A vörös ló

Bakancslistához adom
Crveniot konj
16 éven aluliak számára nem ajánlott macedón filmdráma, 114 perc, 1981

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Boris Tushev macedón özvegyembernek három lánya van. Mivel harcolt a Görög Demokratikus Hadseregben, száműzik a Szovjetunióba, számos görög és macedón társával együtt. Itt megismerkedik Olgával, aki valamelyest enyhít fájdalmán. Barátja, Vany nem ilyen szerencsés. Boris egyetlen vágya mégis az, hogy egyszer viszontláthassa szülőföldjét és lányait. Amikor végre hazatérhet, faluja már Görögország területén van. A falu határában vásárol egy gyönyörű vörös lovat, és azon lovagol be, de rá kell döbbennie, hogy távolléte alatt minden megváltozott.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kyrillos 2009 jún. 17. - 14:52:22
Ahogy írtam is nekem nagyon tetszik a film, fõleg érzelmi okokból. Azonban azt gondolom a görögöket egy kicsit talán negatívabban ábrázolják a macedon szemszögnek megfelelõen de ez rendben is van végeredményben egy macedon film esetében. Görög-magyarként hál istennek egyik hazámban sem kellett azt meg tapasztalnom amit írtál, de ez nem azt jelenti, hogy ez ne így lenne általában. Azt gondolom ez leginkább történelmi okokra vezethetõ vissza és nem tudom változni fog e valaha. Az azonban biztató, hogy pl. Prespa önkormányzatának honlapján a települések nevei macedonul is ki vannak írva és Szaloniki-be a macedon nyelvet lehet használni kórházakban közintézményekben. Az is érdekes hogy a görög befeketetõk élenjárnak a FYROM területén.
10/10
mandl 2009 jún. 17. - 13:42:08 10/10 Előzmény Kyrillos
Az elejét nem láttam, írtam is, de a többiben szerintem nincsenek negatívan feltüntetve a görögök, korrekt volt az ábrázolás.Nem vagyok sem görög, sem macedón.A görögök a polgárháború után pénzbüntetés terhe mellett megtiltották a macedón falvak lakóinak, hogy az anyanyelvükön beszéljenek.Az arománokat (vlachos, pl.Elena Ceausescu)sem csípik különösebben Görögországban.A görögöket Macedónia-Fyrom-Skopje miatt megértem nemzetileg és terület(védelm)ileg, de magyarként, Európa legnagyobb kisebbségével rendelkezõ ország lakosaként megértem más országok kisebbségeit is.Az is igaz, hogy a görög Európa leginkább bevándorlóellenes-más nemzetekkel nem toleráns nemzete (felmérés), és ez tényleg így is van,a turisták más tészta.A magyarok másodikak a görögök mögött ilyen téren Európában,a hivatkozott felmérés szerint.Az objektivitás végett.
Kyrillos 2009 jún. 17. - 10:26:03
Szerintem nagyon jó film, még most is a hatása alatt vagyok... Persze ennek személyes okai vannak apukám hasonló körülmények közt került 12 éves gyerekként Magyarországra a két nagynéném pedig szintén Üzbegisztánba. Ugyanezt az önmarcangolást láttam szegény apukámon haláláig, de sajnos ö csak akkor került vissza aszülei mellé mert utolsó kívánsága az volt hogy odatemessük el....
Mindegy nagy grat a film készítõknek mégha kicsit elfogultak is (görögök abszolult negatívan vannak feltüntetve). Nem tud valaki segíteni hol lehetne beszerezni dvd-n vagy letölteni?
Köszi!
10/10
mandl 2009 jún. 17. - 08:13:48 10/10
Jó film,nem láttam az elejétõl sajnos.Jellemzõ,hogy késõ éjszakára teszik, nehogy már valaki megnézze!Érdekes a filmkészítés idõpontja abból a szempontból,hogy a görög állam a nyolcvanas évek végén engedélyezte a Kelet-Európában szétszóródott ( lásd pl. Beloiannisz) kommunistáknak és utódaiknak a repatriálást.
feketevipera 2009 márc. 21. - 18:38:32
Végül is nem volt rossz film, igazi kuriózum. Egyrészt egy ember, másrészt egy közösség megpróbáltatásait ábrázolja. Az üzbegisztáni "számûzetésben" eltöltött idõszak bizonyos szempontból a legboldogabb Borisz életében, más szempontból viszont rosszat hoz neki. Itt ki kell ábrándulnia "az eszmébõl" és "a pártból", a hazatérés vágyánál semmi sem erõsebb benne. Ezért megtagadja a (kommunista) múltját, és macedón létére görögnek vallja magát. De otthon sem olyan rózsás a helyzet, mint amire számított, és újabb csalódások érik. A vörös ló egy önmagát keresõ, de meg nem találó, örökös "hontalanságban" élõ ember drámája. És végül szeretném megdicsérni a feliratozókat, hogy jó nagy bötûkkel írtak, így legalább élvezhetõbbé tették a filmet.