A vasprefektus

Bakancslistához adom
Il prefetto di ferro
olasz filmdráma, 110 perc, 1977

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Pasquale Squitieri keresve sem találhatott volna megfelelőbb színésznőt élettársánál, az apai ágon szicíliai származású Claudia Cardinalénál a női főszerepre: nagy hitelességgel alakítja az érzéki és érzelmes, de mégis tradicionális viselkedésű fiatal nőt, s így méltó partnere a maffia ellen harcoló rendőrprefektust megformáló Gemmának, az olasz film egyik korabeli sztárjának. Az 1925-ben Szicíliában játszódó izgalmas történet egy vaskezű prefektusról szól, aki megpróbálja helyreállítani az állam tekintélyét, és átállítani az egyszerű embereket a maffia oldaláról az állam oldalára.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
nagyanyacsakkkettõvan 2020 máj. 15. - 13:00:04 Előzmény bufo3
Bizony! Vannak pl. olyan degeneráltak, akiknek probléma az értő olvasás, helyette fújják a kötelező PC sablonszöveget.
bufo3 2020 máj. 15. - 12:50:19 Előzmény filoszemitabélus
Nácik, mint pozitív alakok? Sok még a degenerált úgy látom.
9/10
Ktesibios 2018 máj. 07. - 01:26:03 9/10
Jó kis film ez, az olasz filmgyártás legjobb évtizedeiből.
8/10
Cisco 2016 márc. 23. - 13:55:22 8/10
Ez is igaz, nincs ellenvetés. :)
filoszemitabélus 2016 márc. 23. - 09:36:28
Valóban nehéz a világot felosztani feketére és fehérre. A "gaz nácik" tevékenysége és háborúja segítette az indiaiak és az írek függetlenségi harcát, mert gyengítette a Brit Birodalmat. A magyaroknak meg visszaadta Észak Erdélyt, Felvidéket, és Dél-Vidék egy részét.
És, ha lehet választani, ezerszer inkább az olasz fasiszták, mint a maffia, vagy a Cosa Nostra.
8/10
Cisco 2016 márc. 22. - 23:03:33 8/10 Előzmény filoszemitabélus
Ez így igaz.
Lucky Luciano volt ebben a fõkolompos, lévén szicíliai születésûként megvoltak az ottani kapcsolatai. A közremûködésével mentesült is a 20-as évek szeszcsempészetében játszott szerepéért (meg ki tudja még mi minden másért?) ellene összegyûlt, bizonyított vádak alól - és persze a rengeteg kenõpénznek is köszönhetõen. Emellett visszatérve New Yorkba szinte érinthetetlenné vált a bûnüldözõ hatóságok számára annyira, hogy még a korábbi maffia családok közötti háborúkban való részvétele felett is kénytelenek voltak szemet hunyni. Lényegében kiváló szervezõi tehetségével kiemelkedõ szereplõje lett a háború idején az olasz fasiszták elõl tömegesen az USÁ-ba menekülõ bûnözõkkel kiegészítve a maffia amerikai változatának, a Cosa Nostra megerõsödésének.
Az olaszországi partraszállásban nyújtott segítségéért késõbb bõségesen megfizettek a hálás amerikaiak.
:)
filoszemitabélus 2016 márc. 22. - 14:33:39
Kiegészíteném még azzal, hogy a maffia segítette a partraszállást, ezért jutalmul sokáig békén hagyták õket. Ennek az engedékenységnek köszönhetõ, hogy olyan gigantikusra tudott nõni és ma már reménytelen ellene a küzdelem egy demokrácia keretei között.
8/10
Cisco 2016 márc. 22. - 03:05:57 8/10
Kiváló filmmel állítottak emléket a korabeli hõsnek, Cesare Morinak. Õ egyike volt annak a néhány fehér hollónak, akik valóban szembe mertek szállni a maffiával, ráadásul Szicília szívében. Sajnos a helyi politikai érdekek azt kívánták, hogy eltávolítsák posztjáról, pedig sohasem volt olyan közel a maffia teljes felszámolása, mint a fasizmus hatalomra jutása idején, Mussolini határozott fellépésének köszönhetõen. Sajnos a háború vége felé az amerikaiak megszállták Olaszországot, ami újra lélegzethez juttatta a maffiát, mely aztán gyorsan újra felvirágzott, és rombolta, rombolja a mai napig az olasz társadalmat.
eroberter 2009 máj. 16. - 20:13:52
Megvan valakinek ez a film az MTV-s szinkronnal? 1989-ben vetítették...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu