A tönk meg a széle

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilm, 78 perc, 1983

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Magyarszurdok egy fillért sem kap a megyei költségvetési keretből, sőt úgy hallani, be szeretnék olvasztani a települést a szomszédos Tatárszegbe. A város megmentése érdekében a helyi múzeum igazgatója kitalál egy Árpád-kori hőst, Bodony vitézt. A tanácselnök eleinte húzódozik a csalástól, ám a jó cél érdekében felesége rábeszéli a szélhámosságra. A város fejlődésnek indul, az idegenforgalmi bevételek növekednek. A töretlen fejlődést azonban alapjaiban veszélyezteti egy szélhámos páros feltűnése, akik furfangban még Bodony vitéz kitalálóin is túltesznek.

Stáblista:

Szereplők

Holló Iván, a helyi múzeum igazgatója
Vadas Zoltán, a helyi zeneiskola vezetője
Olgika, a mindentudó köztisztviselő
Poór Tibor, Magyarszurdok tanácselnöke
Várkerti Csaba, lecsúszott színész, szélhámos
régiségkereskedő
Tatárszeg tanácselnöke

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
robi_69 2018 okt. 13. - 12:54:11
No igen. Változnak az idők, nincs mit tenni. Régen voltak az alacsony költségvetésű, tévéjátékszerű filmek színész legendákkal. Most meg van Szabó Győzike.
10/10
M41 2150 2017 febr. 21. - 23:35:03 10/10
Remek szatíra, zseniális színészekkel!!!
10/10!!!
9/10
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 31. - 09:20:56 9/10
Én értem ezt, de hár végül is ez egy tévéjáték, szóval még szép, hogy "tévéjátékos" - vagy nem?

Egyébként ez a két kamera közti különbségbõl is adódott - bent mindig vmi kézikameraszerûséggel forgattak, míg kint komolyabb kamerát használtak...

Nem elõször láthatsz ilyet - egyébként - az egyik leghíresebb példa a külön benti és kinti tévékamerák használatára a John Cleese-féle Waczak szálló volt.

Persze, most, hogy jobban belegondolok, ez általános jelenség is lehetett a hetvenes években, mert még több filmbõl is emlékszem ilyesmire: pl. az 'On the Bus'-ból, vagy az Isaurából (na nem mintha néztem volna, csak gyerekkoromban láttam belõle egy-két részt, és az ember akkor fogékonyabb, hogy megjegyezze az ilyesmit).

Egyébként az általad említett színpadiasságból én is éreztem valamennyit, de érdekes, számomra valahogy éppen, hogy élvezetesebbé tette az interpretációt...
feketevipera 2009 aug. 31. - 08:02:16
Õszintén szólva valami olyasmire gondoltam, hogy helyenként túlságosan is azt éreztem a produkción, hogy tévéjáték-szerû. Nem tudom jobban megfogalmazni, de talán érted. Fõleg a zárt térben játszódó jelenetek egy részénél éreztem ilyesmit, a szabadban készült felvételek esetében már elhittem, hogy film, nem pedig valami filmbe oltott "színházi elõadáshoz" hasonlatos alkotás. A belsõ felvételek számomra néha valamiféle "ridegséget", "színpadiasságot" sugalltak, mintha valamilyen "holt" környezetben játszódna a történet. Jobb esetben a díszlet is "együtt él" a szereplõkkel, itt helyenként nem éreztem ezt. Nehéz ezt elmagyarázni.
9/10
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 30. - 20:17:43 9/10 Előzmény temps
Pardon, a kettõvel ezelõtti hozzászólás neked szól...
9/10
offtopic
Vinogradov 2009 aug. 30. - 20:16:37 9/10 Előzmény feketevipera
"nem igazán sikerül mindig élõvé varázsolni a történetet"

Az volna a kérdésem, hogy milyen elvárásokat tápláltál a filmmel kapcsolatban, ha ezt a kijelentést tetted?
9/10
Vinogradov 2009 aug. 30. - 20:14:52 9/10 Előzmény Vinogradov
"A film a magyar dokumentarista-játékfilmesek (Vitézy, Dárday) némileg hasonló témájú filmjeivel mutat rokonságot, csak messze nem éri el azok színvonalát."

Ha a film valóban a "Budapesti Iskola" dokumentarista célkitûzéseinek próbálna megfelelni, magam is szívesen rábólintanék arra, hogy nem éri el ezek színvonalát.

Ám ez csupán egy egyszerû tévéjáték, annak pedig rendkívül kiválló - még a szocializmus alatt született, jól sikerült tévéjátékok sorában is kiemelkedõ helyet érdemel.

Kitûnõ párbeszédek, elsõrangú társadalomábrázolás és utánozhatatlan hangulat...

Ja, és kivételes színészek..."Figyelemre méltó viszont a film Dolly Roll-betétdala, amely tudtommal az együttes egyetlen albumán se szerepel."

Hát, akik kedvelik a szóban forgó hölgy munkásságát, azoknak minden bizonnyal. :)

Maradjunk abban, hogy nem véletlenül nem emeltem ki az õ szereplését...
Lyanos 2009 aug. 29. - 15:57:22
A tartalomismertetõ kissé félrevezetõ: "A töretlen fejlõdést azonban alapjaiban veszélyezteti egy szélhámos páros feltûnése, akik furfangban még Bodony vitéz kitalálóin is túltesznek." Igazából a film fõ konfliktusa nem ez, szóval, tisztelt port.hu, itt volna mit javítani.
A sztori maga zseniális, tkp. ma is érvényes, a tanácselnök=>polgármester, Elvtársak!=>Uraim! helyettesítésekkel: sokminden hazugság, de sokminden le van zsírozva; a vezetõk csak kommunikálják a döntéseket, de gyávák elmondani, hogy õk hozták; a településfejlesztési stratégia állandóan változik. Egyszóval egy olyan kis jó kelet-közép-európai fíling.
feketevipera 2009 aug. 27. - 20:07:43
Az ötlet jó volt, csak szerintem a megvalósítás volt egy kicsit gyengus. Én legalábbis nagyon éreztem rajta azt, ami sajnos jó néhányszor megfigyelhetõ a tévéjátékainknál: nem igazán sikerül mindig élõvé varázsolni a történetet. Viszont nagyon-nagyon jó érzés volt újra látni a nagyjainkat, akiket az utánunk jövõ nemzedék talán már nem is fog ismerni. A film egyébként hihetetlenül merész, nyílt és éles kritikája a szocialista rendszerben tapasztalható visszaéléseknek, de bármelyik korszakra lehetne vonatkoztatni, ezért a mondanivalója idõtálló.
temps 2009 aug. 27. - 15:03:20
A film a magyar dokumentarista-játékfilmesek (Vitézy, Dárday) némileg hasonló témájú filmjeivel mutat rokonságot, csak messze nem éri el azok színvonalát.

Figyelemre méltó viszont a film Dolly Roll-betétdala, amely tudtommal az együttes egyetlen albumán se szerepel.
9/10
Vinogradov 2009 aug. 27. - 09:22:36 9/10
Tényleg?

Nem volnék meglepve... - több ilyen magyar film is készült az idõszakban, nem ez volna az elsõ.

Mindenesetre a film akkor is, hogy úgy fogalmazzak: nagyon ott van a szeren... :)
Heathcliff 2009 aug. 27. - 00:52:41
Ennek szerintem volt szovjet eredetije.
9/10
Vinogradov 2009 aug. 27. - 00:12:24 9/10
Páratlan magyar szatíra Várkonyi Gábor (A feladat), a rendkívüli jelentõsségû magyar televíziós személyiség rendezésében!

Elsõrangú színészek, elképesztõ mondatok és helyzetek és minden, amit helyezkedésrõl, uram-bátyám viszonyrendszerrõl, államszocialista költségvetésrõl és (amit még a "Hajrá, Gyula Vitéz!" után errõl el lehet mondani) a széles szocialista tömegek magyar história iránti rajongásáról el lehetett mondani a hetvenes évek végén...

Ma már Bodony vitézbõl nem csinálnának sztárt, az tuti... :)

9.25/10
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu