A vadászat

Bakancslistához adom
Jagten / The hunt
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán filmdráma, 115 perc, 2012

Értékelés:

496 szavazatból
Szerinted?

A nemrég elvált Lucas egy vidám baráti társaság megbecsült tagja, gondoskodó apa, megbízható munkatárs. Egy óvodában dolgozik asszisztensként, szereti a munkáját, és a gyerekek, kollégák is kedvelik őt. Egyik kolléganőjével randizni kezd, és úgy tűnik, magánélete is mederbe kerül. A harmonikus hétköznapok azonban egy pillanat alatt omlanak össze egy apró füllentés hatására: az egyik kislány, legjobb barátja gyermeke az óvodában azt mondja, hogy Lucas tett vele valamit. A gyermeki hazugság visszafordíthatatlan károkat okozva szabadul el, a magára maradó, védtelen Lucas pedig értetlenül áll az események előtt.
Bemutató dátuma: 2013. február 21. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
dandelion83 nov. 22. 11:02:39 10/10
Nem emlékszem, mikor volt rám film ilyen nagy hatással. Olyan emberi volt, olyan nagyon hiteles, olyan szívbemarkoló, néhány jelenetnél csak zokogni tudtam. Mads Mikkelsen szenzációs színész, tökéletes volt a szerepre. A film nagyon kényes témát boncolgat a másik oldalról, és teszi mindezt olyan érzékenységgel, és olyan önfegyelemmel, amire eddig nem láttam példát a vásznon. Ezt a filmet mindenkinek látnia kell, mert szavakkal nem is lehet jellemezni.
10/10
Webtaq nov. 14. 14:59:13 10/10
Ez egy ritka jó film! Klasszikus lett a megjelenésének pillanatában.
osbehemot nov. 13. 19:06:55 Előzmény Sz. Péter
Így szokott lenni, kivéve régi filmeknél, mert azok közül már elfelejtődtek a jellegtelen selejtek.
Sz. Péter nov. 13. 19:05:02 Előzmény osbehemot
Logikus!
osbehemot nov. 13. 18:41:11
Nagyon sokan áradoznak róla, hogy milyen jó film, úgyhogy biztosan nagyon szar.
10/10
anything máj. 19. 17:48:07 10/10
A film kizárólag történeti megítéléséhez tennék hozzá egy parányit. A rendezőhöz egy napon bekopogtatott a szomszédjában élő gyermekpszichológus, és megkérdezte tőle, hogy ő készítette-e a The Celebration (magyarul Születésnap) c. filmet. Azt mondta igen. Akkor meg kell csinálnia egy másik filmet is! - közölte a pszichológus és átnyújtotta neki néhány ügy leírását. Winterberg csak évekkel később olvasta el az anyagot, de azonnal rendkívül erősnek és fontosnak ítélte, így tulajdonképpen a Születésnap bizonyos szempontú antitézisét hozta létre. (Érdemes megnéznetek azt is!) A film kulcsjelenete, amikor a Klara az óvoda vezetőjének és a pszichológusnak a csapdájába kerül. Egy bólintással indul el a megállíthatatlan lavina. És mielőtt azt gondolná az ember, hogy ilyen nincs, kiderül a rendező és a főszereplő elmeséléséből, hogy a jelenet tartalma egy finomított változata annak, amit a valódi interjú jegyzőkönyve tartalmazott. A film 2012-ben készült, a ME TOO 2017 végén indult, tehát nincs közük egymáshoz, de nyilvánvaló, hogy már korábban is felmerült az a kérdés, hogy az egyébként teljesen jogosan óriási felháborodást és dühöt kiváltó zaklatási ügyek zsigeri, vagy nem alapos kezelése ártatlan emberek meghurcolását is eredményezheti. A filmben említett történetek a nemlétező alagsorban zajlott eseményekről szintén nem kitalációk, hanem egy valós ügy részletei, ahol 18 kamasz állította pontosan ugyanazt a hazugságot.
Koncz Mária febr. 14. 11:24:46 Előzmény Film_Mániás
Én nem láttam a filmet, de valaki előtted azt írta, hogy nincs happy end!
10/10
FilmExpert febr. 14. 08:42:57 10/10 Előzmény Film_Mániás
Nincs a végén happyend, csak mondom.
7/10
Film_Mániás febr. 14. 01:08:41 7/10
A film alaptörténete remek, ténylegesen egy erős műről van szó.

[spoiler]

Összességében mégsem tudok hét pontnál többet adni a filmre. Ennek több oka is van, hol volt ebben a történetben egy füstölgő ballonkabátos magánkopó, aki beviszi az őrsre a gyanúsítottat kihallgatni? Ez konkrétan kimaradt a filmből. A végén pedig ugyancsak nem tetszik, az a nagy happyend. Pár emberrel kezet sem kellett volna fognia. Egyébként a film hajaz egy régebbi műre, amely nekem sokkal jobban tetszett. Az arc nélküli ember, melyben Mel Gibson alakította a főszerepet, szerintem jobban eltalált film.
10/10
FilmExpert febr. 13. 14:13:41 10/10 Előzmény itsme1
Ha Hollywoodban készült volna, akkor pont nem így fejeződött volna be.
Egyarcú Mikkelsen................LOL, ez új, még nekem is. Kezdesz lesüllyedni sexykex színvonalára, nem kéne.
8/10
itsme1 febr. 13. 11:30:38 8/10
Kiváló történet, végig feszültségben tart. Tökéletes jellemábrázolás, remek karakterek (még az egyarcú Mikkelsen is). Hanem a vége... Mintha egy tökéletes drámához hozzácsaptak volna Hollywoodban egy befejező jelenetet, hogy az amerikai piaci igényeket is kielégítse.
shagi92 febr. 13. 00:53:13 Előzmény ludmilla
Ez azért hülyeség, mert magától nem találta volna ki ezt a baromságot. Az egész azzal kezdődött, hogy a bátyjának a hülye haverja odadugta az orra alá a tabletet, amiben ott volt egy pornós kép, és mondta is a lépcsőn felfelé, hogy hogy mered felfelé a kis pöcs. Ezután jött a szájrapuszi, és az elbeszélgetés Lucas-szal, ami miatt haragudni kezdett rá. Amikor beszélt az óvodavezetővel a kislány, akkor meg előadta, hogy utálja, és visszaidézte a bátyja haverjának a mondatait. Onnantól pedig a pszichológus, Grethe, és az anyja is a szájába adta, hogy mit kell mondani. A kislány abszolút nem hibás a történetben. Akit itt a leginkább agyon kellett volna verni, az a kölyök (Thorsten haverja), Grethe, és az anyja.
Nyilván még lehetne ide sorolni a pszichológust, Jonast (a nagy melák, aki kapott egy pofont Markustól), meg a boltosokat (mondjuk a hentest azt kiváltképp).
10/10
moklys1 jan. 30. 16:35:49 10/10
Nagyon jó volt! 10/10
10/10
Tibor72 jan. 30. 04:21:55 10/10
Mads Mikkelsen legjobb alakítása. A film és Ő is Oscart érdemelt volna.
10/10
anything 2021 nov. 29. - 02:03:05 10/10
Annak idején láttam, emlékeztem, hogy jól felkavart. Most újranéztük a családdal. Olyan mélységekbe visz, hogy sokáig ott marad az ember. A figurák, a képek, a jellemábrázolások, a szituációk szenzációsak! És ami még óriási értéke, hogy nincs túlbeszélve, szétmagyarázva minden. Nagy film.
7/10
pihes 2021 ápr. 26. - 10:20:21 7/10
Első a gyerek minden szülőnek általában. Aztán vigyázni érdemes mindkettő fantáziavilágával.
Egész jó film volt!

7/10
10/10
zazee 2021 jan. 21. - 18:06:41 10/10 Előzmény Frank28064212
Ez a film tökéletes példa arra, hogy pillanatok alatt elfordulhatnak az embertől a hozzá közelállók, ha igazán nincs mély szeretet és bizalom.
Amúgy az utolsó jelenet a koronája az egész filmnek!!
9/10
Frank28064212 2021 jan. 21. - 17:42:37 9/10 Előzmény zazee
Ezekben a dán filmekben a lélekábrázolás fog meg a legjobban, pl. A bűnös c. filmben is ez fogott meg, és sok hollywoodi filmmel ellentétben sokkal életszerűbb reakciókat ábrázolnak, sokat veszített volna az értékéből ennél a filmnél is ha Lucas valami Martin Lutherking szintű szöveget tartott volna. Ugyanis egy ilyen kétségbeesett helyzetben azt hiszem sokunk akadt volna ki inkább, és vágtuk volna hozzá a rólunk sugdolózó emberhez az imakönyvet, ahogyan Lucas is tette. Ezért értem meg, hogy a lányt is inkább kivágta a házból, amikor a legkisebb kétely is felmerült ártatlanságát illetően.
10/10
zazee 2021 jan. 21. - 17:30:54 10/10 Előzmény Frank28064212
Igen, remek, kivételesen erős film!! A dánok nagyon tudnak valamit a mozikészítésről!!
9/10
Frank28064212 2021 jan. 21. - 03:17:22 9/10
!!!SPOILER!!!
Ez a film annyira mély gondolatokat váltott ki belőlem, hogy életemben először nem csak elolvasom mások véleményét, de a sajátom is megosztom.
Ahogyan én láttam a filmet: egy kis falu tőzsgyökeres lakója a főhős, Lucas, mint a végén kiderül édesapja is a falu lakosa volt, felteszem Lucas születése óta itt él. Egy megbecsült tagja a társadalomnak, hisz csupaszív ember, aki korábban gimnáziumi tanár volt, jelenleg óvodapedagógus, sok barátja van, szeretik a kollégák, a gyerekek, mindenki. A kislány "normálisan" viselkedik, ki ne hallott volna már olyat, hogy egy kislány "szerelmes" lesz a jóképű, kedves óvóbácsiba, tanárbácsiba, pláne, hogy a szülők nem törődnek vele annyit, amennyit kéne, simán elkóborolhat a boltig, Lucashoz, észre se veszik veszekedés közben, hogy ő kinn áll a ház előtt. Lucas elutasítja, nem fogadja el az ajándékát, amit becsempészett a kabátjába, nem örül a szájrapuszinak, fel se fogja miért rossz amit csinál. A nagyfiúk pornót mutatnak neki, életében talán először lát álló farkat. Elmondja az óvónőnek, hogy utálja Lucast, nyilván az nem tetszik neki, hogy Lucas elutasította, hazudik, hisz nem gondolja, hogy milyen következményei lehetnek ennek. A szememben két "főgonosza" van a sztorinak: az anyuka és az idős óvónő, hogy miért azt kifejtem. Az óvónő maradéktalanul elhiszi a sztorit, amit a kislány mond, ezzel nem is feltétlen lenne baj. Az viszont, hogy gondolkodás nélkül megbélyegzi Lucast, elterjeszti, hogy pedofil, sőt, előadja a szülőknek, hogy több mindenkit molesztált. Felteszem ő maga rágta a gyermekek szájába az egybehangzó pincés történetet. A kislány a bonyodalom elején megvallja, hogy buta volt, hazudott, az anyja viszont meggyőzi, hogy nem, megtörtént amit kitalált, csak fél, a kislány pedig jó hogy elhiszi amit az anyja mond, hisz egy gyermek mindent elhisz a szülőnek-gondoljunk itt arra, hogy 6-7-8 éves kounking maradéktalanul hiszünk abban, hogy egy piros ruhás bácsi hoz nekünk csokikat ha jók vagyunk-, majd meggyőzi a férjét, aki kételkedik abban, hogy legjobb barátja pedofil, arról, hogy igenis az. Mindaddig ül, és hajlandó meghallgatni barátját, míg a nő közbe nem szól, utána ellenséges lesz. A falu lakosai persze hisznek a pletykáknak, elhiszik a pincés sztorit, hiába derül ki hogy valósággal lehetetlen amit állítanak a gyerekek, megbélyegzi a közösség Lucast. Holott milyen emberekről beszélünk? Ott van pl az óriás, aki képes lenne szarrá verni egy fiatal, dühös srácot egy kurva pofon miatt. Ott van a hentes aki megveri az eladókkal Lucast, majd egy lefejelés után zokogva fekszik a földön. Tehát az én szememben egy buta közösségről beszélünk, élükön két manipulatív nővel, az áldozat pedig az egyik egyetlen pozitívnak mondható karakter, aki mint a srác keresztapja mondja mindig túlvállalja magát, szereti a gyerekeket, fáradhatatlanul végzi munkáját, ami, valljuk be egy gimnáziumi tanári állás után elég visszaesés, sőt a felesége is szóvá teszi, hogy nem a legmegfelelőbb számára. Ami nekem érthetetlen, hogy Lucas hogyan képes mindaz után, hogy megverték, kitaszították, sőt, undorító, kegyetlen módon megfojtották kutyáját, a szemébe mosolyogni ezeknek az embereknek. Kicsit a végét túl átsiklottnak érzem, hogy hogyan történt ez az odavissza látszólagos megbocsátás, a közösségbe visszakerülés, mi az oka, hogy van, aki megbocsátott, van aki pedig-itt a lány bátyjára gondolva- ugyanolyan haraggal néz rá-egyébként én azt gondolom pont az a srác lőtt rá. Nem örültem volna, ha itt nagy beszéd lett volna kiállva a közösség elé, hogy ő bizony ártatlan, csupán arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan lett a szenteste még több gyerek molesztálásával megvádolt férfiból október 16-ra a közösség újbóli tagja. A film viszont jól mutatja be nagyon az igazságtalanságot, a manipuláció erejét, ami ha buta emberek kezébe kerül veszélyesebb, mint bármi.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu