemelte volna.Ennél még a komcsik népmûvelése is sokkal eredményesebb volt.
danton-b 2012 szept. 26. - 23:21:42 Előzmény serpentfly
Hát sajnos óriási katyvasz van a fejedben,csak egy világos, hogy visszamondod az innen onnan felcsipegetett és politikai propagandacélokat is szolgáló szövegeket.Mivel nem foglalkozik afilm? Sok mindennel nem ,nem is az volt acélja hogy kiszolgálja amai jobboldal hülye propagandáját.nem foglalkozik pla 800000 párttaggal és 1957 május 1-el sem.És szögezzük le Nagy Imre kommunista múltja ellenére a történelmünk legkarakánabb mártírja volt talán,amit ,mármint akommunista elveit ma sem bocsájtják meg neki azok,akik ajellemszilárdságnek és a hazához való hûségnek még ezredrészét sem voltak képesek produkálni soha a hülye lózungokon kívül.ezért is hoprdanak össze vissza mocskos rágalmakat semmivel alá nem támasztható baromságokat (cári család legyilkolása besúgása stb stb.) Arra nem futja atyúk eszükbõl ,hgyha ez így lett volna akkor nem az újratemetés köûrnyékén állnak elõ ezzel ,hanem a mindenttudó KGB sokkal korábban nyilvánosságra hozta volna pl 58.ban akoncepciós pere idejében.
Ja és ezzel kapcsolatban semmi nincs 90 évre titkosítva.
Akkora marhaság ez mint mikor elõálltak az Antal kormány aktuális komcsizása érdekében a Köztársaság-téri kazamaták meséjével.
danton-b 2012 szept. 26. - 23:10:41 Előzmény Jase Mina
Semmi fakoporsó, hanem agyüjtõfogház udvarán ástak egy gödröt és oda elhantolták hármukat egy gödörbe,mert féltek hogy valaki meglátja hogy hova lettek a halottak,és kegyhely lesz ott.Majd kb egy év múlva a 301-es parcellába vitték õket ,ami a kivégzettek elhantolására volt fentartva mint egy szeméttelep,ott a dróttal összekötözött kezével és arccal lefelé bedobták egy gödörbe.Nem volt hivatalos temetés,mert a rokonoknak a legelvetemültebb gonosztevõk holttestét is ki szokták adni más országokban,akik aztán eltemetik õket.Itt dugdosták a hullát is ,mert attól is féltek.
Wekerle 2012 szept. 26. - 20:07:27 Előzmény Jase Mina
Miért 2003? Nagy Imre és társai ünnepélyes újratemetése 1989 június 16-án volt.
Jase Mina 2011 okt. 21. - 17:57:32
Ünnepség helyett ezt néztük projektoron - nekünk kivételes alkalom volt, a többi osztálynak tévén keresztül adták le. Egyik hozzászólónak: szerintem azért temetetlen, mert nem kapott rendes temetést, hanem zutty, bele a fakoporsóba, bele a földbe és ennyi. Jóval késõbb, 2003-ban találták meg a sírt és utána volt az újratemetés. A másik variáció az lehet, hogy mivel miniszterelnök, ugyan el lett temetve, viszont a történelem temetetlen emberként néz rá, mindig emlékezni fognak kormányzóságára. A film maga tetszett, voltak részek, amik igazi felvételek alapján játszódtak, illetve amik fikciók voltak. Természetesen a levelek, meg az elhangzott szövegrészletek. De azt írták, hogy Nagy Imrén és családján kívül az összes szereplõ színész, szóval lehet az is igazi felvétel, bár én erõsen kételkedem benne. Amit még nem értek, hogy miért nézett az az asszony olyan furcsán az ablakon keresztül Nagy Imrére, mikor az a feleségével volt? Tán szerelmes volt belé?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu