A visszatérő

Bakancslistához adom
The Revenant
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai kalandfilm, 151 perc, 2015

Értékelés:

639 szavazatból
Szerinted?

A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről.
Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) szándékosan tagadja meg a segítséget és magára hagyja őt a kietlen, dermesztő rengetegben. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy bosszút álljon.
Bemutató dátuma: 2016. január 14. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
blaze86 szept. 07. 23:54:18 3/10
( Gladiátor x Számkivetett x National Geographic )
+ kék filter
+ teljes kiszámíthatóság
+ Isten/sors tematika, hogy meglegyen a «művészet»
- 2,5 óra
= 3/10 és Leónak egy piros pont, de a csillaghoz két medve kell ám!
9/10
euTanázia júl. 29. 00:05:23 9/10
Végig lekötött, számomra ez egy kimondottan jó film, A. G. Inárritu rendezéseit ki nem hagynám.
tortura júl. 26. 16:01:21 Előzmény kispalissaci
Igen, megviseli az embert. De nemcsak minket nézőket, hanem a színészeket is. Hallottam vagy olvastam (már nem emlékszem), hogy maga LDC is nyilatkozta: annyira embertelen volt a forgatás, hogy már teljesen kikészült a végére. Mondjuk nem is csodálom, hóban- fagyban forgatni hetekig, talán hónapokig.... Szóval a színészek élete sem mindig irigylendő, hiába a sok pénz.
10/10
Bence450 jún. 17. 13:40:39 10/10
Nem értem miért fikázzák ennyien ezt a filmet.
A filmet megtörtént események ihlették.
Mivel abban az időben történt egy ilyen, hogy egy prémvadászt a halál széléig tépett szét egy medve, de sikerült vele végeznie. Aztán a társai otthagyták, de mégsem halt bele sérüléseibe. Végük egy gyorsan összetákolt tutajon csónakázott le egy közeli támaszpontig.
A szerelmi szálak és a bosszú a skalpolt fejű Fitzgerald felé valószínű fikció, de a medvés jelenet és a lényegében a "halálból való feltámadás" az tényleg megtörtént.
8/10
kispalissaci jún. 10. 12:30:19 8/10
Ez egy brutálisan szomorú és lehangoló mozi. Lelkileg igencsak megviseli az embert. Már akit... én csodálkoztam azokon, akik azt írták,hogy unták. Nekem az egésznek olyan hangulata és ritmusa volt , mintha nem is a múltban hanem a jövőben játszódna, amikor már az emberiség maradék része is tényleg csak egymást pusztítja. Atmoszféra teremtésnek Innáritu sosem volt híján és most is megvillogtatta a tehetségét- csakúgy mint a maga köré rendezett brutálisan jó csapat, elsőként az operatőr... és akkor még a zenéről és a hangeffektekről nem is beszéltünk. Egyedül Caprio tudott néha kizökkenteni, mert néha kifejezetten komikus volt számomra, ahogy játszott.... sajnálom, de most sem miatta hanem a rendező miatt néztem meg a filmet. Nem állítom hogy sohasem láttam Leotól meggyőző alakítást, de ez (sem) az ő szerepe volt, szerintem. Ami a cselekményt illeti, néha nekem is nehéz volt túllendülnom a csodával egyenlő túlélési helyzeteivel. Vártam valahogy belül, hogy hoz majd némi megnyugvást és feszültségoldást a film vége, de nekem nem hozott sajnos. Az én bajom és talán pont így volt jó. 7,5/10

