A vörös nyakörv

Bakancslistához adom
Le collier rouge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia játékfilm, 83 perc, 2018

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

1919 forró nyarán egy francia kisváros börtönében fogva tartanak egy fiatal férfit, akit nem sokkal korábban még háborús hősként ünnepeltek. Kutyája az épület előtt ugat éjjel-nappal és várja a gazdája szabadulását. Egy fiatal, tanult nő a földeken dolgozva várja vissza szerelmét. Egy arisztokrata származású bíró, akinek szigorú értékrendjét megingatta a háború, pályájának utolsó ügyét felgöngyölíteni érkezik a városba. Három különböző karakter és a dráma középpontjában egy kutya. Jean-Christophe Rufin 2014-ben megjelent, hasonló című regényének filmváltozata.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs okt. 05. 14:10:31 Előzmény bazár
Köszi, bár nem szoktam mindenféle kötekedést kommentálni. Mindazonáltal jó 45 év (KN) elegendő ahhoz, hogy valaki megtanulja a magyar nyelvet. Közös "barátunk" indirekt módon teszi ezt, nem a szakkönyveket bújja, inkább a helyreigazító hozzászólásokból okul, ha egyáltalán. Nem merném állítani, hogy ez a leghatékonyabb módszer, de mindenki úgy reklámozza magát, ahogy jónak látja.
KeNorbi okt. 01. 13:29:19
Naszóval, háziboszorkány, hát voltaképpen a "jojj" kifejezést szimpla indulatszónak szántam, mint tudhatod, mivel én ha egyszerre lepődök meg, és ezzel egyidőben elfog az émelygés, ugyanakkor röhöghetnékem is támad, nameg a sírógörcs is kezd rámjönni, plusz eszembe jut, hogy ennem is illenék lassacskán valamit, meg felrémlik, még mindig ráérek az aktuális tevékenységemmel, pluszhát bla-bla , , , akkor >ezt< szoktam mondogatni.
offtopic
háziboszorkány szept. 30. 14:15:22 Előzmény KeNorbi
Most mondd meg, milyen emberek vannak! Képesek sírni egy filmen.
De szerintem nem vagyok egyedül. Bár ritkán teszek ilyet, de néha sírok, igen. Még szerencse, hogy vannak ilyen emberek, különben kiveszne az érzelem ebből a világból.
Hát elérzékenyültem na....a filmrendező bocsássa meg nekem.
Látom, neked meg egyik legfontosabb dolgod az volt tegnap este, hogy beszólj két embernek :)...semmi baj, letudva ez is.
De igaza van a bazár nicknevű hozzászólónak, lehet, hogy jobb lenne, ha a filmről mondanád el a saját véleményed, nem rólunk.
Az első szavad nem világos, jojj.....az mi akart lenni? Jaj? (azt egy j-vel kell írni és a-val) vagy Jöjj? annak meg semmi értelme.
10/10
offtopic
bazár szept. 30. 08:56:48 10/10 Előzmény KeNorbi
A magyar nyelv értelmező szótára szerint:
"MEGISMERKEDIK [g-i] tárgyatlan ige, 1. Megismerkedik vkivel: ...
2. (kissé választékos) Megismerkedik vmivel: vmely dologról, rendsz. saját átélése, tapasztalata alapján, közelebbi ismeretet szerez; fokozatosan megismer. 
Megismerkedik a jóléttel, a nehézségekkel, a nyomorúsággal. Talán helyén lesz, ha mind a darab szerkezetével, mind előadási módjával egy kissé bővebben megismerkedünk. (Péterfy Jenő)
Ezzel a fogalommal itt ismerkedtem meg, hogy nincs pénz. (Móricz Zsigmond)"

Talán mégis jobb lenne, ha megismerkednél a nyelvileg kötekedő hozzászólásaid szaktudományos hátterével, mielőtt idétlenkezel mások teljesen rendben lévő megfogalmazásán. Az ilyen vakvágányaid elkerülésére az is megoldás lehet, ha csak a filmekről írod le a saját véleményedet. ;-)
KeNorbi szept. 29. 21:19:45 Előzmény fourdogs
Hát . . . fourdogs, há´ hogyúgymondjam, láttam má´ néhány idétlen megfogalmazást életemben, de ez a tied, miszerint "megismerkedsz" a filmmel, ez rendesen nemsemmi! :-) (Gondolom, az alkotásnak is megvan a véleménye rólad.)
KeNorbi szept. 29. 21:13:19 Előzmény háziboszorkány
Jojj, te szegény háziboszi! Majdnem sírtál? Egy filmen?? (Mondjuk egy régebbi alkotás engem is meglehetősen megviselt . . .)
offtopic
John Falcon szept. 29. 17:48:46 Előzmény Nótárius
Sajnos én csak ma fogom megnézni a Duna tv jóvoltából, és a bejegyzésedet elovasva még nagyobb érdeklődéssel várom, mint eddig. Kifejezetten kutyabolondnak tartzom magam, ezért is tetszett a kommented.
offtopic
fourdogs jan. 24. 00:24:09 Előzmény Nótárius
Ezen a téren (már az ebek viselkedését illetően) a magyar etológusok élen járnak Csányi óta, őt követte Topál, és most már felnőtt egy újabb nem kevésbé sikeres nemzedék.
Az a több mint félszáz kutyaév, amit magam mögött tudok (ebek száma × az együtt töltött évek - és ebben nincsenek benne az ideiglenesen befogadott négylábúak) sok mindenre megtanított, leginkább arra, hogy megpróbáljak a kutyák fejével gondolkodni. A kutyák szőrös gyerekek (majd' 15 éve hívom így), akik megtanulják a csibészséget az embertől - már amelyik van olyan intelligens. Volt olyan ebünk, aki évekig figyelt minket, talán azt gondolta, hogy előbb-utóbb hasonlatossá fog válni hozzánk (nem tudta, hogy nálunk ebnek lenni a legjobb), ő képes volt bosszantani a másik ebet (többnyire 3-5 a sztenderd létszám), és amikor csúfolni kezdtem, egyszerűen nekemugrott. Viszont sohasem sértődött meg. Évekig próbálta fegyelmezni az utcán az ittas kétlábúakat és a "kisebbségeket" - ez korrelál azzal, amit leírt a szelektálásról (előítélet?).
offtopic
fourdogs jan. 23. 23:42:01 Előzmény Magdi
Most bajban vagyok, mert gyöngélkedik a beltéri vevőm. Egyes felvételeket hibátlanul játszik le, másokat pedig néhány mp. vagy perc után megállít, és kezdhetem elölről. Vagy ha előrepörgetem, akkor némi késéssel, de megismétlődik a vázolt eset. Így némely filmtől meg kellett válnom még megismerkedésünk előtt, ezek között volt a témaadó is.
9/10
L. Judit jan. 18. 23:03:59 9/10
Nagyon jó emberi film, érdemes megnézni!
6/10
sexykex jan. 18. 11:24:40 6/10
Egy buta parasztnak is lehet okos véleménye a háborúról. A történet alapján teljesen egyértelmű, hogy a kutya érdemelte ki valójában a Becsületrendet. A film a romantikus szállal, a jó szándékú vizsgálóbíróval, a hűséges katona kutyával inkább mesés, mint reális.
háziboszorkány jan. 17. 19:42:42 Előzmény Magdi
Látod, erre nem is gondoltam, de valószínű, hogy ez történt. Nekem is tetszett, pedig nem nagyon szeretem a háborús filmeket, a szörnyű képek miatt, nagyon beleélem magam. Ezen majdnem sírtam. Érdemes megnézni.
Magdi jan. 16. 08:31:05 Előzmény fourdogs
Szerintem megmentette őket a kivégzéstől. Jó film volt, tetszett.
offtopic
fourdogs jan. 15. 13:07:33
Az ebeket érintő hozzászólásod miatt feltétlenül megnézem.
8/10
Nótárius 2020 márc. 29. - 12:09:13 8/10
Franciásan megnyerő hangulatú, életközeli természetességű, érzelmileg is fogva tartó, elgondolkodtatóan jó, reálisan háborús vonatkozású film; a karaktereikbe átlényegült kiváló színészekkel és vonzó szépségű képi világgal.

Semmit nem von le a film értékéből, de a saját nem kevés (kiképzett) kutyás tapasztalatom alapján egyértelmű számomra, hogy a filmbéli remek kutya nem elismerésre méltó volt, hanem (önhibáján kívül) a gazdáját is veszélybe sodróan rosszul reagáló, fegyelmezetlen.
Egyébként egy ennyire intelligens kutya a valóságban nem aszerint támad meg valakit, hogy ki jön szembe. Az embernél sokkal pontosabb jelzőrendszere van arra, hogy ki milyen szándékkal közeledik felé. □ Ha jólnevelt kutyaként, valamiért mégis indokolatlanul támadásba lendülne, a gazdája első szavára visszakozna. 

□ Offtopik
Épp most olvastam egy ehhez is kapcsolódóan érdekes etológiai értekezést (Clive D L Wynne, USA) a kutyák emberrel való társas reagálásairól. Eszerint korábban nemigen törödtek a kutyák viselkedésével; az ilyen vonatkozású figyelem szinte csak a harapás elkerülésére korlátozódott. A 20. század második felétől viszont ez gyökeresen megváltozott, tudományosan is fontossá és érdekessé vált a kutya megismerése. Tanulmányok láttak napvilágot a kutyák azon rendkívüli képességéről, hogy milyen jól tudják érzékelni: mire készülnek az emberek.
kkanai 2020 márc. 16. - 16:18:36
Tömör, drámai jelenetek, jó színészek. Érdemes megnézni.
9/10
nefefe 2020 márc. 15. - 07:11:00 9/10
Szerintem jobb film volt mint az 1917. Más téma, más helyszín, más megközelítés, sok elhallgatott igazság. És csak a végén derül ki, miről is szólt az egész. Jó film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu