A túlélő

Bakancslistához adom
Lone Survivor
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai háborús filmdráma, 121 perc, 2013

Értékelés:

347 szavazatból
Szerinted?

2005. június 28-án az amerikai haditengerészet megindította a Vörös Szárnyak Hadműveletet. Az akció célja az volt, hogy felkutassák és likvidálják az afganisztáni hegységek között rejtőző tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. A bevetés azonban nem várt szörnyű fordulatot vett. A négyfős, SEAL-kommandós osztag csakhamar harapófogóban találta magát, körbevéve egy egész sereg tálib fegyveressel, reménytelenül elvágva a segítségtől. Az akció súlyos kudarccal végződött, a négyesből egyedül Marcus Luttrel maradt életben.
Bemutató dátuma: 2014. február 6. Forgalmazó: Cinetel Kft.

Stáblista:

Szereplők

Danny Dietz
Matt Axelson
Marcus Luttrell
Erik S. Kristensen
Mike Murphy
Shane Patton
Peter Musselman

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb hangkeverés jelölés
  • Oscar-díj

    2014
    Legjobb hangvágás jelölés

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Dörflinger 2022 okt. 16. - 22:00:56 7/10
A történet olyan, amilyen, mivel megtörtént. De azt már előttem is leírták, hogy

Elég nagy ökörség volt csak úgy elengedni a kecskepásztorokat. Valahogy biztosan meg tudták volna oldani, hogy lassítsák a lejutásukat a hegyről, mivel ez lett a vesztük. Összekötözni őket, cipőt elvenni tőlük, stb... Az is remek volt, mikor a mentőhelikopter odaért hozzájuk, és vissza kellett fordulnia a bázisra, mert kevés volt az üzemanyag a gépben. Akkor miért nem ment tankolni előbb, vetődött fel bennem a kérdés!?

Összességében nézhető film a hossza ellenére is, és vannak benne látványos, jól kivitelezett jelenetek. A szokásos kamerarángatás csodák csodájára elmarad, ami kész felüdülés volt. Az operatőri munka zseniális, a nehéz terep ellenére. A történet valós, de kicsit gyengének éreztem. 7/10
10/10
Tibor72 2022 jún. 15. - 00:36:11 10/10
Jó film! Képtelenségnek tűnik a szori, mert az élet írta. Végig izgalmas, leköt, megrág, kiköp. Megéri a max pontszámot.
9/10
Vannabee 2022 márc. 05. - 17:43:36 9/10

Sokáig vonakodtam megnézni, a túlságosan is reálisan ábrázolt harci jelenetek, sérülések miatt, és tényleg nagyon kemény volt a látvány, de egy kiváló filmet raktak össze. Kár, hogy valós történet,

talán tényleg megúszhatták volna, ha okosabb döntéseket hoznak, viszont a végén meg pont a helyi lakosok egy másik, "normálisabb" csoportja segítettek a túlélésben. Ettől érdekes az egész, hogy nem mindenki ellenség, akit annak gondolsz, még ugyanabban a faluban sem


9/10
Vannabee 2022 márc. 05. - 17:31:11 9/10
Sokáig vonakodtam megnézni, a túlságosan is reálisan ábrázolt harci jelenetek, sérülések miatt, és tényleg nagyon kemény volt a látvány, de egy kiváló filmet raktak össze. Kár, hogy valós történet,
[spoilertalán tényleg megúszhatták volna, ha okosabb döntéseket hoznak, viszont a végén meg pont a helyi lakosok egy másik, "normálisabb" csoportja segítettek a túlélésben. Ettől érdekes az egész, hogy nem mindenki ellenség, akit annak gondolsz, még ugyanabban a faluban sem [/spoiler]

10/10
csomolungma 2020 jún. 15. - 16:22:30 10/10
Imadom! Rengetegszer lattam! es a vege is meghato, sirtam!!!
7/10
Owl 2020 ápr. 13. - 15:54:47 7/10
Szeretnék segíteni! Ha legközelebb a 3 foglyos kérdés felmerülne. Alsógatyára vetkőztet. Gyors-kötözővel középre a fiatalt, jobbra az öreget, balra a gyereket hozzákötni. Irány vissza a bázisra. Ha út közben kiabálna, akkor lelő. Majd sötétedéskor ezekről cipőt leszed és pá! Ennyi lett volna a megoldás és jól látszik a valós események alapján, hogy gondolkozni képtelen, parancsra ugráló majmokat eredményez a kiképzés. A célszemély be lett azonosítva, rádiózni nem tudtak, tehát semmi értelme nem volt a hegyoldalban korzózásnak. Akciófilmnek jó, de egy nagy égés ha ez a valóság.
Gabrella 2020 márc. 30. - 14:27:09
A mai világban is háború zajlik. Remélem hogy tulelem ezt a háborút.
nezo11 2019 nov. 14. - 20:33:13 Előzmény Vídiafej
komolyan!? 1etértek!
ezt a filmet MIÉRT csinálták +?
hogy elhitessék micsoda full idióták az amcsi katonák, semmi protokol, kiképzés, stratágia, stb.
borzalmas
Pedronello 2019 jan. 04. - 01:45:47
A film nem rossz, sőt durván életszerűek a harci jelenetek és a szenvedések. A színészek jól hozzák a formájukat. Ha a fiúk nem hoztak volna egy végzetesen rossz, dilettáns döntést, akkor csak egy 20 perces kisfilm lett volna belőle. Oda mennek likvidálnak és hazamennek.....
Nyilván baromság volt, hogy morális kérdést csinálnak egy tálib-gyanús kecskepásztor kivégzéséből, amikor pont azért mentek oda, hogy odapörköljenek a táliboknak. A sztori fő üzenete inkább az, hogy Afganisztánban is élnek normális jóérzésű emberek, akiknek tele van a tökük a tálibokkal és küzdenének is ellenük, ezért igen nagyot kockáztatnak.
8/10
Vídiafej 2019 jan. 03. - 21:19:04 8/10
ritka egy dilettáns kommandós osztag, tényleg vicc kategória
a film egész jó, csak rossz nézni ennyi ütődött balfaszt
spoilerS
1.hagyják elmenni a kecskepásztorokat -ha megkötözik őket nyernek egy napot
2.bevárják a tálibokat egy kupacon(!) egy dimbes-dombos viszonylag zárt terepen- hazai pálya
3. majd miután szanaszét lövik őket, jön egy még rosszabb terep, egy szakadék
Ennél még az is eredményesebb lett volna, ha lemennek a faluba és lerohanják a tálibokat.
nyerő kezdeményező helyzet,nyílt terep, pár objektummal, ez egy kommandós feladat, nem pedig bujkálni az erdőben..
beszartak aztán elrohantak..és még filmet is készítettek róla..megérdemelték a sorsuk
sexykex 2018 nov. 19. - 10:00:09
A filmből kiderül: a hegyek, mákültetvények és gépfegyverek földjén Afganisztánban sem szereti mindenki a Tálibokat. Valódi hősköltemény ez a mű. Egy emberbarát – ámde katonailag indokolhatatlan – döntést követően Ramboék az utolsó töltényig küzdenek. És láss csodát happy endes a megtörtént esemény nyomán született mese, ami nekem nem igazán jött be.
1/10
Dani... 2018 aug. 02. - 02:37:56 1/10
Sajnos megnéztem. Minősíthetetlen.
Ez egy propaganda film. Hősöknek próbálja beállítani az amerikaiakat, ami számomra gusztustalan.
Odapofátlankodnak más országába és gyilkolnak, nem tudok velük együtt érezni.
Megérdemlik a sorsukat. Mi nem akarjuk hogy iszlamisták gyilkoljanak európába, de 10-15 éve a nyugati világ meg oda ment mészárolni?!
Hát rohadtul nincs ez így rendben. Egyiknek se kellett volna megtörténnie.
Inkább bújjon el az összes közel-keleten gyilkolt nyugati katona a p*csába.
Ez nem hősiesség, hanem szégyen...
6/10
StevenPort 2018 jún. 03. - 15:01:54 6/10
Oscar-díj (2014) - Legjobb hangvágás jelölés
Oscar-díj (2014) - Legjobb hangkeverés jelölés

Erre meg a magyar hangtechnikusok elszarták egy totális budi hangzásra!
6/10
sorozatneked.hu 2018 máj. 01. - 16:54:11 6/10 Előzmény beo71
6/10

Lassan indul be a film sajnos, talán meg lehetett volna vágni 90 percesre is két óra helyett. Láttam már jobb vagy izgalmasabb katonás filmet is, de egyszer meg lehet nézni ezt is. Leginkább az utolsó képsorok ütöttek, amikor bemutatták az igazi katonákat.
4/10
Xxy92 2017 aug. 20. - 13:44:55 4/10
Miért spoilerezik le a filmet???!
compactegon 2016 okt. 30. - 18:27:03 Előzmény stenimore
a tények? amerika mindig is hóditó volt, és az is marad. legyen az ok akár olaj, akár fegyverek, drogok. lásd épp a Vietnámi háború, ahol a fejesek az amerikai katonák koporsóiban hozta be tonnaszám a heroint, amit õk fõzettek Vietnam-ban, majd amerikában piacra dobták (nézz utána, true). a DEA mostani vezetõje a saját kis szájával vallotta be. fostalicska egy ország, na nem mintha keletebbre jobb lenne a helyzet.
10/10
Gialloblu Christian 2016 okt. 27. - 21:15:17 10/10
Kisfiú miatt 10!!!! Õ az igazi hõs!!!
stenimore 2016 okt. 20. - 02:29:52 Előzmény barna pólós
Szerinted ,mert neked atények smafu, hiszen te eleve barna inges vagy
barna pólós 2016 okt. 15. - 14:57:21
De, pontosan azt írtad, hogy Amerika minden háborúban a jó oldalon állt, míg a valóság az, hogy szinte mindig a lehetõ legrosszabb oldalon állt, és ezt egy olyan mondja, aki kedveli Amerikát. Lásd Irak vagy Vietnám, ahol több millió civilt öltek meg. Ez nem mérhetõ azzal, hogy sikerült megölniük Szaddamot... Tele van valótlansággal a válaszod több millió elgázosított kurdtól kezdve a hadsereget feloszlató Károlyi elbagatellizálásán és a polgárháborún át Vietnámig.
stenimore 2016 okt. 14. - 23:08:26 Előzmény barna pólós
Hol írtam azt,hogy Amerika mindig jó oldalon állt? Speciel amiket felhoztál példának abban az esetekben viszont igen ott állt : Te nyilván bánkódtál az afganisztáni háború során hogy leszámoltak a retrográd idióta tálib terroristákkal pl,mert én örültem neki .annak szintén hogy a népirtó elmebeteg Saddamot is kinyírták,aki a kurdokat milliószámra õlte gázzal pl.Az iraki nép egyenlõre még nem tudta kihasználni a lehetõséget ,amit kapott ,de Mgayarország talán ki tudta? Napjainkban egy bolsi rendszer alakulgat ill már meg is van demokrácia helyett,de ezért pl nem Amerika a felelõs hanem, a sok hülye magyar agymosott .Az meg szintén morbid hogy apolgárhaáború ami nagyban arról szólt hogy eltörlik e a rabszolgaságot,nem volt jó végkimenetelõ .ezt mégy az Elfújta a szél c. giccsen könnyezõk sem mernék állítani.Hitler nem akart háborút? Ja csak a végsõkig feszítette ahúrt amit le kellett volna nyelni a szövetségeseknek ,mi?Amíg aztán szép sorban egyésével kinyírja õket ,ahogy akorábbi baráttal a Szu val is tenni akarta.Ennyire nem lehet valaki tudatlan és naív .szumma szummárum szomorú hogxy akik nem élték át a tényeket azokat be lehet szopatni újra és újra a szélsõjobbos dumákkal ,miközben minden nemzeti tragédiánk oka pont a jobboldali kormányok felelõssége.Ez tény hiába Károlyiznak pl egyesek az már veszett fejsze nyele volt, mint ahogy késõbb Horthy is bekapta Hitler mézesmadzagját miközben egy okos államférfi tudhatta volna hogy a németek nem nyerhetnek ekkora ellenpotenciállal szemben soha és ezáltal újra megszívjuk.
Nem Vietnamból terjedt volna el egyébként a kommunizmus hanem a Szu ból.És biza a világ egyhatodán el is terjedt méghozzá Amerika és a Nyugat keserves ellenállása ellenére is .mi lett volna ha Amerika bárgyún enged ,nem fegyverkezik lenyeli símán Vietnamot harc nélkül? Rossz belegondolni.
Szóval gondolkodást ajánlom meg hogy hallgatni kéne a bölcsebbekre.
Összes hozzászólás