Acélkaraván

Bakancslistához adom
Union Pacific
amerikai western, 95 perc, 1939

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A múlt század utolsó harmadában épülő - Amerika keleti és nyugati felét összekötő - Union Pacific vasútvonal tervét két társaság támadja. Nyereségvágyó spekulánsok kísérlik meg a keleti vasútépítést szabotálni, hogy a nyugati építés részvényein minél többet keressenek. Cecil B. De Mille filmje a nagy vasútépítések, indiánharcok korát eleveníti fel realista eszközökkel, az amerikai életforma iránti optimizmussal. Az Acélkaraván az utolsó nagy amerikai filmsiker volt Magyarországon, a második világháború kezdetén, mielőtt betiltották hazánkban az "ellenség" filmjeit.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    1939
    Fesztivál Nagydíja

Hozzászólások

Szerinted?
trojka 2013 márc. 30. - 13:22:23 Előzmény bluebird
szia esetleg ehez nincs feliratod Olajváros (Boom town),
bluebird 2011 jún. 19. - 14:34:56 Előzmény eagleburger
Hali, tudtommal csak az én fordításommal kering. A hosszú munka még mindig szép emlékeket idéz. Néha igenis megnyugtató az egysíkú, "poros" klasszikusok kiszámíthatósága... Szerintem nyomaiban fellelhetõ már a késõbbi nagy filmek pl. Kék katona (Soldier Blue), vagy a Wounded Knee-nél temessétek el a szívem indiánszemlélete. Emlékszel a rezzenéstelen arcra, ahogy a száguldó vonat ablakából lelövi a teljes harci díszben lovagló indiánfiút?
eagleburger 2011 jún. 16. - 14:51:33
Ha te voltál, akinek a feliratfordítását olvastam, akkor köszönöm szépen.

Maga a film valóban érdekes, bár karakterek és történet szempontjából már kissé poros -mai szemmel nézve. Másrészt ez bizonyos bájt is kölcsönöz neki. Aki egy kellemes történetet akar nézni, jó színészi alakításokkal, annak csak ajánlani tudom.
A magamfajta Winnetou és Old Shatterhand történetein felnõtt nézõnek legfeltûnõbb, hogy az indiánok e filmben még barbár, haladást akadályozó, felesleges tényezõkként szerepelnek - a Cheyenne Autumn-re még 25 évet várni kell.
Jeff Butler figurája a tipikus -kissé egysíkú- amerikai hõs - ha a film 15-20 évvel késõbb készül, James Stewart, Cary Grant, vagy Gregory Peck játssza el. Jó benne a két humoros figura, Leach és Fiesta.
Érdekes még látni benne a nagyon fiatal Antony Quinnt.
bluebird 2011 jan. 26. - 09:14:44
Nagyon érdekes film. Már egy éve lefordítottam, mégsem jön semmilyen hozzászólás :-(
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu