A vámpír árnyéka

Bakancslistához adom
Shadow of the Vampire
angol-amerikai horror, 91 perc, 2000

Értékelés:

41 szavazatból
Szerinted?

A vámpír árnyéka egy gondolatkísérlet. Az opus Murnau Nosferatujának (1922) forgatásáról szól, annak a filmnek az elkészültéről mesél, melyet neves rendezője minden idők leghitelesebb mozijaként kívánt leforgatni. Murnau céljának elérése érdekében munkája főszereplőjéül egy valóságos vámpírt szerződtet Max Schreck személyében. A rendező mindent megbocsát színészének, Schreck valamennyi szeszélyét elnézően kezeli és ez szép lassan oda vezet, hogy a színészek gárdája, valamint a stáb erősen megfogyatkozik. Murnaunak szembe kell néznie a problémával: ha be akarja fejezni filmjét, igyekeznie kell, mielőtt ő is Schreck áldozatául esik.

Stáblista:

Szereplők

Max Schreck
Albin Grau
Fritz Arno Wagner
Henrick Galeen
Gustav von Wangenheim
Greta Schroeder

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2001
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Willem Dafoe
 • Oscar-díj

  2001
  Legjobb smink és maszk jelölés: Ann Buchanan
 • Oscar-díj

  2001
  Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Willem Dafoe

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
xardarab 2014 ápr. 27. - 16:44:26 9/10
1×látni kell!

10-9
10/10
ginaszelena 2012 júl. 06. - 23:32:04 10/10
Ez a film inkább vígjáték, igazán jó fajta fekete humor. Jó hangulatú, azoknak is ajánlani lehet, akik nem bírják a horrorfilmeket, de nem is egy családifilm
HáziSárki 2012 júl. 06. - 09:33:51 Előzmény zombee
Nem volt szerencsém látni a filmet - eleddig -, de el nem tudom képzelni, hogy Willem Dafoe hiteltelen és igénytelen alakítást nyújtson. :) Bármiben láttam eddig, remek volt, zseniális. Épp az õ - és természetesen John Malkovich - személye az, ami felkeltette az érdeklõdésemet, és ha módomban áll, meg is nézem a filmet.
zombee 2012 júl. 01. - 09:16:15 Előzmény Rahar
Felvilágosítalak, mert úgy néz ki, te csak megnézel valamit, de nem tudod mit.
A film tartalma ismert, az 1922-es Nosferatu címû film forgatásán játszódik. A vámpír árnyéka követi a Nosferatu cselekményeit, a Nosferatu története azonban szintén nem eredeti, Bram Stoker Dracula címû regényének filmadaptációja, jogi problémák miatt nem lehetett Dracula a címe. A vámpírt alakító fickó, bizonyos Willem Dafoe alakítása azért olyan teátrális, mivel 1922-ben hangosfilm híján mindent túljátszottak a színészek.
A filmbéli csavarok igazából nem is ennek a filmnek a csavarjai, mivel egy idõ után a Nosferatu és a film cselekménye összemosódik kissé, így azok valójában inkább az 1922-es Nosferatu csavarjai, amelyek bármelyik Dracula feldolgozásban is megtalálhatóak. A vámpír árnyékának nem is a történeti csavarok a lényege, hanem az egész alapötlet, az álmitológia, amit hozzákapcsol Murnau zseniális filmjéhez. A vámpírt alakító fickó, nevezett Willem Dafoe alakításáért Golden Globe és Oscar jelölésben részesült, csak abban az évben minden a Gladiátorról, a Traffic-ról, és az Erin Brockovich-ról szólt, már önmagában a jelölése is kész csoda.
9/10
RobeeX 2012 márc. 11. - 16:40:36 9/10
tényleg nagyon jó film volt.Willem Dafoe meg zseniális a szerepben.Felejthetetlen mimikával.
zetorka 2011 nov. 18. - 23:52:44
van egy tök jó hangulata, sajna nem láttam az eredeti filmet, de lehet bepótolom ha nem felejtem el
Ford Mustang 2011 nov. 18. - 18:26:18
Egész nézhetõ kis film ez, jó színészekkel.
1/10
Rahar 2011 okt. 03. - 11:41:28 1/10 Előzmény Newcastle United
Igaz, hogy egy régi hozzáírásra válaszolok, de attól még az írandóm jelentõsége nem csökken. Teljes mértékben egyetértek veled. Én nem láttam a film ihletését adó alkotást és semmilyen elõinformációval nem rendelkeztem a film megtekintésekor. Az alaptörténetben semmilyen érdekességet, egyediséget nem tudtam felfedezni, a cselekményvezetés kiszámítható, van benne három kisebb csavar, melyek igencsak gyengék, mindegyikre számítottam. A színészek közül a vámpírt alakító fickó személy jól játszotta a szerepét, ám a megszemélyesített karakter hiteltelen és igénytelen, azok a gagyi teátrális mozdulatok szánalmasak. Aki alapvetõen szereti a vámpíros filmeket az ne nézze meg, szerintem igen nagy valószínûséggel csalódni fog. Számomra ez egy ZS kategóriájú alkotás, melyet teljes mértékben felesleges volt leforgatni. Mielõtt valaki belém kötne, hogy nem tudom értékelni a mûvészfilmeket és csak igénytelen akciófilmeket tudok befogadni, jelzem, hogy kedvenc filmjeim egyike például az Isten városa vagy az Elit halálosztók, melyek jelentõsebben igényesebb alkotások és nem tipikus akciófilmek.
9/10
Hungarorum 2010 jún. 09. - 00:04:08 9/10
Szerintem is marha jó film, de csak akkor ha látta valaki ELÕTTE a Nosferatu-t. Szerencsére gyönyörû, koporsó alakú DVD tokban egyben árulják a kettõt. Szerintem mindenképpen érdemes beruházni rá.
10/10
dellamorte 2010 ápr. 23. - 23:48:01 10/10
Csatlakozom az elõttem levõ 2 hozzászólóhoz, minden tekintetben. Szerintem is hatalmas film, hátborzongatóan kellemes atmoszférával!
9/10
Hungarorum 2009 ápr. 28. - 21:46:36 9/10
Szerintem is nagyon jó a film. Hozzávesszük, hogy E. Elias Merhige, egy második filmes noname alak rendezte, és mégis sikerült mindenféle háttér nélkül megnyernie a filmhez John Malkovich-cset és Willem Dafoe-ót. Na jó, azért el kell ismerni, hogy Nicolas Cage segítsége azért gondolom jól jött neki.
Két Oscar jelölést zsebelt be, teljesen megérdemelten.
A filmrõl magáról is nagyon jó a véleményem. A hangulata felejthetetlen. Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Coleman 2008 dec. 18. - 14:01:10
A két elõttem szóló, nem tudott mit kezdeni a filmmel, sajnálhatják, mert így kimaradtak valami nagyon jóból.
A vámpír árnyéka zseniális megidézése Murna klasszikusának, több fronton is. Elsõre tényleg úgy tûnik, hogy szimpla mementó és tisztelgés a forgatást vázolva, de aztán jön a meglepõ csavar: Max Schreck tényleg vámpír! Így kifordul a valóság; olvasva talán gyermetegnek tûnik ez a fordulat, de higgye el, aki olvassa, hogy a film bravúros. Dafoe élete alakítását nyújtja, de Malkovich is remek Murnau szerepében. Nagyon eredeti film, már csak az atmoszférája miatt is érdemes megnézni, kevés film tud ennyire jól lavírozni a valóban hátborzongató horror és az igényes humor között. A bejezést is tökéletesen oldották meg, még egy pluszt adva a filmnek!
Figyelemreméltó alkotás!
Newcastle United 2006 júl. 03. - 17:33:19
Megnyugtatlak, én sem találtam benne semmit, se horror, se mûvészfilm szemüveggel.
mzsx 2006 júl. 03. - 09:12:48
Ezt a filmet vajon mért forgatták le? Foglalkoztat az a kérdés, hogy van-e valaki, aki talál benne valamit is egyáltalán... Egyébként láttam a Murnau-filmet, még mai szemmel is színvonalasabb, bár annak is csak filmtörténeti értékei vannak - jobbára.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu