Abszurd alak

Bakancslistához adom
Irrational Man
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 96 perc, 2015

Értékelés:

104 szavazatból
Szerinted?

Abe Lucas (Joaquin Phoenix) filozófiaprofesszor padlót fogott, semmi értelmét nem látja az életének. Úgy érzi, képtelen a boldogságra, bármibe kezd, minden ésszerűtlennek tűnik a számára, sem a tanításban, sem az írásban nem talál már örömet.
Amikor egy kisvárosi főiskolára megy tanítani, a megközelíthetetlen professzor két nő romantikus fantáziáját is beindítja, ám még ez sincs igazán hatással az apátiától, az unalomtól és a kilátástalanságtól szenvedő férfi életére. Rita Richards (Parker Posey), a magányos, boldogtalan házasságban élő professzornő azt reméli, Abe-bel való viszonya megváltást hoz számára. Úgy érzi, végre megtalálta azt a férfit, akivel elszökhet Európába, maga mögött hagyva egyhangú életét. Jill Pollard (Emma Stone), Abe legjobb tanítványa pedig hamarosan a férfi legközelibb barátjává válik, és ellenállhatatlan vonzalmat kezd érezni lehangolt tanára iránt. A gyönyörű, fiatal Jill szereti a barátját (Blackley), de Abe művészi beállítottsága, titokzatos múltja és egyre fokozódó letargiája egyre jobban elbűvöli őt. Ám amikor megpróbál közeledni tanárához, a férfi visszautasítja. Egy véletlen esemény azonban egy csapásra felforgatja Abe életét. Amikor Jill-lel fültanúi lesznek egy különös beszélgetésnek, a férfi olyan tettre szánja el magát, ami kirántja eddigi értelmetlennek tűnő, sivár létéből. Ismét képes élvezni az élet apró örömeit, újra írni kezd, és energiával telten még a romantika is magával ragadja. Abe váratlan döntése azonban olyan események sorozatát indítja be, amely Jill, Rita és a saját életét is örökre megváltoztatja.
Bemutató dátuma: 2015. szeptember 17. Forgalmazó: Freeman Film

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Kodaxin 2021 jún. 01. - 18:12:55
Attól tartok, hogy ezt a filmet szinte mindenki benézte. Mert bár sokan megnézték, de senki sem értette meg, hogy mitől volt abszurd alak a főszereplő.

Nos attól, hogy valójában a halálával megalkotta a tökéletes gyilkosságot!

Ez a film ugyanis azzal kezdődik, hogy befejeződik. Elvégre, gondolkodjunk el azon az abszurd szituáción, ami előállt. Ez pedig az, hogy van egy gyilkossággal gyanúsított ember, akinek ha nincs szerencséje (un. alibi) akkor el fogják ítélni. Paradox módon ugyanis a gyilkos személyének az ismeretében sem lehet őt felmenteni!

És hogy miért nem?

Azért, mert semmiféle tárgyi bizonyíték sincs, aminek az alapján a professzort el lehetne ítélni. Az egyetlen eset, aminek az alapján elítélhető lenne, az valóban az lett volna ha vallomást tesz. Amire ugye holtában meglehetősen csekély az esély. És ha jobban megfigyeljük a helyzetet, akkor az is láthatóvá válik, hogy valójában azok, akik ellene tanúskodhatnának, azok ezt nem tehetik meg!

Elsősorban ugye az idősebb nőnek semmiféle bizonyítéka nincs, az, hogy eltűntek a kulcsai, az csak egy dolog. A laboráns ugyan valóban látta a profot a laborban, csakhogy ezen kívül semmit sem látott, semmi terhelőt nem tud rá mondani. A liftgépházban semmit sem találhatnak, a parkban sem találtak, találhattak semmit sem. Ergo, ha előállna az ifjú miss... lotyó ezzel a történettel, akkor abból egy közepes védőügyvéd is azt szűrné le, hogy VALÓJÁBAN A KÉT LIBA FÉLTÉKENYSÉGE MIATT AKARJÁK A PROFRA terelni a gyanút, de valójában ŐK(!) ölték meg a bírót! Ehhez ugyanis minden adott: Az idősebb nő "ostoba alibije", hogy nem ő vitte el a ciánt, hanem csak "másra akarja terelni a gyanút" a kulcs elveszítésével, a miss lotyó esetén pedig teljesen sima az ügy, ugyanis Ő IS ELLOPHATTA a kulcsot! Sőt, ha jobban megnézzük, akkor csak ő számolhat be a kihallgatott beszélgetésről. Node akkor arról is be kellene számolnia, hogy bűnrészes, hiszen bár tudott a gyilkos személyéről, de fedezte. Ráadásul mennyire hihető az, hogy ha egy erős férfi akarná bedobni a liftaknába, akkor az nem sikerülne? Sokkal logikusabb, hogy ő lökte bele, amikor az rá figyelt a középen elől lógó szerszámával, és így ölte meg ŐT IS, hogy ne legyen tanú, aki bizonyítaná a bűnösségét.

Azaz még egy ócska ügyész is a lotyóra terelné a gyanút, és be is börtönözné kettős(!) gyilkosságért, ha csak megszólalna ebben az ügyben!

Amiből tehát az következik, hogy amikor a liftes esetet kivizsgálják (merthogy ki fogják), akkor a lotyó lesz a leggyanúsabb. Neki ugyanis semmiféle bizonyítéka nem lesz a proffal szemben, vele szemben viszont tárgyi bizonyítékok vannak és a poligráfon is elbukna.

A csajból lesz tehát az, akit megvádolnak, és ha nincs alibije, akkor le is fogják csukni. A poén pedig az, hogy két gyilkosságért fogják lecsukni, és ebből a kettőből valójában egyet se követett el, sőt, minden bizonnyal megakadályozta a prof szörnyeteggé válását. A film tanulsága ugyanis az, hogy milyen egyszerű is a gyilkosság megismétlése, ha az első sikerrel jár. Onnantól már nincs szükség ideológiára, moralizálásra, ezzel szemben a világ legtermészetesebb, legnyilvánvalóbb dolga egy gyilkos számára egy másik probléma kiiktatása, amely probléma éppen az erkölcsi felsőbbrendűségét kérdőjelezi meg.

Amúgy pedig ha az idősebb nő csinált volna palávert, akkor a prof és a lotyó is megy a börtönbe, amikor még csak az sem lenne kizárható, hogy a prof bűnsegédként, a nő pedig gyilkosként.

A prof tehát akkor tévedett, amikor azt hitte, hogy életében alkotta meg a tökéletes gyilkosságot. A valóság ugyanis az, hogy a halálával alkotta azt meg, mert kétségtelen tény az, hogy EGY CSALÓDOTT SZERETŐ semmivel alá nem támasztott hallucinálását egyetlen bíróság sem venné figyelembe.

Ettől abszurd a film.

Elvégre milyen abszurd alak lehet az, akit egy ilyen bűnügyben EGY MÁSIK teljesen kívülállóként egyáltalán éremben meg lehet vádolni... az az abszurd alak volt ugyanis az, aki elrontotta a prof és a lotyó "játékát". És ezért semmi más többet nem tett, csak annyit, hogy egyáltalán létezett!
9/10
szabzero 2020 júl. 02. - 21:03:44 9/10
Jellegzetesen Woody Allen, végig érdekes volt, nekem bejött, 9 pont !
1/10
csomolungma 2020 jan. 25. - 17:54:31 1/10
uh de borzalom volt, nagyn nagyon unalmas...emma stone karaktere meg hat olyan akit legszivesebben felrugna az ember. SPOILER:

Kis gazdag kingorcs, csalja a parjat, undorito benne
6/10
21Vick 2019 ápr. 16. - 22:17:45 6/10
Hú de sz@r film volt. Csakis a színészek miatt 6 pont...
8/10
trikolor 2017 máj. 08. - 09:32:38 8/10
A Matchpoint után jobbra számítottam a mestertõl, vontatott, néha idegesítõ a film. Az alapötlet nem rossz, de hiányzik az igazi feszültség , pedig elvileg valamiféle krimit próbált összehozni a rendezõ. A gyengébb Woody Allen filmek közé tartozik, egyszer nézhetõ kategória, ennyi és nem több. 5/10
tesz-vesz 2017 febr. 25. - 10:35:07
majdnem tökéletes filmet csinált a pedofil erõszakoló, majdnem 10-es lett. minél inkább közeledett a film vége, annál inkább vártam volna zseniális lezárást, de ez inkább olyan primitív, hirtelen összecsapott vég lett. mert mit is vártam?

spoiler - rontóc:

azt vártam, hogy értelmes ember nem kezd el hisztizni, mint ez a hülye csaj, és azt vártam hogy Fõnix nem akarja megölni a megbolondult szeretõjét, barátját. nem így ismertük meg. azt vártam volna, hogy megbeszélik hogy teljesen erkölcsös volt a gyilkosság, és megmentik azt akit ártatlanul megvádoltak. ezen kellett volna agyalni, hogy hogyan, nem pedig hisztizni, de a csaj valamiért nem akarja felfogni azt amit Fõnix mond, pedig akkor nem értem, hol volt eddig? nem tanult semmit? nem hiteles ez a nagy hiszti. és a gyilkossági kísérlet sem.

például úgy, lehet megmenteni, hogy egy másik szemét alakra kenik a gyilkosságot. és még így is leléphet utána Madridba az idõsebb nõvel, és még így is kiábrándulhat a csitri az filozófiatanárból.

amúgy amíg nem tudtam, hogy központi téma lesz, zseniálisnak gondoltam, hogy ennyire hallgatják, mit beszélnek a másik asztalnál, és lenyomnak ott egy drámát csuklóból.

tehát így végig jól éreztem magam a film alatt, érdekes volt, de a vége kellemetlen ûrt hagyott az értelmetlenségével, ezért nem is jó a film. nem is jó érzés emlékezni rá.
5/10
beo71 2016 aug. 16. - 12:03:16 5/10
Kedvelem Woody Allent, de ez nem szórakoztató, csak közepes és közhelyes.5/10.
4/10
Atis88 2016 aug. 02. - 17:49:24 4/10
Az alapsztori nem is rossz, de a kivitelezés pocsék. Lassú, vontatott, unalmas. A párbeszédek laposak és néhány még feleslegesnek is érzõdik. 4/10.
1/10
myatom 2016 máj. 31. - 20:13:07 1/10
Abszolút felesleges film, nulla hozzáadott értékkel. 0-t adtam volna, ha lehetett volna.
8/10
Arter 2016 márc. 03. - 22:17:13 8/10
Ez egy igazán remek film. Jó történet remek megvalósítással és pompás színészi alakításokkal. Woody Allan ismét hozta a jobbik énjét és egy igazán jó filmmel lettünk gazdagabbak általa. Sok mindent boncolgat a film, szerintem több szemszögbõl is meg lehet közelíteni, de a vége mindegyik szemszögnek ugyanaz, mármint nem akarok spoilerezni,de akárhogy is nézzük és értelmezzük a filmet, mindig ugyanaz a személy lesz a negatív karakter benne. Egy szó, mint száz 10-bõl 8 pontot adok neki, mert tökéletesnek nem tökéletes, de egyszeri kikapcsolódásnak kiváló.
kritiza 2016 jan. 30. - 01:53:23
Az én véleményem szerint Woody Allen mostanában nagyon formában van megint, és zsinórban remek filmeket készít. Élveztem ezt is elejétõl a végéig. Emma Stone pedig nagyon jó. Nálam ez 9/10-es, és akinek tetszett, annak lehet, hogy látnia kellene a Káprázatos holdvilágot és a Blue Jasmine-t is.
7/10
pihes 2016 jan. 20. - 15:05:05 7/10
Érdekes feltevések, ha az ember jobban belegondol...
A tanár hangulatváltozásai, egy beszélgetés kihallgatása, a tettek mezejére lépés, a gyanú árnyéka, felismerés, a véletlen ajándéka.
Egy igazán nézhetõ film, de, nem lesz emlékezetes.
8/10
bluebird 2015 okt. 07. - 06:44:38 8/10
De jó, hogy nem hallgattam rád, Torino (nememlékszemhány)! NAGYON TETSZETT!
1/10
Torino74 2015 szept. 29. - 19:27:05 1/10
Elmentem ezért a filmért a moziba (bárcsak letöltöttem volna).
Klisékkel teli, sablonos, még gúnyos szájhúzásra sem érdemes alkotás.
Sajnáltam érte az pénzt, de tényleg.
Pedig imádom WA munkásságát, de ezt ki ne rakja a kirakatba, mert nem jó film, sõt.
Szóval azt ajánlom nektek, ne.
8/10
gyedi@ 2015 szept. 28. - 14:01:07 8/10
Igenis jó film.
Aki a svéd/dán filmek mélységét, meg az élet értelmét keresi mindenütt, nem üljön be Woody Allen filmre.
Persze, vannak nagyon amerikai momentumok, de összességében szerethetõ, érdekes film.
delfinoraptor 2015 szept. 27. - 13:11:21
Az elõzõ hozzászóló telespoilerezte a kommentjét, legyetek óvatosak!

Szerintem határozottam a jobbak közül való. Tetszett a fõszereplõ fura és beteges gondolkodásmódja. Megvolt valóban a maga abszurditása, nemcsak neki, hanem a többieknek is.

Nem volt rendkívül vicces, de volt pár megmosolyogtató jelenet, vagy beszólás.

Nem ment el a szélsõséges filozofálgatás irányába, megmaradt egyszerûnek. Egyszer mindenképp ajánlott.
1/10
elszabó 2015 szept. 26. - 22:40:21 1/10
Az életúnt filozófia professzor attól kap új erõre, hogy megmérgez egy rossz bírót, mivel úgy érzi, ezzel - életében elõször - valami hasznosat tett. Ettõl aztán még a farka is feláll és végre bejön neki mindkét nõ, akik meg akarják menteni a depis mukit. Ám mielõtt lebukna, beleesik a liftaknába. Nagy szerencse, hogy nem lettem filozófia professzor… A filmet leginkább a lapos közhelyek, a kidolgozatlan karakterek és a primitív daramaturgia jellemzik. WA jól tenné már, ha filmcsinálás helyett a jól megérdemelt pihenést élvezné. Mi is csak azért néztük meg, mert épp a Tabán elõtt jártunk és nem volt jobb tippünk. Bár ne tettük volna!
8/10
4427 2015 szept. 20. - 15:33:39 8/10 Előzmény Jakab-Benke Nándor
Jó a kritikád, jó a film!
Jakab-Benke Nándor 2015 szept. 08. - 10:06:44
TitusLivius 2015 máj. 20. - 12:04:40
Pazar szereplõgárda, JP végre Woody Allen filmben !!! Kíváncsi leszek rá, hogy ez az infantilis vénember :) most vajon melyik arcát mutatja. Remélem újabb remek filmet dobott össze.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu