A törvény és Jake Wade

Bakancslistához adom
The Law and Jake Wade
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai western, 84 perc, 1958

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Jake Wade, a jó útra tért törvényenkívüli régi adósságát törleszti, amikor segít Clint Hollisternek megszökni a börtönből. Miután elválnak egymástól, Jake visszatér a városba, ahol ő a békebíró, és ahol menyasszonya várja. Hollister azonban a nyomára akad, és egy régi bankrablásukban szerzett zsákmány után érdeklődik. Hollister és társai magukkal hurcolják Wade-et és menyasszonyát a hegyekbe, hogy megtalálják a szellemvárost, ahol a zsákmány el van rejtve.

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
peterapo 2011 aug. 13. - 00:38:38 9/10 Előzmény feketevipera
Más érdekessége is van a filmnek: a hollywoodi zeneszerzõ sztrájk idején forgatták !
Idézet egy filmes portálról:
"A sztrájk elsõ áldozata John Sturges A törvény és Jake Wade (The Law and Jake Wade, 1958) címû filmje lett, melynek aláfestésén a sztrájk beálltakor már javában dolgozott Bronislau Kaper lengyel származású komponista. Az MGM sajtósai rögtön pozitív hírként közölték, hogy Sturges westernje az elsõ olyan jelentõs stúdiófilm, melyet „korábbi nagysikerû westernek zenéi kísérnek”. Bár a mindig optimista sajtóoszály próbálta nagy mûvészi teljesítményként kezelni a kényszermegoldást, valójában egy olyan gyakorlatot próbáltak „feldíszíteni”, amelyért „békeidõben” komoly szankciókat kaphatott volna a stúdió."
Az "erõs közepes" szerintem túl szigorú osztályzat, tipikus, sallang mentes "Sturges-western", annak minden dramaturgiai- és forma-jegyével. (8 és 9 között vacillálok...)
A jellegzetes arcú Henry Silva pedig már átesett a "tûzkeresztségen", ez negyedik, vagy ötödik filmje...(a tévé sorozatokat nem számolva! )
Ford Mustang 2011 aug. 12. - 16:31:03
Jó kis western ez, csak túl rövid. A western úgy jó, ha jó hosszú, ld. Dollár-trilógia pl.
feketevipera 2010 dec. 20. - 18:58:36
Amondó vagyok, Sturgestõl láttunk már jobbat is, és a westernek között is akad fordulatosabb, mint ez a film. A sztori eléggé lassacskán csordogál, fõleg kb. az elsõ egy óra. Gondolom, inkább a motivációra és a lélektani elemekre akarták helyezni a hangsúlyt, de azért bevetettek mindenfélét (jó útra tért bûnözõ, szerelem, indiánok), így egy kicsit elegyes produkció jött létre. Widmark jól hozta a gonoszt, de még talán tudta volna fokozni. Érdekességként megemlíthetõ, hogy ebben a filmben látható a jellegzetes arcú Henry Silva egyik elsõ alakítása. Jómagam erõs közepesre értékelném ezt a westernt, annyira azért nem tetszett, hogy többször is újranézzem.