A vizsga

Bakancslistához adom
Examen
román filmdráma, 88 perc, 2003

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

A forradalom utáni Romániában fiatal filmfőiskolások játékfilmet forgatnak egy igazságtalanul börtönre ítélt emberről, akit a 70-es években, fiatalon ártatlanul bebörtönöztek. A film főhőse egy taxisofőr, akit a kommunista Romániában egyik napról a másikra letartóztatnak és szörnyűséges gyilkossággal vádolják. A hetvenes években több földarabolt holtestet talált a rendőrség, többek között egy fiatal 17 éves lányét. A rendőrség tehetetlen, nem találja a tettest, de Ceausescu Romániája kérlelhetetlen, s felülről azonnali eredményt várnak. Ezért koholt vádak alapján bekaszniznak egy ártatlan fiatal taxisofőrt. A börtönben sorozatos megaláztatások, kínzások érik mind őt, mind pedig családját, odakint. Szülei öngyilkosságot követnek el, mert azt hiszik fiúk volt a tettes. Néhány év után szabadon engedik, s ekkor próbálja sorra venni, mi is történt ezalatt az idő alatt. Kétségek, megválaszolatlan kérdések merülnek fel benne: vajon van-e joga bosszút állni? Miért pont Ő? Miért őt választották ki? Lelkiismerete nem hagyja nyugodni, s tudni akarja, kik voltak a hóhérai? Kik tették tönkre egész életét? Múltjának feltárása pedig már a mában zajlik, méghozzá a filmfőiskolások mozgó kamerája előtt, akik ugyan úgy faggatják és számon kérik rajta egész életét, mint az akkori secus rendszerben. S tulajdonképpen kinek is fontos ez? A mában? Kérdezik az unatkozó filmfőiskolások. Önmaguktól. Hiszen ez csak egy "Vizsga". Semmi több.

Stáblista:

Szereplők

Cristi Sandulescu
Nora Sandulescu
Doina Ruznici

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Adamik 2008 febr. 24. - 23:33:16 8/10 Előzmény alex4427
Sikerült megszereznem a filmet, most arra várok, hogy legyen vagy 2 szabad napom és meg tudjam nézni!
feketevipera 2008 febr. 15. - 20:48:39
Igen drámai film volt, bár néhol egy kicsit nehezen tudtam követni az eseményeket az idõsíkok váltogatása miatt. Ennek ellenére megérte megnéznem a filmet, mindenkinek csak ajánlani tudom. Most elképzelem azokat a kedves nézõket, akik mondjuk a Gyõzike-show helyett egy ilyen filmet kapnának ajándékba... Bár ez a kereskedelmi csatornákon 101%-ig kizárt. Külön gratula a Dunának, hogy fel mer vállalni ilyen filmeket is.
8/10
Adamik 2008 febr. 15. - 00:26:13 8/10
Sajnos nem láttam a filmet. Ezekre a filmekre szerencse dolga a mai Magyar médiában rábukkanni. A "Cigányok ideje"-t például a még akkor a kábelen sugárzott EUROPA EUROPA címû csatornán láttam. A helyi szolgáltató nálunk még a Filmmúzeumot is levette a listáról. Most van helyette AXN..... szégyen.
simplysteve 2008 febr. 14. - 18:25:19 Előzmény Adamik
Egyetértek. A román filmesek legalább próbálják feldolgozni a félmúltat, húzós dolgokat feszeget a film. Profi színészek, feszes forgatókönyv, kreatív kameramunka. Tetszett!
alex4427 2008 febr. 14. - 16:34:22 Előzmény Adamik
Egy újabb érdekes, értékes román film!
(A 4 hónap, 3 hét, 2 nap c. filmet láttad? Hihetetlenül egyszerû és mégis óriási film!)
8/10
Adamik 2008 febr. 13. - 01:27:41 8/10
A filmrõl az jutott az eszembe, hogy szinte csak a Dunán lehet ilyen kaliberû filmeket látni. Ami ezután külön bosszant, hogy egyetlen forgalmazó sem árul, kelet-európai, (kimondani is szörnyû) orosz filmeket! Pedig most úgy tûnik jobb mozit csinálnak mint mi. Összehasonlítva Koltai gagyi újraforgatásait a "Fivér 1-2" vagy a "Kis kakukk" esetleg "Az Orosz vadászat különös sajátosságai"-val. Ezek mögé felzárkóznak a Románok is? Ez a második jó film amit láttam tõlük. A Duna TV nem forgalmazza ezeket a filmeket? Minden hulladék Jenki f.st forgalmaz valaki pont ezeket nem!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu