A vadászat

Bakancslistához adom
Jagten / The hunt
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán filmdráma, 115 perc, 2012

Értékelés:

501 szavazatból
Szerinted?

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt.
Bemutató dátuma: 2013. február 21. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Sindelar márc. 14. 04:22:53 Előzmény spidermeeen001
"Nézd csak meg azok filmipari termékeit ahol régóta királyság van és mindig kiemelten kezelték a gondolkodókat, nézd meg a szocialista blokkot ahol az emberi szellem teljes elnyomás alatt volt."

Európában azokban az országokban, ahol a királyokat a többi országgal ellentétben nem kergették el, legfeljebb bohócnak tartották meg őket. Semmi beleszólásuk nincs a politikába, a közéletbe, csak a bulvárhírekben van jelentőségük. Semmi köze nincs ennek a gondolkodókhoz.

A szocialista blokkozás azért is ellentmondásos fikatúra a részedről, mert pont egy olyan országról beszélünk e film kapcsán, ahol szocialisták kormányoznak - és igen gyakran kormányoznak -, nagy sikerrel, hatalmas, társadalmi szintű jóléttel, erős közszolgáltatásokkal.

Mi pedig pontosan abban a korszakban csináltuk a legjobb filmjeinket. A magyarok nagyon is csináltak remek filmeket, főleg abban a korszakban, az általad pocskondiázott szocialista korszakban. Én főleg a kamarafilmjeinket szeretem, a kevés szereplős, kevés helyszínes filmjeinket, amelyek a szereplők lelkivilágának legrejtettebb zugaiba nyújtanak betekintést, és abszolút időtlenek, egyetemes érvényűek.

Ennyit erről.

A film kiválóan mutatta be, hogy sajnos nagyon sok ember kapva kap az alkalmon, ha valaki más van kipécézve. Mert ha más van kipécézve, akkor nem ő lesz legalul. Addig sem őt ócsárolják, hanem azt a másikat. És még bele is állnak a vadászatba, mert addig sem őket érik az atrocitások. Még örülnek is neki, hogy nem ők kerültek ilyen helyzetbe, hanem más.

Bemutatta azt is, mi történik, ha az emberi kapcsolatok törékenyek, és semmilyen mélységük nincs. Pillanatok alatt kihátrálnak az ember mögül. Ilyen felszínes emberi kapcsolatok esetén - amikor a "barát" nem barát, csak dűlöngélő kocsmacimbora - sokakat nem is érdekli, hogy az illető bűnös-e vagy sem, csak az, hogy az emberi kapcsolat az illetővel hogyan hatna az ő közösségben betöltött pozícióira. Nem akarnak a leprásként kezelttel közösséget vállalni, nehogy őket is egy kalap alá vegyék vele. Ezért nem érdekli őket, hogy az illető bűnös-e vagy sem, csak az, hogy hogy érintené őket a vele vállalt közösség. Ha úgy érzik, hátrányosan, akkor gyorsan kihátrálnak mögüle, nehogy még őket is kiközösítsék vele együtt.

A végét én sziruposnak és valószínűtlennek éreztem - bár így is sokatmondó volt, bemutatva az elképesztő képmutatást, ami most az ellenkező irányban zajlik le, úgy téve, mintha mi sem történt volna és nem hurcolták volna meg a szerencsétlent -, sokkal megrendítőbb lett volna látni az eredeti csapásirány egy lehetséges végkifejletét.
3/10
deadscott jan. 07. 20:22:46 3/10
Borzasztó vontatott, a hazug kispicsa a szinkronja idegesítő, de legalább Mikkelsen jól játszik.
Kritikán felüli 2023 szept. 13. - 20:56:40
Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja: https://youtu.be/cj8NBuEb-8M
10/10
Tibor72 2023 jún. 29. - 01:37:20 10/10 Előzmény osbehemot
Mondasz ítéletet úgy, hogy nem is tudsz semmit se róla. Ez nagyon jellemző a buta emberekre.
10/10
Tibor72 2023 jún. 29. - 01:32:16 10/10
A film sztorija csak erősíti Mikkelsen színészi képességeit. A filmet valóságos sztorik ilhlették, nagyon erős, és kényes téma, remek sztori vezetéssel tálalva. Mads Mikkelsen talán legjobb alakítása. Ő és a film is érdemelt volna rangos nemzetközi elismerést.
7/10
sexykex 2023 jún. 03. - 11:05:30 7/10
A határtalan ostobaság mindig felbosszant. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a gyanú és a pletyka komoly dolog, azt nem szabad félvállról venni. A filmbeli megközelítés nem tetszett, ezáltal a film sem, de sajnos túl sok igazság van benne.

Pár gondolat a látottakkal kapcsolatban: Gyerekek között nem szabad gyerekesen viselkedni – még otthon se nagyon – mert oda lesz a tekintélyünk. Nagyra nőtt játszótársnak tekintenek, ezért nem hallgatnak ránk. Egy óvodai alkalmazottnak különösen ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön intim kapcsolatba a gyerekekkel bármennyire szereti őket, mert az félreérthető. Végül, de nem utolsó sorban. Ha durva dolgokkal gyanúsítanak, mindig lesz aki elhiszi, bármit dönt a bíróság vagy a rendőrség. Ezért ha tudunk, saját nyugalmunk érdekében tűnjünk el az ismerősök elől.

10/10
dandelion83 2022 nov. 22. - 11:02:39 10/10
Nem emlékszem, mikor volt rám film ilyen nagy hatással. Olyan emberi volt, olyan nagyon hiteles, olyan szívbemarkoló, néhány jelenetnél csak zokogni tudtam. Mads Mikkelsen szenzációs színész, tökéletes volt a szerepre. A film nagyon kényes témát boncolgat a másik oldalról, és teszi mindezt olyan érzékenységgel, és olyan önfegyelemmel, amire eddig nem láttam példát a vásznon. Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, mert szavakkal nem is lehet jellemezni.
10/10
Webtaq 2022 nov. 14. - 14:59:13 10/10
Ez egy ritka jó film! Klasszikus lett a megjelenésének pillanatában.
osbehemot 2022 nov. 13. - 19:06:55 Előzmény Sz. Péter
Így szokott lenni, kivéve régi filmeknél, mert azok közül már elfelejtődtek a jellegtelen selejtek.
Sz. Péter 2022 nov. 13. - 19:05:02 Előzmény osbehemot
Logikus!
osbehemot 2022 nov. 13. - 18:41:11
Nagyon sokan áradoznak róla, hogy milyen jó film, úgyhogy biztosan nagyon szar.
10/10
anything 2022 máj. 19. - 17:48:07 10/10
A film kizárólag történeti megítéléséhez tennék hozzá egy parányit. A rendezőhöz egy napon bekopogtatott a szomszédjában élő gyermekpszichológus, és megkérdezte tőle, hogy ő készítette-e a The Celebration (magyarul Születésnap) c. filmet. Azt mondta igen. Akkor meg kell csinálnia egy másik filmet is! - közölte a pszichológus és átnyújtotta neki néhány ügy leírását. Winterberg csak évekkel később olvasta el az anyagot, de azonnal rendkívül erősnek és fontosnak ítélte, így tulajdonképpen a Születésnap bizonyos szempontú antitézisét hozta létre. (Érdemes megnéznetek azt is!) A film kulcsjelenete, amikor a Klara az óvoda vezetőjének és a pszichológusnak a csapdájába kerül. Egy bólintással indul el a megállíthatatlan lavina. És mielőtt azt gondolná az ember, hogy ilyen nincs, kiderül a rendező és a főszereplő elmeséléséből, hogy a jelenet tartalma egy finomított változata annak, amit a valódi interjú jegyzőkönyve tartalmazott. A film 2012-ben készült, a ME TOO 2017 végén indult, tehát nincs közük egymáshoz, de nyilvánvaló, hogy már korábban is felmerült az a kérdés, hogy az egyébként teljesen jogosan óriási felháborodást és dühöt kiváltó zaklatási ügyek zsigeri, vagy nem alapos kezelése ártatlan emberek meghurcolását is eredményezheti. A filmben említett történetek a nemlétező alagsorban zajlott eseményekről szintén nem kitalációk, hanem egy valós ügy részletei, ahol 18 kamasz állította pontosan ugyanazt a hazugságot.
Koncz Mária 2022 febr. 14. - 11:24:46 Előzmény Film_Mániás
Én nem láttam a filmet, de valaki előtted azt írta, hogy nincs happy end!
7/10
Film_Mániás 2022 febr. 14. - 01:08:41 7/10
A film alaptörténete remek, ténylegesen egy erős műről van szó.

[spoiler]

Összességében mégsem tudok hét pontnál többet adni a filmre. Ennek több oka is van, hol volt ebben a történetben egy füstölgő ballonkabátos magánkopó, aki beviszi az őrsre a gyanúsítottat kihallgatni? Ez konkrétan kimaradt a filmből. A végén pedig ugyancsak nem tetszik, az a nagy happyend. Pár emberrel kezet sem kellett volna fognia. Egyébként a film hajaz egy régebbi műre, amely nekem sokkal jobban tetszett. Az arc nélküli ember, melyben Mel Gibson alakította a főszerepet, szerintem jobban eltalált film.
8/10
itsme1 2022 febr. 13. - 11:30:38 8/10
Kiváló történet, végig feszültségben tart. Tökéletes jellemábrázolás, remek karakterek (még az egyarcú Mikkelsen is). Hanem a vége... Mintha egy tökéletes drámához hozzácsaptak volna Hollywoodban egy befejező jelenetet, hogy az amerikai piaci igényeket is kielégítse.
shagi92 2022 febr. 13. - 00:53:13 Előzmény ludmilla
Ez azért hülyeség, mert magától nem találta volna ki ezt a baromságot. Az egész azzal kezdődött, hogy a bátyjának a hülye haverja odadugta az orra alá a tabletet, amiben ott volt egy pornós kép, és mondta is a lépcsőn felfelé, hogy hogy mered felfelé a kis pöcs. Ezután jött a szájrapuszi, és az elbeszélgetés Lucas-szal, ami miatt haragudni kezdett rá. Amikor beszélt az óvodavezetővel a kislány, akkor meg előadta, hogy utálja, és visszaidézte a bátyja haverjának a mondatait. Onnantól pedig a pszichológus, Grethe, és az anyja is a szájába adta, hogy mit kell mondani. A kislány abszolút nem hibás a történetben. Akit itt a leginkább agyon kellett volna verni, az a kölyök (Thorsten haverja), Grethe, és az anyja.
Nyilván még lehetne ide sorolni a pszichológust, Jonast (a nagy melák, aki kapott egy pofont Markustól), meg a boltosokat (mondjuk a hentest azt kiváltképp).
10/10
moklys1 2022 jan. 30. - 16:35:49 10/10
Nagyon jó volt! 10/10
10/10
Tibor72 2022 jan. 30. - 04:21:55 10/10
Mads Mikkelsen legjobb alakítása. A film és Ő is Oscart érdemelt volna.
10/10
anything 2021 nov. 29. - 02:03:05 10/10
Annak idején láttam, emlékeztem, hogy jól felkavart. Most újranéztük a családdal. Olyan mélységekbe visz, hogy sokáig ott marad az ember. A figurák, a képek, a jellemábrázolások, a szituációk szenzációsak! És ami még óriási értéke, hogy nincs túlbeszélve, szétmagyarázva minden. Nagy film.
7/10
pihes 2021 ápr. 26. - 10:20:21 7/10
Első a gyerek minden szülőnek általában. Aztán vigyázni érdemes mindkettő fantáziavilágával.
Egész jó film volt!

7/10
Összes hozzászólás