Bullózus pemfigoid máj. 08. 20:39:25 Előzmény Orpheus100
Őszinte leszek, hogy a Véres Gyémántot nem láttam még, ahogy pl. a Revolutionary Road-ot és a J. Edgar-t sem. Talán idővel bepótolom.
Viszont volt még egy egészen szar filmje, a Body of Lies, amiben egész végig csak rohangál és telefonon ordítozik a folyton a kölkeit pesztráló Russel Crow-val. Simán elmehetett volna egy kis noname limonádénak, ha nem ilyen sztárokkal nyomják tele ezt a középszerű történetet, szóval nem lesz valóban mindenből arany, amire ráírja a nevét ez a pali, de hogy a legrosszabb filmje is értékesebb, mint Adam Sandler egész életműve, az hót zicher.
Nekem is nagy kedvencem, főleg a Catch me if you can és a New York bandái miatt.
Orpheus100 máj. 08. 20:30:01 Előzmény Bullózus pemfigoid
Igaz, igaz. Ezekről a filmekről megfeledkeztem. De te meg a Véres gyémántot hagytad ki a felsorolásból. :-))
DiCaprio a legszeretettebb színészem. Addig nem halhatok meg, amíg kezet nem rázhatok vele.
Bullózus pemfigoid máj. 08. 20:26:04 Előzmény Orpheus100
Ez is egy vélemény. Személy szerint messze nem ezt nevezném a legrosszabb filmjének.
Rómaó és júlia, a nagy Gatsby, Az aviátor is szerintem jelentősen alulmúlták.
De ismétlem, hogy ez már ízlés kérdése mind.
Másrészt ha igaz is a lenti pletyka, messze nem ő vagy a nézők tehetnek róla, hogy annyi filmjéért nem kapta meg a jogosan járó díjat.
Az Academy meg olyan majmok gyülekezete, akik politikai és faji alapon osztja a díjakat, így nemigen van szakmai jelentőségük már. Aki A víz érintésére képes szavazatot adni, annak a kezét letörném...
Orpheus100 máj. 08. 20:05:30 Előzmény Bullózus pemfigoid
A "rossz nyelvek" azt suttogják, hogy A visszatérő-ért akkor is megkapta volna az Oscart, ha el se megy a forgatásokra. Egyszerűen a világ közvéleménye egyre cikibbnek tartotta, hogy ez a színészfenomén még nem kapott Oscart. Szóval kapnia kellett. Bármi áron.
Amúgy Leonardo saját bevallása szerint A visszatérő a legrosszabb filmje. És ebben egyet kell értsünk vele.
antibond máj. 07. 14:31:09 Előzmény Bullózus pemfigoid
Nem tudom, vagyunk-e többen, de ketten már biztosan, akik egy teljesen gyenge filmnek tartjuk a "Szerelmes Shakespeare"-t.
A "Visszatérő"-csak ma fogom látni először, de abban is egyetértünk, hogy Leonak már legalább öt Oscart kellene reggelente szemlélnie a kandallója párkányán. (Az általad felsoroltakkal egyetértve még ki is tudnám egészíteni a sort egyéb, veretes darabokkal, de szegény DiCaprión ez nemigen segítene...)
olahmiki1959 márc. 27. 18:16:02 Előzmény Bullózus pemfigoid
Ott a pont!
Bullózus pemfigoid márc. 27. 18:13:18 Előzmény olahmiki1959
De a mondnaivalóm fő lényege az volt, hogy Hardy szerepe hálás volt. Ha Oscart akarsz nyerni, Hókuszpók szerepét akard, ne Törppapáét.
A rossz élmények erősebbek, jobban megfogják az embert, így a szerepen kívüli látványod katarzisa is a malmodra hajtja a vízet: Jé, hú de nagyon rossz embert is el tud játszani, ő jó...
Emlékezz Dicapriora a Djangoból... a nagy monológjára az asztalnál. Na az egy getzi volt, egy igazi, kegyetlen vadállat.
olahmiki1959 márc. 27. 18:10:39 Előzmény Bullózus pemfigoid
Jó dolgokat soroltál itt fel, köszi, és egyébként igazad van.
Bullózus pemfigoid márc. 27. 18:06:49 Előzmény olahmiki1959
"Többek között amiatt az elképesztően elhibázott koncepció miatt, hogy a nagyszámú, hosszú szövegeket tartalmazó párbeszédeket és monológokat - amikor az indiánok egymás között beszélgettek, vagy amikor a sebesült DiCaprióhoz suttogva beszél a fia - nem feliratozták!"

Hát várjál, ez a forgalmazó hibája. Én anno moziban is láttam és valóban igen fontos dolgok hangoznak el az indiánoktól. Az öreg például alányát keresi a fehéreken(azt, akit a fánál erőszakolnak a franciák).
Hogy a tévében hanyag módon ezt nem feliratozták, legyen az ő kritikájuk, ne pedig a filmé.

"A valóságban másnap reggel, amikor kimászik, a ruhái betonná fagyva várták volna, amiket órákig kellett volna a tűz fölé akasztva melegíteni,"

Éppenséggel pont, hogy nem. Amolyan Tarrbélai snitteken jelezte a rendező, hogy igen szépen kitavaszodott és olvadni kezdett a hó, szóval inkább csurom víz kellett volna, hogy legyen a ruhája.
Mindazonáltal ezen fölösleges fennakadni, ha már nem akadsz fenn azon, hogy egy medve áltl megtépett, lebénult férfi pusztán az akarat eredjével felgyúgyult annyiram hogy a fél világot gyalog bejárva bosszút tudjon állni.
Vagy akár azon, hogy mekkorát zuhant és karcolás nélkül megúszta.
Ez egy mese volt és a Shrek-et sem úgy néztük meg, hogy "Hé, há' ilyen zöld izék , meg beszélő szamarak nincsenek is!".

"Ha ez a film megtörtént események alapján íródott, akkor csak azt tudom mondani, hogy a forgatókönyvírók és a rendező jó alaposan kiszínezhették a sztorit, mert, hogy ez ÍGY nem történhetett meg, az biztos!"

Erről van itt szó. Ez egy hagyományos kocsmai farokméregetős történet, mint mondjuk Odüsszeuszé. Aha, mután megnyertem a háborút Trója ellen, Szkülla és Karübdisz közt átkígyóztam, mint Gyurcsány fénykorában és lám, végül itthon is vagyok. Na, nem kell lenyomozni mindent egyesével, talán itt-ott kiszíneztem, de a nagyja úgy volt, cserkész becsszóra! Ja, és az a szemölcs ott, nos csak más után ültem a wc-re...
Minden ilyen elmesélt sztorit 10-zel kell osztani.

Amúgy az egészet fel lehet úgy is fogni, hogy ez volt Dicaprio szenvedéstörténete az Oscar-ért.
Kerék alá tették, onnan is kivették... ha erre nem adnak neki, már csak egy fogyatékos rabszolga meleg szerelmi története maradt volna számára, amúgy semmi más.
Tényleg megérdemelte, ideje volt.
Ja, és szerintem inkébb a Viharszigetért , a Gilbert Grape-értvagy a Tégláért...esetleg a Django-ért... vagy az egyik leginkább alábecsült filmjéért, a New York bandái-ért.
Szóval van már vagy egy tucat oka annak, hogy meg kellett kapnia és nem ennek a filmnek a hibája, hogy az Akadémia baxott rendesen dolgozni minimum 11-szer.

Nálam is kihúzták párszor a gyufát, de az Oscar a 90-es évek végén ásta el magát leginkább, mikor Weinstein terror-marketingjének engedve odaadták a fos Szerelmes Shakespearnek a legjobb film díját, mikor abban az évben volt még a Ryan közlegény is. Döbbenet volt...
olahmiki1959 márc. 27. 17:46:45 Előzmény Bullózus pemfigoid
Elnézést, biztosan félreérthetően fogalmaztam.

Tom Hardy és DiCaprio színészi teljesítményeit nem ebben a filmeben akartam összehasonlítani, hanem úgy általában, az eddigi munkásságukat alapul véve.
DiCaprio - szerintem - abszolút megérdemelte volna az Oscart például az "Ez a fiúk sorsa", "A Wall Street farkasa", az "Egy kosaras naplója" című filmjeiért, és nem kapta meg.
Tom Hardy pedig a "Bronson" című filmjében nyújtott alakításáért - ami a közhiedelemmel szemben NEM Charles Bronson életéről szól - nem egy, hanem két Oscart érdemelt volna, elképesztő volt!
Az már az Oscar-díjat odaítélő bizottság felelőssége, hogy ki, mikor, és miért kapja meg a díjat.

Én akkor csalódtam a legnagyobbat ebben a kérdésben, amikor annak idején a "Hegedűs a háztetőn" című remekműben nyújtott csodálatos alakításáért Topol NEM kapta meg az Oscart!!!
Akkor azt mondtam, hogy köszönöm, nagyjából ennyi volt... Komolytalan az egész társaság...

Vissza a filmhez.
Tulajdonképpen elég nagy csalódás volt.
Többek között amiatt az elképesztően elhibázott koncepció miatt, hogy a nagyszámú, hosszú szövegeket tartalmazó párbeszédeket és monológokat - amikor az indiánok egymás között beszélgettek, vagy amikor a sebesült DiCaprióhoz suttogva beszél a fia - nem feliratozták!
Egy-két mondat még belefért volna, de a percekig tartó párbeszédeknél csak néztünk maguk elé, és próbáltuk kitalálni, hogy miről lehet szó.
Nem tudom, hogy ez a magyar szinkronkészítők hibája volt-e, de ha nem, és ez az eredeti változatban is így történt, akkor az amerikai nézők sem érthettek belőle egy szót sem.

Más, kicsit belemenve a részletekbe.
Amikor DiCaprio belemászik a frissen kibelezett lótetembe, és úgy vészeli át az irdatlan hideget - az alapötlet szellemes -, a levetett ruháit közben kint hagyja a hóban!
Aha! (Ahogy a rendező elképzelte...:)
A valóságban másnap reggel, amikor kimászik, a ruhái betonná fagyva várták volna, amiket órákig kellett volna a tűz fölé akasztva melegíteni, mire annyira kiengedtek volna, hogy fel lehessen venni azokat.
Nedves ruhát pedig felvenni abban az elképesztő hidegben, nagyjából 5 perc múlva tüdőgyulladás a vége.
Egyébként csodálatos gyógyulásoknak lehettünk tanúi...
SPOILER
Valakit majdhogynem széttép egy medve, az illető túléli, aztán különböző - fülébe suttogott - varázsigék és kenegetések hatására egyre jobban lesz, eleinte járni is alig tud, de a végén már úgy szalad, mintha semmi baja sem lenne, közben túlél egy hosszú fürdőzést a jeges folyóban, lesodródik vízeséseken, húszan lőnek rá puskákkal és nyilakkal, senki nem találja el, aztán lezuhan egy kb. 50 méteres szakadékba, egy fa tetejére, megússza, és nem sorolom tovább.
SPOILER VÉGE

Ha ez a film megtörtént események alapján íródott, akkor csak azt tudom mondani, hogy a forgatókönyvírók és a rendező jó alaposan kiszínezhették a sztorit, mert, hogy ez ÍGY nem történhetett meg, az biztos!

Az operatőri munka viszont csodálatos volt, azt mindenképpen el kell ismerni!

Bullózus pemfigoid márc. 25. 16:57:54
Nem értem, hogy miért mondjátok, hogy Hardy jobban játszott. A szerepe sokkal hálásabb: ő volt a genya. Nem mondom, hogy rossz lett volna, csak messze nem nőt Leo fölé. Leó habzó szája, a szenvedései, a somfordálásai mind nagyon hiteles volt.
Amúgy Domhnall Gleeson játéka is felemelő volt. Sőt, a kissrác is jó volt, aki a bűntudatával birkózott folyton.
Hardy és Dicaprio is megérdemelte volna az Oscart, de a rendező mindneképp.
A nyitójelenet a sok egysnittes csatával fenomenális volt. Kicsit visszaadta a Ryan közlegény brutális nyitását. Az ember ott érezte magát a forgatagban.
olahmiki1959 márc. 23. 18:11:01
Azt hiszem, egy nagyon súlyos kijelentést fogok tenni, persze, ez a saját, szubjektív véleményem.
Már nagyon régóta meggyőződésem, hogy Tom Hardy sokkal jobb színész, mint Leonardo DiCaprio.
Caprio is jó színész, természetesen, de Tom Hardy minden egyes alakítása lélegzetelállító, és már több filmjéért is Oscar-díjat érdemelt volna.
Az is igaz, amit már többen is leírtak előttem, hogy Caprio EZÉRT a filmjéért nem kellett volna, hogy megkapja az Oscart, előtte viszont volt már olyan alakítása, amiért bőven megérdemelte volna.
Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezúttal azért kapta meg a díjat, mert már régóta oda akarták neki adni.
sexykex 2018 szept. 19. - 07:07:01
Szomorú, de nekem ebből a történetből sem a hősiesség, az élni akarás, de még csak nem is a bosszú ereje maradt meg, hanem az ember brutális, kegyetlen, kapzsi természete, a mindent és mindenkit uralni vágyó énje. Az őslakosok irtották egymást, a telepesek irtották a gyarmatosító briteket, utána az őslakosokat. Nincs olyan földrész, ahol az emberek ne irtották volna egymást a történelem során és nincs olyan földrész, ahol ez ne folytatódna a továbbiakban. Amíg ember él bárhol a világegyetemben, létezni fog az embertelenség, a vérengzés, a kínzás, az erőszak összes fajtája és mindig lesznek visszatérők is.
7/10
King Diamond 2018 aug. 09. - 14:40:31 7/10
SPOILER IS LEHET BENNE!!!
Azt már az elején le kell szögezni, hogy ez egy nehezebben emészthető, komoly film. Én még nem láttam sok filmjét Inárritunak (mindössze a Bábelt, ami tetszett). Nem értem azokat sem, akik 1-esre értékelik és azt mondják, hogy ez egy nulla, mert baromira nem az; de azokat sem, akik "túlajnározzák", meg istenítik. Az, hogy igaz történeten alapul, mindenképp ad egy pluszt a filmnek, de ahogy olvastam, itt-ott átdolgozták az eredeti történéseket. Ennél a filmnél például kifejezetten jó lett volna megnézni a Blu-rayen szereplő extra kisfilmet, amiben gondolom bepillantást engednek a kulisszák és a forgatás mögé, mert állat lehetett. Olvastam jó néhány dolgot az IMDb-n (minden filmnél van egy olyan rész az adatlapján, hogy Did you know? és erről például elég sok mindent leírnak), mint hogy DiCaprio nyers bölénymájat evett a jelenetben annak ellenére, hogy vegetáriánus; vagy hogy egy mű állattetemben feküdt, stb. Mindezek ellenére elmondható, hogy kemény dolgokat élhetett át/meg DiCaprio e film forgatása alatt, ami mindenképp becsülendő. Az, hogy megérdemelte-e az Oscart, szerintem kevésbé fontos, de azt mindenképp ki kell emelni, hogy előtte volt már olyan jelölése, amiért már meg kellett volna kapnia (nem is egy). A rendezői és a fényképezésért járó Oscar-díjakat pedig abszolút megérdemelte, mert a fényképezés, tájak gyönyörűek. Lassú, nyomasztó légkörben halad a film cselekménye, ami sokaknál egy idő után unalomba fulladhat (mint ahogy látjuk is a hozzászólásoknál), ám nálam ez nem történt meg. Igaz, olykor már kezdett kicsit bóbiskolásra késztetni (a második felében). DiCaprio mellett a többi színész is jól játszik. A medvetámadás szerintem nagyon jól volt megcsinálva, nekem egyáltalán nem tűnt fel, hogy gagyi lett volna a medve ábrázolása. Igen, több helyen is erőszakosnak, keménynek mondható, de ez megint csak nem a negatívumok közé sorolható. A zene is tetszett és a magyar szinkron is ok volt.
Az, hogy ez mennyire moziban megnézendő film, hát, nem tudom. A gyönyörű tájak, helyszínek miatt igen, viszont a lassú mederben és komor légkörben játszódó cselekmény miatt már kevésbé. Én legalábbis nem bánom, hogy nem néztem meg anno moziban, hanem csak most láttam először (ja, és az Aljas nyolcast sem láttam még).
Egyszer mindenképp érdemes megnézni, mert olykor kellenek ilyen filmek is, de nem gondolnám, hogy az elkövetkezendő jó néhány évben újra elő fogom venni.
7/10
9/10
Pied1 2018 ápr. 01. - 09:38:55 9/10
Tetszetős film,bár tényleg nem ezért kellett volna Oscart kapnia,ugyan a színészi játéka nagyszerű,de nem csak Ő a főszereplő ebben a filmben,nem csak rá van kihegyezve a történet,Tom Hardyra is jutott szerep bőven.Mindent összevetve jó film volt! 9/10
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás