A temetetlen halott

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-szlovák-lengyel történelmi dráma, 124 perc, 2004

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

Nagy Imre élettörténete a XX. századi történelem alaptörténete. Ő volt az első kommunista vezető, aki egy nemzeti forradalom - az '56-os - jelképe, miniszterelnöke, aki felmondta a Varsói Szerződést, kiállt a többpártrendszeren nyugvó demokráciáért. Sokan úgy vélik, hogy 1956-ban vállalt szerepe, majd halálig vállalt hűsége a forradalom eszméjéhez nem következett az életútból, kommunista meggyőződéséből, moszkvai múltjából, hogy valami rendkívüli katarzis, titok történt vele.

Személyes okom is van arra, hogy ezt a filmet megcsináltam: gyerekkoromban ismertem meg Nagy Erzsébetet. Végigkövettem hányatott sorsát, amikor magányosan, kitaszítva élt, majd elszánt harcát az apja rehabilitálásáért. Nagy Imrével is többször találkoztam, máig emlékszem kedves, joviális alakjára. Nálam lehetett őt először nyilvánosan látni, a "Napló" filmsorozat második részében (Napló szerelmeimnek), emlékszem az eufórikus fogadtatásra, amikor hajlott alakja föltűnt a vásznon. Régóta készülök arra, hogy filmet készítsek róla" - vallja Mészáros Márta.

Mészáros Márta nem 56-ot választotta az első Nagy Imre film elsődleges témájául. Az ötvenhatos miniszterelnök életének azt a szakaszát tárja elénk, melyről a legkevesebbet tudhatunk, utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.
Bemutató dátuma: 2004. október 21. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Nagy Imre
Nagy Erzsébet
Égető Mária
Münnich Ferenc
Kállai Gyula
Vida Ferenc

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
kintornas jan. 22. 09:26:12 1/10
Nagy Imre szimpla báb volt: úgy táncolt, ahogy a nagyokosok fütyültek neki. Ez bizonyos körülmények között el is ment volna.

Csak aztán az a dicső egyetemi ifjúság elindult komcsit lincselni...
1/10
kintornas jan. 22. 08:42:29 1/10
Otromba és hazug.

A rendezőnő bakja (Jancsó) is nagy szarkeverő volt, de ilyen mélyre még ő se süllyedt le.
Zahire 2021 nov. 03. - 10:25:54 Előzmény itsme1
De nem ám ! Sőt még Kádár János szerepe sem derül ki egyértelműen abból, hogy híradó felvételeket iktatnak a filmbe. A szereplők valós neveivel egyébként is baj van, mert Jánosi Ferencet -t többször említik, így , hogy Jánosi , amíg a többieket nem...A rendezőnő olyasmit mondott, hogy nem történelmi film, mert inkább a szereplők érzelmi oldalát kívánja bemutatni...de nekem így is nehéz a történelmi háttér hiányát elfogadni.
6/10
itsme1 2021 nov. 01. - 12:54:45 6/10
A film alapvetően tetszett, de nagy hibájának érzem, hogy aki semmit nem tud a korszak történelméről, annak nem áll össze a teljes kép. Tehát, egy külföldinek totál érdektelen, hogy raboskodott egy magyar politikus, akiről csak annyit tud, ami a nyúlfarknyi előzménybe bekerült. Nekünk magyaroknak, pedig nyugodtan lehetett volna valós nevekkel valós vádlottakat megjeleníteni a bírósági padsorok közt, hogy egy kicsit tanuljunk is. Vártam volna utalást arra is, hogy került ki a képből Rákosi, és miért pont Kádár lett az oroszok kegyeltje.
(Megelőzném a kioktatókat: én ismerem az összes részletet, pont ezért hiányoltam többet a filmből.)
Zahire 2021 okt. 27. - 11:06:35 Előzmény ligetiz51
Két válasz is lehetséges :
1.Történelmi tudásod hozzászólásod alapján negatív számmal mérhető.
2 Valami olyat tudsz Nagy Imréről és '56-ről , amit senki más ).
Zahire 2021 okt. 27. - 11:00:26 Előzmény Oooo
Igen, így van.
Hivatalosan " A pancsoló kisgyerek " a dal címe, "kislánnyá" Kovács Esztike előadása okán vált.
Az 1959.évi kiadás 78-as fordulatszámú középlemez volt, és az 1960.évi kiadás 45-os fordulatszámú kislemez. Mindkét lemezen az előadó " Énekel : Kovács Esztike "néven szerepel.
Mindenesetre Nagy Imre már nem hallhatta egyik változatot sem.
offtopic
Oooo 2021 okt. 26. - 21:36:45 Előzmény Zahire
Jogos.
A lényeget nem érinti, csak az érdekesség kedvéért:
Kovács Eszternek egyetlen kislemeze 1959-ben jelent meg A pancsoló kisgyerek* és az Eperfagyi című dalokkal. A felvétele 1959. október 13-án történt.
1/10
kintornas 2021 okt. 26. - 16:45:56 1/10 Előzmény LajtaJ
Hiszek az IQ-ban,
hiszek a Tudásban,
a Posztgraduális Mindenhatóságban,
Hiszek a kommunizmus százmillió áldozatában!

Mindörökké
Ámen
Zahire 2021 okt. 26. - 11:18:21 Előzmény ligetiz51
Azért arra odafigyelhettek volna a film készítői , hogy 1958-ban Nagy Imre nem hallgathatta - még a börtönfalakon át sem - a " Pancsoló kislány" című dalt, mivel azt 1960-ban rögzítették.
tortura 2021 okt. 23. - 14:19:16 Előzmény ondok

Az a bibi LajtaJ,hogy Nagy Imre is "vérkomcsi" volt,és én biza az ilyeneket jobban szeretem és becsülöm mint azokat az újkomcsikat ,akiken megnyomnak egy gombot és dõl a szájukból a komcsizás ,miközben a támogatott un jobboldali pártjaik jelenleg a leghûbb tanítványai módszereiket tekintve a komcsiknak ,más szempontból pedig sokkal rosszabbak azoknál is.Pl a társadalmi szolidaritás hiányát a tolvajlás mûvelését és az elvtelen populizmust tekintve hogy csak néhányat említsek.

Egyetértek.
tortura 2021 okt. 23. - 14:16:04
Mindig megdöbbent, mikor felnőtt emberek képesek szénné égetni magukat egy nyílt fórumon az ostobaságukkal és a tanulatlanságukkal. De hát joguk van hozzá.
1/10
ligetiz51 2020 okt. 23. - 22:21:22 1/10
Történelem hamisítás....tudatosan! Nagy Imre nem hős volt, hanem egy beáldozott moszkovita, aki ahhoz asszisztált, hogy a szovjet csapatok "legálisan" megszállják Magyarországot (mivel Ausztriából ki kellett vonulniuk) Ráadásul az USA elnök hozzájárulásával.
prosecutor 2018 febr. 15. - 20:03:57
Nagyon jó film. Mondjuk igazából a magyar embereknek érdekes, külföldieknek kicsit vontatottnak tûnhet. Mikor a tag kinéz az ablakon és a Hõsök terén forgolódnak a tankok, az egy látványos jelenet. Mondjuk este van, sötét is, így a számítógépes technikával könnyebb volt megcsinálni.
stenimore 2015 jún. 29. - 10:39:02
Igazad van, biztos ez a film fõ mondanivalója :)Akasztott ember ne törödjön vele, hogy hova és hányszor temetik el.
ondok 2015 jún. 19. - 11:39:03
Továbbra sem tudom értelmezni hogy hogy kerül az egész elõ az én hozzászólásom kapcsán ,aki tudja az jelentkezzen.
ondok 2015 jún. 19. - 11:34:12
Egyet is értenék veled, ha nem spékelted meg volna a hozzászólásodat egy kis bújtatott antiszemitizmussal:márhogy õ azért volt kivétel mert a szülei keresztények voltak.Nos akkor pl mit szóljunk Angyal Istvánhoz ,aki echte zsidó volt és úgy lett mártír,és sorolhatnám,de nem teszem mert szerintem gusztustalan ez a zsidózás.És ellenpélda is van rá hogy keresztény gyökerû emberek ártottak és távolodtak el nemzetüktõl alaposan pl Szálasi.Úgyhogy meg vagy te is fertõzve alaposan,és jellemzõ hogy a jobboldali pártokat és komcsizókat méltató észrevételemre nem tudtál semmit írni.
LajtaJ 2015 jún. 19. - 02:15:04
Való igaz, hogy Nagy Imre is a moszkovita bandával együtt érkezett haza a háború végén a Szovjetúnióból. Õ viszont keresztény szülõktõl származott, így nem volt meg benne az a zsigeri gyûlölet a magyarság iránt, ezért mindig is empatikusabb volt a magyar nemzet iránt.

A moszkovita múltjából esetlegesen elkövetett hibái, bûnei ellenére Nagy Imre sohasem távolodott el túlságosan a magyar nemzettõl, ezáltal mindig igyekezett javítani valamit a nem magyar eredetû kommunisták embertelen bûnein. Elég csak ha az elsõ miniszterelnöksége idején megvalósított reformokra, enyhítésekre gondolunk.

Aztán a mártírhalálával véglegesen jóvátette minden korábbi hibáját, teljes feloldozást nyert minden korábbi bûnéért, hiszen saját elhatározásából az életét adta ezért a nemzetért.

Ezért a hõsies kiállásáért Nagy Imrére csak a legnagyobb tisztelettel szabad visszaemlékeznünk, akármilyen kommunista is volt élete egy korábbi szakaszában.
MrsMaverick 2015 jún. 18. - 12:26:24
Na, a te kommented is hamarosan eltûnik, mint ahogy LajtaJ hozzászólása is - épp amit idézel...
ondok 2015 jún. 18. - 00:54:09
"LajtaJ | Válasz | Elõzmény (Tiberio) ma 10:06 | 21/21

Mészáros Márta elvtársnõ egész családja vérkomcsi volt, a szülei nem véletlenül szöktek el az imádott Szovjetuniójukba (ahol aztán õket is elérte a sztálini terror). A szüleit ért "apró túlkapás" azért nem térítette le õket a lenini, sztálini útról és a háború után a moszkovita brigantikkal ejtõeztették õket vissza a nyakunkba.

Jancsó Miklós elvtárs hasonlóan hû maradt a pártjához élete végéig."

Az a bibi LajtaJ,hogy Nagy Imre is "vérkomcsi" volt,és én biza az ilyeneket jobban szeretem és becsülöm mint azokat az újkomcsikat ,akiken megnyomnak egy gombot és dõl a szájukból a komcsizás ,miközben a támogatott un jobboldali pártjaik jelenleg a leghûbb tanítványai módszereiket tekintve a komcsiknak ,más szempontból pedig sokkal rosszabbak azoknál is.Pl a társadalmi szolidaritás hiányát a tolvajlás mûvelését és az elvtelen populizmust tekintve hogy csak néhányat említsek.
stenimore 2015 jún. 18. - 00:33:04
Nos elég szomorkás, hogy van aki nem érti, miért volt Nagy Imre 89-ig temetetlen halott.
Akkor elmagyarázom:Akit rendesen eltemetnek,attól a rokonai barátai elbúcsúzhatnak,annak szokott lenni sírja.Viszont akit egy gödörbe elásnak a kivégzés helyszinén titokban ,majd egy szeméttelepen,azt max. elkaparásnak lehet tekinteni.Ezért õt is tisztességesen el kellett temetni a rendszer bukása után.
Kádárnak ez az õsbûne volt,és valószínû azáltal adott némi felmentést önmagának ,hogy igyekezett az ország fejlõdését biztosítani,a szegényebb rétegeket is támogatni, egy élhetõbb vidámabb barakot létrehozni a szocialista táborban .Amikor aztán kiderült hogy az egész összeomlik,beleõrült és azon a napon ,amikor a legfelsõbb bíróság rehabilitálta a meggyilkolt Nagy Imrét,meghalt.Igazi Shakepeare-i dráma méghozzá a valóságban megtörténve.
Összes hozzászólás